
2-271 1994 Opinions OAG 94-055 

OPINION NO. 94-055 

Syllabus: 

The clerk of the court of common pleas has no authority to use a private 
contractor instead of the United States mail in the service of process by certified 
mail as governed by R. Civ. P. 4.1(1). 

To: James J. Mayer, Jr., Richland County Prosecuting Attorney, Mansfield, 
Ohio 

By: Lee Fisher, Attorney General, August 30,1994 
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Service of Proc.ess by the Clerk of the Court of Common Pleas 

Pursuant to R.C. 2303.11, "[a]U writs and orders for provisional remedies, and process 
of every kind, shall be issued by the clerk of the coun of common plea.r; but before they are 
issued a praecipe shall be fIled with the clerk demanding the same." -(Emphasis added.) Thus 
R.C. 2303.11 imposes upon the clerk of courts the duty to issue process of every kind. The 
clerk of the court of common pleas is an elected county officer. R.C. 2303.01. As noted in 
State ex rei. McKean v. Graves, 91 Ohio St. 23, 24, 109 N.B. 528,528 (1914), the clerk is "an 
ann ofthe coun for issuing its process, entering its judgments and perfonning like duties which 
the court itself might perform. 
perfonnance of those functions 
added.) 

His services 
of the court w
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employed only for the more 
are clerical in their nature." 
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(Emphasis 

Ohio R. Civ. P. 4.1 

As mentioned in your opinion request, Ohio R. Civ. P. 4.1 (1)1 addresses the duty of the 
clerk of courts regarding service by certified mail, stating in pertinent part: 

All methods of service within this Slate, except selVice by publication as 
provided in Rule 4.4(A) are described herein. Methods of out-of-state service 
and for St:lVice in a foreign country are described in Rule 4.3. and Rule 4.5. 

(1) Service by certified mail. Evidenced by return receipt signed by any 
person, selVice of any process shall be by certified mail unless otherwise 
permitted by these rules. The clerk shall place a copy of the process and 
complaint or other document to be selVed in an envelope. He shall address the 
envelope to the person to be served at the address set forth in the caption or at 
the address set forth in written instructions furnil1hed to the clerk with instructions 
to forward. He shall affIx adequate postage and pk;ce the sealed envelope in the 
United States mail as certified mail return receipt requested with instructions to 
the delivering postal employee to show to whom delivered, date of delivery, and 
address where delivered. 

All postage shall be charged to costs. If the parties to be served by 
certified mail are numerous and the clerk determines there is insufficient security 
for costs, he may require the party requesting selVice to advance an amount 
estimated by the clerk to be sufficient to pay the postage. (Emphasis added.) 

R. Civ. P. 4.1(1), therefore, prescribes the manner in which the clerk of courts shall issue 
selVice by certified mail, and requires, among other things, the clerk's placement "in the United 
States mail" of the sealed envelope contair.ing the process to be selVed. See Hecker v. Norfolk 
& Western Railway Co., 86 Ohio App. 3d 543,621 N.E.2d 601 (Marion County 1993) (rmding 
the duties of the clerk of courts, upon the filing of a complaint with the clerk, to be governed 
by the Rules of Civil Procedure). 

1 The Ohio Rules of Civil Procedure were adopted by the Supreme Court of Ohio pursuant 
to Ohio Const. art. IV, § 5(B), which authorizes the court to "prescribe rules governing practice 
and procedure in all courts of the state, which rules shall not abridge, enlarge, or modify any 
substantive right." Article IV, § 5(B) further states that, " [a]ll laws in conflict with such rules 
shall be of no further force or effect after such rules have taken effect. " 
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In the situation about which you ask, the clerk of courts is required by R. Civ. P. 4.1(1), 
when issuing service by certified mail, to place the envelope containing the copy of the process, 
complaint or other document to be served "in the United Stales mail as certified mail return 
receipt requested with instructions toO the delivering postal employee to show to whom delivered, 
date of delivery, and address whe',e delivered." (Emphasis added.) R. Civ. P. 4.1(1) expressly 
requires the clerk to use the United States mail. Although use of an alternative means of 
delivery may be more economical, the rule in its current form provides no such option, and thus 
an amendment to the rule would be required in order to authorize the use of any such alternative 
means of delivery. 2 

Conclusion 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised that the clerk of the court of 
common pleas has no authority to use a private contractor instead of the United States mail in 
the service of process by certified mail as ~ed by R. Ci¥ P. 4.1 (1). 

Your question asked whether the board of county commissioners could contract with a 
private contractor to effect service "by certified mail" on behalf of the clerk of courts. 
However, because the clerk of courts is without authority to use a private contractor for this 
purpose, it is not necessary to address the powers of boards of county commissioners. 

September 1 <)<)4 




