
ATTORNEY GENERAL 1181 

873. 

PUBLIC EMPLOYES RETIREMENT SYSTEM- EMPLOYE­
CITY WATER DEPARTMENT-WORDS AND PHRASES­
"OFFICE" AS USED IN PHRASE "HOLDING A * * * MUNI­
CIPAL OFFICE, NOT ELECTIVE, IN THE STATE OF 
OHIO"-CONSTRUED IN BROAD SENSE-ANY POSITION 
OR PLACE IN EMPLOYMENT OF MUNICIPALITY-NOT 
LIMITED TO NON-ELECTIVE MUNICIPAL PUBLIC OF­
FICE. 

SYLLABUS: 
1. Tlze word "office", as used in the phrase "holding a * * * muni­

cipal office, not elective, in the state of Ohio" should be construed in the 
broad sense of meaning any position or place in the employment of the 
municipality, and not limited t"n t"ts application to non-elective municipal 
public offices as that term is understood in the usual legal acceptation of 
that term. 

2. An employe in the water department of, a city is a municipal em­
ploye within the m~eaning of the Public Employes Retirement Law, even 
though he is merely employed by the municipality as distinguished from 
holding a non-elective municipal office. 

CoLUMBUS, OHIO, July 12, 1939. 

MR. WILSON E. HOGE, Secretary, Public Employes' Retirement System, 
Columbus, Ohio. 

Dear Sir: I have your recent request for my opinion, in which 
you state in substance that on July 1, 1938, one S. became a member of 
the Retirement System and has been contributing four per centum of his 
remuneration of ninety dollars per month, which he received from the 
city by which he was employed. 

You refer to certain communications from the Commissioner of 
\'Vater of the city in question, from which it appears that in 1938, and 
for many years prior thereto, S. was an employe in the city water de­
partment; that the position occupied by S. and the amount of his com­
pensation or pay were created and fixed in legislation passed by the city 
council; and that S. was an employe and not an officer. 

You ask: Was S. an employe of the city "as defined by the laws 
covering the Retirement System, therefore eligible to membership in the 
system as of April 18, 1938 ?" 

The act, creating and providing for the administration of the "State 
Employes Retirement System" ( 115 \'. 615, effective October 19, 1933), 
was subsequently amended so as to broaden the scope of the system by 
creating a ''Public Employes Retirement System" and extending the pro-
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visions of the law to county, municipal, park district, conservancy, health 
and public library employes (117 v. 840, 743). 

By the express terms of the amending act, it was provided that, as 
applied to such employes, the term "new members" of .the public employes 
retirement system should mean "a county, municipal, park district, con­
servancy, health or public library employe who shall have become a county, 
municipal, park district, conservancy, health or public library employe and 
a member of the retirement system at a date subsequent to June 30, 1938." 
See Section 486-32, General Code, sub-paragraph 23, which was amended 
by the 93rd General Assembly (Am. S. B. No. 54; effective June 30, 
1939) ; but the changes are not here material. 

By the terms of this section, S. was eligible to become a "new mem­
ber" of the Retirement System if he were a "municipal employe" within 
the meaning of the act. 

Municipal employes are defined by Section 486-35c of the General 
Code. That part of this section ( 117 v. 840, 743; effective June 14, 
1938) here pertinent reads as follows, the words italicized having been 
added by the 93rd General Assembly (Am. S. B. No. 54; effective June 30, 
1939) : 

"For the purposes of this act, 'county or municipal employes' 
shall mean any person holding a county or municipal office, not 
elective, in the state of Ohio, andjor paid in full or in part by any 
county or municipality in any capacity whatsoever. 'Park dis­
trict employe shall mean any person holding a park district 
office not elective in the state of Ohio or any person in the em­
ploye of a park district and/or paid in full or in part by a park 
district created by law. 'Conservancy employe' shall mean any 
person holding a conservancy office not elective in the state of 
Ohio and/or paid in full or in part by a conservancy district. 
For the purposes of this act a sanitary district shall be considered 
a conservancy district and employes of any such sanitary district 
shall be considered as conservancy employes, and the retirement 
board shall have authority to grant to any such employes who 
were employes of any such sanitary district between the dates of 
April 18, 1938, and June 30, 1938, both dates inclusive, all rights 
and privileges of original members, including a period of three 
months after the effective date of this act during which such 
employes may be permitted to claim exemption from participation 
in the retirement Sj•stem. 'Health employe' shall mean any per­
son holding a health office not elective, in the state of Ohio 
and/or paid in full or in part by any county, municipal or other 
health district created by law. 'Public Library employe' shall 
mean any person holding a position in a public library, in the 
state of Ohio, andjor paid in full or in part by the board of 
trustees of a public library. * * *" 
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The difficulties encountered in construing this section were adverted 
to in Opinion No. 848 of this office, rendered to the Prosecuting Attorney 
of Ashtabula County on July 7, 1939, in which it was said: 

"vVhile the answer to this question is attempted to be given 
in Section 486-33c, General Code, supra, because of its patent 
ambiguity, we must endeavor as best we may to ascertain the in­
tention of the Legislature. At least two difficulties are engendered 
by the wording of this section; first, in the use of that confus­
ing hybrid 'andjor', and, second, in providing that employes 
within the meaning of the act ( 1) shall be persons holding office, 
not elective, in the case of a county, municipality, conservancy 
district or health district; (2) shall be persons holding office, not 
elective, or in the employ of the district, in the case of a park 
district (as in the case of a state employe-Section 486-32, G. 
C.) ; and ( 3) shall be persons 'holding a position in a public 
library' in the case of public libraries. To add to the confusion 
the recent amendment to Section 486-33c, General Code, provides 
that for the purpose of the act 'a sanitary district shall be con­
sidered a conservancy district and employes of any such sanitary 
district shall be considered as conservancy employes, and this, 
notwithstanding the fact that a "conservancy employe" is defined 
as "any person holding a conservancy office not elective."'" 
(Italics ours.) 

In reaching the conclusion arrived at in Opinion No. 848, it was 
expressly pointed out that it was unnecessary there to determine whether 
"the phrase 'any person holding a * * * municipal office, not elective,' is 
broad enough to include a municipal employe, who is not an officer." 
This question must now be determined, for from the context of your letter 
it is apparent that S. did not hold a "municipal office, not elective," al­
though employed and paid by the city. 

In its strict sense, a public office has been said to exist "where, by 
virtue of law, a person is clothed not as an incidental or transient authority 
but for such time as denotes duration and continuance, with independent 
power to control the property of the public, or with public functions to 
be exercised in the supposed interest of the people, the service to be com­
pensated by a stated yearly salary and the occupant having a designation 
or title, * * *." See the discussion by Judge Spear at page 37, et seq., 
in State ex rei v. Brennan, 49 0. S. 33 ( 1892). As stated in 32 0. J ur. 
860, one "of the distinguishing characteristics of a public office is that 
the incumbent, in an independent capacity, is clothed with some part of 
the sovereignty of the state, to be exercised in the interest of the public 

. as required by law.'' But, in its broader sense, the term "office" has a 
much more inclusive or universal meaning, and, as stated at page 854 of 
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the same authority, "each case should be decided upon its particular facts 
and a consideration of the legislative intent in framing the particular 
statute, by which the position, whatever it may be, is created." 

From the context of your letter and from additional infor_mation fur­
nished by you, I am satisfied that S. did not hold a public or municipal 
office within the strict legal acceptation of that term. However, I am 
of the opinion that the Legislature did not use the phrase "municipal 
office" in the retirement act in the narrow sense above suggested, but 
intended to include all municipal employes, other than elective officers, 
paid in full or in part by the municipality in any capacity whatsoever; 
that is the word is used in the wider sense defined in \iVebster's New In­
ternational Dictionary, as meaning "any position or place in the employ­
ment of the government." 

In 46 0. ]., 922, it is said: 

"'Office', in the sense of public office, may be defined 
broadly as a public station or employment conferred by the ap­
pointment of government,***." (Italics ours.), 

and it must be in this broad sense that the phrase here under consideration 
was used in Section 486-33c. 

It is, of course, difficult to see why the Legislature used the phrase 
"holding a state office, not elective * * * or employed" by the state, when 
defining a state employe; the phrase "holding a park district office, not 
elective * * * or any person in the employ of a park district", in defining 
a park district employe; the phrase "holding a position in a public library" 
when defining a public library employe, and then limited the definition of 
a county employe, a municipal employe, a conservancy or sanitary district 
employe, or health district employe, to a person "holding office, not elec­
tive." No reason for any such dis~inction is apparent; and to limit the 
application of the beneficent provisions of the act in the case of county, 
municipal, conservancy, sanitary and health employes to those compari­
tively few who hold non-elective offices in the narrow sense of the term, 
would serve only to defeat the obvious intention of the Legislature to pro­
vide for an efficient public employes' retirement system, to the end that 
aged or infirm public employes may retire in financial security. 

According to the title of the amendatory act filed in the office of the 
Secretary of State on January 17, 1938 (117 v. 743), the object of the 
act was: 

"To promote efficiency and economy in the public service by 
providing for the inclusion of county, municipal, conservancy, 
health and public library employes not included in any other re­
tirement system * * *." 
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Thus we have a legislat:ve declaration of the intention and purpose 
to include municipal employes without limitation. 

It is fundamental that in the interpretation or construction of 
statutes, the primary and paramount object is to ascertain, declare and give 
effect to the intention of the law-making body. As stated in 37 0. Jur., 
548, et seq.: 

"It often happens that the true intention of the lawmaking 
body, though obvious, is not expressed by the language employed 
in a statute when that language is given its literal meaning. In 
such cases, the carrying out of the legislative intention, which, 
as we have seen, is the prime and sole object of all rules of con­
struction, can only be accomplished by departure from the literal 
interpretation of the language employed. The manifest purpose 
and intent of the legislature will prevail over the literal import 
of the words. Hence, the courts are not always confined to 
the literal or strict meaning of statutory terminology-especially 
where there is also a more comprehensive sense in which the 
term is used. The letter of a law is sometimes restrained, some­
times enlarged, and sometimes the construction is contrary to the 
letter. * * * Every statute, it has been said, should be expounded, 
not according to the letter, but according to the meaning, for 
he who considers merely the letter of an instrument goes but 
skin deep into its meaning. * * *" 

Moreover, in the interpretation and construction of statutes, no con­
struction will ever be adopted which leads to an absurdity. See 37 0. 
J ur. 643, et seq., and cases cited. As above suggested, a construction of 
Section 486-33c, which limits the provisions of the retirement to persons 
holding non-elective public offices in the narrow sense of this term, in the 
case of certain subdivisions or public agencies embraced within its terms, 
and includes employes or persons holding positions in the case of other 
public agencies, i.f not leading to an absurd result, would at least be most 
unreasonable especially where no reason for such discrimination is mani­
fest. 

For these reasons, I conclude that S. was a municipal employe and 
eligible to participate in the benefits of the retirement system on July 1, 
1938, the date upon which you state he became a member. 

It is therefore my opinion, and you are accordingly advised, that: 

1. The word "office," as used in the phrase "holding a * * * muni­
cipal office, not elective ,in the state of Ohio" should be construed in the 
broad sense of meaning any position or place in the employment of the 
municipality, and not limited in its application to non-elective municipal 
public offices as that term is understood in the usual legal acceptation of 
that term. 



1186 OPINIONS 

2. An employe in the water department of a city is a municipal em­
ploye within the meaning of the Public Employes Retirement Law, even 
though he is merely employed by the municipality as distinguished from 
holding a non-elective municipal office. 

874 . 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

. BONDS-CITY OF CLEVELAND, CUYAHOGA COUNTY, $1,000. 

CoLUMBUS, Omo, July 12, 1939. 

Retire'ment Board, School Employes' Retirement System, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN: 

RE: Bonds of the City of Cleveland, Cuyahoga County, 
Ohio, $1,000. (Unlimited.) 

The above purchase of bonds appears to be part of an $800,000 issue 
of public hall bonds of the above city dated March 1, 1919. The tran­
script relative to this issue was approved by this office in an opinion ren­
dered to the State Teachers Retirement Board under date of August 21, 
1935 being Opinion No. 4565. 

It is accordingly my opinion that these bonds constitute valid and 
legal obligations of said city. 

875. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

EASEMENT-PUBLIC FISHING GROUNDS, TO STATE BY 
WILLIAM J. CONKLE, ET AL., LAND, FALLS TOWNSHIP, 
HOCKING COUNTY. 

CoLUMBus, Omo, July 12, 1939. 

HoN. D. G. WATERS, Commissioner, Conservation and Natural Resources, 
Columbus, Ohio. 

DEAR SIR: You have submitted for my examination and approval 
a certain grant of easement, No. 2784, executed to the State of Ohio by 
William J. Conkle, J. M. Conkle and 0. M. Conkle, conveying to the 


