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1744. 

RECORDS, BIRTHS AND DEATHS, REPORTED BY LOCAL 

REGISTRAR OF VITAL STATISTICS - PROBATE JUDGE 
MUST RECORD AND FILE- NO AUTHORITY TO CHANGE 
SUCH RECORDS- WHERE ERROR, MAY AMEND TO CON­
FORM TO FACTS IN ORIGINAL INSTRUMENT - MAY RE­

CORD ONLY SUCH INFORMATION AS TRANSMITTED-NO 
AUTHORITY OR DUTY TO SUPPLY MISSING BIRTH OR 
DEATH CERTIFICATE OR SUPPLEMENTAL INFORMATION 

TO INCOMPLETE CERTIFICATE. 

SYLLABUS: 

l. Under Section 10501-15, General Code, the probate judge must 

keep a record of all births and deaths reported by the local registirar of vital 

statistics. 

2. The probate judge, af fer having accurately recorded a birth or death 

rertificate, is witho-ut authority to change his records. J-Iowever, when an 

instrument has been erroneously recorded by such probate judge or his pre­

decessor, he may, by amendment showing the purpose of such correction, cor­

rect his records to conform to the facts contained in the original instrument. 

3. The probate judge can record only such information as has been 

duly transmitted to him according to· law, and has no authority or duty to 

supply a missing birth or death certificate or to supply supplemental informa­

tion to an incomplete certificate. 

Columbus, Ohio, January 19, 1940. 

Hon. Forrest D. Pfalzgraf', 'Prosecuting Attorney, 

Woodsfield, Ohio. 

Dear Sir: 

Receipt is hereby acknowledged of your recent request for an opinion 

which reads as follows: 

"I desire to submit, on behalf of the Probate Court of this 
county, the following requests for information. 

There were records of births and deaths kept in the Probate 
Judge's office prior to 1908. After 1908, reports were made to 
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the Health Board and reported to the Department of Vital Statis­
tics at Columbus, Ohio. Since 1922, reports have been made to 
the Clerk of the local health board, but no copy furnished to the 
Probate Judge's office. 

We would greatly appreciate your opinion on the following 
questions: 

1. Should there be a record of births and deaths kept in the 
Probate Judge's office under the present law? 

2. What procedure is necessary to authorize the probate Judge 
to correct a wrong record, or to supply a missing record, or to sup­
ply supplementary information to an incomplete record?" 

Section 1261-32, General Code, reads in part as follows: 

"The district health commissioner shall be a deputy of the 
state registrar of vital statistics and shall under his direction en­
force all laws governing the registration of births and deaths. 
Each local registrar of vital statistics shall on or before the fifth 
day of each month transmit to the health commissioner of the dis­
trict having jurisdiction, all certificates of births or deaths re­
ceived by such registrar during the preceding month, and a copy 
of all such certificates of births and deaths to the probate judge 
of the county in which such local registrar resides. The health 
commissioner shall within five days transmit such certificates to 
the state registrar of vital statistics. ,:, ~' 1

-' " 

Section 10501-15, General Code, reads in part as follows: 

"The following books shall be kept by the probate court: 

13. A permanent record of all births and deaths occurring 
within the county, reported as provided by law. Such record shall 
be kept in such form and manner as may be designated by the 
state registrar of vital statistics." 

A reading of the two above sections makes it at once apparent that the 

local registrar of vital statistics is required, under the terms of the former, 

to transmit monthly to the probate judge a copy of all birth and death 

certificates, which copies shall be kept in a permanent record in the form 

and manner designated by the state registrar of vital statistics in the pro­

bate court of the county where such births and/or deaths occurred. 

I come now to the second part of your inquiry which is directed to the 

authority of a probate judge to correct a "·rong record, supply a m1ss111g 

record, or supply supplemental information to an incomplete record. 

The question of whether or not a public officer has authority to correct 

a record which he has accurately recorded is considered in 35 0. J., page 

93, wherein it is state<l: 
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"It is incompetent for a public officer to undo what he has 
once done; when he has done his duties, he is functus officio and 
has lost his power over the subject. It follows then that a public 
officer has no authority to change an instrument that has been 
filed with him." 

It has been held that when a defective or improperly executed instrument 

is accurately recorded, the recorder is thereafter without authority to change 

or alter his records to conform to any correction which may have been 

made in the instrument subsequent to the time it was recorded 111 its originai 

form. (See Youtz v. Julliard, IO 0. D. Rep., 298.) 

It would naturally follow, therefore, that a probate judge, after having 

accurately recorded a birth or death certificate duly transmitted to him, would 

be powerless to change such record. 

Your second question would also seem to require a consideration of the 

right of a public officer to correct an erroneous record to conform to the 

original instrument left with him for record. This question was considere<l 

by the then Attorney General in 1934. In an opinion rendered by him 

with respect thereto (0. A. G., 1934, page 1394), it was stated: 

"Even though county recorders come within the general rule 
that county officers have only such powers as are given them ex­
pressly or by implication, by statute, and in view of the absence 
of statutory authority to correct records it must be borne in mind 
that to record an instrument is to have an exact copy of the same 
entered into the records of the office designated by law, and that 
the statute specifically enjoins upon a recorder the duty to record 
instruments which are presented to him for that purpose. 

It would appear, therefore, that if through oversight or mis­
take a recorder makes an incorrect record, it is his duty as such of­
ficer, whenever he discovers such mistake to correct it in the record, 
rn that the record shall speak the facts correctly." 

In connection herewith, your attention is likewise directed to Section 

10501-8, General Code, which reads as follows: 

"\Vhen a probate judge, whether elected or appointed, en­
ters upon the discharge of his duties, he shall make, in the re­
spective books of his office, the proper records, entries and in­
dexes omitted by his predecessor or predecessors in office. When 
so made, they shall have the same validity and effect as though 
they had been made at the proper time, as prescribed by law, and 
by the officer whose duty it was to make them, and such probate 
judge shall sign all entries and records made by him as though 
such entries, proceedings and records had been commenced, 
prosecuted, determined and made by or before him." 
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Since the probate judge acts as a recording officer for the purpose of 

recording birth and death certificates, it would appear, therefore, that when 

he or his predecessor has made an erroneous or incomplete record of a birth 

or death certificate previously submitted to him by the local registrar of vital 

statistics, he may alter or complete such record according to the facts con­

tained in such certificate. 

It would seem that the proper way to make the records speak the 

facts correctly would be by an amendment showing the purpose of the 

correction rather than by erasures or interlineations. 

With respect to the authority of a probate judge to supply a missing 

record or supplementaf information to an incomplete record, it is an es­

tablished principle of law that public officers have only such pO\vers and 

duties as are expressly delegated to them by statute and such as are neces­

sarily implied therefrom. As previously pointed out, it is the duty of the 

probate judge, under Section 10501-15, supra, to keep a record of all births 

and deaths occurring within the county reported as provided by law. 

Section 1261--32, General Code, supra, provides that copies of such 

certificates shall be reported to the probate judge by the local registrar 

Nowhere do we find authority conferred upon any one other than the local 

registrar to transmit birth and death certificates to the probate judge. 

Obviously, therefore, the probate judge can record only such birth and 

death certificates as have been transmitted to him by the local registrar, and 

cannot record information on births and deaths coming from any other 

source. If the local registrar transmits to the court an incomplete or in­

correct certificate, it is the duty of the judge to record the information 

contained therein, incomplete, incorrect, or otherwise. However, if the 

local registrar transmits to the probate judge a new birth or death certificate 

containing corrected or supplemental information, it can safely be said that 

the probate judge will be required, under the provisions of Section 10501-15, 

supra, to record such supplemental certificate. 

Answering your question specifically, it is my opinion that: 

1. Under Section 10501-15, General Code, the probate judge must 

keep a record of all births and deaths reported by the local registrar of 

vital statistics. 

2. The probate judge, after having accurately recorded a birth or 

death certificate, is without authority to change his records. However, 
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when an instrument has been erroneously recorded by such probate judge or 

his predecessor, he may, by amendment showing the purpose of such cor­

rection, correct his records to conform to the facts contained in the orig­

inal instrument. 

3. The probate judge can record only such information as has been 

duly transmitted to him according to law, and has no authority or duty to 

supply a missing birth or death certificate or to supply supplemental in­

formation to an incomplete certificate. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERRERT, 

Attorney General. 




