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ATTORNEY GENERAL 

LOCAL SCHOOL DISTRICT - APPOINTMENT OF EXECU­

TIVE HEAD-OUTGOING SUPERINTENDENT OF COUNTY 

SCHOOLS CANNOT NOMINATE HIMSELF FOR EXECUTIVE 

HEAD-SECTION 3319.02. 

SYLLABUS: 

1. The provision of Section 3319.02, Revised Code, as to the recommendation by 
the superintendent for the position of executive head of a local school district, is a 
condition precedent to the right to make such appointment. 

2. It would be contrary to public policy for a county superintendent of schools 
to recommend his own appointment to the position of executive head of a local 
district presently under his supervision, even though such appointment is to become 
effective after his tenure in the office of county superintendent has ended. 

Columbus, Ohio, May 18, 1959 

Hon. Donovan Lowe, Prosecuting Attorney 

Morgan County, McConnelsville, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opmmn, reading m part as 

follows: 

"I have been requested by the Morgan County Board of 
Education to ask for a ruling from your Office on the following 
matter: 

"As a result of School Consolidation, there will be in Morgan 
County, only one local school district after July 1, 1959. There 
will be in existence, the Morgan County Board of Education and 
the Morgan Local School District Board of Education. 

"The Morgan County Board of Education, ·McConnelsville, 
Ohio, met at a regular meeting on March 5, 1959. At that time, 
they notified the present County Superintendent that his present 
contract which expires July 31, 1959, would not be renewed. 

"The Morgan Local School District Board of Education, 
at a meeting on March 9, 1959, hired the present County Superin­
tendent as Executive Head of the Local School District for three 
years, without considering any recommendations or nominations 
for such position being made by the School Superintendent, him­
self. 
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"* * * 
"With this back-ground, the following questions are posed: 

"l. Is it a mandatory requirement or prerequisite under 
Sec. 3319.02 RC. that, prior to the employment of an Executive 
Head of a Local School District, that at least one nomination or 
recommendation be submitted by the County Superintendent of 
Schools for consideration by the Local School District Board of 
Education? 

"2. If it may be implied that the presence of the County 
Superintendent of Schools at a local district board meeting where 
the County Supt. of Schools is employed as Executive Head of 
the Local District constitutes nomination of himself as a candi­
date. May he so recommend or nominate himself to fill the top 
executive position in the school system under him, full well know­
ing that his present contract as County Supt. of Schools is not to 
be renewed by the County Board of Education? 

"3. Did Morgan Local School District legally hire the pres­
ent County Supt. of Schools as Executive Head of the Local 
School District where no recommendations or nominations for this 
position were presented before the Local School District Board of 
Education by the County Supt. of Schools?" 
Section 3319.02, Revised Code, provides in part: 

"* * * Upon recommendation of the county superintendent, 
a local board may employ a person of proper certification or a 
person holding or qualified to hold the position of executive head 
of a local school district on the effective date of this act, as 
executive head for a period not to exceed five years beginning 
with the first day of August and ending on the thirty-first day 
of July. A board of education by a three-fourths vote of its full 
membership may, after considering two nominations for the posi­
tion of executive head made by the county superintendent of 
schools, employ or re-employ a person not so nominated for such 
position." (Emphasis added) 

It is clear from the language of that section that the recommenda­

tion of the county superintendent is a pre-requisite to the action of the 

board. In effect, the statute makes the county superintendent an essential 

part of the appointing power. 

The power and duties of a superintendent, including a county super­

intendent, are clearly set forth in Section 3319.01, Revised Code, as 

follows: 

"Such superintendent shall be the executive officer for the 
board, direct and assign teachers and other employees of the 
schools under his supervision, * * *" (Emphasis added) 
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The county superintendent has supervision over all local districts in 

his county, since such local districts constitute the county district. Section 

3311.05, Revised Code. 

The real question, therefore, becomes this : may the superintendent 

of a county school district take part in the appointment or employment 

of himself to a position under the control of one of the local districts 

which are under his supervision? 

It is well settled that offices are incompatible, where one is in any 

way subordinate to the other. This principle is carried further in 42 

American Jurisprudence, page 937. There we find this statement: 

"One of the most important tests as to whether offices are 
incompatible is found in the principle that the incompatibility 
is recognized whenever one is subordinate to the other in some 
of its important and principal duties, and subject in some degree 
to its revisory power. Thus, two offices are incompatible where 
the incumbent of the one has the power of appointment to the 
other office or the power to remove its incumbent, even though 
the contingency on which the power may be exercised is remote." 

( Emphasis added) 

Citing Ehlinger, 117 Tex., 547, 8 S.W. (2d), 6662. 

The same proposition is stated in 67 Corpus Juris Secundum, page 

133, where it is said: 

"It is contrary to the policy of the law for an officer to use 
his official appointing power to place himself in office, so that 
even in the absence of a statutory inhibition, all officers who 
have the appointing power are disqualified for appointment to 
the offices to which they may appoint * * * and notwithstanding 
his office was about to expire; nor can the result be accomplished 
indirectly by his resignation with the intention that his successor 
shall cast his vote for him." 

Citing Sprinkle v. Carr County, 254 Ill., 337; Commonwealth v. 

Major, 343 Pa., 365, Montgomery v. Weissinger, 140 Ky., 353. 

I am in entire agreement with the above statement as to the policy 

of the law in relating to an attempt by an officer to place himself in an­

other office, particularly one over which he has presently the right and duty 

of supervision. 

If the superintendent in the case you present had attempted to nom­

inate himself to the position in question, he would have been attempting 
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to project his appointing power into a term which would begin after his 

authority ceased. This, according to the holding in State, ex rel. Morris 
v. Sullivan, 81 Ohio St., 79, he could not do. It was there held: 

"The well settled rule of the common law forbids that an 
officer clothed with power of appointment to a public office, shall 
forestall the rights and prerogative of his successor, by making 
a prospective appointment to fill an anticipated vacancy in an 
office the term of which cannot begin until after his own term 
and power to appoint have expired." 

In Opinion No. 1935, Opinions of the Attorney General for 1933, p. 

1831, it was held: 

"A county board of education is without power to anticipate 
the expiration of the term of an assistant county superintendent 
of schools which will take place after the time when the life of 
the board of education has ended, and appoint or employ a suc­
cessor to the said assistant county superintendent of schools." 

Your statement that the board employed the superintendent in ques­

tion "without considering any recommendations or nominations being 

made by the superintendent," shows clearly that the action of the board 

was in total disregard of the law, and therefore of no effect. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

l. The provision of Section 3319.02, Revised Code, as to the recom­

mendation by the superintendent for the position of executive head of a 

local school district, is a condition precedent to the right to make such 

appointment. 

2. It would be contrary to public policy for a county superintendent 

of schools to recommend his own appointment to the position of executive 

head of a local district presently under his supervision, even though such 

appointment is to become effective after his tenure in the office of county 

superintendent has ended. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


