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OPINION NO, 72-028

Syllabus:

1. A board of county commissioners may usSe tax monies
levied and collected under Section 5705.06 (D), Revised Code,
to nurcihase land and construct a hichway <ara-e thereon, pur-
suant to Section 5549.01, Revised Code.

2. A board of county commissioners may use tax nonles
ocbtained by special levvy for road purnoses uncder Section
5705.07, Revised Code, to nurchase land and coastruct a hish-
vay ~arase thereon, pursuant to Sfection 5549.01, Revised Code.

To: Reynold C. Hoefflin, Greene County Pros. Atty., Xenia, Ohio
By: William J. Brown, Attorney General, April 12, 1972

I have your renuest, addressed to my predecessor, for an
oninion as to vhether a board of countv commissioners may, in
view of the provisions of Section 5549.01, Revised Code, use
tax nonies levied and collected under Section 5705.05 (D), Re-
vised Code_, in order to »urchase land and te construct a hish-
vtar ~warare thiereon.,

Section 5349.01, supra, reads in »nertinent part as follous:

"The board of county comrissioners mav nur-
chase such machinery, tools, or other enulnrment,
includin~ special wearino avnarel, for tihe con-
struction, imnrovement, malntenance, or repair
of the hichuars, bridwes, and culverts under 1its
juricdiction as it deems necessary.

"% # N % %

"The board 31al1l nrovide a suitable pnlace
for housinm and storin~ —machlinerv, tools, and
esuipmnent, includin~ snecial vearin= annarel,
materials, and convevances o‘'med bv the countv,
and may purchase the nccessarv material and con-
struct, or enter into an a-~reewent with a2 rail-
road comnany to construct, one switcha or srur
track from the ri~sht of :ay of such railroad
company to land or stora~=e ..ouse ovned by the
county. All exnanditures aathorized by this
section shall be naid nut of any available road
funds of the county.

L %% % T Em
(Fmnhasis added.)

Tals Section expresslv confers the pover to construct a hich-
way rarace for the purposes stated, and clearly inlies the no'er
to nurchase the necessary land. Vour nuestion is ihiethesr tax
monies levied and collected under Section 5705.05 (D), sunra, zr
Section 5705.07, Revised Code are "road funds of the county"™ with-
in the meaning of Section 55493.01, sunra.
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Section 5705.06 (D), supra, reads in contex® 15 “ollows:

"The fello''in~ specinl levies are nereby
authorized without vote of thc penple:

nweosr o oAl T ”

"(D) In the case of 2 conaty, a levy for
tae construction, reconstruction, resurfacing,
and renalr of roads and tridges, other thon
state roads and bridges on such roads;

LLECI

"Each such special levv shall be 'within
the ten-m1l1l linitation 7 * #."

The faind resulting from a special levy nnder Section £705.06 (D),
sunra, iz, by its nlain terms, a road fund of the county, and
therefore may be used for purposes authorizeé by Section 5549.01,
supra. To thls extent, T 2grec with my predecessor's nrior ad-
vice to you in Oninlon Nc. go-lhl, Cpinions of the Attorney Gen-
eral for 19790,

My predecessor further adrised vou in that Cpinion that funds
from levies authecrized by Section 5705.07, sunra, would also qualify.
Tnat Cectlon reads as follous:

"The taxing authority of any sibdivision
may mnake tax levies authorized in excess of the
ten-mill limitation bv a vote of the neonla uynder
the lew applicable thereto, irresnective of all
limiftations on the tax rate.”

Under Section 5705.04 (E), Revised Code, such lavias may he elther
general or speclal. TProceeds {rom general levies are pald into
the gereral fund, and those from snmeclal levies are pala into
special funds carmarked according to the purpose cf the special
levy. Section 5705.10, Reviszd Code.

Money from the general furd caanot be used for the purposes
zuthorizaed by Zection 5540.01, sapra. Prior te 1921, that Scction
(then Cection 7200, General Code) read in pertinent part as fol-
lous:

"Tha county commissioners mey pirchase
such =maciinerv, tools or other equipnent for
the construction, improvem=nt, maintenance or
repalr of the highway, bridges and cilverts
uriler thelr jurisdictlon 2s they may deem nec-
essary, whiich shall be paid for cut of the
road funds of the coanty. * ¥ * The county
coamissioners shall orovide saltarle places
for housing and storing macalnery, tools, egiip-
rie1t and conveyances orined by the county."

One of my predzcessors coiastrued this stntute to authorizes payment
from the g:ineral fund for construction ¢ "places for housing and
storing maciinery, - ° "." Opinion ‘o. 1400, Opinions of the
Attorney Ceneral for 1929. But in stating his reasons for fthis
coaclision, at page 1021, he revenled some misgivings:
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"Since the unlieen of roads is one of the
commonest of tie coaitv's activities and renulres
maciainery, tools, ete. 1t follows tha® »rovision
for tlie housin~ and storin- of sucl: mnachiner? anl
tools is an ordinarv contv nurnose, to which the
m~eneral county fund =a7 be devoted o far as not
otheruvise anmmronriatad. It i3 -0t out of nlace to
sungest, hovever, that before the reneral county
fund is resorted to for the purpose in aquestion,
use should be made of unapnronriated moneys 1if
any, in the public building fund.”

The next year, he applied this reasonine to the question of a
county's power to rent such buildin~s. In Opinion No, 2055, Opin-
ions of the Attorney General for 1921, he states, at name 377, as
follows:

"In the previous opinion of Sentember 30,
1920, above mentloned, it was held that for the
purchase of a site and building for housing and
storing road machlnery and conveyances, the com-
nissioners micht appropriate from the county gen-
eral fund, though it was summested that resort
be had in the first instance to unanpronriated
moneys, 1f any, in the public builldin~ fund.
Since the plan you speak of, however, 1s that
of renting, rather than purchasing, a bullding,--
in other words, a current expense rather than a
permanent investment,--the nroper fund to be
resorted to in the first instance is the county
zeneral fund and not the public buildine fund."

In that same year, the legislature amended the statute, Amang .
other changes, it rephrased and relocated the "road funds" limi-
tation, so that it now clearly applies to all expenditures made
under authority of this Section. (See Section 5549.01, supra.)
The language used is not vermissive, but is mandatory -~ "shall be
raid out of any avialable road funds of the county." (Emphasis
added.) I conclude that the legislature intended to chanee the
rule put forth by my predecessor, and to require that any ex-
penditures under Section 5549,01, supra, be made onlv from funds
obtained by snecilal levies for road purposes. Hence, funds ob-
tained by a tax levy authorized by Section 5705.07, su~ra, may

be used for construction of a hishway gmarage and purchase of land
therefor only if the levy was a special one for road purposes.

To that extent, I arree with my vredecessor's conclusion in
Opinion Ho, 70-141, suvra, that funds obtained by levy under Sec-
tion 5705.07, supra, may be used for such purposes.

In specific answer to your question it 1s my opinion, and
you are so advised, that:

1. A board of county commlissioners may use tax monles levied
and collected under Section 5705.06 (D), Revised Code, to purchase
land and construct a hirchwvay sarage thereon, pursuant to Section
5549,01, Revised Code.

2. A board of county commissioners may use tax monies ob-
tained by speclal levy for road purposes under Section 5705.07,
Revised Code, to purchase land and construct a hiszhway garare
thereon, pursuant to Section 5549,01, Pevised Code.





