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TRANSPORTATION-HIGH SCHOOL PUPILS-COUNTY BOARD OF 
EDUCATION DETERMINES NECESSITY-WHERE LOCAL BOARD 
FAILS TO FURNISH, COUNTY BOARD MAY. 

SYLLABUS: 
When a county board of educatio11 deems and declares the transportation of 

high school pupils in any district, to be advisable and practicable, a duty there· 
upon devolves on the board of education of the· district in which the pupils reside 
to fttrnish such transportation, and if the· local board fails to perform that duty 
it may be performed by the county board of education in the .rome manner as 
the local board should have performed it by authority of section 7610-1, General 
Code. 

CoLUMBUS, Omo, October 21, 1931. 

HoN. HowARD M. NAZOR, Prosecuting Attorney, Jefferson, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion 

which reads as follows: 

"The Ashtabula County Board of Education acting under Section 
7749-1, General Code, has deemed and declared it advisable and practicable 
that the Board of Education of Saybrook Township Rural School Dis­
trict provide transportation for high school students to Ashtabula City 
High School, there being no high school in Saybrook Township. School 
has commenced and the transportation has not been provided by the 
local board. 

If the local board continues to fail to provide transportation, is there 
a duty resting upon the County Board to provide said transportation? 

Section 7610-1, G. C. does not seem to include this situation. The 
question seems to be as to whether or not an individual would need to 
bring an action in mandamus against the local board to compel them to 
provide the transportation, or whether or not the county board could 
provide it and charge to the local board. The reason the local board 
has not provided it, has been clue to lack of funds." 

Secion 7749-1, General Code, to which you refer, reads as follows: 

"The board of education of any district, except as provided in sec­
tion 7749, may provide transportation to a high school within or without 
the school district; but in no case shall such board of education be re­
quired to provide high school transportation except as follows: If the 
transportaiton of a child to a high school by a district of a county school 
district is deemed and declared by the county board of education ad­
visable and practicable, the board of education of the district in which 
the child resides shall furnish .s.pch transportation." 

The above statute has been held by the Supreme Court to be constitutional 
in the case of Mi11shall et al. v. Board of Education, 124 0. S., 61, Ohio Bar, issue 
of July 21, 1931. See also Lichty v. Bo.ard of Education, 27 N. P., N. S., 52, re· 
versed by the Court of Appeals, 35 0. A., 81. 
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The language of the above statute is mandatory in that, when transportation 
to a high school is deemed and declared by a county board of education to be 
advisable and practicable, a duty devolves upon the local board of education of 
the district wherein high school pupils reside, to furnish such transportation. 
After the county board of education has made a finding to the effect that the 
transportation of pupils to high school in any district is deemed and declared 
to be advisable and practicable, the furnishing of that transportation by the board 
of education of the district wherein those children reside is one of the school 
privileges to which those children arc entitled and which should be furnished by 
the local board. 

If the local board fails to furnish this· school privilege it may be furnished 
by the county board of education the same as other school privileges by author~ 
ity of section 7610-1, General Code. Said section reads in part, as follows: 

"If the board of education in a district under the supervision of 
the county board of education fails to provide sufficient school privileges 
for all the youth of school age in the district, * * the county board of 
education of the county to which such district belongs, upon being ad­
vised and satisfied thereof, shall perform any and all such duties or 
acts, in the same manner as the board of education by this title is author­
ized to perform them. * *" 

Judge Allen, in her opinion 111 the case of State ex rei. Masters v. Beamer 
et a/., 109 0. S. 133, said at page 139: 

"Under Section 7610-1 the duty of the county board of education 
is measured by the duty of the board of educaion in the district." 

Inasmuch as a duty devolves on the local board of education to furnish 
transportation to high school as soon as the county board deems and declares 
such transportation to be advisable and practicable, it clearly follows that if the 
local board fails to perform that duty, it should be performed by the county 
board in accordance with the provisions of section 7610-1, General Code. · 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question, that the 
county board of education may, under the circumstances outlined by you, furnish 
high school transportation in the Saybrook Township Rural School District by 
authority of Section 7610-1, General Code, and that it is not necessary that an 
action in mandamus be first brought against the local board of education to 
furnish the transportation. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

A /forney General. 


