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ASSESSMENT FOR ANY PART OF THE COST OF ROAD IM­

PROVEMENTS BY THE COUNTY ENGINEER PURSUANT TO 

AN AGREEMENT BETWEEN THE BOARD OF TOWNSHIP 

TRUSTEES AND BOARD OF COUNTY COMlVIISSIONERS­

§§307.15, 5573.07, R.C., OAG No. 7494, 1956, P. 888. 

SYLLABUS: 

\Vhere road improvements to township roads are made by the county engineer pur­
suant to an agreement between the board of township trustees and the board of county 
commissioners under authority of Section 307.15, Revised Code, real estate abutting 
the improvement may be assessed for any part oi the cost of such improvement as pro­
vided in Section 5573.07, Revised Code. 

Columbus, Ohio, July 13, 1960 

Hon. George E. Martin, Prosecuting Attorney 

Portage County, Ravenna, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your letter of June 14, 1960, in which you request an 

opinion. The request reads in pertinent part as follows : 

"Some of our boards of trustees desire to surface treat with 
oil or light asphalt some of the township roads in their respective 
townships. They would prefer to have this treatment done by the 
Portage County Engineer rather than by awarding contracts. 

"The Portage County commissioners have authorized the 
County Engineer to surface treat township roads and have set up 
the method of payment for such service. 

"It is the desire of the trustees to have the Engineer perform 
the work and assess the abutting property owners their propor­
tionate share determined by the Engineer. The Engineer is of 
the opinion that the cost of such treatment cannot be assessed 
against the abutting property owners unless the work is performed 
under contract. 

"Our question is as follows: Can township trustees assess the 
cost of surface treatment of township roads to the abutting prop­
erty owners when the work is performed by the County Engineer? 
Can force account work on roads be assessed to the abutting 
owners?" 
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Under Section 307.15, Revised Code, a board of township trustee~ 

may enter into an agreement with the board of county commissioners 

whereby improvements of a township road would be made by the county 

engineer. Said Section 307.15 reads in part as follows: 

"The board of county commissioners may enter into an 
agreement with the legislative authority of any municipal corpora­
tion, township, port authority, water or sewer district, school dis­
trict, library district, health district, park district, soil conservation 
district, water conservancy district, or other taxing district, or 
with the board of any other county, and such legislative authori­
ties may enter into agreements with the board, whereby such 
board undertakes, and is authorized by the contracting subdivision, 
to exercise any power, perform any function, or render any serv­
ice, in behalf of the contracting subdivision, or its legislative au­
thority, which such subdivision or legislative authority may exer­
cise, perform, or render. (Emphasis added) 

"* * * * * * * * *" 
In Opinion No. 7494, Opinions of the Attorney General for 1956, page 

888, one of my predecessors discussed the power of a board of township 

trustees to enter into an agreement with the board of county commissioners 

for the improvement of township roads. The syllabus of that opinion reads 

as follows: 

"\Vhen the county commissioners, acting under the provisions 
of Section 307.15, Revised Code, enter into and perform an agree­
ment to repair and improve township roads, such hoard of county 
commissioners may acquire and utilize the necessary materials for 
such repair and improvement, and the board of township trustees 
may pay the cost of such materials as well as the other cost incident 
to the performance of the agreement." 

Although Section 307.15, Revised Code, was amended in 1957, the 

amendment would not in any way alter the conclusion reached in the 1956 

opinion. As a matter of fact the 1956 opinion is bolstered by the amend­

ment because the word "township'' was inserted into Section 307.15, Re­

vised Code, thereby making it clear beyond all doubt that a township is one 

of the political subdivisions with which the board of county commissioners 

may enter into an agreement. 

\.Vith regard to the cost of improvement to township roads made pur­

suant to an agreement between the board of township trustees and the board 

of county commissioners the 1956 opinion holds that "the board of town-
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ship trustees may pay the cost of such materials as well as the other cost 

incident to the performance of the agreement." As to the source of the 

funds with which to pay the cost of improvements to township roads, Sec­

tion 5573.07, Revised Code, provides as follows: 

"The compensation, damages, and costs of township road im­
provements shall be apportioned and paid in any of the following 
methods, as set forth in the petition: 

(A) Any part thereof shall be assessed against ; 

( 1) The real estate abutting upon said improvement; 

(2) The real estate situated within one-half mile of either 
side thereof; 

( 3) The real estate situated within one mile of either side 
thereof, according to the benefits accruing to such real estate; 

( B) Any balance shall be paid: 

( 1) From the proceeds of any levy for road purposes upon 
the grand duplicate of all the taxable property in the township; 

(2) From any funds in the township treasury available 
therefor. 

When the board of township trustees acts by unanimous vote, 
without the filing of a petition, the board shall set forth in its 
resolution, declaring the necessity for the improvement, the method 
of apportioning and paying the compensation, damages, and costs 
of the improvement, which may be any of the methods provided 
in this section." 

Section 5573.07, Revised Code, does not differentiate between improve­

ments made directly by the trustees and improvements made by the county 

engineer pursuant to an agreement between the board of trustees and the 

board of county commissioners. Hence, there is no difference in the manner 

of payment, whether the improvement be made by a contractor working 

under a contract with the board of township trustees or by the county 

engineer pursuant to a contract between the board of trustees and the board 

of county commissioners. Thus, where the improvement is made under 

contract with the board of county commissioners, the board of township 

trustees may specify any of the methods of payment provided by Section 

5573.07, snpra, to pay any part of the cost of such improvement. 

It is therefore my opinion and you are hereby advised that where road 

improvements to township roads are made by the county engineer pursuant 
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to an agreement between the board of township trustees and the board of 

county commissioners, under authority of Section 307.15, Revised Code, 

real estate abutting the improvement may be assessed for any part of the 

cost of such improvement as provided in Section 5573.07, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




