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OPINION NO. 2000-026

Syllabus:

R.C. 339.01(C)(1) does not authorize a board of county commissioners, board of
county hospital trustees, or hospital commission to purchase, acquire, lease,
appropriate, or construct an outpatient health facility in a county outside the state
of Ohio.

To: Joseph R. Burkard, Paulding County Prosecuting Attorney, Paulding, Ohio
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, May 1, 2000

You have requested an opinion concerning the authority of a county hospital operat-
ing in Ohio pursuant to R.C. Chapter 339 to establish a medical office in another state for a
doctor who is an employee of the county hospital. In order to answer your question, let us
begin by examining the statutory scheme governing county hospitals.

Pursuant to R.C. 339.01(B):

A board of county commissioners may purchase, acquire, lease,
appropriate, and construct a county hospital or hospital facilities thereof.
After a county hospital or hospital facilities have been fully completed and
sufficiently equipped for occupancy, any subsequent improvements, enlarge-
ments, or rebuilding of any such facility shall be made by the board of county
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hospital trustees or a hospital commission appointed pursuant to [R.C. 
339.14]. 

The General Assembly has specifically authorized a board of county commissioners, 
board of county hospital trustees, or hospital commission to establish "an outpatient health 
facility in another county to serve as a branch of the county hospital." R.C. 339.01(C). You 
question whether R.C. 339.01(C) authorizes the establishment of such a county hospital 
branch in a county located outside the state of Ohio. For the reasons that follow, we find that 
R.C. 339.01(C) does not provide such authority. 

It is a fundamental rule of statutory construction that a statute must be read as part 
of the statutory scheme in which it is included. See Gough Lumber Co. v. Crawfbrd, 124 Ohio 
St. 46, 48-49, 176 N.E. 677, 677 (1931) ("[i]t is our duty to so construe statutes and parts 
thereof that the same may be reconciled and held harmonious, if this can be done and their 
intent and purpose be maintained"); Eggleston v. Harrison,61 Ohio St. 397, 404, 55 N.E. 
993, 996 (1900) ("acts upon the same subject are to be construed as a whole with reference 
to an entire system of which all are parts"). We must, therefore, examine the statutory 
scheme governing the establishment and operation of county hospitals under R.C. Chapter 
339. 

Let us begin with R.C. 339.091, which states in pertinent part: 

Before the board of county commissioners, board of county hospital 
trustees, or county hospital commission may enter into an initial agreement 
for the acquisition, operation, or lease under [R.C. 140.03, R.C. 140.05, R.C. 
339.09, or R.C. 339.14] of a county hospital operated by a board of county 
hospital trustees under [R.C. 339.06], the board of county commissioners 
shall review the agreement. If it finds that the agreement will meet the needs 
of the residents of the county for hospitalservice, the board of county commis­
sioners may adopt a resolution authorizing the board of county commission­
ers, board of county hospital trustees, or county hospital commission to enter 
into the agreement; however, authorization to enter into the agreement shall 
become effective only if approved by the electors of the county pursuant to 
[R.C. 339.092]. (Emphasis added.) 

Thus, the authority to enter into an initial agreement for the establishment of a county 
hospital to be operated by a board of county hospital trustees under R.C. 339.06 requires, 
among other things, a finding by the board of county commissioners that "the agreement 
will meet the needs of the residents of the county for hospital service," R.C. 339.091. By 
conditioning the authority to establish a county hospital operated by a board of county 
hospital trustees upon a finding that an agreement to do so will meet the county residents' 
needs for hospital service, the General Assembly has clearly defined the purpose for which 
such a county hospital may be established. 

The procedure for notice and approval of a proposal to locate a county hospital 
branch in another county is established by R.C. 339.01(C), which states in pertinent part: 

'R.C. 339.14 provides for the establishment of a county hospital commission, which, 
among other things, "may take all steps necessary for the acquisition or construction, 
equipment, enlarging, rebuilding, or other improvement, of hospital facilities and may 
request the board of county commissioners to submit to the electors of the county, in the 
manner provided in [R.C. Chapter 133], a bond issue to cover the costs of hospital facilities, 
as defined in [R.C. 140.01]." R.C. 339.14(D). 
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(1) Aboard of county commissioners, board of county hospital trust­
ees, or hospital commission may purchase, acquire, lease, appropriate, or 
construct an outpatient health facility in anothercounty to serve as a branch 
of the county hospital. The outpatient health facility may include office space 
for physicians.The facilityshall be operatedpursuantto the law that regulates 
the operationof the county hospital.A board of county hospital trustees or a 
hospital commission that proposes to establish such a facility shall give 
written notice to its board of county commissioners and to the board of 
county commissioners of the county where the facility is to be located. The 
boardof county commissionerswhere the facility is to be located,by resolution 
adopted within forty days after receipt ofthe notice, may object to the proposed 
facility. The resolution shall include an explanationof the objection and may 
make any recommendations the board considers necessary. The board shall 
send a copy of the resolution to the board of county hospital trustees or the 
hospital commission and to the board of county commissioners of the county 
that proposes to locate the facility in the other county. 

(2) Except as provided in division (C)(3) of this section, the board of 
county hospital trustees or the hospital commission may establish and oper­
ate the facility, unless the board of county commissioners of the county 
proposing to locate the facility in the other county, not later than twenty days 
after receiving a resolution of objection from the other county's board of 
county commissioners pursuant to division (C)(1) of this section, adopts a 
resolution denying the trustees or commission the right to establish the 
facility. (Emphasis added.) 

R.C. 339.01(C)(1) thus authorizes "the board of county commissioners where the 
facility is to be located," through the adoption of a resolution within a fixed time period, to 
object to the establishment of the county hospital branch in its county. R.C. 339.01(C)(1) 
further imposes specific requirements upon the board of county commissioners where the 
facility is to be located with respect to the contents of the resolution and the forwarding of 
copies of that resolution. Because the General Assembly possesses no authority to impose 
duties upon public officers or subdivisions of another state, 2 only the commissioners of a 
county in the state of Ohio are subject to the duties imposed by R.C. 339.01(C)(1) upon "the 
board of county commissioners where the facility is to be located." The statutory scheme 
governing the establishment and operation of county hospitals thus indicates that R.C. 
339.01(C)(1) authorizes a board of county commissioners, a board of county hospital trust­
ees, or a county hospital commission to "purchase, acquire, lease, appropriate, or construct 
an outpatient health facility in another county," but only in another county within the state 
of Ohio. 

2See generally Woodard v. Michigan S. & N. Indiana R.R., 10 Ohio St. 121, 122 (1859) 
("[g]eneral words in statutes must always be construed in view of the territorial limit to the 
powers of the legislature. The legislature of Illinois did not intend to provide as to acts of 
negligence not occurring in that state, and did not intend to impose a trust or duty upon 
officers not appointed or acting under its laws. It is clear, that an effort of the kind, had it 
been made, could have availed nothing beyond the limits and jurisdiction of that state"); 
Minnesota v. Karp, 84 Ohio App. 51, 56-57, 84 N.E.2d 76, 79 (Hamilton County 1948) 
("jurisdictions of all governments are geographical or territorial. Any attempt to exercise 
extraterritorial jurisdiction constitutes an invasion of another sovereignty.... The jurisdiction 
of a state ... must be confined to persons, property and activities within its boundaries"). 
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This construction of R.C. 339.01(C)(1) comports with the traditional understanding 
of the powers conferred upon counties by R.C. Chapter 339 for the care of county residents. 
For example, 1939 Op. Att'y Gen. No. 1311, vol. III, p. 1941, considered the extent of the 
county commissioners' authority under G.C. 3138-1 (now R.C. 339.11) to contract with a 
charitable hospital "in any county" for the care of the indigent sick. The opinion considered 
whether the authority to contract with a charitable hospital "in any county" included the 
power to contract with such a hospital located in a county outside the state of Ohio, and 
stated at 1942 and 1943: 

Aconsideration of the status and functions of counties appears to be 
helpful in a search for the answer to the above question. 

Counties are subdivisions of the state for governmental purposes and 
in this respect are nothing more than certain portions of territory into which 
the state is divided for more convenient exercise of the powers of 
government.... 

The state, therefore, being the political entity and the county nothing 
more than a territorial part of the state and a mere agency of state govern­
ment to be in no sense regarded as a separate political unit, it would seem 
that the Legislature, if it intended to authorize county commissioners to 
contract with any county located in a foreign state, would necessarily have 
said "in any state", rather than that which it did say. 

1939 Op. Att'y Gen. No. 1311, vol. III, p. 1941, thus, concluded that the General Assembly's 
reference to a charitable hospital "in any county" referred to only those charitable hospitals 
located within Ohio. See also 1929 Op. Att'y Gen. No. 1198, vol. III, p. 1780 (syllabus, 
paragraph two) ("[c]ounty commissioners have no authority to contribute to the expense of 
maintaining a tubercular resident of the county in a hospital outside the state, irrespective of 
whether such person is indigent or otherwise"). 

Finally, we note that, in those instances in which the General Assembly has intended 
that governmental entities have authority to operate beyond the boundaries of the state, it 
has expressly so provided. See, e.g., R.C. 9.60(B) ("[a]ny firefighting agency or private fire 
company may contract with any state agency or instrumentality, county, or political subdivi­
sion of this state or with a governmental entity of an adjoining state to provide fire protec­
tion, whether on a regular basis or only in times of emergency, upon the approval of the 
governing boards of the counties, firefighting agencies, political subdivisions, or private fire 
companies or the administrative heads of the state agencies or instrumentalities that are 
parties to the contract"); R.C. 306.80 (stating in part, "[o]ne or more contiguous counties of 
this state, or one or more municipal corporations which are in the same county or in 
contiguous counties, any one of which is adjacent to another state, may enter into an 
agreement, to the extent and in the manner authorized by the laws of the United States, with 
entities or instrumentalities of government of other states or of the United States, to provide 
for the creation of a regional transit commission which will provide services and facilities for 
a service area within this state and within one or more states adjacent to this state, for the 
transportation of persons in a manner that will be in the best public interest in view of the 
geographic, economic, population, and other factors influencing the needs and development 
of such service area"); R.C. 307.63(D) (stating, "[tihe board of county commissioners may 
enter into agreements with this state, political subdivisions of this state, an adjoining state or 
any of its political subdivisions, or any other public entity concerning the use of the county­
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wide public safety communications system"); R.C. 6135.20 ("[t]he board of county commis-
sioners of any county in this state, in which are located owners and lands affected and
charged for the improvement or construction of a ditch, drain, or watercourse, as provided
by law, may cause to be performed any work which is assigned to them outside of the limits
of this state in a like manner as under the laws for similar duties, if the necessary privilege to
do so has been granted by the legislature of the state where said lands are located through
which such work is to be constructed"). Because R.C. 339.01(C)(1) does not mention the
establishment of a county hospital branch outside the state of Ohio, we conclude that the
General Assembly does not intend that a county hospital branch be so established.

We are aware that in this instance the county hospital wishes to provide medical
services for persons who reside within a state adjacent to Ohio. The current language of R.C.
339.01(C)(1), however, compels us to advise you that such action on the part of the county
hospital is not permitted. Should the General Assembly determine that Ohio's county hospi-
tals should have such authority, however, it may suitably amend R.C. 339.01(C)(1) for that
purpose.

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that R.C.
339.01(C)(1) does not authorize a board of county commissioners, board of county hospital
trustees, or hospital commission to purchase, acquire, lease, appropriate, or construct an
outpatient health facility in a county outside the state of Ohio.

June 2000

2-177 OAG 2000-027




