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ATTORNEY IN FACT-TO SELL, LIST OR OFFER TO SELL 

REAL ESTATE-DULY EXECUTED POWER OF ATTORNEY 

FROM OWNER-NOT A REAL ESTATE BROKER-SECTION 

6373-25 GC-JNOT REQUIRED TO BE LICENSED, SECTIO?\ 

6373-26 GC-WHERE PERSON SOLICITS REAL ESTATE OWK­

ERS TO EXECUTE POWER OF ATTORNEY-ACT OF SOLICI­

TATION-REAL ESTATE BROKER-REQUIRED TO BE LI­

CENSED. 

SYLLABUS: 

An attorney in fact who sells, lists or offers to sell, etc., real estate in pursuance 
of a duly executed power of attorney from the owner thereof is not thereby deemed 
to he a "real estate .broker" as defined in Section 6373-25, General 1Code, and is not 
required to be licensed as provided in Section 6373-26, General Code ; but where a 
person in the regular course of business solicits real estate owners to execute such 
powers of attorney for such listing or sale, such person, by such solicitation, is acting 
as a "real estate broker" and is required to be licensed as such. 

Columbus, Ohio, July 21., 1953 

Mr. L. F. Waldbauer, Secretary, Board of Real Estate Examiners 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion which reads in part 

as follows: 

"It has come to the attention of the Board that throughout 
the State there is a growing practice of certain auctioneers who 
offer real property for sale without being licensed as real estate 
·brokers or salesmen by securing powers of attorney. 

"We respectfully ask your opinion as to whether such auc­
tioneers are permitted to operate a regular real estate business 
in such manner under Section 6373-25, paragraph (b), G. C. 
Ohio." 

vVe may first note that the statute prohibits any person to "act as a 

real estate broker" without a license as such. Section 6373-26, General 

Code. The term "real estate broker" is defined in Section 6373-25, General 

Code, in pertinent part as follows: 



ATTORNEY GENERAL 

"The term 'real estate broker' shall include any person, part­
nership, association, or corporation, foreign or domestic, who for 
another and for a fee, commission, or other valuable consideration, 
or who ,vith the intention or in the expectation or upon the prom­
ise of receiving or collecting a fee, commission or other valua:ble 
consideration, sells, exchanges, purchases, rents or leases, or ne­
gotiates the sale, exchange, purchase, rental, or leasing of, or 
offers, or attempts, or agrees to negotiate the sale, exchange, pur­
chase, rental, or leasing of, or lists or o.ffers or attempts or agrees 
to list, or auctions, or offers or attempts or agrees to auction, any 
real estate, or the iniprove1nents thereon * * *" 

"The term 'real estate' shall include leaseholds as well as 
any and every interest or estate in land. whether corporeal or 
incorporeal, whether freehold or non-freehold, and whether said 
land is situated in this state or elsewhere. 

"The term 'real estate salesman' shall mean and include any 
person associated with a licensed real estate broker to do or to 
deal in any act, acts, or transactions set out or comprehended by 
the definition of a real estate ·broker as set forth in this act, for 
compensation or otherwise. * * * 

"Neither of the terms 'real estate broker' or 'real estate sales­
man' hereinbefore defined includes a person, firm or corporation, 
or the regular salaried employes thereof, who performs any of 
the aforesaid acts: * * * 

"(b) In pursuance of a duly executed power of attorney 
from the oivner of the real estate or a.ny interest therein; * * *" 

(Emphasis added.) 

The provisions of the exception noted above in subparagraph (b) 

of this section are so plain and unambiguous as to leave no doubt that the 

Legislature did not intend that a license under the real estate licensing 

act should be required of persons who, acting in pursuance of a power 

of attorney from a real estate owner, performed any of the acts listed in 

such section. I must conclude, therefore, that such an attorney in fact may 

sen. list, offer to sell, etc., the real estate described in his power of appoint­

ment ,vithout a real estate broker's license. 

I note, however, that in your inquiry you refer to auctioneers who 

"operate a regular real estate business" by making sales at auction. From 

this language I think it is fair to assume that the persons concerned follow 

the practice of regular solicitation of business by soliciting owners of real 

estate to execute powers of attorney under authority of which the auction 

sale may be accomplished. Now it may -be noted (I) that such solicitation 
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1s an offer to sell, or an offer to list, or an offer to auction real estate, 

and (2) such solicitation, by its very nature, takes place prior to the exe­

cution of a power of attorney by the owner concerned. Such being the 

case it follows that a person who engages in such solicitation is a "real 

estate broker" and is required to be licensed as such. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

an attorney in fact who sells, lists or offers to sell, etc., real estate in pursu­

ance of a duly executed power of attorney from the owner thereof is not 

thereby deemed to be a "real estate broker" as defined in Section 6373-25, 

General Code, and is not required to be licensed as provided in Section 

6373-26, General Code; ibut where a person in the regular course of busi­

ness solicits real estate owners to execute such powers of attorney for such 

listing or sale, such person, by such solicitation, is acting as a "real estate 

broker" and is required to be licensed as such. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




