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word "undertaken" in said statute, if the meaning of the said word "work" as 
laid down by the above opinion is to be adopted. 

In the latest of the opinions of the Attorney General construing the one year 
provision of section 12912, General Code, namely, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1929, volume I, page 631, it was held as disclosed by the syllabus: 

"A member of a board of park trustees appointed under the pro­
visions of section 4068 of the General Code, may resign and immediately 
thereafter be legally appointed park superintendent." 

In the opinion the then Attorney General stated at page 633: 

"Quite obviously the statute was designed primarily to prevent a 
municipal officer, as such, committing the municipality to the prosecution 
of some special project involving the· expenditure and then resigning 
and, in a private capacity, reaping profit from the very work he helped 
to initiate. This can have no application to the present case and I there­
fore feel that there is a violation of neither the letter nor the spirit 
of the law." 

I concur in the construction placed on section 12912, General Code, by the 
former opinions. An examination of the General Code reveals no other provision 
of law which would prevent an ex-marshal from being employed on a salary by 
a board of public affairs of a village. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question, that a 
board of public affairs of a municipality may hire at a definite salary an ex-mar­
shal of such municipality to read gas meters for the municipality without violating 
section 12912, General Code, or any other section or sections of the General Code 
of Ohio. 

2256. 

Respectfully, 
]OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

SCHOOL DISTRICT-LIABILITY OF DISTRICT FOR TUITfON OF 
PUPIL WHO ATTENDS HIGH SCHOOL OUTSIDE DISTRICT BUT 
OTHER THAN THAT TO WHICH ASSIGNED. 

SYLLABUS: 
1. When a district board of education contrac~s with another district board of 

education for the admission of one or more of its resident high school pupils into 
the school of such other district in pursuance of Section 7750, General Code, such 
contract is in effect, an assignment of the pupils affected thereby to the schools of 
the other district. 

2. Ez•en though a high school pupil residing in a district which does not main­
tain a high school is assigned to a high school outside the district of his residence, 
the pupil may elect to attend another high school, and the question of the liability 
of the board of education of the district of his residence for tuition in the high 
school which he elects to attend will be go·uerned by the provisions of Section 7764, 
General Code. 

3. Where a pupil residing in a school district ·which does not maintain a high 
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school, has bee~~ assigned to a high school outside the district which is more than 
four miles from his residence, the board of education of the district of his residence 
is liable for so much of the cost of his tuition in the school which he chooJses to 
attend as the said board would be required to pay for his tuition in the school to 
which he had been assigned, regardless of whether or not transportation to the high 
school to which he had been assigned is offered. 

CoLUMRUS, OHio, February 5, 1934. 

HoN. ERNEST L. \VOLFF, Prosecuting Attorney, Norwalk, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows: 

"Within the body of Section 7748, General Code, is found this sen­
tence: 'A board of education may pay the tuition of all high school pupils 
residing more than four miles by the most direct route of public travel 
from the high school provided by the board when such pupils attend 
a nearer high school, or in lieu of paying such tuition the board of edu­
cation may pay for the transportation to the high ,school maintained by 
the board of the pupils living more than four miles therefrom.' 

Also the following appears in Sec. 7750, G. C.: 'A board of educa­
tion not having a high school may enter into an agreement with one or 
more boards of education maintaining such school for the schooling of 
all its high school pupils. When such agreement is made the board making 
it shall be exempt from the payment of tuition at other high schools of 
pupils living within three miles of the school designated in the agree­
ment, if the school or schools selected by the board are located in the 
same civil township, as that of the board making it, or some adjoining 
township.' 

The facts are as follows : 
The board of education of S. township has entered into an agree­

ment with the board of education of the city of B. for the schooling of 
all its high school pupils. The S. board pays tuition and furnishes trans­
portation for all its high school pupils to the B. high school, the distance 
being more than four miles. However, the B. high school is not located 
in the S. civil township, nor in an adjoining township. A pupil residing 
in the S. township school district refuses to accept the tuition and trans­
portation offered by the board of education of S. township and attends 
instead the M. high school which is situated neither in S. township nor 
in an adjoining township. 

The question is whether the S. board of education is liable to the 
M. board of education for the tuition of this lone pupil under the stat­
utes quoted above, or under any other statute." 

I gather from your inquiry that the "S" township board of education does 
not maintain a high school. It provides high school facilities for its resident 
high school pupils by contracting therefor with the board of education which 
maintains the "B" high school. This "B" high school is not a school "provided 
by the board" or "maintained by the board", as those phrases are used in Sec­
tion 7748, General Code, quoted by you in your letter. Anyway, this provision of 
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the statute applies in cases only where the pupil lives more than four miles from 
the school maintained by the board and attends a nearer school. 

It does not appear from your inquiry whether or not the ":\{'' high school 
which . the pupil in question is attending, is nearer to the pupil's residence than 
the high school in "B" district, and it makes no difference, as I view it. 

Section 7750, General Code, referred to in your inquiry, is in no wise dis­
positive of the question submitted, for the reason that the "B" high school is 
more than three miles from the residence of the pupil in question, and for the 
further reason that this high school is not located in the same civil township or 
in an adjoining township to the one in :which the pupil lives. 

The question of the liability of the "S" board of education for the tuition of 
this pupil is controlled, in my opinion, by Section 7764, General Code, which is 
of later enactment than either Section 7748 or Section 7750, General Code. Said 
section 7764, General Code, reads as follows: 

"The child in his attendance at school shall be subject to assign­
ment by the principal of the public school or superintendent of schools 
as the case may be, to the class in elementary school, high school or 
other school, suited to his age and state of advancement and vocational 
int~rest, within the school district; or, if the schooling is not available 
within the district, without the school district, provided the child's tuition 
is paid and provided further that transportation is furnished in the case 
he lives more than two miles from the school, if elementary, or four 
miles from the school, if a high school or other school. The transporta­
tion of high school pupils under this section shall be in accordance with 
the provisions of 7749-1. The board of education of the district in which 
the child lives shall have power to furnish such transportation. Pro­
vided, however, that when a high school pupil shall attend a high school 
other than that to which such pupil has been assigned, the transporta­
tion and tuition shall be based on the cost of the transportation and 
tuition incident to attendance at the school to which they shall have 
been assigned." 

It clearly appears from the last sentence of the above statute that regardless 
of an assignment of the pupil made in pursuance of this statute, the pupil may 
attend another high school and that if he docs, the board of education of the 
district in which he lives, is liable for so much of his tuition in the school which 
he attends as it would be liable for in the school to which he is assigned. 

In an opinion of my predecessor, which may be found in the Opinions of 
the Attorney General for 1932, page 683, it is held: 

"2. vVhen a local district board of education contracts with another 
district board of education for the admission of any or all of its resident 
pupils into the school of such other district, in pursuance of Section 7734, 
General Code, or Section 7750, General Code, such contract is in effect 
an assignment of the pupils affected thereby to the schools of the other 
district. 

3. Even though a high school pupil residing in a school district 
which does not maintain a high school, is assigned to a high school out­
side the district of his residence, the pupil may elect to attend another 
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high school, and the question of the liability of the board of education 
of the district of his residence for tuition in the high school which he 
elects to attend, and transportation to said high school, will be governed 
by the provisions of Sections 7764 and 7750 of the General Code of Ohio. 

4. When a pupil residing in a school district which does not 
maintain a high school has been assigned to a high school outside the dis­
trict, which is more than four miles from his residence, and transportation 
is furnished thereto and he elects to attend a high school other than the 
one to which he has been assigned, the board of education of the district 
of his residence is liable for so much of the cost of his tuition in the 
school which he chooses to attend, and of his transportation thereto as 
the said board would be required to pay for his tuition in the school to 
which he had been assigned and of his transportation thereto." 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question, that the 
board of education of the "S" township rural school district is liable to the "M" 
board of education for the tuition of the pupil in question to the extent that it 
would have been required to pay tuition to the board of education maintaining 
the "B" high school, if the pupil had attended that school. 

2257. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

ESCHEAT-PERSONAL PROPERTY UNDER SECTION 8579, GENERAL 
CODE, SINCE REPEALED, DID NOT ESCHEAT•TO STATE IF HEIR 
LIVING-HEIR RECEIVES MONEY HOW-COUNTY TREASURER 
MAY NOT PAY INTEREST THEREON. 

SYLLABUS: 
1. The provhsions of former Section 8579, General Code, since repealed, did 

not cause the title to a decedent's per.sonal property to escheat to the state, when 
there was a living heir at the time of the demise even though he may be 2mknoum 
to the administrator at the time of the closing of the administration proceedings. 

2. When mr administrator has filed his final account and has made a final dis­
tribution of the assets of a decedent's estate, by paying the residue of the funds in 
his hands to the prosecuting attorney as escheated to the state, pursuant to the pro­
visions of former Section 8579, General Code, (since repealed) which funds have 
been paid into the general fund of the catmty where the).• still remain, if it be made 
to appear to the satisfaction of the probate court that there is a living heir of the 
decedent, the court may, pursuant to the authority of S ectioms 11634 et seq., Gen­
eral Code, ~·acate the former order of the court a11d order the funds paid to the 
heir. 

3. There is no provision of law authorizing the payment of interest by the 
county treasurer on funds paid to him as escheated but subsequently claimed by 
a11 heir. 


