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When, however, the right of way is acquired by the Board of County Commission­
ers, mid board should pay the necesoary recording fees, this being in compliance with 
Opinion No. 996, issued by this department under date of September 14, 1927, the 
first paragraph of the syllabus reading: 

"It is the duty of a Board of County Commissioners to provide the neecs­
sary right of way when a road is being constructed or improved, under the 
provisions of Section 1191, et seq., General Code, and such Board of County 
Commissioners may pay for such right of way out of the money received from 
taxes levied, under the provisions of Seetion 1222, General Code, or out of the 
proceeds of bonds issued, in anticipation of the collection of such taxes, as 
provided in Section 1223, General Code." 

In view of the foregoing and specifically answering your question, it is my opinion 
that: 

1. When right of way deeds are executed and delivered to the state and are filed 
with a county recorder by a state department for recording, as provided in Section 
267, General Code, it is the duty of such department to pay to the county recorder 
the proper recording fees. 

2. When right of way deeds are executed and are delivered to the state and 
are filed by the Board of County Commissioners for recording, as provided .in Sec­
tion 267, General Code, it is the duty of such board to pay to the county recorder 
the proper recording fees. 
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Respectfully, 
Eow ARD C. TuHNER, 

Attorney General. 

COUNTY COMMISSIONERS-AUTHORITY TO CLEAN DITCHES RUNNING 
THROUGH FARM OWNED BY COUNTY. 

SYLLABUS: 

A board of county commissioners which has been petitioned for the cleaning out of a 
ditch is not disqualified to act in the premises merely because the course of such ditch runs 
through a farm owned by the county. 

CoLUMBus, OHIO, October 31, 1927. 

RoN. ALBERT E. STROUP, Prosecuting Attorney, Van Wert, Ohio. 

DEAR Sm:-This will acknowledge receipt .of your letter of October 6th, which 
reads as follows: 

"Where County Commissioners have been petitioned for a clean-out 
of a ditch and the ditch runs through a farm owned by the County (farm 
on which County Home is located) can the County Commissioners act in 
the proceedings in their office regarding mid ditch, or must the Common Pleas 
Judge appoint others as acting Commissioners to act in their stead." 

Your attention is directed to Sections 6501 and G508, General Code, which, so 
far as pertinent to your inquiry, provide: 
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Sec. 6501. "If one or more commissioners of a county are petitioners 
for an improvement, or own land that will be benefited or damaged by the 
improvement petitioned for, the auditor Ehall notify the judge of the court 
of common pleas of the county who sha!l within ten days appoint as many 
disinterested freeholders of the county as may be neccsmry to take the place 
of such interested commissioner or commissioners; * * *" 

Sec. 6508. "When in the opinion of the commisEioners, by resolution 
entered on their journal, any land owned by the county or any highway 
therein, under their supervision, is in need of drainage, and such drainage will 
aL~o specially benefit other land, the commissioners may file a petition with­
out bond, for such improvement in the court of common pleas of the county. 
Upon such petition being filed the court of common pleas shall act in the same 
manner, and conduct the mme proceedings, and make the same findings and 
orders as arc provided in this chapter for the board of county commissioners. 
* * *" 

The sections above referred to are the only sections having to do with county 
ditches that in any way disqualify a board of county commissioners from acting in 
the premises. 

Section 6501, supra, is applicable only when "one or more commissioners of a 
county arc petitioners for an improvement, or own land that will be benefited or dam­
aged by the improvement petitioned for." 

Section 6508, supra, is applicable only when the board of county commissioners 
file a petition for such an improvement. 

There being no section of the General Code to the contrary I know of no reason 
why a board of county commissioners, which has been petitioned for the cleaning out 
of a ditch, is disqualified to act in the premises merely becauEe the course of such 
ditch runs through a farm owned by the county. 
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· Respectfully, 
Enw ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 

COUNTY COMMISSIONERS-TO SECURE POSSESSION OF PROPERTY 
OF A COUNTY CHARGE SHALL FILE PETITION IN PROBATE 
COURT OF COUNTY WHERE PROPERTY IS LOCATED. 

SYLLABUS: 

Under the pro~i.~ions of Section 2548, General Code, when a person becomes a county 
charge and is possessed of or is the owner of property, real or personal, the county com­
missioners shall seek to secure possession of such property by filing a petition in the probate 
court of the county in which such property is located. Said properly includes money of 
a former inmate in the custody of a state hospital for the insane, which was deposited upon 
the admission of said inmate and remained after the discharge from the said institution. 

CoLUMBUS, OHIO, October 31, 1927. 

HoN. JoHN E. HARPER, Director of P1tblic Welfare, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your recent communication which 
reads: 


