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OPINION NO. 77-081 


Syllabus: 
Where a probate court, pursuant to R.C. 5122.35, 

is required to conduct judicial hospitalization hearings 
for residents of another county, those fees which are 
not specifically reimbursed by the state pursuant to 
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R,C, 5123,96 may be charged to the county of legal 
residence of such persons pursuant to R.C. 5123.29. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, December 1, 1977 

I have before me your request for my opinion which reads, in part, as follows: 

The Bur.eau of Inspection and Supervision of Public 
Offices has recently received numerous inquiries as to 
the allocation of the costs of hearings for the judicial 
hospitalization of the mentally ill, Sections 5122,11 
through 5122,19, Ohio Revised Code, set forth the 
procedural requirements for such hearings. Pursuant to 
Section 5122.35, Ohio Revised Code, jurisdiction is 
conferred upon the probate court of the county in which 
the person alleged ~o be mentally ill is found. Where an 
affidavit for hospitalization is filed • • ., and the 
person alleged to be mentally ill is detained in a 
hospital in another cotmty, the probate court of the 
county in which the hospital is located is required to 
conduct a hearing and make disposition of the person, 
upon request of the court receiving the affidavit, 

Certain costs of such proceeding are reimbursed 
by the state from monies appropriated for such 
purposes. Section 5123,96, Ohio Revised Code. Other 
costs, including fees enumerated in Section 2101.17, Ohio 
Revised Code, are not subject to reimburse­
ment•• , 

Therefore, you have asked the following question: 

Where a probate court, pursuant to Section 5122,25, 
Ohio Revised Code, is required to condv..!t judicial 
hospitalization hearings for residents of another county, 
may those costs which are not reimbursed by the state 
under Section 5123,96, Ohio Revised Code, be charged 
to the county of residence of the respondent? 

It appears that your question is answered by R.C. 5123.29 which provides, in 
pertinent part, that: 

If the legal residence of a person suffering from mental 
illness is in another county of the state, the necessary 
expense of his return shall be a proper charge against 
the county of residence. If an adjudication and order of 
hospitalization by the county of temporary residence is 
required, the regular probate fees and expenses incident 
to the order of hospitalization , • ., and any other 
expense incurred in his behalf, shall be charged to and 
paid by the county of his legal residence upon approval 
and certificate of the probate judge thereof. 

Accordingly, it is my opinion that: 

Where a probate court, pursuant to R.C. 5122.35, 
is required to conduct judicial hospitalization hearings 
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for residents of another county, those fees which are 
not specifically reimbuned by the state pursuant to 
R.C. 5123.96 may be charged to the county of legal 
residence of such persons pursuant to R.C. 5123,29. 




