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'Hereditament' include:; whate,·er, upon the death of the owner, passes, 
in the absence of disposition by will, by the act of the law, to the heir, and 
not to the executor. The term is more extensi,·e in its signification than 
the word 'tenement', which it generally, though not always, includes, and 
it may, in England at least, include things of a personal character." 

It seems clear that the interest in the land herein conveyed comes within the 
terms of the statutes, namely, lands, tenements or hereditaments. It is also noted 
that the habendum clause reads as follows: "To Have and to Hold the same unto 
said party of the second part, its successors and assigns." It is a conclusive grant 
of a right in and to the land granted and said grant is perpetual. The conveyance, 
therefore, comes within the provisions of Section 2757, General Code, being a deed 
or instrument of writing for the absolute and unconditional sale or conveyance of 
an interest in lands, tenements and hereditaments. 

It is therefore my opinion, specifically answering your question, that the con­
veyance of an easement to the Ohio Power Company, its successors and assigns, in 
accordance with the form and language therein submitted, is an instrument of 
writing for the absolute and unconditional sale and conveyance of an interest 111 

lands, tenements and hereditaments, and should, therefore, under the provisions of 
Section 2757, General Code, be recorded in the record of deeds. 

3002. 

Respectfully, 
EDWARD c. TURNER, 

Attorney General. 

REAL ESTATE BROKER-MAY ALSO BE LICENSED AS REAL ESTATE 
SALESMAN. 

SYLLABUS: 
An individual may be licensed as a real estate broker and at the same time be 

also licensed as a 1·eal estate salesman employed by another licensed broke1·. 

CoLt:MBUS, OHIO, December 10, 1928. 

Ho:-r. EARL D. BLooM, Director of Commerce, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge your recent communication, as follows: 

"In several instances the State Board of Real Estate Examiners has 
licensed an individual both as a broker and as a salesman under another 
broker. 

The question has been raised as to whether one individual can be licensed 
under the real estate license law, both as a broker and as a salesman. 

Will you please give us your legal opinion as to whether an individual can 
be licensed at the same time as a real estate broker and as a real estate 
salesman under the real estate license law?" 

There is little in the law governing the licensing of real estate brokers throwing 
light on the question you present. The answer is rather to be governed from the 
general theory of the law than from any specific provision thereof. The theory i;, 
that the agency which deals with the public in connection with a real estate transaction 
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shall be under the supervision of the board of Real Estate Examiners and be bonded 
to protect the public against any violation of law in connection with the transaction. 
J f an indi\•idual acts as a broker himself, he, of course, represents directly members 
of the public and the responsibility for his acts is his alone. Accordingly he must he 
licensed as a broker and must gi\·e bond in accordance with law. 

If, on the other hand, an individual is employed merely as a salesman for a 
broker, the responsibility in connection with particular real estate transactions rests 
primarily with the broker for the conduct of his salesman. The salesman is the 
agent or employe of the broker and, as such, is acting for the broker in connection 
with real estate transactions. So far as the things done in connection with real 
estate transactions are concerned, the act of the employe is the act of the principal. 
It is accordingly not required that any separate bond be provided by a real estate 
salesman, his acts being covered by the provisions of the bond of the broker. 

It may very well occur that one individual may act in his own capacity as a 
broker in dealing in real estate and also serve as a salesman for another broker in 
connection with the disposition of particular properties or for certain limited periods 
of time. Quite obviously under such circumstances two distinct businesses are in­
volved. The one is the business of the individual dealing as a broker, and the other 
the business of the second broker for whom the individual acts as a salesman. Since 
there is no enlightenment in the statute, I am of the opinion that, in the absence 
of prohibitory language, it is permissible for one and the same individual to hold a 
broker's license and at the same time a salesman's license to act as a salesman for 
another licensed broker. To so hold is, in my opinion, but a recognition of the 
theory behind the law. 

I ha\·e not O\'erlooked the fact that Section· 6373-45 contains the following 
sentence: 

"It shall be unlawful for any licensed real estate broker to pay a com­
mission for performing any of the acts specified in Section 1 of this act 
(G. C. 6373-25) to any person who is not a licensed real estate broker or a 
licensed real estate salesman." 

This sentence might be construed as impliedly authorizing a broker to act as a 
salesman of another broker without further license. The better construction of this 
language is, in my opinion, that it only applies where two brokers co-operate in the 
consummation of a particular real estate transaction under an agreement providing 
for a division of the fee to be derived therefrom. 

It is ordinarily true that the public places reliance upon the broker rather than 
upon the salesman through whom the deal is consummated. That is to say, in the 
case you present, although the salesman may be licensed as a broker to act inde­
pendently, yet the public with whom he is dealing on behalf of the second broker 
may be relying solely upon the responsibility of such second broker. If the first 
broker were not licensed to act as a salesman for the second broker, then it might 
possibly be urged that there existed no responsibility of the second broker for the 
things done in connection with the particular transactions. Such a position would 
be, in my opinion, contrary to the evident purpose of the law, which is to fix re­
sponsibility upon the person, flrm or corporation actually making the deal,. whether 
it is made direct by the broker or through a salesman. 

I am accordingly of the opinion that one individual may be licensed as a real estate 
broker and at the same time be also licemerl as a real estate salesman t:lnployed by 
a~other licensed broker. 

Respectfully, 
Eow ARo C. TuRNER, 

Attonzey Gmeral. 


