
 

 

 

 

 

 

Note from the Attorney General's Office:  

1959 Op. Att'y Gen. No. 59-1063 was disapproved by 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-
108. 
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1063 

POSITION OF TEACHER IN LOCAL SCHOOL DISTRICT AND 

POSITION OF MEMBER OF BOARD OF EDUCATION IN AN­

OTHER LOCAL SCHOOL DISTRICT, INCOMPATIBLE §§3311.08, 

3319.07, RC. 

SYLLABUS: 

Pursuant to the prov1s10ns of Sections 3311.08 and 3319.07, Revised Code, the 
position of teacher in a local school district and the position of member of a board 
of education in another local school district, both such districts being within the 
same county school district, are incompatible and may not be held by one person at 
the same time. 

Columbus, Ohio, December 30, 1959 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion in regard to the follow­

mg question: 

"The Independence Local School District Board of Education 
has requested me to procure your opinion as to the following 
question: 

"\Vhere a person lives in one of two local school districts 
both of which are a part of the County School District and 
teaches in Local District 'A' and lives in Local District 'B' 
and is elected to membership on the Local District Board of 
Education in District 'B', where he lives and is an elector, are 
the teaching position in one district and the membership in 
the local board of education in the other district compatible 
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so that the concerned person may hold both positions at the 
same time? 

"Please let us have your opinion prior to January 1st, 1960 
because that is the day when the person herein concerned will, if 
qualified, take office as a member of the board of education to 
which he was elected." 
In 32 Ohio Jurisprudence, page 908, it is stated : 

"* * * One of the most important tests as to whether offices 
are incompatible is found in the principle that incompatibility is 
recognized whenever one office is subordinate to the other in some 
of its important and principal duties, or is subject to supervision 
or control by the other, * * * or is in any way a check upon the 
other, or where a contrariety and antagonism would result in an 
attempt by one person to discharge the duties of both." 

Section 3311.03, Revised Code, defines a local school district as any 

school district, other than a city school district, exempted village school 

district, county school district, joint high school district, or joint vocational 

school district, in existence on September 16, 1943, or created thereafter 

within the above-quoted exceptions, except that in the latter case vocational 

school districts are excluded. 

Section 3311.05, Revised Code, defines a county school district as 

territory within the territorial limits of a county, exclusive of the territory 
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embraced in any city school district, exempted village school district, and 

excluding the territory detached therefrom for school purposes and includ­

ing the territory attached thereto for school purposes. 

Section 3311.08, Revised Code, contains the provisions regarding 

population requirements based on federal census figures, whereby a local 

school district may become exempt from the supervision of the county 

board of education. I note that the two districts here involved are local 

school districts and as such not exempt from the supervision of the county 

board of education. 

Statutes concerning boards of education are contained in Chapter 

3313., Revised Code. The board of education of a local school district 

consists of five members who must be electors residing in such district 

(Section 3313.01, Revised Code). Section 3313.13, Revised Code, dis­

qualifies prosecuting attorneys, city solicitors, or other officials acting in a 

similar capacity from serving as a member of any board of education, 

whereas, Section 3313.70, Revised Code, provides that no board of educa­

tion may appoint one of its members as school physician, school dentist, or 
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school nurse. Section 3313.20, Revised Code, gives all boards of education 

the authority to make rules and regulations for their government and for 

the government of their employees and pupils; further, to allow compensa­

tion for employees while attending professional meetings, such compensa­

tion to be paid by the board from the general fund of the school district or 

the county board fund. 

Construing the above mentioned provisions of Sections 3311.05 and 

3311.08, Revised Code, together, the conclusion is inescapable that a local 

school district lacks the degree of independence enjoyed by other school 

districts and that it is, in fact, subservient to the authority of the board of 

a county school district. This is also apparent from the provision in Section 

3313.20, supra, which allows payment of compensation of teacher-employees 

for time spent at professional meetings from the fund of such school dis­

trict. Such conclusion is fortified by the provisions of Chapter 3319., 

Revised Code, which contains statutes known as the "Teachers' Tenure 

Act." 

Section 3319.01, Revised Code, provides for the election of a super­

intendent by each county, city, and exempted village school district. Local 

school districts are not mentioned as having such authority. Under the 

provisions of such section, the superintendent appointed by any of the three 

mentioned boards of education is designated as the executive officer of the 

board. In the case of the superintendent of the county board ( which, pur­

suant to Sections 3311.05 and 3311.08, supra, has supervision over local 

school districts), such superintendent acts as superintendent of all local 

schools within the county district, and shall: 

"* * * direct and assign teachers and other employees of the 
schools under his supervision, * * *, assign the pupils of the 
schools under his supervision to the proper schools and grades, 
provided that the assignment of a pupil to a school outside of his 
district of residence is approved by the board of the district of 
residence of such pupil, and perform such duties as the board 
determines." (Emphasis added) 

The person involved in the instant case, who is a teacher in local 

school district "A" and was elected a member of the board of education in 
local district "B" within the same county, is thus placed under the control 

of the county school superintendent, whose mandatory duty is to direct 

such person in his functions as a teacher and to assign to him such tasks 

and responsibilities as he may deem appropriate. 
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Also to be considered in connection with the problem at hand is Sec­

tion 3319.07, Revised Code, which reads in pertinent part: 

"* * * In local school districts, no teacher or principal shalt 
be employed unless nominated by the superintendent of schools of 
the county school district of which such local school district is a 
part; by a majority vote of the full membership of such board, the 
board of education of any local school district may, after consider­
ing two nominations for any position made by the county superin­
tendent, re-employ a person not so nontinated for such position." 

(Emphasis added) 

It is quite clear that the provisions of this section are likely to place 

the person here under consideration under pressure from two directions. 

A situation can conceivably arise in which such person may wish in the 

exercise of his best judgment, to vote as a member of the board in local 

school district "B" for the re-employment of a teacher or principal who 

has not been nominated by the county school superintendent, but such 

person may think twice before so doing, in the belief, whether well founded 

or not, that he may thereby incur the displeasure or worse, of his superior 

the county superintendent, as teacher in local school district "A." In any 

event, the vote of such member under the indicated circumstances could be 

a target of suspicion from many directions, regardless of the motivations 

behind the vote. Such suspicions, once aroused, might inevitably lead to 

misunderstandings and possible unspoken recriminations that could eventu­

ally reach the classrooms and the impairment of the highest attainable 

standards of instruction would be the probable result of such an atmosphere. 

This would obviously not be a desirable or healthy situation, and is one 

that should be prevented from arising if at all possible. 

It appears, therefore, that a contrariety and antagonism could readily 

result in the fact situation at hand and that the one position could be a 

check on the other. Accordingly, in response to your specific question, it is 

my opinion and you are advised that pursuant to the provisions of Sections 

3311.08 and 3319.07, Revised Code, the position of teacher in a local school 

district and the position of member of a board of education in another local 

school district, both such districts being within the same county school 

district, are incompatible and may not be held by one person at the same 

time. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




