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TRUST COMPANY-Vi'EERE PRIOR TO ENACTMENT OF SECTION 
710-161 G. C. BOND WAS GIVEN UPON A TRUST-MUST MAINTAIN 
SUCH BOND DURING ENTIRE PERIOD OF EXECUTION OF TRUST. 

A trust compan_'y ~hich, prior to the enactment of sec'ion 710-161 of the General Code, 
gat•e bond upon a trust accepted by it must maintain suc,h bond during ihe entire period of 
the execut1'on of the trust, subJect to the control of the court to the extent to which it might 
have been exercised in the first instance: and this conclusion is not altered by the fact that 
the bond 1'n the first instance is applicable only during the period for which premiums are 
paid in adt"ance. 

CoLUMBus, Omo, July 24, 1920. 

HoN. WILLIAM H. LUEDERS, Probate Judge, Cincinnai'i, Ohio. 
DEAR Sm :-Receipt is acknowledged of your letter of Ju1y 16th requesting the 

opinion of this department on the following question: 

"A certain trust company was appointed trustee of an estate on June 
12, 1917, and shortly thereafter gave bond in the sum of $23,000 for the faith­
ful performance of the trust assumed by it. 

This company now claims the benefit of sections 710"160 and 710-161 of 
the General Code as enacted 108 Ohio Laws, part I, pp. 120-121, and sub­
mits that it is entit_!rd to be relieved of the burden of maintaining the bond, 
which is a surety company bond with annual premiums. 

Is the contention of the trust company well founded? 

Accompanying your inquiry is copy of a letter to you from the assistant trust 
officer of the company advancing the argument that inasmuch as the bond originally 
given is a surety company bond, with annual premiums, in effect the payment of each 
p1emium is the giving of a new bond and that the court having,accepted such bond 
in the first instance the question arises upon each accruing renewal period as if it were 
a ca'se of giving a bond in the first instance and inasmuch as the statute now dispenses 
with the necessity of such bond it ought to govern. · 

At the time the trust was accepted the statutes of this state, it is admitted, re­
quired such trustees to give bond and permitted the acceptance of surety company 
bonds ·with annual premiums. 

Sections 710-160,710-161 and 710-162 of the General Code, as enacted 108 Ohio 
Laws, part I, p. 121, constitute the new provisions of law which must be considered. 
They provide as follbws: 

·'Sec. 710-160. A trust company may take, accept and execute all such 
trusts which may .l:e committed to it by order of any court of record or )no­
bate court of this or any other state or ot the United States, to act as exec­
utor, administrator, assignee, guardian, receiver. or trustee, or in any other 
trust capacity, and receive and take title to any real estate which may be the 
subject qf any su,ch trust and such courts of record and probate courts may 
appoirit such trust company to act as executor, administrator. assignee. guar­
dian, receiver trustee or in any other trust capacity provided that any such 
appointment as guardian shat(apply to the estate only and not to the person. 
But no such trust company shaU be required to assume or execute a trust 
without its consent thereto." 

·'Sec. 710-161. The capital stock of such trust company with the lia­
bilities of the stockholders existing thereunder. and the fund deposited with 
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the treasurer of state as provided by law shall be held as security for the faith­
ful discharge of the duties undertaken by such trust company in respect to 
any trust and no bond or other security, except as hereinafter provided, shall 
be required from any such trust company for or in respect to any trust, nor 
when appointed executor, administrator, guardian, trustee, receiver, assignee, 
or depositary, except that the court or officer making such appointment 
may, upon proper application, require any trust company which shall have 
been so appointed to give such security for the faithful performance of its 

duties as to the court or officer shall seem proper, and upon failure ot such 
trust company to give security as required may remove such trust company 
and revoke such appointment." 

"Sec. 710:.162. Any judge of a court in which such trust company is 
acting in such trust capacity, if he deems it necessary, or upon the written 
application of any party interested in the estate which it holds in a trust capac­
ity, at any time, may appoint a suitable person or persons, who shaiJ investigate 
the affairs and management of such trust company concerning such trust and 
make sworn report to the court of such investigation. The expense thereof 
shall be taxed as costs against the party asking for such examination, or the 
trust fund of such trust company as the court decrees. Such court at any 
time may examine any office.rs of such trust company, under oath or affir­
mation, as to its trust matters in the court, or as to its affairs and manage­
ment while considering its appointment in such capacity. and for any cause, 
applicable to natural person's in the same capacity, order that such trust 
company forthwith settle its trust." 

It is assumed that no such "application" as is referred to in section 710-161 of the 
General Code has been made. The simple question thus arises as to whether or not 
the sections which have been quoted are applicable in cases in which trusts have been 
accepted prior to their enactment. The answer to this question, in the opinion of 
this department, is in the negative. To hold otherwise would give to section 
710-161 of the General Code a retroactive operation. It is true that the saving clause 
of the act in which these enactments are found (being section 189 thereof) does not 
contain any provision with respect to past transactions of this kind. and that by reason 
thereof some doubt is engendered as to the application of section 26 of the General 
Code. However, the sections themselves speak prospectively, and must so speak 
on familiar principles of statutory construction, unless the opposite intent is clear. 
The language is "the duties undertaken by such trust company in respect to any 
trust," "for or in respect to any trust, nor when appointed executor, administrator, 
etc.," "the court or officer making such appointment;" finally, the verbs employed in 
the section, in which the idea of time is always most exactly connoted, are "shall be 
required" and "m!J.,y require'' These expressions all look to the future and have to 
do with the action or course to be taken after the law became effective. The sections 
constitute exceptions to the general ru1e embodied in other sections of the Code re­
lating to the obligations of trustees and other officers. They operate, as has been stated, 
upon the powers of the courts. 

It is clear, therefore, that except by the ingenious method of reasoning employed 
in support of the contention of the trust company at this time, it could not be con­
tended that the sections under examination have the effect of dispensing with bonds 
given prior to the date when they took effect. That is to say, if such bond were a 
personal bond, it could not be argued that the sureties thereon would not be liable 
for defaults occurring after the sections became effective, nor as to a surety company 
which became surety prior to the date when these sections took effect could it be argued 
that the liability thereon would either be entirely discharged by the passage of the 
sections or limited to defaults occurring prior to the date when they became effective. 
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Only by considering the payment of a premium as the giving of a new bond could the 
argument be sustained. 

]n Bryant vs. American Bonding Co., 77 0. S. 90 it was held upon the construc­
tion of the official bond and application then before the court that the contract evi­
denced thereby "should be regarded as continuing only upon the condition of mutual 
assent, and if such assent is not had the officer will not be liable for the premium. 
And. further, that in case the officer refuses to assent to a continuance of the contract, 
liability for future 'conduct of the officer does not attach." (Syllabus and opinion p. 103, 
per Spear, J.) 

In the same case the court said that the bond standing alone would have been 
held "to remain in force during the incumbency of the officer on his present term, 
and the officer will remain liable for the payment of annual premiums so long as lia­
bility to the state on the bond continues." (Syllabus and opinion p. 103) the contra1y 
resmt being arrived at by the consideration of the application. which the court held 
to be a part of the contract. 

It thus appears that the exact question as to whether a fidelity or surety bond is 
a contract, the duration of which with respect to the risk assumed depends upon the 
duration of the risk or the payment of the premium, may depend upon the instrument 
itself, together with such other instruments as show the exact contract entered into. 
If such contract is of the effect described by the court in the case cited, as that of the 
bond in that case standing alone, then no basis for the contention now made wou!a 
exist; if, however, the other construction should be giv-en to the entire contract the 
basis for the theory of the trust company presented to you would exiSt. It will there­
fore be assumed for the purpose of discussion that the whole contract by which the 
surety company became surety for the trustee was such that the annual payment of 
premium was necessa1y to cause the liability of the surety company to attach to sub­
sequent transactions of the trust company. The situation would then be, upon failure 
to pay the premium, that the trust company would be in defaulit under the original 
order of the court requiring bond. It is, of course, clear that a new bond would have 
to be furnished in order to keep the trust company qualified as trustee, unless section 
710-161 of the General Code (i•hich it is assumed would then be in effect) so operates 
as to dispense with such necessity. But this section, as heretofore pointed out, looks 
to the action of the court at the initiation of the duties of the trustee. It clearly does 
not authorize the court to release a bond already given with respect to a trust accepted 
prior to the enactment of the section. It seems equalj:y correct to say that the section 
can not be looked to for autho1ity to dispense with a renewal of the bond originally 
intended by means of annual premiums to cover a trust accepted prior to the passage 
of the section. 

For these reasons, it is the opinion of this department that a trust company which, 
prior to the enactment of section 710-161 of the General Code, gave bond upon a trust 
accepted by it must maintain such bond during the entire period of the execution of 
the trust, subject to the control of the court to the extent to which it might have been 
exercised in the first instance, and that the conclusion is not altered by the fact that 
the bond given in the first instance is applicable only during the period for which pre­
miums are paid in advance. 

Respectfully, 
JoHN G. PmcE, 

Attorney-General. 


