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OPINION NO. 71-091 

Syllabus: 

When a petition for annexation of an area adjacent to a munici­
pality is presented to a board of county commissioners for consid­
eration and the board finds after investigation that the petition 
does not contain the signatures of a majority of the landowners in 
the area proposed to be annexed, the board has the authority to 
grant a 30-day extension to the agent for the petitioners within 
which to amend the petition by deleting some of the area involved so 
that, when amended, it will contain the signatures of a majority of 
landowners in the remaining area. 

To: Edward D. Mosser, Harrison County Pros. Atty., Cadiz, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, December 20, 1971 


Your request for my opinion may be summarized as follows: 

When a petition for annexation of an area ad­
jacent to a municipality is presented to the board 
of county commissioners for consideration and the 
board finds after investigation that the petition 
does not contain the signatures of a majority of the 
landowners in the area proposed to be annexed, does 
the board then have the authority to grant an ex­
tension of time of thirty days to the agent for the 
petitioners, to amend the petition by deleting some 
of the aroa involved so that the petition, when 
amended, will contain the signatures of a majority 
of landowners in the remaining area? 

The annexation of territory to municipal corporations is con­

trolled by Chapter 709, Revised Code, and Section 709.032, Revised 

Code, reads in pertinent part as follows: 


"The petition may be amended without further 
notice by leave of the county commissioners with 
the consent of the agent for the petitioners where 
such amendment does not add to the territory em­
braced in the original petition. If any amendment 
is permitted, whereby territory not before em­
braced is added, the board shall appoint another 
time for the hearing of which notice shall be given 
as specified in section 709.031 of the Revised Code." 

While neither the courts nor my predecessors have been asked 

to interpret this particular Section, it would appear on its face 

to provide the answer to your question. It gives the board of 

county commissioners power to grant leave to amend a citizens' 
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petition for annexation without further notice and hearing, except 
where the amendment is designed to add to the territory embraced 
in the original petition. It follo~that the board has the power 
to grant an amendment which is designed simply to subtract from the 
original territory. 

The general question of amendment to petitions for annexation 
has been considered in two cases. In Shugars v. Williams, 50 Ohio 
St. 297 (1893), the Court upheld an order of a board of commis­
sioners,. granting leave to amend an annexation petition filed by a 
municipality. In that case, as here, the petition to amend sought 
to subtract from, rather than add to, the territory described in 
the original petition. 50 Ohio St. at pgges 298, 304. And in 
that case, as here, the controlling statute required a further hear­
ing on a petition to amend only when leave was sought to include 
additional territory. 50 Ohio St. at page 302. And in Dabkowski 
v. Baumann, 175 Ohio St. 89, at pages 90, 94-96 (1963), the Court 
again upheld the power of the board to permit an amendment which 
excluded a part of the territory originally sought to be annexed by 
the petition. 

Since both the case law and Section 709.032, supra, recognize 
the authority of the board of county commissioners to grant, without 
further notice, an amendment which deletes territory from the 
original petition, I must conclude that in this case the board 
has the authority to grant leave to amend the petition for annex­
ation. It may be contended that there will be instances in which 
this will defeat the intent of the original signers of the peti­
tion, since their signatures were obtained on the understanding 
that a larger area was to be annexed. But the rights of such 
signers are protected by the fact that the statute requires the con­
sent of their authorized agent before the board of county commission­
ers may allow an amendment deleting territory from the original pe­
tition. I conclude that the statute specifically requires notice 
and a further hearing only in the case of amendments which add ter­
ritory to that described in the original petition. 

In specific answer to your question it is my opinion, and you 
are so advised, that when a petition for annexation of an area ad­
jacent to a municipality is presented to a board of county comis­
sioners for consideration and the board finds after investigation 
that the petition does not contain the signatures of a majority of 
the landowners in the area proposed to be annexed, the board has 
the authority to grant a 30-day extension to the agent for the pe­
tioners within which to amend the petition by deleting some of the 
area involved so that, when amended, it will contain the signatures 
of a majority of the landowners in the remaining area. 




