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This is a sufficient compliance with the provisions of Section 2288-2, 
General Code. 

This lease is accordingly approved by me, and the same is returned 
herewith. 

1120. 

Respect£ ully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

COUNTY ENGINEERS- DUTIES- IMPROVEMENTS, ROADS 
AND BRIDGES-WPA PROJECTS-SALARIES PAYABLE 
FROM COUNTY GENERAL FUND OF ASSIST ANT ENGI­
NEERS, ENGINEERING CLERKS, INSTRUMENTMEN, 
RODMEN, ETC.-TAX: MOTOR VEHICLE FUEL: MOTOR 
VEHICLE LICENSE-APPORTIONMENT ALLOTTED AP­
PROPRIATION-BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS. 

SYLLABUS: 
1. Under the provVsions of Section 2792, General Code, the county 

engineer is required to perform all the engineering duties in connection 
with the improvements of roads and bridges as WPA projects being con­
structed in such county. 

2. The salaries of assistant engineers, engineering clerks, instrument­
men, rodmen, etc., employed by the county engineer, are paj•able from the 
county general fund, whether they are assigned to regular county duties 
or are engaged in engineering work in connection with a W P A highway 
improvement. 

3. By reason of the provisions of Section 2782-2, Ge~eral Code, when 
it becomes effective, two-thirds of the amount appropriated by the board 
of county co1nmissioners for the operation of the county highway engi­
neer's office is payable from funds allotted to the county from the proceeds 
of the motor vehicle license tax and the motor vehicle fuel tax and the 
remainder from the general fund of the county. 

CoLUMBUS, Omo, August 31, 1939. 

HoN. FLOYD A. CoLLER, Prosecuting Attorney, Bowling Green, Ohio. 

DEAR SIR: Your request for my opinion reads: 

"A difference of opinion has arisen in the County between 
the County Commissioners and the County Engineer in regards 
to the responsibility of the County Engineer for engineering on 
WPA projects, and regarding the source of the pay for the As-
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sistant Engineer, Instrumentmen, Rodmen, etc., employed by the 
Engineer on WPA projects. We, therefore, wish your opinion 
on the following questions: 

1. Are WPA projects for the building of bridges, improving 
of roads, roadside drainage, etc., public improvements within the 
meaning of Section 2792 of the General Code, or any other sec­
tion concerning the duties of the County Engineer? 

2. Is the necessary engineering, surveying, preparing of 
plans, specifications, details, estimate of costs, forms of con­
tracts, schedules, etc., in connection with the preparation of and 
construction of WPA projects, a part of the duties of the 
County Engineer as defined by various statutes of the General 
Code? 

3. If it is the duty of the County Engineer to furnish the 
engineering on WPA projects, as set forth in questions one 
and two herein, what is the legal method of payment and from 
what public funds should the salary or wages of such Assistant 
Engineers, Engineering Clerks, Instrumentmen, Rodmen, etc., 
employed by the County Engineer in the performance of the 
duties in connection with his office as County Engineer, and 
working on such WPA projects, be paid? 

4. Will your answer to question number three herein, as to 
the method of payment of the Assistant Engineer, Instrument­
men, Rodmen, etc., working on WPA projects, or the fund 
from which they are to be paid, be the same when Section 2782-2 
becomes effective, September 6, 1939? 

As the payroll for about fifty men has been held up pend­
ing this decision it is very imperative that the decision be made 
immediately. I would appreciate it therefore if we could have 
your opinion within a couple of weeks. 

I am enclosing herewith a list with citations of sections of 
the General Code, cases and opinions of the Attorney General 
which may be of some aid to you. Special attention is directed 
to Section 2981 of the General Code and its application to ques­
tion number three herein." 

Section 2792, General Code, referred to in your inquiry, reads: 

"The county surveyor shall perform all duties for the county 
now or hereafter authorized or declared by law to be done by a 
civil engineer or surveyor. He shall prepare all plans, specifica­
tions, details, estimates of cost, and submit forms of contracts 
for the construction or repair of ali bridges, culverts, roads, 
drains, ditches and other public improvements, except buildings, 
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constructed under the authority of any board within and for the 
county. When required by the county commissioners, he shall 
inspect all bridges and culverts, and on or before the first day 
of June of each year report their condition to the commissioners.· 
Such report shall be made oftener if the commissioners so re­
quire: Provided, the county surveyor shall not be required to 
prepare plans, specifications, details, estimates of costs or forms 
of contracts for emergency repairs authorized under § 2792-1 
of the General Code, unless he deems them to be necessary." 

By reason of the provisions contained in Section 2782-1, General 
Code, the term "county surveyor," as used in such section and other sec­
tions of the General Code, referred to herein is synonymous with the 
term "county engineer." 

It has been consistently held that the construction and the maintenance 
of serviceable roads is a public improvement. Memphis and Charleston 
Railway Company v. Pace, 282 U. S., 241; Missouri Pacific Railroad Com­
pany v. Western Crawford Road Improvement Company, 266 U. S., 187. 
The term "public improvement" is an ordinary expression having a com­
mon meaning of an addition of property and/or labor to property owned 
or held for public use with a view to increasing the value or benefits 
thereof to the public. The context in which it is used indicates that the 
term was used by the legislature in its ordinary meaning rather than a 
technical one. 

The duties of the county engineer with reference to public improve­
ments is limited by the language, "constructed under authority of any 
board within and for the county," contained in Section 2792, General Code. 
It has been held that the county engineer is not required, by Section 2792, 
General Code, to prepare plans and specifications, etc., for all road im­
provements; that it is only in cases where the board of county commis­
sioners has deemed it necessary that he furnish such services that they 
are so required to be furnished. Hibbard v. Biddle, 81 U. S., 181. 

If then the Works Progress Administration improvements are being 
made under authority of any board within and for the county, and plans 
and specifications or other engineering services are deemed by the board 
of county commissioners to be necessary for such purpose, it is evident 
that it is the duty of the county engineer to furnish such services. 

Section 2793, General Code, further provides duties. This section 
reads: 

"The county surveyor shall be responsible for the inspec­
tion of all public improvements made under authoritY, of the 
board of county commissioners. He shall keep in suitable books 
a complete record of all estimates and summaries of bids re­
ceived and contracts for the various improvements, together 
with the record of all estimates made for payments on the work. 
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He shall make all surveys required by law to be made and per­
form all necessary services to be performed by a surveyor or 
civil engineer in connection with the construction, repair or 
opening of all county roads, turn pikes, or ditches constructed 
under the authority of the board of county commissioners and 
shall perform such other duties as such board from time to time 
requires." 
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Section 7184, General Code, further describes the duties of a county 
engineer. Such section reads: 

"The county surveyor shall have general charge of the con­
struction, reconstruction, improvement, maintenance and repair 
of all bridges and highways within his county under the juris­
diction of the county commissioners. The county surveyor shall 
also have general charge of the construction, reconstruction, re­
surfacing or improvement of roads by township trustees under 
the provisions of sections 3298-1 to 3298-15n inclusive of the 
General Code. The county surveyor shall have general charge 
of the construction, reconstruction, resurfacing or improvement 
of the roads of a road district under the provisions of sections 
3298-25 to 3298-53 inclusive of the General Code. The county 
surveyor shall not be authorized, however, to perform any duties 
in connection with the repair, maintenance or dragging of roads 
by township trustees, except that upon the request of any board 
of township trustees he shall be required to inspect any road or 
roads designated by them and advise them as to the best methods 
of repairing, maintaining or dragging the same." 

An examination of the statutes authorizing the federal government 
to cooperate on WPA county highway projects, and regulations issued 
pursuant thereto indicate that such improvements can only be undertaken 
and performed when the authority of the board of county commissioners 
has been obtained. It would therefore seem to be the statutory duty of 
the county engineer to perform the engineering services in connection 
therewith. 

You inquire as to the fund from which various assistants and aids 
of the county engineer may be paid whether on regular duties or when 
performing services on W arks Progress Administration improvements. 

Section 2411, General Code, grants authority to employ assistants 
and aids for the county engineer. Such section reads: 

"When the services of an engineer are required with re­
spect to roads, turnpikes, ditches or bridges, or with respect to 
any other matter, and when, on account of the amount of work 
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to be performed, the board deems it necessary, upon the written 
request of the county surveyor, the board may employ a com­
petent engineer and as many assistant engineers, rodmen and 
inspectors as may be needed, and shall furnish suitable offices, 
necessary books, stationery, instruments and implements for the 
proper performance of the duties imposed on them by such 
board." 

Section 2413, General Code, provides the method of compensating 
such employes for their services and reads: 

"The board of county commissioners shall fix the compen­
sation of all persons appointed or employed under the provisions 
of the preceding sections, which, with their reasonable expenses 
shall be paid from the county treasury upon the allowance of the 
board. No provisions of law requiring a certificate that the 
money therefor is in the treasury shall apply to the appointment 
or employment of such persons." 

The question as to the method of paying such assistants when the 
salary fund of the county engineer was insufficient, was presented to one 
of my predecessors in office. Such Attorney General ruled that when the 
salary fund of the county engineer was insufficient to pay the compensa­
tion of the necessary assistants of such engineer, they may be paid from 
the county general fund. Opinions of the Attorney General, 1931, Vol. I, 
page"47. 

Later, in Opinions of the Attorney General for 1932, Vol. I, page 
352, a predecessor ruled: 

"The expense of the county surveyor and his office, in con­
nection with the cost of the construction of a road improvement, 
are to be paid from county general funds and such cost cannot 
be proportioned and paid from the proceeds of a special road 
tax levy authorized by Section 5625-15 et seq., of the General 
Code." 

Similar views were expressed by Attorneys General in Opinions of 
the Attorney General for 1935, Vol. I, page 424; Opinions of the At­
torney General for 1919, Vol. I, page 955. 

It seems that the statute recognizes but one source for the payment 
of the compensation of the aids and asssistants of the county engineer 
regardless of the type of county service which they are called upon to 
perform. It is elemental that a public official may be compensated only as 
provided by statute. 

You next inquire as to the effect of Section 2782-2, General Code, 
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as to the fund from which such payments shall be made, when it becomes 
effective on September 6, 1939. Such section reads: 

"Two-thirds of the cost of operation of the office of county 
engineer, including the salaries of all of the employes thereof 
and the cost of the maintenance thereof as provided by the an­
nual appropriation made by the board of county commissioners 
for such purpose, shall be paid out of the county's share of the 
fund derived from the receipts from motor vehicle licenses as 
distributed by section 6309-2 of the General Code, and from 
the county's share of the fund derived from the motor vehicle 
fuel tax as distributed by section 5541-8 of the General Code." 

The language of such section is unambiguous. Such section pro­
vides that two-thirds of the amount appropriated by the board of county 
commissioners for the cost of operation of the office of county engineer 
shall be paid from funds received by the county from the state as its share 
of the motor vehicle license tax and the motor vehicle fuel tax. The re­
maining portion will be payable from the county general fund as at the 
present time. 

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that: 

1. Under the provisions of Section 2792, General Code, the county 
engineer is required to perform all the engineering duties in connection 
with the improvements of roads and bridges as WPA projects being con­
structed in such county. 

2. The salaries of assistant engineers, engineering clerks, instrument­
men, rodmen, etc., employed by the county engineer, are payable from the 
county general fund, whether they are assigned to regular county duties 
or are engaged in engineering work in connection with a WPA highway 
improvement. 

3. By reason of the provisions of Section 2782-2, General Code, 
when it becomes effective, two-thirds of the amount appropriated by the 
board of county commissioners for the operation of the county highway 
engineer's office is payable from funds allotted to the county from the 
proceeds of the motor vehicle license tax and the motor vehicle fuel tax 
and the remainder from the general fund of the county. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


