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quired by such section, should take formal action on or after Iviarch 1 of 
each year to suspend the licenses of such licensees without the hearing 
required by Section 1326, General Code. 

With respect to the meaning of the phrase "last address," as used in 
Section 1323-1, supra, this question is answered by such section. This 
section requit-es licensees to annually register their name and address 
with the secretary of your board and further requires such licensees in 
the event of any change in their office address to notify your secretary in 
writing thereof within ten clays after such change takes place. The 
"last address" to which you are required to send the notices provided by 
such Section 1323-1 is obviously the last address as appearing upon the 
records of your board at the time either the first or second notice is re­
quired to be sent. 

Your remaining questions require no answer in view of my c0nclu­
sions in answer to your third question. 

2751. 

Respectfully, 
1-1 EIWERT S. DuFFY, 

Attorney General. 

KENT STATE UNIV.ERSlTY-WHERE TEl\.M MElVl HER HOARD 
OF TRUSTEES EXPJRES WHEN SENATE IS IN SESSJON­
lNCUlVIHENT LAWFULLY SEH.VES UNTIL SUCCESSOR IS 
APPOINTED, QUALIFIED AND CONFIRMED. 

SVLL//RUS: 
Where the term of a member of the Board of Trustees of Kent State 

University expires during the time the Senate is in session, the incumbent 
trustee lawfully continues to serve as a member of such board of trustees 
until his successor is appointed and qualified and such appointment con­
firmed b}' the Senate. 

(OLU1IBCS, 0Hl0, July 23, 1938. 

lVLR. K. C. LEEill{ICK, President, Kent State University, Kent, Ohio. 
DEAR SIR: This will acknowled~e receipt of your co;nmunication of 

recent elate which reads as follows: 
"In accordance with the following action of the Board, I 

am respectfully requesting an opinion from your office upon the 
status of 1\1[ r. John R. Williams, a present member of the Board 
of Trustees, in relation to the newspaper statement we have that 
lVIr. Robert 1\'IcGhie of Youngstown, has been appointed a mem­
ber of the Board. 



1430 OPINIONS 

1t was moved by Dr. Lake, seconded by Mr. Hanan, that 
the Board of Trustees request an opinion from the Attorney 
General on the status of Mr. ] ohn R. Williams as a member 
of this Board of Trustees. Roll was called, Messrs. Hanan, 
Lake, Smith, Williams, and Zinninger voting, 'Aye.' 

Earlier in this year, we had an informal oral opinion from 
you that Mr. Williams was a member of the lloard, for the pur­
pose of signing diplomas and acting as a Trustee at the meet­
ings until his successor was properly appointed and qualified. 

At the last meeting, lVlr. l\JcGhie was at the University anrl 
informed us that he had not yet received his appointment in due 
form, and we, as a courtesy, had him sit in for part of the Hoard 
meeting. 

Since Mr. Williams has not"resigned, and we have no offi­
cial information of Mr. McGhie's appointment, and since mat­
ters of considerable financial importance are being acted upon 
by the Board, because of State appropriations and V/PA and 
PWA contracts, it is rather essential that we have an opinion 
as to the status of l'dr. Williams as a Board member, or of l\{r. 
lVf cGhie as his successor. The next meeting of the Board is 
set for July 23." 

Kent State University was established by virtue of the provisions of 
Section 7901-1, General Code, which authorized "the creation and estab­
lishment of one additional state normal school to be located in eastern 
Ohio." 

Section 7901-3, General Code, provides for appointment of the Board 
of Trustees of Kent State University as follows: 

"As soon thereafter as the General Assembly shall appro­
priate a sufficient amount of money for the purchase of said 
site and the erection of suitable buildings thereon, the governor 
shall appoint by and with the advice and consent of the senate 
five competent persons who shall constitute a board of trustees 
for the proposed normal school in the eastern portion of Ohio." 

Provisions• relating to the terms of members of the board of trustees 
are expressed in the fourth paragraph of Section 7901-4, General Code, 
in the following language: 

"The governor when appointing said board of trustees shall 
designate one member of the board to serve one year, one to serve 
two years, and one to serve three years, one to serve four years 
and one to serve five years and thereafter one trustee shall be 



ATTORNEY GENEHAI_, 1431 

appointed annually for five years for the control and manage­
ment of said normal school. They shall serve without compen­
sation other than their reasonable and necessary expenses while 
engaged in the discharge of their official duties. Not more than 
three members of the board shall be selected from any one po­
litical party." 

Jt is obvious from a reading of Section 7901-3, supra and the above 
quoted paragraph of Section 7901-4, supra, that provision is made only 
for appointment of the members of the board of trustees; and that, in 
the case of expiration of the term of a trustee, no provision is made for 
holding over until a successor is appointed and quali f1ed. 

Section 8, General Code, reads as follows: 

"A person holding an office or public trust shall continue 
therein until his successor is elected or appointed and qualified, 
unless otherwise provided in the constitution or laws." 

It is to be observed that Section 8, supra, is of a general nature; 
and that, since there is no statutory provision that directly provides for 
a holding over where the term of a trustee of the University has expired 
and a new appointment has not been made, the provisions of Section 8, 
supra, are applicable, unless, "otherwise provided in the constitution." 

Sections 2 and 3 of Article VTI of the Constitution of Ohio, read as 
follows: 

"2. The directors of the Penitentiary shall be appointed 
or elected in such manner as the General Assembly may direct; 
and the trustees of the benevolent, and other State institutions, 
now elected by the General Assembly, and of such other State 
institutions as may be hereafter created, shall be appointed by 
the Governor, by and with the advice and consent of the Sen­
ate; and, upon all nominations made by the Governor, the ques­
tion shall be taken by yeas and nays, and entered upon the journ­
als of the Senate. 

3. The Governor shall have power to fill all vacancies that 
may occur in the offices aforesaid, until the next session of the 
General Assembly, and, until a successor to his appointee shall 
be confirmed and qualified." 

It is to be noted: that, Section 2 of Article VII, supra, provides that 
appointments of trustees of state institutions be made by. the Governor, 
by and with the advice and consent of the Senate; that, Section 3 of 
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Article VIT, supra, relates to the filling of vacancies; and that, said 
Sections 2 and 3 are nowise inconsistent with Section 8, General Code. 

The only conclusion that can be gained from the provisions of Sec­
tion 8, supra, is, that until the board of trustees of Kent State University 
have had notification in an official manner that a success to Mr. John 
R. Williams has been appointed and qualified, the board of trustees have 
no authority to consider, or recognize, any person other than lVIr. John 
R. Williams as being entitled to serve as a member of the board of 
trustees of Kent State University for that particular place on the board 
that Mr. John R Williams now holds. It is my judgment that the pro­
visions of Section 8, supra, are entirely responsive to the question pre­
sented in your letter. However, it may be added that no appointment 
of a trustee to replace Mr. John R. Williams will be valid without the 
advice and consent of the Senate. 

Although your letter docs not so state, l am informed that the term 
of Mr. John R Williams as a 1i1ember of the board of trustees of Kent 
State University expired during the time that the 92nd General Assembly 
was in session. I understand that the 92ncl General Assembly adjourned 
not "sine die" but with the provision for reconvening at a future clay. 

The procedure to be followed in making appointments which arc 
subject to "the advice and consent of the senate", is prescribed by 
Section 12, General Code, which reads as follmrs: 

"When a vacancy in an office ftlled by appointment of the 
governor with the advice and consent of the senate, occurs by 
expiration of term m· otherwise during a session of the senate, 
the governor shall appoint a person to fill such vacancy and 
forthwith report such appointment to the senate. lf such vacancy 
occurs when the senate is not in session, and no appointment 
has been made and confirmed in anticipation of such vacancy, 
the governor shall fill the vacancy and report the appointment 
to the next session of the senate, and, if the senate ad vise and 
consent thereto, such appointee shall hold the office for the full 
term, otherwise a new appointment shall be made." 

lt is obvious from a reading of Section 12, supra, that a recess 
appointment can be made only when the vacancy occurs "when the 
senate is not in session;" that, if the vacancy occurs "during a session 
of the senate," as was the case herein, it is incumbent upon the governor 
to "appoint a person to fill such vacancy and forthwith report such 
appointment to the senate"; and that, if the senate was in session when 
Mr. John R. Williams' term expired, and the governor failed to make 
an appointment for the new term, the governor cannot thereafter make a 
temporary appointment in recess. 
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] n an opinion appearing in Opinions of the Attorney General for 
the year 1923, Volume l, page 245, it was held in the second branch of 
the syllabus as follows: 

"2. vVhen a vacancy occurs in the office of member of 
the Public Utilities Commission during a session of the senate, 
the governor is without authority to make a recess appointment, 
and a person who would be appointed by the governor under 
such circumstances could not lawfully assume the office. It is 
only in cases when a va·2ancy occurs when the senate is not in 
session, that a valid recess appointment may be made under 
Section 12 of the General Code." 

J have considered carefully the reasoning by which such conclusion 
was reached and concur therein. 

Therefore, in specific answer to your question, it is my opinion that 
l\tf r. John R Williams who has continued to exercise the duties of his 
office as a member of the board of trustees of Kent State University 
after the expiration of the term of his original appointment, can lawfully 
continue to serve as a member of such board of trustees until his suc­
cessor is duly appointed and qualified. 

2752. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 

APPROVAL, ABSTRACT OF TITLE AND OTHER INSTRU­
MENTS, STATE OF OHTO THROUGH PRESIDENT AND 
TRUSTEES OF OHTO UNlV.ERSlTY, ATHENS, OHIO, 
PROPOSED PURCHASE FROl\1[ i\ifl NNTE B. HOTTEL, 
JENNJE ANNlN, LENA A. POWERS, BESSIE DOHENY, 
EDWARD J. DOJ~IENY, ELIZA GRAHAM AND GROVER C. 
GRAHAM, DESCRIBED PARCELS OF LAND, CITY OF 
ATHENS, ATHENS COUNTY, OHIO, PURCHASE PRICE, 
$20,000.00, USE WITJ-IJN PURVIEW OF SECTION 7931-2 G. C. 

CoLU]\[BUS, Omo, July 23, 1938. 

MR. GEORGE C. PARKS, Secretary, Board of Trustees, Ohio University, 
Athens, 0 hio. 
DEAR SIR: There have been submitted for my examination and 

approval an abstract of title and warranty deed relating to the pro]Josecl 


