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INCORPORATION OF CITY - MUNICIPAL CORPORATION 
MAY NOT ADVANCE FROM STATUS OF VILLAGE TO THAT 

OF CITY-BASIS, POPULATION INCREASES-INTERIM CEN­

SUS OF MUNICIPALITY-CONDUCTED PRIOR TO REGULAR 
DECENNIAL CENSUS-USC TITLE 13, FEDERAL BUREAU OF 

CENSUS-EXPENSE-REQUEST OF MUNICIPALITY. 

SYLLABUS: 

A municipal corporation may not advance from the status of a village to that of 
a city on the basis of population increases disclosed by an interim census of that 
municipality conducted prior to the regular decennial census as .provided for in Title 
13, United States Code, notwiths,tanding such interim census is or may be con­
ducted by or under the authority of the Federal Bureau of the Census, and at the 
expense and request of the municipality. 

Columbus, Ohio, March 17, 1954 

Hon. Ted W. Brown, Secretary of State 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which reads as .follows : 

"This office is in receipt of a letter from the City Solicitor 
of the Village of Kettering, in which it is asked if the village pro­
cured ,the services of the Federal Bureau of Census in conducting 
a census of the Village of Kettering, would the Secretary of State 
then, pursuant to such census proclaim Kettering a city even 
though the census was not a decennial one. 

"There was no municipality of Kettering at the time the 1950 
census was taken. Since that time the Township of Van Buren 
in Montgomery County incorporated as a municipality of Ketter­
ing. The Township of Van Buren had a population of 22,200 

persons according to the 1950 census. When the entire township 
incorporated it was necessary to incorporate as a village for the 
reason that the statutes make no provision for the incorporation 
of a city. 

"In October 1951 we discussed with your office the ,possibility 
of changing the status of the municipality of Mingo Junction. 
Mingo Junction was proclaimed a village pursuant to the 1950 
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census, and thereafter desired to annex territory in order to 
become a city; and they anticipated taking an enumeration to do 
so. It was our mutual thought that they could not ,become a city 
in this manner a-fter the official proclamation. 

"However, to my knowledge, we have not handled this par­
ticular question at hand, that is, where the Federal Government 
itself comes in and takes a later census. The City Solicitor stated 
that they have made arrangements with the Federal Bureau of 
Census to conduct such census at the cost of .the municipality, and 
it is their contention that R. C. Section 703.o6, contemplates this 
since it reads in part: 

'When the result of any federal census or an enumeration 
as provided in Sections 703.02 to 703.05, inclusive, of the 
Revised Code, is officially made known to the Secretary of 
State, he forthwith shall issue a proclamation, * * *.' " 

Antecedent to oonsideration of your precise inquiry, it may be ob­

served that I have had occasion to hold in Opinion No. 36o6, Opinions 

of the Attorney General for 1954, issued under date of March 17, 1954, 

to the Hon. Jackson Bosch, Prosecuting Attorney of Butler County, that 

an area does not acquire the status of a city upon incorporation notwith­

standing the fact that such area prior to incorporation had a population 

in excess of 5,000 as disclosed by the last federal census. As I stated 

in that opinion, Section 703.01, Revised Code, clearly contemplates, for 

the purpose of classification, that the municipal corporation shall have been 

a municipal corporation at the time of the previous federal census. 

In addition, the answer to the question which was the basis of our 

discussion of October, 1951, with respect to the municipality of Mingo 

Junction, and, which was referred to in your letter of inquiry, has been 

the subject of consideration and decision by our .Supreme Court in the 

case of Murray v. State, ex rel Nestor, 91 Ohio St., 220, the third branch 

of the syllabus of which states as follows: 

"A municipal corporation which had a -population of less than 
five thousand at the last federal census did not advance to a city 
when it was made to appear by an official census taken by the 
municipal corporation subsequently thereto that it had a popula­
tion of more than ·five thousand." 

Given the basic propositions that ( r) there is no provision for the 

original incorporation of a city, and that a municipal corporation may 

only become such upon advancement from the status of a village, see 28 
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Ohio Jurisprudence, pp 46, 47 and (2) that a village may not advance to 

the status of a city prior to a federal census, notwithstanding that its 

population may be shown to be over 5,000, as disclosed by an enumeration 

conducted by or under the authority of such municipality, it is then neces­

sary to determine whether the holding of the court in the case of Murray 

v. State, etc., supra, is in any way changed or modified where the census 

or enumeration is conducted by the Federal Bureau of the Census, at the 

behest and expense of the municipality itself. Section 703.o6, Revised 

Code, pl'ovides as follows : 

"vVhen the result of any federal census or an enumeration 
as provided in sections 703.02 to 703.05, inclusive, of the Revised 
Code, is officially made known to the secretary of state, he forth­
with shall issue a proclamation, stating the names of all municipal 
corporations having a ,population of five thousand or more, and 
the names of all municipal corporations having a population of 
less than five thousand, together with the population of all such 
municipal corporations. A copy of the proclamation shall forth­
with be sent to the mayor of each such municipal corporation, 
which copy shall forthwith be transmitted to the legislative au­
thority of such municipal corporation, read therein, and made a 
part of the records thereof. Thirty days after the issuance of 
such proclamation each municipal corporation shall be a city or 
village as the case may be." 

It is noted that the revision, inter alia, eliminated the word "future" 

as modifying "federal census" in the first sentence of Section 703.o6, supra, 

but such change clearly does not affect the substantive meaning of that 

section. See Section 1 .24, Revised Code. In further consideration of this 

question, we can eliminate the "enumeration" mentioned in Section 703.o6, 

supra, since it clearly refers to an enumeration taken by or under the 

authority of a municipality, for the purpose of saving its status as a city, 

when a preliminary federal census report discloses that its population has 

so decreased as to require its reversion to the status of a village, Section 

703.02, Revised Code. Consequently, the answer to your inquiry is con­

fined to a consideration of what the legislature intended in providing for 

a proclamation upon the "result of any federal census" being made known 

to the Secretary of State. 

Presumably the legislature enacted Section 703.o6, supra, having in 

mind the provisions of Article I, Section 2, Constitution of the United 

States, providing in pertinent part as follows: 
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"* * * The actual Enumeration shall be made within three 
Years after the first Meeting of the Congress of the United States, 
and within every subsequent Term of ten Years, in such manner 
as they shall by Law direct. * * *" (Emphasis added.) 

Whether or not the words "within every subsequent term of ten 

years," as set forth in the above constitutional provision, may be so con­

strued as to permit Congress to direct a census of population at intervals 

of less than ten years, the fact remains that the Congress has not seen 

fit to do so, and the decennial census is the only enumeration of population 

directed in Title 13, United States Code, by the Federal Congress, although 

provision has been made for the collection of other data at other than 

ten year intervals. See, for example, Title 13, U.S.C.A., Sections 81, 94, 

IOI, II3, 121, 251. 

Thus, the procedure suggested and contemplated by the Village of 

Kettering for an enumeration of population, even though it be conducted 

under the aegis of the Bureau of the Census and at the expense of the 

village, is not a "federal census," in the sense that it is an enumeration 

directed by Congress, in obedience to the constitutional mandate of Article 

I, Section 2, of the Constitution: of the United States. At the most it 

may be said that such procedure may be authorized by the ·Congress or by 

administrative interpretation of the federal statutes; but I find no provision 

of the federal law which is suscepti;ble of the construction that such a 

special census must be taken by reason of Congressional direction or man­

date. See 13 U.S.C.A. 121 (b); 15 U.S.C.A. 189(a). 

Scrutiny of the terminology of section 703.06, supra, is even more 

revealing for purposes of determining what the legislative intent was in 

this connection. It is dear that a census of at least state-wide coverage 

was the only census within the contemplation of the legislature. The 

proclamation of the secretary of state must contain the names of "* * * all 

municipal corporations having a population of five thousand or more and 

the names of all municipal corporations having a population of less than 

five thousand, together with the population of all such municipal corpora­

tions. * * *" In brief, every municipal corporation in the state of Ohio 

is comprehended within these two statutorily enumerated categories; and 

it is apparent that, in no sense, was it envisioned that a proclamation be 

issued relative to a single municipality, as a result of a special census 

thereof by whomsoever conducted. 
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I appreciate that the question of what constitutes a "·federal" census 

and the related question of what constitutes a "state" census as applied to 

a single municipality or other political subdivision has been the subject 

of decisions in other jurisdictions. But inasmuch as they involved the 

interpretation of statutes peculiar to that state, and in view of the lack of 

a general unanimity of opinion, their authority is something less than 

compelling; In re Cleveland, 1&:> Pac. 852 (Okla., 1919); City of Compton 

v. Adams, 203 Pac. (2nd), 745, (Calif., 1949) ; Rhode v. Seavy, 29 Pac. 

768, (Wash., 1892); Sproul v. State, 16 So. (2nd), 109 (Fla., 1944). 

The meaning of the word "any" as used in Section 703.o6, supra, 

becomes clear when viewed in the context in which it is used and in pari 

materia with the sections preceding. Obviously, the word "any" only 

serves to indicate any census, directed by Congress and having at least 

state-wide operation, conducted subsequent in point of time to that census 

whereby the status of the municipal corporation was originally established. 

What the legislature was intending to provide for, in my opinion, was 

that no municipal corporation acquiring status of a city or village on the 

basis of a previous federal census, has guaranteed or perpetual status as 

such, hut it could and would change from one classification to another 

based on population factors disclosed by subsequent censuses whether con­

ducted ten years or fifty years after the municipality had acquired such 

status. 

Recognizing that interim population increases may render adminis­

tration of government difficult or cumbersome, it should be noted that a 

village, as any municipal corporation, is empowered to frame and adopt a 

charter under Article XVIII, Section 7, Constitution of Ohio, thereby 

determining that it will exercise thereunder the powers of local self-gov­

ernment. It may also for administrative purposes adopt any of the three 

alternative plans of government provided for in Chapter 705, Revised Code. 

Accordingly, and in specific answer to your inquiry, I am of the 

opinion that a municipal corporation may not advance from the status 

of a village to that of a city on the basis of population increases disclosed 

by an interim census of that municipality conducted .prior to the regular 

decennial census as provided for in Title 13, United States Code, not­

withstanding such interim census is or may be conducted• by or under the 
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authority of the Federal Bureau of the Census, and at the expense and 

request of the municipality. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




