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OPINION NO. 76-029 

Syllabus: 
1. R.C. 3313,53 provides the authority for a board of 

education to hire an athletic director. 

2. Under R.C. 3313.53 and R.C. 3313.20, a supplemental 
contract is not a necessity for hiring an athletic director, 
and a principal or administrator may serve as athletic director. 
because the boar.a of education has the authority to designate 
a person to direct pupil activity programs under its rule­
making powers. 

3. Under R.C. 3319.02, a person may be hired as an 
athletic director and perform such duties full-time, without 
any additional assignments. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 6, 1976 
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I ha,,e before me your request for my opinion, which reads 
as follows: 

"Under what authority may an athletic 

director be hired by a board of education? 


"Is the employment necessarily contingent 

upon a supplemental contract? 


"Since authority for a supplemental contract 

is found only in Section 3319.08 of the Revised 

Code, and if your answer to question number two 

is yes, may an administrator or principal hired 

under Sections 3319.01 and 3319.02 of the Revised 

Code, also serve as an athletic director and under 

what type of contract? 


"Provided the position of athletic director 

is authorized by statute, must he perform duties 

as a teacher or administrator in addition to 

those as athletic director, or may he perform 

full-time duty as an athletic director for the 

school district without additional assignments?" 


R.C. 3313.53 states: 

"The board of education of any city, 

exempted village, or local school district 

may establish and maintain in connection 

with the public school systems: 


"(A) Manual training, industrial arts, 

domestic science, and commercial departments; 


"(B) Agricultural, industrial, vocational, 

and trades schools. 


"Such board may pay from the public school 

funds, as other school expenses are paid, the 

expenses of establishing and maintaining such 

departments and schools and of directing, super­

vising, and coaching the pupil-activity programs 

in music, language, arts, speech, government, 

athletics, and any others directly related to the 

curriculum." 


This Section expressly provides that the expense of 
directing, supervising and coaching pupil activity in various 
programs, including athletics, shall be paid as other school 
expenses. This is the only provision made by the legislature 
for financial assistance for extra-curricular activities. 1963 
Op. Att'y Gen. No. 157. 

In answer to your first question, it is my opinion that 
R.C. 3313.53 provides the authority for a board of education to 
hire an athletic director. 

Your remaining three questions c1re concerned with how such 
an athletic director may be hired. It is clear, under R.C. 
3319.08, that a teacher may be hired under a supplementc1l contract 
to perform the duties of an athletic director. However, the 
employment of an athletic director is not necessarily contingent 
upon the existence of a supplemental contract. R.C. 3313.53 

July 1976 Adv. Sheets 



DAG 76-029 ATTORNEY GENERAL 2-92 

provides that the expense of directing pupil activity programs 
shall be paid as other school expenses. R.C. 3313.20 states in 
part: 

"The board of education shall make such 

rules and regulations as are necessary for its 

government and the government of its employees, 

pupils of its schools, and all other persons 

entering upon its school grounds or premises." 


This has been interpreted to. mean that the board of education 
may authorize interscholastic sports and supervise student 
participation and use of school facilities and personnel. 1963 
Op. Att'y Gen. No. 157. 

Thus, a board of education may designate school officers, 
personnel, or others to direct such activities. Taken in con­
junction with R.C. 3313.53, a board of education may compensate 
those appointed to direct these activities. A supplemental 
contract would not be necessary because, under its rulemaking 
powers, the board of education could make the direction of these 
activities a part of the principal's or officer's duties. As 
noted in 1957 Op. Att'y Gen. No. 1028, p. 465: 

"The position of principal involves essentially 
an administrative office having certain delegated 
duties to perform as the board of education designates 

" 

In specific answer to your second and third questions, the 
employment of an athletic director is not necessarily contingent 
upon a supplemental contract. Rather, under R.C. 3313.20 a board 
of education may designate a person to direct a pupil activity 
program, and may pay that person under authority of R.C. 3313.53. 

Your last question is concerned with whether someone may 
perform full-time duty as an athleti,c director for the school 
district without additional assignments. R.C. 3313.53 provides 
that the expense of directing a pupil activity program in 
athletics shall be paid as other school expensP.s are paid. R.C. 
3319.02 provides in part: 

"The board of education of each county, 

city, local, or exempted village district may 

appoint one or more assistant superintendents 

and such other administrative officers as are 

necessary." 


Under R.C. 3319.02, a board of education may hire an admini­
strative officer to act solely as an athletic director. In 
response to your fourth question concerning whether a person may 
be hired to perform full-time duty as an athletic director for 
the school district without additional assignments, I have found 
no prohibition against such a practice and the authority to hire 
such person is clearly implied from the language of.R.C. 3313.53 
and R.C. 3319.02. 

In telephone conversations your office has expressed a 
concern that allowiP-g nn administrative officer to serve solely 
as athletic director would be to ullow public money to be spent 
on "picked groups." Your office has stated that public money 
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may not be expended for "picked groups" except as provided by 
statute. Your concern, however, as is resolved under R.C. 3313.53 
which authorizes the expenditures of money to direct pupil 
activity programs in athletics. This would include compensation 
for an athletic director. 

Your office has also expressed concern over whether athletic 
directors who are administrative officers must be certificated. 
R.C. 3319.22 states in part: 

"Teachers' certificates of state-wide 
validity shall be issued pursuant to sections 
3319.22 to 3319.31 of the Revised Code, or in 
accordance with standards, rules, and regulations 
by law." 

The State Board of Education is authorized by R.C. 3301.07(D) 
to adopt standards governing the issuance of certificates, 
however, the Department of Education has informed this office 
that there are no such promulgated requirements that an athletic 
director be certificated. Accordingly, your concern in this 
area is resolved. 

In specific answer to your request it is my opinion, 
and you are so advised that: 

1. R.C. 3313.53 provides the authority for a board of 

education to hire an athletic director. 


2. Under R.C. 3313.53 and R.C. 3313.20, a supplemental 
contract is not a necessity for hiring an athletic director, 
and a principal or administrator may serve as athletic director 
because the board of education has the authority to designate 
a person to direct pupil activity programs under its rule­
making powers. 

3. Under R.C. 3319.02, a person may be hired as an 

athletic director and perform such duties full-time, without 

any additional assignments. 
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