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2911. 

OPI:\'lOKS 

TUITION-RECOVERY BY ONE SCHOOL DISTRICT OF TUITION MIS­
TAKENLY PAID TO ANOTHER SCHOOL DISTRICT- WHEN 
SCHOOL DISTRICT TO PAY TUITION OF HIGH SCHOOL PUPIL 
ATTENDING SCHOOL IN ANOTHER DISTRICT. 

SYLLABUS: 
1. 11/here a school district has been enriched at the expense of another school 

district by reason of the payment by the one district to the other of high school 
tuition, under the mistaken apprehension that the pupils whose tuition was so paid 
resided in the district paying the tuition, whereas ats a matter of fact thay resided 
in a third district, the district which has paid the tuition due to such mistake of 
fact, may recover from the district receiving the tuition, the amount so paid. 

2. Before a board of education which does not maintain a high school and 
docs not contract with another board or other boards in the same or an adjoiniwj 
ci1-'il township., for the schooling of its high !School pnpils, can be required to pay 
the tuition of resident high school pupils attmding high school outside the district, 
due notice of such attendance must be filed in writing with the clerk of the board 
of education 1tpo11 which board it ·is sought to impose the liabi/it:y for the payment 
of tuition, as provided by Section 7i50, General Code. 

CoLUMBUS, OHIO, July 12, 1934. 

l-IoN. VERNON L. MARCHAL, Prosewting Attorne:y, Greenville, Ohio. 
DEAR Sm :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows: 

"I desire an opinion from your office on the following proposttlon: 
'In district "A" of this county, a number of pupils attended the 

high school during the school years of 1931, 1932 and 1933. A bill was 
sent to district "B", covering their tuition to district "A", and this bill 
was paid by district "B" to clistri;ct "A". After payment of the above 
bill district "B" discovered that the pupils were residents of district 
"C". District "B" is now asking for a refund from district "A", or 
that they be given credit on their tuition bill now clue and owing dis­
trict ''A".' 

My first question is: 
·would district 'B' be entitled to a refund or credit on tuition now 

due or hereafter to become due district 'A'? 
Second: 
\tVhether or not district 'B' could, or if district 'A' refunds district 

'B', then could district 'A' recover from district 'C' where no notice 
of the attendance was sent to district 'C', or where no bill was presented 
to district 'C', during any of the school years mentioned above?" 

\tVith respect to your first question, your attention is directed to an opinion 
of this office which will be found in the Opinions of the Attorney General for 
1933, at page 1728. It is there held: 

"Where a political subdivision has been enriched at the expense of 
another subdivision, by reason of there having been distributed to it 
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through a mistake of fact, tax revenues which should have been dis­
tributed to the other subdivision, the latter may recover from the former 
in an action in the nature of an action for money had and received, 
the amount which the former subdivision had been so unjustly enriched." 

The principle of law upon which the above holding is based is equally ap­
plicable in cases where unjust enrichment is involved, whether it is brought about 
by reason of the wrongful distribution of tax revenues or otherwise. 

The principle of law upon which recovery in cases of this kind is based, was 
established by the court of King's Bench, in 1725, in the case of Attomey General 
vs. Parry, 2 Com. 481, where it was held: 

"Whenever a man receives money belonging to another without any 
reason, authority, or consideration, an action lies against the receiver 
for money received to the other's use; and this as well where the money 
is received through mistake, under color and under an apprehension, 
though a mistaken apprehension, of having good authority to receive it, 
aS where it is received by imposition, fraud or deceit in the receiver." 

The above case has been referred to and followed many times by the courts 
of this country. Citations from many of them will be found in the opinion re­
ferred to above. Applying this principle to the facts stated in your letter, it 
follows, in my opinion, that district "B" would be entitled to a refund or credit 
for the amount of money which it has paid to district "A" for tuition for high 
school pupils, under the mistaken apprehension that the pupils resided in district 
"B" and that said district "B" was therefore under the law liable for said tuition. 

As to your second question, you do not state whether or not district "C" 
maintains a high school, or if it does, whether or not the pupils m question 
reside more than four miles from the high school so maintained or whether 
or not transportation is furnished by district "C" to its high school, if it main­
tains a high school. If district "C" does maintain a high school, the payment 
by it of tuition for any of its resident pupils who attend high school in other 
districts is governed by principles stated in an opinion of my predecessor which 
will be found in the reported Opinions of the Attorney General for 1932, at 
page 1128. It is there stated : 

"Under no circumstances is a board of education which maintains a 
high school, liable for the tuition of its resident high i.:hool pupils 
who attend school in another district, except when those pupils live 
more than four miles from the high school maintained by the board 
and transportation is not furnished for them to that high school. Under 
those_ circumstances, the board may be held for their tuition if they 
attend a nearer high school." 

Assuming that distt·ict "C" docs not maintain a high school of its own, the 
question resolves itself into a question of whether or. not a school district is 
liable for the payment of tuition of resident high school pupils who attend high 
school in another district where notice of such attendance has not been given to 
the board of education of the district of the pupil's residence. 

Under the law, a board of education may provide high school facilities for 
resident high school pupils in a school maintained by it. If the board does not 
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sec fit to maintain a high school, it may contract for the schooling of all its 
high school pupils by authority of Section 7750 of the General Code, or it may 
assign the pupils to schools outside the distriJ:t, as provided by Section 7704, 
General Code. It is sometimes more advantageous for a board of education to 
contract· either for the schooling of a!! its resident high school pupils or for 
certain pupils in schools to which they may be assigned, if circumstances arc 
such that contracts of this kind may be entered into, than to allow the pupil to 
select the school he wishes to attend. If no opportunity is given the board to 
arrange for the schooling of a high ~hool pupil by some one of the methods 
which the law permits the board to choose, the board can not in my opinion be 
held for the pupil's tuition. 

Under a somewhat similar state of facts, the Supreme Court, in the case of 
Board of Education of Swan Township vs. Cox, 117 0. S., 406, held as stated in 
the second branch of the syllabus of said case : 

"In order that such boards of education may have a choice of the 
means of discharging the duties imposed upon them, it is the duty of 
such children or their parents to communicate to such boards the fact 
of readiness for high school work and the further fact of residence 
more than four miles from a high school in order that the board may 
have an opportunity to take official action in exercising such choice of 
means and to make provision therefor." 

Although the above case was decided on a state of facts which arose before 
the repeal of former Section 776-t-1, General Code, whid1 provided in substance 
that high school facilities must be prO\·ided for all high school pupils within 
four miles of their residence, and had special reference to the transportation of 
pupils, the principle set forth in that portion of the syllabus which is quoted 
above has peculiar application to the question here under consideration. As stated 
above, a board of education has the option of furnishing high school facilities 
for its resident high school pupils in one of several ways, either by the main­
tenance of a high school within the district or by contract for the schooling of 
its high school pupils by authority of Section 7750, General Code, or by assign­
ing the pupils to a school outside the district within four miles of their resi­
dence or more than four miles from their residence and furnishing transportation 
thereto, or board and lodging near the school in lieu of such transportation. 
Unless the board is advised of the pupil's readiness for high school and its in­
tention to attend high school, the board manifestly has no opportunity to exercise 
a choice of means with reference to the matter. 

In 1915, the then Attorney General, in an opinion which wlll be found in 
the reported Opinions of the Attorney General for that year, at page 1381, held 
with reference to this matter: 

"The board of education of a school district, which does not main­
tain a high school and which has not entered into an agreement with 
any other board or boards of education for the furnishing of high school 
facilities to the pupils residing in said district, and entitled to high school 
facilities, cannot be charged with the payment of the tuition of such 
pupils unless the notice in writing required by the provisions of section 
7750, G. C., be filed with the clerk of said board of education not less 
than five days previous to the beginning of the high school attendance 
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of such pupils, setting forth the name of the s-:hool to be attended and 
the date the attendance is to begin." 

The law has not been materially changed since that time. 
ln the case of New 11-fadisoll Special School District vs. J-Jarrisou To·zv11ship 

Board of Education, 14 0. S. 62, it was held by Judge Allread, then judge of 
the Common Pleas Court of Darke County, as follows: 

"Where no high school is maintained by the township board of 
education and no agreement has been made by such townsliip board with 
one or more boards of education of the same or adjoining townships for 
the schooling of high school pupils of such township, the high school 
pupils resident of such township may attend any high s~hool in the state, 
and tuition in such case shall be chargeable to such township board of 
education, providing written notice thereof is given to the clerk of the 
board of education before the attendance begins." 

In another opinion of a former Attorney General, which will be found in 
the reported Opinions of the Attorney General for 1929, page 1828, it is held: 

"Before a board of education, that does not maintain a high school 
and docs not contract with another board or other boards in the same 
or an adjoining civil township for the schooling of its high school 
pupils, can be required to pay the tuition of resident high school pupils 
attending high school outside the district, due notice of such attendance 
must be filed in writing with the clerk of the board of education upon 
which board it is sought to impose the liability for the payment of tuition, 
as provided by Section 7750, General Code. 

\.Yhere a claim for the payment of foreign tuition for a high school 
pupil is made against a board of education and it appears that no legal 
liability exists for the payment of such tuition because of the failure 
on the part of the pupil or his parents or persons in charge of him, to 
file a written notice of his attendance in the high school in accordance 
with Section 7750, General Code, such a claim lawfully may be paid 
as a moral obligation." 

Similar holdings with respect to notice have been made by this office in a 
number of opinions. See Opinions of the Attorney General for 1912, page 1265; 
for 1913, page 1205; for 1917, page 1435; for 1927,' page 2692; for 1928, pages 
1925, 1955 and 2613; for 1930, page 1464 and for 1932, page 506. 

Under these holdings it clearly appears that no enforcible legal liability rests 
upon district "C" for the payment to district "A" of tuition for the resident 
high school pupils of district "C" who attended school in district "A", inasmuch 
as no notice of this attendance was ever given to district "C", as provided by 
law. lf, however, district "C" should pay this tuition it would not, in my 
opinion, be regarded as an illegal payment of public funds and could not be 
recovered back from district "A" after payment had been made to it by district 
"C". See Opinions of the Attorney General for 1929, page 1828, supra. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your questions: 
I. District "B" is entitled to a refund or credit on tuition now clue or 

hereafter to become due to district "A" from district "B" for the amount of 
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tmtion which had teen paid for pupils who resided in· district "C", under the 
mistaken apprehension that they resided in distri<ct "B". 

2. Inasmuch as no notice as provided by law, had been given to district 
"C" of the attendance of its resident high school pupils in the schools maintained 
hy district "A", no recovery can be had by district "A" from district "C" for high 
school tuition for such pupils. District "C" may, however, legally pay such tuition 
hut can not be compelled to do so. · 

Respectfully, 
]OHN \V. BRICKEll, 

A ttomey General. 

2912. 

APPROVAL-CANAL LAND LEASE OF ABANDONED OHIO CANAL 
LAND IN CHILLICOTHE, ROSS COUNTY, FOR THE RIGHT TO USE 
AND OCCUPY FOR BUSINESS BUILDING, RESIDENCE AND OTHER 
LEGITIMATE PURPOSES-OIL AND BATTERY COMPANY OF 
CHILLICOTHE, OHIO. 

CoLUMBUs, Olllo, July 12, 193 L 

HoN. T. S. BRINDLE, Superintendc11t of Public lVorks, Columbus, 0/zio. 
DEAil Sill:-This is to acknowledge the receipt of your recent communication 

submitting for my examination and approval a canal land lea>e in triplicate, 
executed by you, as Superintendent of Public \'Yorks on behalf of the State of 
Ohio, to the Oil and Battery Service Company of Chillicothe, Ohio. 

l3y this lease, which is one for a stated term of 15 years and which provides 
for an annual rental of $900.00, payable in semi-annual installments of $450.00 
each, there is leased and demised to the lessee, above named, the right to oc~upy 
and usc for business building, residence and other legitimate purposes, that por­
tion of the abandoned Ohio canal lands, located in the city of Chillicothe, H.oss 
County, Ohio, and which is more particularly described in said lease as follows: 

Tract No. I. 
Beginning at the point of intersection of the easterly line of said 

canal property and the southerly line of that portion of \Vater Street 
in said city that lies cast of ~1ulberry Street, and running- thence south­
erly with the said easterly line of said canal property four hundred 
fourteen ( 414') feet, more or less, to the northerly line of Second Street 
in said city; thence westerly with the northerly line of Second Street 
seventy-two (72') feet, more or less, to the westerly line of said canal 
property; thence northerly with the said westerly line three hundred 
forty-one and two-tenths (341.2') feet, more or less, to a point that is 
fifty-seven (57') feet westerly from Station 62 plus 41.2, as measur~d 
at right angles to the transit line of the \V. 0. Sanzcnbacher survey of 
said canal property; thence northwesterly thirty-eight (38') feet, more 
or less, to the easterly line of Mulberry Street; thence sixty-eight (68') 
feet, more or less, to the southerly line of 'vVater Street; thence easterly 
with the southerly line of \Vater Street one hundrd two (102') feet, 


