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Finding said contract and resolution proper as to form and legality, I have
accordingly endorsed my approval thereon and return the same herewith to you.
Respectfully,
GILBERT BETTMAN,
Attorney General.

1671.

TRANSPORTATION OF ELEMENTARY PUPILS LIVING MORE THAN
TWO MILES FROM SCHOOL, DISCRETIONARY—ALL PUPILS
WITHIN SAME CLASSIFICATION ENTITLED TO EQUAL TRANS-
PORTATION FACILITIES—SPECIFIC EXAMPLES.

SYLLABUS: .

1. It is within the discretionary powers of o board of education to furnish
transportation for school pupils who reside less than two miles from the school
building in which they attend school.

2. A board of education, although wested with discretionary powers with
reference to transporting pupils within the two mile limit, is not permitied to
abuse that discretion by exercising undue and arbitrary discrimination in providing
such transportation.

3. When o board of education, by resolution, formally classifies pupils who
reside less than two wmiles from the school building where they atiend school,
basing such classification on real and substantial differences either with reference
to the age of the pupils or the distance they live fromu the school, or otherwise, and
formally resolves to transport the pupils within a certain class, it is the board’s
duty to provide substantially the same transportation facilities for all the pupils
in each class.

4. The board of education of a school district may lawfully provide trans-
portation for pupils who attend the first, second and third grades of school, regard-
less of the distance they reside from the school building where they attend school,
cven though transportation is not furnished for pupils who live less than two wmiles
from school and who attend the higher grades.

CorumBus, OHI0, March 25, 1930.

Honw. G. H. BIRRELL, Prosecuting Attorney, Warren, Ohio.
Dear Sir:—This will acknowledge receipt of your request for my opinion
which reads as follows:

“Section 7731 of the General Code provides that all elementary pupils
living more than two miles from the school building must be transported;
and according to an opinion of the Attorney General in 1927 (Vol. 1V,
page 2489), this distance should be computed by measurement from the
nearest door of the school building, along the highway, ‘to a point opposite
the entrance to the curtilage of the residence of the pupil, (or the path or
traveled way leading to the entrance of such curtilage as the case may be)
thence to the entrance of the curtilage, along the path or traveled way to
said entrance if the curtilage of the residence of the pupil does not extend H
to the highway.’ :
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Warren Township is a centralized district, and the board of education
of this district has been providing transportation for all pupils who live
more than one and one half miles from the school building, the distance
being determined according to the rule given in the opinion just quoted.

The board now deems it desirable to extend its transportation to pupils
living more than one mile from the building. A certain allotment area
has a frontage on a public highway leading to the school building, which
frontage is entirely within the mile distance. The lanes of this area are
not public highways nor are they passable to school busses. Some of these
lanes extend so far back that some pupils would actually travel more than
a mile in reaching the school building, although their exit upon the highway
is within the mile.

The question is: May the Warren Township Board of Education
furnish transportation to those pupils whose residence or exits lie beyond
one mile from the school building, without providing similarly for those
pupils living in the area just described, so long as none of these latter
live more than a distance of two miles as determined by application of
the rule previously cited?

A second question is: May the Board furnish transportation to pupils
in the lower grades (1, 2 and 3) at a distance of one mile, while requiring
those in the higher grades to walk one and one half miles?”

Transportation of elementary school pupils who reside less than two miles
from the school to which they are assigned, is not compulsory. In fact, the
power of a board of education to furnish such transportation has been questioned.

By the terms of Section 7749-1, General Code, the right of a board of edu-
cation to furnish transportation for high school pupils, regardless of the distance
they live from school, is clear, but since the amendment of Section 7731-1, General
Code, in 1925, (111 O. L. 123) by which amendment the language formerly in-
corporated in the statute extending the optional right to boards of education to
transport pupils living less than two miles from school was taken out of the
statute, some doubt has existed whether a board of education could lawfully
expend public funds to transport such pupils. It was held, however, in Opinion
No. 1524, rendered under date of February 14, 1930, and addressed to the Bureau
of Inspection and Supervision of Public Offices, that such transportation may
lawfully be furnished. The syllabus of the said opinion reads as follows:

“A board of education may in its discretion lawfully provide trans-
portation for elementary school pupils who reside less than two miles
from the school to which they are assigned, but cannot be required to
provide that transportation.”

It of course is desirable, in providing transportation for pupils, that all pupils
similarly situated, be treated alike, but I know of no law positively requiring that
this be done in all cases. Even though some pupils living within the two mile
limit are transported incidentally in connection with the transportation of other
pupils, the transportation of whom is required by law, the board is not bound,
for that reason, to transport all the pupils within the two mile limit. When that
happens, some of the pupils of the school district living less than two miles from
school, may be transported, while others who live less than two miles from school
are not transported, and in my opinion, those who are not transported under those
circumstances have no recourse.
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It frequently happens that in transporting pupils who live more than two
miles from the school, which pupils the board is required to transport under the
law, the vehicle used in transporting the pupils passes the residence of pupils
who live less than two miles from school, thus affording those pupils the opportunity
to ride, while in another part of the district where no pupils reside who are more
than two miles from the school, and no vehicle for the transportation of pupils
is operated in that part of the district, the pupils are not afforded the opportunity
to ride. The mere fact that some of the pupils are afforded an opportunity to
ride would not require the board to furnish the same opportunity to other pupils
in the district who live less than two miles from the school which they attend.
It is simply the ill fortune of those who do not have the opportunity to ride the
school bus operated for pupils beyond the two mile limit, and the good fortune of
those who do have that opportunity.

Absolute uniformity in the transportation of pupils, while much to be desired,
is in many cases a physical impossibility, and it is my opinion that none of the
pupils who live less than two miles from the school which they attend in Warren
Township measuring that distance by the rule laid down in the 1927 opinion
referred to, can claim the absolute right to be transported, even though some of the
cther pupils similarly situated, are transported.

However, the board of education, although vested with discretionary powers
with reference to transporting pupils within the two mile limit, is not permitted
to abuse that discretion by exercising undue and arbitrary discrimination in pro-
viding such transportation. If the board, formerly, by resolution, classifies such
pupils, basing the classification on real and substantial differences, either with
reference to the age of the pupils, the distance they live from the school, or
otherwise, and formally resolves to transport the pupils within a certain class,
it is my opinion that it is the board’s duty to provide substantially the same
transportation facilities for all the pupils in each such class.

I gather from your inquiry that the board of education of Warren Township
Rural School District has formally determined to transport all pupils in the
district who live more than one mile from the school they attend. That being
the case, all pupils who come within the class should be furnished the means of
being transported to school.

The rule for measuring distance which a child lives from the school attended
is correctly stated, I believe, in the 1927 opinion referred to in your letter, Under
this rule it is necessary to include, as a part of the distance from a child’s home
to his school the distance he would have to travel from the entrance to the cur-
tilage of his residence to the public highway. In other words, the length of any
lane leading to his home is included in the distance he lives from his school.

This same rule is stated by the Supreme Court of Kansas as the proper rule
for measuring distance, under a statute very similar to the statute providing for
transportation of pupils in Ohio. In the case of Purkeypyle vs. School District,
No. 101, 275 Pac. 146, decided by the Supreme Court of Kansas within the past
year, it is held as stated in the syllabus:

“The provision of Revised Statutes 1923, 72-601, referring to pupils
‘who live three or more miles, by the usually traveled road, from the
school attended’ does not limit such distance to that actually traveled
over and along a public road or highway, but includes the additional dis-
tance from the residence where the pupils live to such highway, and the dis-
tance from the road to the schoolhouse in which they attend school.”
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Applying the principles hereinbefore stated, it is my opinion that if the board
of education of Warren Township Rural School District has formally determined
to transport the pupils who reside more than one mile from the schocl, the pupils
who reside in the allotment area spoken of in your letter are entitled to transpor-
tation if the distance from their homes to this schcolhouse measured along the
lanes spoken of, and the public highway, is more than one mile.

I might suggest that the provisions of Section 7731, General Code, wherein
it is provided that:

“When transportation of pupils is provided, the conveyance must pass
within one-half mile of the residence of such pupils or the private entrance
thereto.”,

would be applicable to the proposed transportation of the pupils in Warren Town-
ship Rural School District. That is to say, if the board classifies the pupils of
the district on the basis of distance they “live from school”, and determines to
transport those “living more than one mile from school’, it is probable that the
pupils living in the allotment area spoken of may be transported in accordance
with the rule without operating the schoo! conveyance on the lanes in question,

Of course, the adoption of a classification of pupils residing two miles or less
from school, on any basis, and a determination to transport those of a particular
class, does not preclude the board from changing the rule at any time, because,
so far as the law is concerned, the board cannot be required to provide transpor-
tation to any pupils living two miles or less from any school. The right of any
pupil who lives two miles or less from school to be transported, if he has such
right at all, is based entirely on a rule which may be adopted by the board of
education of the district in which the pupil resides, classifying the pupils of the
district and determining to transport those within a particular class, and the
injustice that would result if the board should discriminate among pupils within
any class by failing to provide substantially the same transportation facilities for
all pupils of the class while the rule is in force.

Assuming that the board of education of Warren Township adopts a rule
classifying the pupils of the district on the basis of the “distance they live from
school”, and determines to furnish transportation to school for those pupils “who
live more than one mile from the school building”, as stated in your inquiry, I
am of the opinion that while the rule is in force it is the duty of the board to
furnish transportation for such of those pupils living in the allotment area spoken
of who live more than one mile from the school building, the distance to be
measured in accordance with the rule set forth in the 1927 opinion referred to.

I am also of the opinion that the board of education of Warren Township
Rural School District may lawfully provide transportation for pupils residing two
miles or less from a school and attending the first, second and third grades, even
though transportation is not furnished to those pupils who live two miles or less
from school and who attend the higher grades.

Respectfully,
GILBERT BETTMAN,
Attorney General.



