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OPINION NO. 76-081 

Syllabus: 

An entry issued by the Commissioner of Tax Equali ­
zation pursuant to R.C. 323.17 extending the time for 
payment of real property taxes must be journalized prior 
to the expiration of time for payment of real property 
taxes as extended by a board of county commissioners pur­
suant to law. 

To: Robert Kinney, Commissioner, Dept. of Tax Equalization, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, December 16,1976 

Your letter of December 3, 1976, requesting my opinion 
reads as follows: 

"Section 323.17 of the Revised Code allows 

the extension of time for collection of real 

property taxes by the county commissioners for 

30 days. Thereafter, an additional extension may 

be granted by the Commissioner of Tax Equalization 

upon application by the auditor and treasurer of the 

county involved. The statute is not clear in regard 

to the question of when this request for additional 

time must be made to the Commissioner of Tax Equali ­

zation. It would seem that if the request was not 

made before the expiration of the original time 

extension granted by the county commissioners, the 

tax books would be closed and the 10% penalty would 

apply. 


"Does the Commissioner of Tax Equalization have 
the authority under the statute to reopen the tax 
booktl regardless of when the request for a time exten­
sion is made, or must the application for time extension 
to the Commissioner of Tax Equalization be made before 
the expiration of the original extension grapted by the 
county commissioners?" 

The time for payment on real property taxes is governed 
by statute. R.C. 323.12 reads in pertinent part: 

"Each person charged with real property 

taxes and assessments or public utility property 

taxes on a tax duplicate in the hands of a county 

treasurer may pay the full amount of such tc1.xes 

on or before the twentieth day of December, or 

one-half of such taxes before such date, and the 

remaining half on or before the twentieth day of 

June next ensuing." 


The General Assembly has authorized the board of county com­
missioners to extend the time for payment of real property 
taxes for an additional thirty days. R.C. 323.17 states in 
pertinent part that: 

"The board of county commissioners, by reso­

lution spread upon its journal, may extend the 

time of payment of taxes for not more than thirty 
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days after the time fixed by sections ... 323.12 

of the Revised Code.... " 


R.C. 323.17 further provides in part that: 

" ... ,The commissioner of tax equalization 

may, by journal entry, further extend the time 

of payment of taxes in any county, in case of 

an emergency as defined in this section, to such 

time as the commissioner fixes in his order, .. " 


You have essentially asked whether the Commissioner of Tax 
Equalization can exercise the authority granted in R.C. 323.17 
and further extend the time for payment of real property taxes 
in a county after the time for payment, as extended by a board 
of county commissioners pursuant to law, has expired. 

R.C. 323.17 makes no provision for the time in which the 
Commissioner of Tax Equalization can exercise the authority 
granted therein. Because R.C. 323.17 is ambiguous on this 
point it is appropriate in determining the intent of the legis­
lature to consider other statutory provisions on this subject. 
(R.C. 1.49). When R.C. 323.17 is read in para materia with 
other statutes relating to the collection of taxes, it is 
evident that an application for an extension of time pursuant 
to R.C. 323.17 cannot be considered by the Commissioner of 
Tax Equalization after the time for payment of the taxes 
has once passed. 

R.C. 5719.17 reads as follows: 

"If one half the taxes, assessments, and re­
coupment charges charged against an entry of real 
estate is not paid on or before the twentieth day 
of December 1n that year, a penalty of ten per cent 
shall be added to such half of said taxes, assess­
ments, and charges on the duplicate. If the total 
amount of such taxes, assessments, charges and penalty 
is not paid on or before the twentieth day of June, 
next thereafter, a like penalty shall be charged on 
the balance of the amount of such unpaid taxes, assess­
ments, and charges. The total of such amounts shall 
constitute the delinquent taxes, assessments, and re­
coupment charges on such real estate, to be collected 
in the manner prescribed by law." (Emphasis added.) 

In 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-068, I had occasion to consider 
the operation of R.C. 323.17 and R.C. 5719.17. Based on the 
current language of those sections, as well as their legis­
lative histories, I concluded that: 

" •. [W]hen the Board of Tax Appeals, pursuant 

to the provisions of R.C. 323.17 (132 Laws of Ohio 

296], extends the time for payment of real estate 

taxes to a day certain, the county treasurer is not 

authorized to accept payment of taxes without the 

payment noted in R.C. 5719.17 after the expiration 

of the day certain. , " 


(Emphasis and bracketed matter added.] 

January 1977 Adv. Shccb 
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R.C. 323.17 was amended by House Bill No. 920 (eff. 10-11-76), 
whereby the powers of the Board of Tax Appeals stated therein 
were transferred to the Conunissioner of Tax Equalization. 
The General Assembly has, however, expressly provided in R.C. 
1. 54 that: 

"A statute which is reenacted or amended is 

intended to be a continuation of the prior statute 

and not a new enactment, so far as it is the same 

as the prior statute." 


Am. Sub. H.B. No. 920 in transferring the powers and duties 
of the Board of Tax Appeals under R.C. 323.17 to the commissioner 
of Tax Equalization reenacted without substantive change the 
language defining those powers and duties. Therefore the rationale 
and conclusions reached in 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-068 are 
still valid. Consequently, where a board of county commissioners, 
pursuant to R.C. 323.17, extends the time for payment of real 
property taxes for an additional thirty days and no further 
extension of time has been granted by the Commissioner of Tax 
Equalization, the penalty provided for in R.C. 5719.17, which 
is mandatory and self-executing, must be charged against the 
unpaid taxes on the duplicate at the time the first extension 
expires. 

R.C. 5719.01 states in part that: 

"The lien of the state for taxes levied for 

all purposes on the real and public utility tax 

list and duplicate for the year 1954 and each year 

thereafter shall attach to all real property sub­

ject to such taxes on the fi~st day of January, an­

nually, and continue until such taxes and any 

penalties, interest, or other charges accruing 

thereon are paid. • • • " 


When the penalty provided for in R.C. 5719.17 attached to real 
property, it becomes a lien on the property by virtue of R.C. 
5719.01 along with the unpaid taxes, and it may be discharged 
from the proceeds .of a judicial sale pursuant to R.C. 5719.25. 
The Southern Ohio Savings Bank and Trust Co. v. Bolce et al., 

165 Ohio St. 201 (1956); Boyle v. The Public Adjustment and 
Construction Co. et al., 148 Ohio St. 559 (1947). Although a 
penalty may be remitted pursuant to R.C. 5715.39, the Commis­
sioner of Tax Equalization is given no authority under R.C. 
323.17 to take any action to remove or suspend the penalty 
once it has become a lien on the property pursuant to R.C. 
5719.01. If a journal entry extending the time for payment 
of real property taxes were to be issued after the expiration 
of time for the payment of taxes as extended by a board of 
county commissioners, it would have the effect of removing a 
lien which had previously attached to the property by opera­
tion of law. 

The position of Commissioner of Tax Equalization is one 
which is created by statute. It is well settled that officers 
which are creatures of statute are limited to the exercise of 
powers, which are expressly provided or necessarily implied. 
Steward v. Evatt, 143 Ohio St. 23 (1921); New Bremen v. Public 
Utilities Commission, 103 Ohio St. 23 (1921). Since R.C. 323.17 
neither specifically grants nor implies authority for the Com­
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missioner of Tax Equalization to remove a lien, which has al­
ready attached to real property by operation of law, I must 
conclude that he is without such authority under that section. 
R.C. 323.17 must, therefore, be construed strictly in deter­
mining the time during which the Commissioner may extend the 
period of payment of taxes, · 

In specific answer to your question, it is, therefore, my 
opinion and you are hereby advised that an entry issued by the 
Commissioner of Tax Equalization pursuant to R.C. 323.17 extend­
ing the time for payment of real property taxes must be journalized 
prior to the expiration of time for payment of real property taxes 
as extended by a board of county commissioners pursuant to law. 

January 1977 Adv. Sheets 




