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OPINION NO. 75-029 

Syllabus: 
Highway workers employed by a county engineer for work being 

done by force account pursuant to R.C. 5543.19 are in the civil 
service under R.C. 124.01. Unless specifically assigned to the 
unclassified service pursuant to R.C. 124.ll(A) (12), such employees 
are in the classified civil service under R.C. 124.ll(B) and are 
protected by the tenure provisions of R.C. 124.34. 

To: Warren S. Earhart, Chairman, State Personnel Board of Review, Columbus, 
Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, May 5, 1975 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"On several occasions during the past few months 
the State Personnel Board of Review has received appeals
from job terminations and suspensions from employees of 
the county engineer's office of several counties in 
Ohio. Since the Board is concerned primarily with the 
provisions of Chapter 124 of the Revised Code, if no 
removal or suspension order has been filed with us in 
accordance with Section 124.34 of the Revised Code we 
immediately inquire of the county engineer of the 
county concerned as to whether or not a termination has 
been effectuated pursuant to Section 124.34. 

"On several recent occasions the position of the 
county engineer has been that the employee in question 
is a "force account" employee employed under the pro­
visions of Section 5543.19 of the Revised Code. Appar­
ently some county engineers interpret that section as 
placing "force account" employees in a different category 
from regular county employees in the county engineer's 
office who would be in the classified civil service. 

"We are therefore requesting your formal opinion 
as to whether "force account" employees employed under 
the provisions of Section 5543.19 are subject to the 
tenure provisions of Section 124.34 of the Revised Code, 
and as to whether a county engineer must meet the 
procedural requirements of that section." 

County engineers are authorized to proceed with construction 
or repair by "force account" under R.C. 5543.19, which provides in 
pertinent part as follows: 

"(A) The county engineer may, when authorized 
by the board of county commissioners and not required 
by this section or other law to use competitive bidding, 
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employ such laborers and vehicles, use such county 
employees and property, lease such implements and tools, 
and purchase such materials as are necessary in the 
construction, reconstruction, improvement, maintenance, 
or repair of roads by force account. 

"* * * * * * * * * 
" (B) The county engineer may, when authorized 

by the board of county commissioners and not required
by this section or other law to use competitive 
bidding, employ such laborers and vehicles, use such 
county employees and property, lease such implements 
and tools, and purchase such materials as are necessary 
in the construction, reconstruction, improvement,
maintenance, or repair of bridges and culverts by
force account. 

"* * * * * * * * * 
"(C) 'Force account,' as used in this section means 

that the county engineer will act as contractor, using 
labor employed by him using material and equipment either 
owned by the county or leased or purchased in compliance 
with sections 307.86 to 307,92, inclusive, of the Revised 
Code and excludes subcontracting any part of such work 
unless done pursuant to sections 307.86 to 307.92, 
inclusive, of the Revised Code." 

"* * * * * * * * *." 
The civil service tenure provisions of R.C. 124.34 read, 

in pertinent part, as follows: 

"The tenure of every officer or employee in the 
classified service of the state and the counties, civil 
service townships, cities, city health districts, gen­
eral health districts, and city school districts thereof, 
holding a position under this chapter of the Revised 
Code, shall be during good behavior and efficient service 
and no such officer or employee shall be reduced in pay 
or position, suspended, or removed, except [as provided 
in section 124.32 of the Revised Code, and] for incompe­
tency, inefficiency, dishonesty, drunkenness, illllTloral 
conduct, insubordination, discourteous treatment of the 
public, neglect of duty, violation of such sections or 
the rules of the director of administrative services or 
the commission, or any other failure of good behavior, 
or any other acts of misfeasance, malfeasance, or non­
feasance in office. * * *. 

"In any case of reduction, suspension of more than 
five working days, or removal, the appointing authority 
shall furnish such employee with a copy of the order of 
reduction, suspension, or remov~l, which order shall 
state the reasons therefor. Such order shall be filed 
with the director of administrative services and state 
personnel board of review, or the commission, as may be 
appropriate. 

"* * * * * * * * *."
(Emphasis added.) 
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The above language is a composite of R.C. 124.34 as amended by H.B. 

No. 513, effective August 9, 1974, and S.B. No. 243, effective 

July 23, 1974, and is an attempt to harmonize the inconsistent, 

but not irreconcilable, language found in those Bills. The language 

in brackets was an amendment in the earlier Act, but was, apparently 

by inadvertence, omitted from the later one. Under R.c. 1.52 (B), 

such an omission does not render the amendments irreconcilable 

and they are t.o be harmonized if possible. 


Since R.C. 124.34 specifically applies to officers and employees 
in the classified civil service of the state and the counties, it 
is necessary to determine whether "force account" employees can 
properly be characterized as in the classified civil service. 
Chapter 124 of the Revised Code starts off with the following
definitions in R.C. 124.01: 

"(A) 'Civil service' includes all offices and 

positions of trust or employment in the service of 

the state and the counties, cities, city health 

districts, general health districts, and city school 

districts thereof. 


"(B) 'State service' includes all such offices 
and positions in the service of the state, the counties, 
and general health districts thereof, except the cities, 
city health districts, and city school districts. 

"(C) 'Classified service' means the competitive 

classified civil service of the state, the several 

counties, cities, city health districts, general 

health districts, city school districts thereof, and 

civil service townships. 


"(D) 'Appointing authority' means the officer, 

commission, board, or body having the power of appoint­

ment to, or removal from, positions in any office, 

department, commission, board or institution. 


"* * * * * * * * * 
" (F) 'Employeee' means any person holding a 


position subject to appointment, removal, promotion, 

or reduction by an appointing officer. 


"* * * * * * * * *•II

There is nothing in R.C. 5543.19 which exempts "force account" high­
way workers, employed by a county engineer, from the applicable pro­
visions of the civil service laws. On the contrary the nature 
of such employment indicates that "force account" employees do hold 
positions in the "civil service", as that term is defined by R.C. 
124.0l(A), since these laborers are employed in the service of the 
county. 

Similarly the county engineer, who is empowered by R.C. 5543.19 to 
employ highway workers, acts on hehalf of the county at the direction 
of the board of county commissioners. 1939 Op. Att'y Gen. No. 1494, 
p. 2208. Therefore, as the officer charged with the employment of 
certain employees of the county, the county engineer is the "appointing
authority" as defined in R.r.. 124.0l(D) and must act in accordance 
with the following rnan~ate of the civil service law in R.C. 124.06: 
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"No person shall be appointed, removed, transferred, 
laid off, suspended, reinstated, promoted, or reduced as 
an officer or employee in the civil service, in any man­
ner or by any means other than those prescribed in this 
chapter, and the rules of the director of administrative 
services or the Municipal or civil service township civil 
service commission within their respective jurisdictions," 

Furthermore, it should be noted that in practice boards of 
county commissioners may regularly authorize the county engineer to 
perform any road work which becomes necessary during a particular 
period of time. See, for example, the resolution passed by the 
county commissioners and considered by the court in Pincelli v. 
Ohio Bri~e Co., 26 Ohio Op. 2d 460 (Athens Co. C.P.Ct. 1964). In 
that~ase ffie·-commissioners had authorized the county engineer to 
"construct, reconstruct, improve, maintain or repair roads, bridges 
and culverts by Force Account f.or the year 1963." To characterize 
employees used by the county engineer pursuant to such a resolution 
as anything other than county employees in the civil service would 
result in a whole area of public employment which is not subject 
to the state civil service laws. As noted above, there is nothing 
to indicate that the General Assembly intended such a result. I, 
therefore, conclude that highway workers employed. by the county 
engineer pursuant to R.C. 5543.19 are in the civil service and 
their employment and discharge must be consistent with the pro­
visions of R.C. Chapter 124. 

Under R.C. 124.11 the civil service is divided into the 
classified and the unclassified service. While R.C. 124.0l(C) 
defines the classified service as the competitive classified service, 
R.C. 124.ll(B) construes the term to include both the competitive 
class and the unskilled labor class: 

II* * * * * * * * * 
11 (B) The classified service shall comprise all 

persons in the employ of the state and the several 
counties, cities, city health cHstricts, general ffealth 
districts, and city school districts thereof, not 
specifically included in the unclassified service, and 
upon the creation by the board of trustees~c'ivil 
service township civil service com~ission all persons 
in the employ of civil service township police or fire 
departments having ten or more full-time paid employees, 
to be designated as the comeetitive class and the 
unskilled labor class. · 

11 (1) The competitive class shall include all 
positions and employments in the state and the counties, 
***for which it is practicable to determine the merit 
and fitness of applicants by competitive examinations.*** 

11 (2) The unskilled labor class shall include 

ordinary unskilled laborers. Vacancies in the labor 

class shall be filled by appoint~ent from li8ts of 

applicants registered by the airector. The director 

or the cotlll'lission shall in his rules require an 

applicant for registration in the labor class to 

furnish such evidence or take such tests as the 

director deems proper with respect to age, residence, 

physical condition, ability to labor, honesty, 

sobriety, industry, capacity, and experience in the 

work or employment for which he applies. Laborers 
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who fulfill the requirements shall be placed on the 
eligible list for the kind of labor or employment 
sought, and preference shall be given in employment 
in accordance with the rating received from such 
evidence or in such tests. Upon the request of an 
appointing officer, stating the kind of labor needed, 
the pay and probable length of employment, and the 
number to be employed, the director shall certify
from the highest on the list, double the number to 
be employed, from which the appointing officer shall 
appoint the number actually needed for the particular 
work. In the event of more than one applicant receiving 
the same rating, priority in time of application shall 
determine the order in which their names shall be 
certified for appointment." 

(Emphasis added.) 

The term "laborers" as used in R.C. 5543.19, has been construed 
broadly to include skilled as well as unskilled workers. See 
1927 Op. Att'y Gen. No. 271; 1961 Op. Att'y Gen. No. 1976. Employees 
hired pursuant to that section are not specifically included in the 
unclassified service by R.C. 124.ll(A), although under subsection 
(12) of that Section the director of administrative services may 
transfer certain unskilled laborer positions to the unclassified 
service. That subsection provides that the unclassified service 
shall include"*** such unskilled labor positions as the director 
of administrative services*** may find it impractical to include 
in the competitive classified service; * * *." 

In ~ppeal of Crabtree, 11 Ohio App. 2d 114 (1966), the court said 
that, except where individual unski~led laborer positions are trans­
ferred to the unclassified service pursuant to R.C. 124.0l(A) (12), 
they should be treated as in the classified civil service. See 
also 1915 Op. Att'y Gen. No. 1024, p. 2227. It follows that the 
laborers in question are in the classified civil service and are 
entitle0 to the protection afforded by R.C. 124.34. 

The protection against ~ismissal for reasons other than those 
enumerated in R.C. 124.34 does not, of course, guarantee the con­
tinued existence of such positions. See State, ex rel. Stine v. 
McCaw, 137 Ohio St. 13, 16 (1940), and State, ex rel. Steer v. 
Roscii"ig, 141 Ohio St. 477 (1943). In the second case the court 
said, at p. 486: 

"In determining this question it should be observed 
at the outset that the statutes relating to civil service 
have for their primary purpose economy and efficiency in 
the public service. The secondary purpose is permanent 
tenure in office for those employed in such service. The 
power to create a position in the classified civil service 
includes the power to abolish such position. Therefore 
any position in the classified civil service may be abol­
ished by the employing officer if such act is done in good 
faith solely for purposes of economy anc more efficient 
public service. In State, ex rel. Stine v. McCaw, Chief 
of Div. of Aid for Aged, 137 Ohio St., 13, 27 N.E. 2d 488, 
Matthias, J,, states the law as follows: 

"'An order abolishing a civil service position is 
ineffective where a new appointee is named to perform 
the same duties; but where there is a substantial merger 
of two positions for the purpose of economy with no proof 
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of ulterior motive or purpose on the part of the employing
officer, or discrimination upon political, religious or 
other improper grounds, a writ of mandamus will not be 
granted to require reinstatement of an employee discharged 
as a result of such merger.'" 

Where positions subject to the tenure provisions of R.C. 124.34 are 
abolished, R.C. 124.32 outlines the procedure to be ·followed. 

In specific answer to your question, it is my opinion and 
you are so advised, that highway workers employed by a county en­
gineer for work being done by force account pursuant to R.C. 5543.19 
are in the civil service under R.C. 124.01. Unless specifically
assigned to the unclassified service pursuant to R.C. 124.ll(A) (12), 
such employees are in the classified civil service under R.C. 
124.ll(B) and are protected by the tenure provisions of R.C. 124.34. 




