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OPINION NO. 71-048 

Syllabus: 

1. Where the only newspaper published in a village is 
owned by the husband of a village councilwoman, such newspaper 
is not prevented from publishing legal notices of the village. 

2. Where the only newspaper published in a village is owned 
by the husband of a village councilwoman, such councilwoman may 
take reportorial notes during council sessions as a basis for 
articles to be published in said newspaper concerning such sessions. 

To: Bernard W. Freeman, Huron County Pros. Atty., Norwalk, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, September 1, 1971 

Your request for my opinion states that the only newspaper 
published in a village is owned by the husband of a village 
councilwoman. The councilwoman is also a reporter for the 
newspaper. The questions posed are: (1) do these facts present 
such a conflict of interest as would prevent the newspaper from 
publishing legal notices for the village, and (2) is it permissible 
for the councilwoman to take notes at the council meetings which 
she later uses as the basis for newspaper reports of said meetings? 

Section 731.12, Revised Code, sets out the qualifications of 
members of a legislative autllority and provides, in part, as 
follows: 

"* * *[n}o member of the legislative authority 

shall hold any other public office, be interested 

in any contract with the village or hold employment 

with said village***." 


Section 731.21, Revised Code, prescribes the method of 
publishing all village legal notices. It provides as follows: 
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"All municipal ordinances, resolutions, statements, 
orders, proclamations, notices, and reports, required by 
law or ordinance to be published, shall be published as 
follows: 

"(A) In t\-10 English newspapers of opposite 

politics, published and of general circulation in 

the municipal corporation, if there are any such 

newspapers; 


"(B) If two English newspapers of opposite 
politics are not published and of general circulation 
in the municipal corporation, then in one such political 
newspaper and one other English newspaper published and 
of general circulation therein, 

"(C) If no English newspaper is published and 
of general circulation in the municipal corporation, 
then in any English newspaper of general circulation 
therein or by posting as provided in section 731.25 
of the Revised Code, at the option of the legislative 
authority of such municipal corporation. Proof of the 
publication and required circulation of any newspaper 
used as a medium of publication as proviced by this 
section shall be made by affidavit of the proprietor 
of either of such newspapers, and shall be filed with 
the clerk of the legislative authority." 

In view of the necessity for publication of legal notices and 
the strict statutory regulation of the rates to be charged therefor 
(Section 7.10, Revised Code), my predecessors have held that the 
facts stated in your request present no prohibited conflict. The 
Syllabus at Opinion No. 1159, Opinions of the Attorney General 
for 1916, reads, in part, as follows: 

"When but one newspaper is printed in a 
municipality in which said newspaper** *the publication 
of ordinances and other matters therein specified is 
required to be made, the fact that an officer of the 
municipality is interested in said newspaper does not 
disqualify it from making said publication nor does said 
publication make said officer liable***" 

The Opinion pointed out, at page 7, that there was no opportunity 
for dishonesty under the circumstances, since: 

"In the cases here presented the consideration 

to be paid for the publication required by the 

statutes under consideration is fixed by statutory 

law and no exercise of discretion or judgment is 

required of any official in determining what medium 

shall be selected for the publication of any or­

dinance because there is but one medium in each 

case through and in which said publication may be 

made." 


This Opinion was reinforced by Opinion No. 1598, Opinions of the 
Attorney General for 1928, the Syllabus of which reads as follows: 

"A member of a village council \·rho owns the only 
English newspaper published and of general 
circulation in the village may legally be paid 
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the legal rate for publication of the village 
ordinances, resolutions, statements, orders, procla­
mations, notices and reports which are required by 
law or ordinance to be published." 

Since a village's only newspaper, which is owned by a member 
of the village council, may publish legal notices, it follows that 
the fact that a councilwoman is the wife of the newspaper's owner, 
and is employed by the newspaper,. would not prohibit the newspaper
from publishing legal notices. 

Your second question concerns the taking of notes by the 
councilwoman for later use in newspaper reporting. Section 731.46, 
Revised Code, provides, in part, that meetings of the legislative 
authority of a municipal corporation"** *shall, at all times, 
be open to the public." Since the meeting of the village council 
is, by statute, open to the public, there would be no violation if 
the councilwoman reports what occurs. 

In specific answer to your question, it is my opinion, and 
you are so advised that: 

1. Where the only newspaper published in a village is 
owne~ by the husband of a village councilwoman, such newspaper 
is not prevented from publishing legal notices of the village. 

2. Where the only newspaper published in a village is 
owned by the husband of a village councilwoman, such councilwoman 
may take reportorial notes during council sessions as a basis for 
articles to be published in said newspaper concerning such 
sessions. 




