
Note from the Attorney General’s Office: 

1937 Op. Att’y Gen. No. 37-714 was overruled by 
2019 Op. Att’y Gen. No. 2019-005.
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714. 

TOW:\'SHlP CLERK I\IA Y BE E:\IPLOYED AS CARET AKER OR 
SEXTON OF TOWNSHIP CE~IETERY, WHEN-NO lN­
COlVIPATABILITY. 

SYLLABUS: 
A township clerll may be employed as caretaker or sexton of a town­

ship cemetery upon a contract from month to month or for one year, sitch 
compensation to be paid to the caretaker in addition to the amount fixed 
for his services as township clerk. 

C0Lu11rnus, Omo, June 10, 1937. 

l loN. FRANK A. RonERTS, Prosecuting Attorney, Batavia, Ohio. 
You have requested my opinion by your recent letter, which reads 

as follows: 

OPI~IONS 

"May a Board of Township Trustees employ their Town­
ship Clerk as caretaker or sexton of a Township Cemetery 
upon a contract from month to month or for one year, such 
compensation to be paid in addition to the amount fixed for his 
services as Township Clerk. 

Attorney General's opinion No. 798, under date of No­
vember 19, 1919, would indicate that such a contract would be 
legal, although no answer was given to the specific question 
herein propounded." 

The answer to your inquiry lies in ascertaining whether or not the 
office of the township clerk is incompatible with the duties of a caretaker 
of a township cemetery. 

You refer to Opinion Xo. 798, appearing in Opinions of the Attorney 
General for 1919, Volume II, Page 1474. The first branch of the sylla­
bus of this opinipn reads as follows: 

"1. Sections 12910 and 12912 G. C. do not prohibit the 
employment of a township clerk by the trustees of his township 
for the rendition of personal services on township road work, 
ditch work and miscellaneous work. 

Whether such employment is prohibited if it involves the 
furnishing by the clerk of material-Quaere." 
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As far as such employment of the township clerk as caretaker of 
the township cemetery is concerned, I believe that it is within the author­
ity of the township trustees to so hire. I believe further that the duties 
of the caretaker of a township cemetery are not such official duties as 
are contemplated by the general law of Ohio that more than one offce 
can be held by one individual if the offices are compatible, and no more 
than one office can be held by one individual if the offices are incom­
patible. 

It has been held in the Opinions of the Attorney General for 1918, 
Volume 1, Page 683, that a township clerk could also be employed as a 
janitor of public buildings. If this be true, certainly a township clerk 
could be employed as craetaker for a township cemetery. 

The second branch of the syllabus of the opinion of the former 
Attorney General above referred to reads as follows: 

"The limitation of Section 3308, General Code, upon maxi­
mum annual compensation of the township clerk does not 
apply to services outside the scope of his official duties." 

It is therefore my opinion, in specific answer to your inquiry, that 
the township clerk may be employed as caretaker or sexton of a town­
ship cemetery upon a contract from month to month or for one year, 
such compensation to be paid to the caretaker in addition to the amount 
fixed for his services as township cleric 

Respectfully, 
HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 

715. 

SECTIONS 6064-1, 6064-15, 6064-41, 6064-42, GENERAL CODE 
ARE LAWS PROVIDING TAX LEVIES-ARTICLE JI, SEC­
TION ld, OHIO CONSTITUTION-PERMITS REMAIN IN 
FORCE, WHEN-LIQUOR PERMITS, FEES, RIGHTS, ETC. 

SYLLABUS: 
1. Sections 6064-1, 6064-15, 6064-41 and 6064-42, General Code, 

as contained in Amended House Bill 501 of the 92nd General Assembly 
are "laws providing for tax levies" within the meaning of the term as 
used in Article II, Section ld of the Constitution, and became effective 
May 20, 1937, when such act was signed by the Governor. 




