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sidered as personal property of the tenant. And inasmuch as under the facts 
stated, this property, under the provisions of Section 5325-1, General Code, is 
property used in business by the owner, the same is clearly taxable as personal 
property in the name of snch owner. 

3128. 

Respectfully, 
]OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

ClVlL SERVICE-EMPLOYE 1\{A Y BE TRANSFERRED FOR 90 DAYS 
FROM ONE POSITION TO ANOTHER IN SAME DEPARTMENT. 

SYLLABUS: 
An employe in the classified ciz•il service, may be transferred for a period 

of ninety days or for a longer period from one position to a similar position 
within the same department, regardless of the objectio11s of such employe. 

CoLUMBUS, OHIO, August 31, 1934. 

The State Civil Service Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion 

which reads as follows: 

"Section 1-(a) of Rule X of the rules and reg"ulations of this Com­
mission provides, as follows: 

'Transfer of a person holding a position in the competttin: 
classified service who has served the required probationary term, 
may be made for a period not exceeding thirty clays, from one 
position to a similar position of the same class, grade and char· 
acter of work, and having the same pay, within a department 
without notice to the Commission, but this shall not be con­
strued as limiting the power of the head of an institution in 
making such assignments of the officers therein as he may 
deem advisable.' 

It is quite clear that the permanent transfer of a classified employe 
against his will could not be accomplished, but the question presents 
itself from one of the state departments of the temporary transfer in 
the positions of Branch Office Manager from the city of Cleveland to 
the city of Cincinnati, and vice versa, which it appe:trs to the appoir.ting 
authority for good and sufficient reasons and for a tcmpl)rary period 
only, to be very necessary and important, and for the good of the service. 

If, after a full explanation of the situation by the Department Direc­
tor, the State Civil Service Commission is· satisfied that such temporary 
transfer is clearly for the good of the service, can same be put into 
effect for a period of not to exceed three months, regardless of the 
objection of the incumbents. The permanent status and locatiOn of 
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the employe is fully protected, the question being merely that of tem­
porary transfer for the good of the service, which after a full explana­
tion of the situation and circumstances meets with the approval of the 
State Civil Service Commission. Has the regular and permanent employe 
a legal right to refuse to accept such temporary transfer?"' 

While you do not state, I assume that you have reference to the transfer 
of an employe from one position to another position within the same depart­
ment and not to a transfer from one department to another department. 

In your letter reference is made to your Hule X, section 1-(a). This rule 
purports to give your Commission authority to permit the transfer of an employe 
for a period of not to exceed thirty days from one position to a similar position 
of the same class, grade and character of work, and having the same pay within 
a department, without notice to the Civil Service Commission. This rule, however, 
provides further: "but this shall not be construed as limiting the power of the 
head of an institution in making such assignments of the officers therein as he 
may deem advisable." The Civil Service laws were enacted in pursuance of 
section 10, Article XV of the Ohio Constitution, for the purpose of securing 
appointments to the public service on the basis of merit and fitness. By virtue 
of section 486-7, General Code, the Commission is given the right to make rules 
and regulations. The Civil Service Commission has only such powers as are 
expressly given to it by st<>tute and such implied powers as are necessarily implied 
from those expressly granted. Civil Service Commission vs. State, ex rei. Ken­
nedy, 127 0. S. 261. The first branch of the syllabus of this case reads as 
follows: 

"Where a certain jurisdiction is duly conferred, duties assigned and 
powers granted to a board or commission, such board or commission 
cannot confer upon itself further jurisdiction or acid to its powers 
by the adoption of rules under authority granted to adopt rules of 
procedure." 

Likewise, if a Civil Service Commission is given certain powers by statute, 
it docs not lie within the power of such Commission to deprive itself of such 
powers by rules or regulations. Sec the case of State, e.r rei. Ul eiss vs. Keefer, 
3 0. App. 426. While the first part of the rule quoted, supra, in your letter seems 
to limit the transfer to thirty days, it would appear that this provision is modified 
expressly by the last part of the rule. 

Section 486-2 General Code, reads in part as follows: 

"* * * no person shall be appointed, removed, transferred, laid off, 
suspended, reinstated, promoted or reduced as an officer or employe in 
the civil service of the state, the several counties, cities and city school 
districts "thereof, in any manner or by any means other than those pre­
scribed in this act or by the rules of the state or municipal civil service 
commissions within their respective jurisdictions as herein provided." 

Section 486-Hi, General Code, reads in part as follows: 

"With the consent of the commission, a person holding an office or 
position in the classified service may be transferred to a similar position 
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111 another office, department or institution having the same pay and 
similar duties; but no transfer shall be made from an office or position 
in one class to an office or position in another class, nor shall a perscn 
be transferred to an office or position for original entrance to which 
there is required by this act (G. C. §§486-1 to 486-31), or the rules 
adopted pursuant thereto, an examination involving essential tests or 
qualifications or carrying a salary different from or higher than those 
required for original entrance to an office or position held by such 
person." 

It is readily seen that under the express provisions of section 486-16, General 
Code, supra, a person could be permanently removed from one department to 
another department with the consent of the Commission. 

In the situation presented in your letter, the transfer is only for ninety days 
and is specifically approved by the Commission as being for the best interests of 
the service. The only possible objection to this would be the provisions of the 
first part of your rule quoted supra. l cannot agree with a conclusion that would 
limit the transfer to thirty days. 

The question presented by your inquiry is not a new one, it having been 
passed upon by this office in an opinion to be found in Opinions of the Attorney 
General for 1917, Volume Ill, page 2122. The third and fonrtlt branches CJ( the 
syllabus of this opinion read as follows: 

"3. An employe appointed from a state-wide eligible list is under 
the control of the head of the department who, in the proper management 
of the affairs of such department, may requ:re the services of such 
employe in different localities from time to time as the exigency of public 
service requires, so long as the transfer is not frc.>m une department to 
another in violation of section 16 of the civil service law. 

4. \Vherc a state has b•?en divided icto districts by a department for 
its own administrat:on, employes in one district may be removed to an­
other district by the head of such department w!thout the approval of 
the civil service commission, but subject to the rules above given as to 
the reasons for such transfer if the :;ame amount to any discrimination 
111 position against such employes." 

It is significant to note that the sections of the General Code relative to the 
opinion at that time are substantially the same: at the present time. Likewise, the 
employe in the present s:tuation cannot complain since the Commission has de­
termined such transfer to be for the best interests of the service and, conse­
quently, the employe could not be heard to say that such transfer was not for 
good cause. 

Without further prolonging this discussion, it is my opinion that an employe 
in the classified civil service, may be transferred for a period of ninety days or 
for a longer period from one position to a similar position within the same depart­
ment, regardless of the objections of such employe. 

Respect£ ully, 

"" JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


