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HIGHWAYS, DEPARTMENT OF-WITHOUT LEGAL AUTHOR­
ITY TO PAY TUITION FEES OF TEN EMPLOYES, HERETO­

FORE ENROLLED IN COURSE OF INSTRUCTION IN WELD­

ING AT OHIO STATE UNIVERSITY. 

SYLLABUS: 

The department of highways is without legal authority to pay the tuition fees of 
ten of its employes who heretofore enrolled in a course of instruction in welding at 
Ohio State University. 

Columbus, Ohio, June 15, 1946 

Hon. Perry T. Ford, Director, Department of Highways 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"Late in the fall of 1945, at the suggestion of the Depart­
ment of Highways, the Ohio State University scheduled a course 
in welding in its Twilight School. The course was open to dis­
charged veterans of World War II and to employees of the De­
partment of Highways. Tuition for the course is $10.00 per 
student. Tuititon for the men of the Department of Highways 
who took the course and were ,·eterans of v\Torlcl \~'ar Il was 
paid under the G. I. Bill of Rights. There were ten employees 
of this department, enrolled in the course, who did not have the 
benefit of the G. I. Bill of Rights because they were not in mili-



ATTORNEY GENERAL 

tary service during World War II. These men enrolled in the 
course at the suggestion of their Bureau Chiefs, with the under­
standing that, if at all possible, the Department of Highways 
would pay their tuition. All employees of the Department of 
Highways who were_ enrolled attended classes on their own time 
after their clay's work in the department had been concluded. 

The courses afforded the first opportunity, to those who 
were enrolled from the Department of Highways, to thoroughly 
acquaint themselves with the theory and practice of modern 
welding methods. It was thought at the time the courses were 
offered, and it has been proved in practice, that the courses were 
very helpful to the employes in the performance of their duties 
and the Department of Highways has materially benefited from 
the knowledge of welding now possessed by those employees. 

The question has now been raised concerning the legality of 
payment of the tuition by the Department of Highways. We feel 
that the Department is greatly benefited by having men well 
trained in the art of welding, and in the matter of rigid frames 
it has become the rule rather than the exception and our engineers 
need this knowledge. Will you please give me your opinion as 
to whether or not this department can legally pay the tuition to 
the Ohio State University?" 

Section 154-3, General Code, provides for the creation of various 

state administrative departments. Included therein is the department of 

highways which shall be administered by the director of highways. Sec­

tion I 178, General Code, refers to the duties of said department and in 

so far as pertinent reads as follows : 

"The functions of the department of highways shall be to 
establish state highways on existing roads, streets and new 
locations and to construct, reconstruct, widen, resurface, maintain 
and repair the state system of highways and the bridges and 
culverts thereon; to cooperate with the federal government in 
the establishment, construction, reconstruction, improvement, 
maintenance and repair of post roads and other roads designated 
by the federal authorities; to conduct research and to cooperate 
with orga11i.'.:afio11s conducting research, in matters pertaining to 
highway design, construction, maintenance, material, safety and 
traffic; to cooperate with the counties, municipalities, townships, 
and other subdivisions of the state in the establishment, construc­
tion, reconstruction, maintenance and repair and improvement 
of the public roads and bridges of the state; and to enforce the 
laws of the state relating to the registration and licensing of 
motor vehicles, the laws relating to their use and operation on 
the highways and all laws for the protection of the highways." 

( Emphasis added.) 
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Your request adverts to the fact that Ohio State University sched­

uled a course in welding at the instance or suggestion of the department 

of highways. As a result of the estaablishment of such course of in­

struction various employes in said department enrolled therein. It is 

believed it cannot be seriously contended that the department of highways 

cooperated with an organization so as to make applicable the above em­

phasized language that is found in said Section n78, General Code. To 

so conclude would, in my opinion, be ascribing to such language a much 

broader and more extensive meaning than it is felt should fairly and 

reasonably be given to the same. Consequently said Section I 178, Gen­

eral Code, affords no basis for the contemplated expenditure. 

An examination of other sections of the General Code ( Section 

I I 78-1, et seq.) relating to the various functions and duties of the depart­

ment of highways fails to disclose any specific authority for this expendi­

ture. Hence consideration must be given to the question as to whether 

there is any implied power to make said expenditure. In this connection 

your attention is directed to the principle of law set forth in State, ex rel. 

Smith, v. Maharry, 97 0. S. 272. The first paragraph of the syllabus 

of that case reads: 

"All public property and public moneys, whether in custody 
of public officers or otherwise, constitute a public trust fund, and 
all persons, public or private, are charged by law with the knowl­
edge of that fact. Said trust fund can be disbursed only by clear 
authority of law." (Emphasis added.) 

It is also a well established principle of law, with respect to admin­

istrative boards, agencies, etc., that if the authority to act in financial 

matters is dubious or doubtful, the right to expend public moneys must 

be denied. See State, ex rel. Locher, v. Menning, 95 0. S. 97; and State, 

ex rel. Bentley & Sons Co., v. Pierce, Auditor, 96 0. S. 44. 

Many opinions have been rendered with regard to the authority to 

expend public funds. But no useful purpose can be served by any exten­

sive review thereof. On various occasions the matter to be considered 

was whether a municipality had the right to make an expenditure pu:.-­

suant to an ordinance that specifically authorized the same. The opinions 

that I have examined make plain the fact that the expenditure of public 

funds is proper when they have some definite relationship or connection 

with the duties of the officer or employe as distinguished from his self-
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improvement or education. As suggested, when that expenditure is 

solely for the purpose of permitting a person to acquire general infor­

mation or knowledge with respect to the duties of his office or position, 

the expenditure is not a proper one. In this connection see Opinions of 

the Attorney General for 1938, Vol. II, page 1783, the syllabus of which 

reads: 

"Neither Sections 1240-2 nor 1252-1, General Code, confer 
upon the State Department of Health authority to compel attend­
ance of local officers to a general conference called by the De­
partment of Health for information and education as to matters 
coming within those sections. The expenses of such of-ficers 
therefore cannot be paid by their local subdivisions. However, 
should local subdivisions desire attendance of an officer to a con­
ference called by the State Department of Health on Sewage 
Disposal and \Yater Purification because of information or train­
ing needed for some definitely contemplated course of action on 
water purification or sewage disposal, the subdivision may in­
struct said officers to attend such a conference and provide ex­
penses therefor." 

·when the expenditure sought to be made was principally for the pur­

pose of benefiting the individual, although perhaps indirectly for the 

benefit of the public, the authority so to do has invariably been denied. See 

Opinions of the Attorney General for 19z6, page 386; Opinions of the 

Attorney General for 1929, Vol. III, page 1906; Opinions of the Attorney 

General for 1931, Vol. II, page 772; Opinions of the Attorney General 

for 1939, Vol. III, page 1936; Opinions of the Attorney General for 

1940, page 730. 

It is apparent from your inquiry that attendance in the course of 

instruction at Ohio State University by various department of highways 

employes was to enable them to acquire a more extensive knowledge of the 

art of welding so that they would be able to perform more satisfactorily 

the duties incident to their employment. Manifestly, such attendance 

was primarily for their own benefit. And I have no doubt whatever that 

the information acquired in the technique of welding serves the purpose of 

making said employes more capable and efficient and that the department 

of highways is benefiting thereby. But of necessity the answer to your in­

quiry cannot pivot on that fact. 
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It is not unreasonable to believe that in many instances the State of 

Ohio would be materially benefited if its employes attended courses of 

instruction in various subjects that bear some relation to their duties. 

Knowledge as to improvement in the methods and ways of doing things all 

tends to promote greater efficiency. If, for example, the same welding 

operation that formerly took two hours could be consummated in one hour 

by the use of improved methods, it would not be denied that the newer 

method is the more efficient and, it certainly follows that in so far as 

practical should be followed. However, there is no authority for the State 

of Ohio to expend public funds for the education of certain employes so 

that they may be better enabled to perform the duties connected with their 

employment. 

For the purpose of illustrating the distinction that it is desired to 

make I direct your attention to an opinion of one of my predecessors. In 

Opinions of the Attorney General for 1940, Vol. II, page rn39, it was 

held, as disclosed by the syllabus, as follows: 

"The governing body of a city may, by ordinance or reso­
lution, provide for a local course of training for the police de­
partment of the city and pursuant to such purpose the salary and 
expenses of a police officer may be paid while in attendance at a 
Federal Bureau of Investigation school to enable the officer to 
conduct such local course of training." 

While it may be true that the individual who attended the school in 

question acquired certain knowledge that unquestionably made him a more 

valuable employe, yet that was not the primary or underlying purpose 

for the expenditure. Instead the expenditure was for the direct or im­

mediate public benefit and hence was legal. 

You have stated in your request that there were ten employes whose 

tuition was not subject to payment under the Soldiers' and Sailors' Civil 

Relief Act (referred to in your request for my opinion as G. I. Bill of 

Rights and commonly so known). VVhile it is not important to know 

precisely how many employes were enrolled in the course in question 

whose tuition was paid under the aforesaid act, it is manifest that the rea­

son for attending said course was primarily for self-improvement rather 

than for the purpose of transmitting the knowledge so acquired to other 

employes. Directly bearing on the matter of payment of tuition is an 

opinion by one of my predecessors. See Opinions of the Attorney General 
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for 1938, Vol. II, page 2495. As disclosed therefrom, the Bureau of In­

spection and Supervision of Public Offices sought the advice of the then 

Attorney General as to the propriety of some fifty-one expenditures by the 

Cleveland Public Library. The first question was whether the following 

expenditure was legal, viz., "Tuition paid to Western Reserve University 

for employes." At page 2504 of that opinion it is stated: 

"No direct authority exists for payment of public funds to 
a college or university by a public library for the tuition of one 
of its employes. Such an expenditure cannot be considered as 
necessary or incident for the purpose of carrying out any of the 
duties imposed upon a board of trustees of a school district 
public library. Such payment would amount to an employe of the 
library receiving compensation or remuneration in addition to the 
employe's salary. It would result in expending public funds for 
the benefit of the individual, even though the employe may secure 
further knowledge in library work. It must be presumed that 
an employe is fitted by education and knowledge for the posi­
tion for which he is employee! and is paid in proportion to his 
fitness." (Emphasis added.) 

Consequently it was held that there was no authority on the part of 

the trustees to pay such tuition. 

For the reasons hereinabove set forth, I am of the view that the ex­

penditure with respect to which you have sought my advice may not 

legally be made. Accordingly, and in specific answer to your inquiry it 

is my opinion as follows: 

The department of highways is without legal authority to pay the 

tuition fees of ten of its employes who heretofore enrolled in a course of 

instruction in welding at Ohio State University. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




