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on the amount of such collections, to be paid upon the warrant of the county 
auditor upon the general fund of the county, and not deducted from the special 
assessments. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

A /torney-Genera/. 

925. 

ROADS AND HIGHWAYS-STATE ATD IMPROVEMENTS-COUNTY 
CO~VHvrJSSIONERS WITHOUT AUTHORITY TO EXTEND ASSESS­
MENT ZONE INTO ADJOINING COUNTY. 

There is no statutory authority in the county commissioners in connection witf1 
slate aid improvements under sections 1178 et seq. G. C. to exercise their option of 
pro~'idiug a11 assessmeut ::;one of oue-half mile or oue mile in width on either side 
of the road to be impro~·ed when the adoption of a :::01re of such width would e.r-' 
tend the assessnrcnt area into an adjoining coullf.\'. 

CoLUMJJUS, OHIO, January 12, 1920. 

HoN. HARRY A. SMITH, Prosecuting Atlornc.v, Caldwell, Ohio. 
DEAR Sm :-Yotir communication of recent date is received submitting for 

opinion the following: 

"\>Vhere a i11ain market road or inter-county highway is being improved 
by the state highway department in conjunction with the county commis­
sioners under section 1191 et seq., or what is popularly known as the state 
aid plan, and the county commissioners have decided to make the assess­
ment area one mile on each si9e of said road, and said road is situated so 
near the county line that said one mile assessment area extends across the 
line into an adjoining county, under what sections or by what procedure 
can the assessments be levied, if at all, on the lands within said one mile 
area in said adjoining county?" 

If the road in question were to be improved by the county commissioners under 
authority of sections 6906 et seq, G. C. instead of under the so-called state aid plan 
provided for by sections 1178 et seq. G. C. the answer to your question would be 
found in section 6941 G. C. which as amended 107 0. L. 104 reads as follows: 

"When the proposed improvement is wholly within one county but 
within less than the legal assessment distance of the county line and a peti­
tion is filed asking for sucl; improvement, signed by fifty-one per cent of 
the persons to pe especially assessed therefor, such improvement shall be 
regarded as a joint county improvement, and shall be made in accordance 
with the provisions of sections 6930 to 6939 inclusive of the General Code 
of Ohio in so far as said sections are applicable." 

No similar statute is found in the series relating to state aid projects, the 
nearest approach to it being section 1220 G. C. relating to roads "upon a county 
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line." The proviSion g1vmg the option to the commiSSioners of including within 
the assessment zone other than property immediately abutting the improvement 1s 
found in section 1214 G. C. which reads in part: 

"And provided further that the coimty c"Ommissioners by a resolution 
passed by unanimous vote may make the assessment of ten per cent or 
m.ore as the case may be of the cost and expense of improvement against 
real estate within one-half mile of either side of the improvement or against 
the real estate within one mile of either side of the improvement." 

This language in itself negatives the idea of any authority in the commis­
sioners to create an assessment zone which would be of less width on one side 
of the road than on the other. The plan of extending the assessment zone to the 
width of one-half mile or one mile as the case may be, is a mere extension of the 
abutting land plan, as was pointed out in an opinion of this department dated De­
cember 12, 1917, appearing in Opinions of Attorney General for 1917, at page 2305. 
Furthermore; the legislature by the adoption of the above quoted section 6941 in 
connection with the improvements by the county commissioners, has itself put a 
construction on the manner of operation of the plans of a one-half mile assess­
ment zone and a one mile assessment zone; for it is quite plain that if the legisla­
ture had intended to leave to th,e commissioners the option of creating zones of 
unequal width on the sides of the road ,there would have been no necessity for sec­
tion 6941. 

For these reasons then, you are advised that there is no statutory authority 
in the county commissioners in connection with state aid improvements under sec­
tions 1178 et seq. G. C. to exercise their option of providing an assessment zone 
of one-half mile or one mile in width on eith~r side of the road to be improved 
when the adoption of a zone of such width would extend the assessme"nt area 
into an adjoining county. As applied to the case you state, the only course open to 
the commissioners is to confine the assessment area either to the one-half mile zone 
or to the abutting lands. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

A ttori!Cy-Gcnera I. 

926. 

ROADS AND HIGHWAYS-STATE HIGHWAY CO:VDIISSIO:'--JER-1\0T 
HIS DUTY TO WITHHOLD ESTIMATES PRIOR TO FINAL ESTI­
l'viATE FOR PURPOSES OF CLAIM FOR DAJ\IAGES BY THIRD 
PARTY ON ACCOUNT OF NEGLIGEl\CE OF A CONTRACTOR ON 
STATE HIGHWAY IMPROVEMENT. 

Under the terms of a certail~ contract set forth in the opmzon, the state high­
way commissioner is not under the duty of witlzholding estimates prior to the final 
estimate, for the purpose of making up an amou11t sufficieut to cover damages 


