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687. 

CONTROLLIKG BOARD-AUTHORITY TO TRANSFER FUND8-STATE 
PHARi\1ACY BOARD APPROPRIATION. 

SYLLABUS: 

1. The Controlling Board may 1wt consent to the transfer of funds for the sole purpose 
of increasing an appropriation made by the General Assembly for a singl~ salary. 

2. Such board is not authorized to consent to tM transfer of funds from one item to 
another until it is satisfied that the a11wunt to be transferred is not needed for the purpose 
for which it was appropriated. 

3. The Controlling Board is not authorized to approve the transfer of funds from 
Class "A-2 Wages-Per Diem Five Members of" State Pha'rmacy Board sufficient to 
enable the secretary of the Stat~ Pharmacy Board to draw a salary at the rate of four thousand 
five hund·red dollars per anmtm for his services as secretary, the legislature having appro­
priated four thousand dollars only for such salary. 

CoLmmus, OHio, July 6, 1927. 

HoN. WILBUR E. BAKER, Secretary, Controlling Board, Columbus, Ohio. 

DEAR Sm:-Permit me to acknowledge receipt of your request for my opinion 
as follows: 

"The Board of Control has requested me to secure your opinion as to the 
power of the board to authorize a transfer to provide additional funds in the 
following cases. Section 1297 of the General Code provides that the Secre­
tary of the State Board of Pharmacy 'shall receive a salary to be fixed by the 
board and the necessary expenses incurred in the performance of his official 
duties.' The board is informed that pursuant to this section the State Board 
of Pharmacy has fixed the salary of the secretary for the ensuing year and a 
half at $4,500.00 per annum. At page 157 of the Act to make General Appropria­
tions, H. B. 502, appears the following item: 'State Board of Pharmacy­
Personal Service A-1 Salaries, Secretary six months $2,000.00, year $4,000.00' .. 
It is proposed to transfer from 'A-2 Wages per diem five members' of the 
board the sum of $750.00 to augment the appropriation made by the legisla­
ture. On the above stated facts may such a transfer be legally effecte"d with 
the approval of the Board of Control? 

It is deemed advisable to submit this question for a formal opinion for 
the reason that similar requests are made in other instances: for example--a 
request has been made to authorize a transfer of $1,000.00 to augment the 
appropriation of $6,500.00 made by the 86th General Assembly for the purpose 
of paying the salary of the President of Kent University. Request has also been 
made for the transfer of $500.00 in order that the annual salary of the Secre­
tary of the Tax Commission may be increased in that amount and a similar 
request is made by the Division of Banks and Banking to increase the salary 
of the Chief Trust Examiner. 

In these cases your attention is invited to Section 3 of the Appropria­
tion Act." 

Your letter refers to the authority given the State Board of Pharmacy by Section 
1297 of the General Code, which reads as follows: 
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"The state board of pharmacy shall organize by electing a president 
and a vice president who shall be members of the board, and a secretary 
who shall be a registered pharmacist in good standing in his profession. Each 
of the officers so elected shall serve for a term of one year. The secretary 
shall receive a salary to be fixed by the board, and his necessary expenses 
incurred in the performance of his official duties. The members of the board 
shall receive the sum of ten dollars for each day employed in the discharge 
of their official duties and their necessary expenses while engaged therein." 

In exercising the right given to the State Board of Pharmacy to fix the salary of 
its secretary, it ran not exceed the amount made available by the legislature for that 
purpose. 

The present General Assembly in making appropriation for the salary of the 
secretary of the State Boa.7d of Pharmacy (found on page 156 of the Appropriation 
Act-House Bill No. 5C2), appropriated for the first six months two thotL~and dol­
lars and for the succeedir g twelve months four thousand dollars. You ask whether 
these sums can be augmented by the Controlling Board granting authority to expend 
money from the appropriation made for the purpose of paying the per diem of the 
members of the Board, sufficiently to pay its secretary a salary of four thousand five 
hundred dollars per annum. 

The authority of the Controlling Board to transfer funds is found in Section 3 of 
the Appropriation Act, to which you refer and which provides in part as follows: 

"The sums set forth in Section 1 of this act, opposite the several classifica­
tions of detailed purposes, shall not be expended for any other purposes except 
as herein provided. 

Authority to expend the monies appropriated for 'Total Personal Ser­
vice' and 'Total Maintenance' in Section 1 of this act otherwise than in 
accordance with such classification of detailed purposes, but within the pur­
pose for which appropriation is made, may be granted to any department, 
institution, board or commission for which appropriations are made in said 
section, by a board to be known as the 'controlling board,' consisting of the 
governor, or a designated officer or employe, if appointed by the governor 
for such purpose, the chairman of the finance committee of the house of 
representatives and of the senate respectively, the attorney general and the 
auditor of state. The present chairmen of the finance committees shall con­
tinue to serve as members of said controlling board notwithstanding the 
expiration of their respective terms of office as members of the general assembly, 
until the senate and house of representatives of the succeeding general assem­
bly shall have organized and the chairmen of the respective finance committees 
thereof have been selected. The governor, or a designated officer or employe, 
shall be president, and the director of finance shall be secretary of the board; 
but the director of finance may designate an employe in his department to 
act as such secretary. 

Application for ~uch authority shall be made to the president of the 
controlling board in \\Titing, and the consent of not less than four members 
of the controlling board shall be required for the granting of such authority. 
Said board may authorize the expenditure of monies appropriated in said 
Section 1 of this act within the purpose for which the appropriation is made, 
whether included in the detailed purpose for which such appropriations are 
distributed in said section or not. 

* * * * * * * * •.. 
The provisions of this section are quite broad but I am of the opinion that it was 

not the intention of the legislature to authorize the Controlling Board to consent to 
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the transfer of money to increa~e appropriations upon which the legiHlature has taken 
definite action and appropriated a sum for one particular purpose. 

In construing this section we must take into consideration the constitutional 
provisions and other provisions of law. The constitutional provision relative to such 
appropriations is Section 22 of Article II, which read~ in part as follows: 

"No money shall be drawn from the treasury, except in pursuance of a 
specific appropriation, made by law; * * *" 

Section 270-1 of the General Code, which provides that in November before the 
first meeting of each General Assembly the variom; state departments, institutions and 
officers shall submit to the Governor an itemized statement of the amount of money 
needed for their wants for the biennial period for which the General Assembly will be 
required to make appropriations; and Section 27o-4, General Code, provides that at 
the beginning of each regular session of the General Assembly the Governor shall 
submit to it the budget for the current expenses of the state for the biennial period 
for which the said legislature will be required to make appropriations, together with 
the request made by the various state officers as set forth in Section 270-1 herein­
above referred to. This is known as the Executive Budget. 

I also find that the present legislature has made an appropriation to the Controlling 
Board for certain purposes. This is found on page 167 of the Appropriation Act (House 
Bill No. 502). We find therein: "F-8 Contingencies $10,000.00-$20,000.00"; also: 
"To supplement appropriations to state departments and divisions for print paper 
and printing, transfers to he made subject to the approval of Controlling Board 

* * $20,000.00-$40,000.00." 
I am informed that for some years past, the appropriation under the heading 

"Contingencies" has been made for the purpose of permitting the Controlling Board 
to augment appropriations for salaries where such salaries are increased upon resurvey 
by the Civil Service Commission. 

The General Assembly in pursuance to the constitutional provision above quoted 
has made appropriations of the amounts which in its judgment it thought proper for 
all the activities of the state mentioned in the various items of the act. The legislature 
evidently recognized that there would be changes in conditions during the life of the 
appropriations which could not be foreseen or considered when making the appro­
priations, and it was for the purpose of taking care of these conditions that Section 3 
was incorporated in the act. 

I am of the opinion that it was the intention of the legislature to vest in the Con­
trolling Board authority to consent to the transfer of fund~ when necessary because of 
conditions arising after the Appropriation Act was passed by the General Assembly, 
and which conditions could not be considered by the legislature when passing the act. 
In other words, the legislature did not intend to grant authority to the Controlling Board 
to increase a specific appropriation for a single salary, to enable the appointing officer 
to pay a larger salary to some appointee than the legislature had authorized by specific 
appropriation. That is to say, when the legislature has made specific appropriation 
for the salary of a certain officer or appointee, the Controlling Board has no authority 
to approve the expenditure of a sum from some other item of the Appropriation Act, 
so as to increase the salary of such officer or appointee over and above the amount 
fixed by the legislature. 

I am of the opinion that the Controlling Board may consent to a transfer within 
the classification as set forth in said Section 3 to an item which is not for one special 
object but is in the nature of a lump sum for more than one specific purpose. In this 
connection, sec Opinions, Attorney General, 1921, Vol. II, 820. To hold othenvise 
would be to hold that the legislature only provided certain items within the Appro­
priation Act and then gave to the various departments for which the appropriations 
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were made, subject to the consent of the Controlling Board, power to change these appro­
priations at will without limit except as to the total amount appropriated for the classes 
mentioned in Section 3, supra. The Appropriation Act as a whole does not disclose that 
the legislature expressed any such intent. 

Before the Controlling Board may consent to a transfer of funds from one item to 
another within the class specified in said section it must be satisfied that the amount 
to be transferred is not needed for the purposes for which it was appropriated. That 
is, such consent may not be given to transfer money from the per diem appropriation 
for the members of the State Board of Pharmacy to any other item within that class 
until the Controlling Board is satisfied that the amount appropriated for said per diem 
is in excess of the amount required for that purpose during the life of the appropriation. 

The legislature specifically provided four thousand dollars per annum for the 
salary of the secretary of the State Pharmacy Board. This provision was made after 
the State Pharmacy Board had requested an appropriation large enough to pay a salary 
of four thousand five hundred dollars per annum. By reference to the Executive 
Budget transmitted by the Governor to the General Assembly for the period of 1927-
1928, on page 182, it is found that the Pharmacy Board requested an appropriation for 
the salary of its secretary for the first six months of the appropriation period in the 
amount of two thousand two hundred and fifty dollars and for the succeeding twelve 
months, four thousand five hundred dollars. This request was transmitted in said 
budget to the legislature with the recommendation of the Director of Finance that the 
appropriation be made as actually passed by the General Assembly. This is a clear 
expression of legislative intent which can not be changed except by legislative action. 

In passing it is deemed proper to point out that this opinion in nowise affects the 
right of a person holding two or more compatible offices or positions to draw the 
salary or compensation fixed for each of such offices or employments. When one of 
two or more offices or employments is not subordinate to or in any way a check upon 
the other, and when it is physically possible for one person to discharge the duties of 
such offices or employments, they are said to be compatible and may be held by the 
same person. That such person may receive the salary or compensation incident to 
each and all of such offices has been repeatedly held by this department and by the courts 
of Ohio and has been recognized by the Supreme Court of the United States. The 
~eneral rule applicable to situations of this kind-is thus stated in 22 R. C. L. 535: 

"In the absence•of express or implied statutory provisions to the con­
trary an officer who holds two or more separate and distinct offices not in­
compatible with each other to each of which compensation is attached may 
recover the compellsa.tion provided by law for each office. In the eyes of the 
law the same individual is two distinct officers and for this reason entitled to the 
compensation incident to each office." 

In an opinion of the Attorney General reported in Opi~ions of Attorney General 
1921, Volume I, page 317, it was held as follows: 

"The office and duties of a criminal court bailiff and those of a court 
constable are not incompatible and the same person may be appointed to 
discharge the duties of both offices by the judge or judges of the common 
pleas court in counties having Jess than four judges and may receive the salary 
for both positions provided however that he is not paid twice for the same services." 
(Italics the writer's.) 

See also State ex rel. Harrisrm vs. Lewis, 10 0. D. 537; State ex rel. Taylor vs. 
Coughlan, 18 0. D. 289; and State ex rel. Wolfe vs. Shaffer, 6 0. N. P. (N. S.) 219. 

This principle was recognized and upheld by the Supreme Court of the United 
States in the case of United States vs. Saunders, 120 U. S. 126, in which it was held 
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that an act of Congress prohibiting the allowanl'c of additional pay or extra compensa~ 
tion to public officers had no appli('ation t<> the l'a.~e of two distinct offices, places or 
employments each of which had its own duties and compensation, where such offices, 
places or employments were legally held by the same person at the same time. 

For the reasons above stated it is my opinion that 
(I) The Controlling Board may not consent to the transfer of funds for the sole 

purpose of increasing an appropriation made by the General Assembly for a single 
salary. 

(2) Such board i~ not authorized to consent to the transfer of funds from one 
item t<> another until it is ~atisfied that the amount to be transferred is not needed for 
the purpose for which it was appropriated. 

(3) The Controlling Board is not authorized to approve the transfer of fund~ 
from Class "A-2 Wages-Per Diem Five l\'Iembers of" State Pharmacy Board suffi­
cient to enable the secretary of the State Pharmacy Board to draw a salary at the rate 
of four thousand five hundred dollars per annum for his services as secretary, the legis­
lature having appropriated four thotL~:md dollars only for such salary. 

688. 

Hespectfully, 
EDWARD C. TuuNER, 

Attorney Oeneml. 

BOYH' INDUHTRIAL SCHOOL-WHEN BOY OVER EIGHTEEN YEARS 
OLD MAY BE ADMITTED. 

SlTLLABUS: 

A boy over eighteen year8 of age may be admitted to the Hoys' Ind11strial School, when 
the juvenile court had duly committed him thereto 7JTior to his eighteenth birthday, 7JTOvided 
said order of commitment has not been rescinded or S11.~7Jended, req11iring f1trther order of 
commitment after the boy's eighteenth birthday. 

CoLmiBUS, OHIO, July (,i, 1927. 

Mu. A. l\1. BuESt:HEH, Su1Jetintcndent, The Boys' Ind11strial School, Lancaster, Ohio. 

DEAR SIR:-This will aeknowlcdge receipt of your letter of recent date which reads 
as follows; 

"Our attention has been called to an opmwn of the Attorney General 
i~sued February 5, 1925, No. 2201, ruling that girls over eighteen years of age 
'may be admitted to the Girl's Industrial School when the Juvenile Court, prior 
to her eighteenth birthday, has duly committed her thereto, providing the said 
order of commitment has not been reseinded or SIL~pended, requiring further 
order of commitment after said eighteenth birthday.' 

The Juvenile Court of Cuyahoga County now raises the question a~ to 
whether this ruling should not apply to this school also. 

We have not accepted boys at this institution beyond eighteen years of 
age regardless of the date of commitment, and I would like an opinion from you 
on this porn t.'' 

The opinion of this office to which you refer appears in the Opinions of the Attorney 
General, 1925, page 63, the syllabus of which reads: 


