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4576. 

COUNTY COMMISSIONERS-MAY LEASE COUNTY OWNED 
BUILDINGS UNDER CERTAIN CONDITIONS. 

SYLLABUS: 
A county owned building, erected under the provisions of Sections 2333 

et seq., General Code, may be legally leased by the county commissioners from 
year to year for a period of years subject, however, to the reservation that upon 
reasonable notice the county commissioners may terminate the lease if and 
when the public interests require it. 

CoLUMBUS, OHIO, August 24, 1935. 

HoN. A. L. CHATFIELD, Prosecuting Attorney, McArthur, Ohio. 

DEAR SrR :-This will acknowledge receipt of your request for my opin­
IOn which reads as follows: 

"I hereby submit for your formal oprmon a question dealing 
with the authority of the County Commissioners to lease for part 
time, the auditorium of a County Building. 

About two years ago in this County a Federal Project enabled 
the County Commissioners of Vinton County to erect a new build­
ing, under favor of Sections 2333 et seq., of the General Code. In 
said building is an auditorium that is open for public gatherings 
under proper rules and regulations of the County Commissioners 
governing the use thereof. Among other things, the auditorium is 
used by the schools for basket ball, plays and other school functions, 
and by various private organizations for an occasional dance or 
banquet. 

The question now arises as to the authority of the County 
Commissioners to lease this auditorium for two or three nights a 
·Neek. over a long period of time to a man who desires to equip the 
auditorium and operate a moving picture theater therein. It seems 
certain that school activities, dances and banquets will no longer be 
possible once seats are fastened to the floor and sound picture equip­
ment installed. I find no authority other than Section 3624 of the 
General Code, by which the Commissioners can enter into such a 
lease contract. 

The Commissioners join with me in requesting your formal 
opinion as to their authority in the matter above indicated." 

As stated in your letter this building was erected under the provisions 



ATTORNEY GENERAL 1091 

of Sections 2333 et seq., General Code. No express statutory authority exists 
for the leasing of such buildings. However, County Commissioners have 
express statutory authority to sell any real estate belonging to the County 
which is not needed for public use. See Sections 244 7 and 244 7-1, General 
Code. It is significant to note that a municipal corporation has express 
authority to lease real estate. belonging to the corporation when such real 
estate is not needed for any municipal purpose. See Section 3698, General 
Code. 

Your inquiry raises the question of whether or not the County Com­
missioners have implied power to lease the building in question and if so, 
under what terms such lease may be executed. 

This question was first passed upon in an opinion to be found in 0 pinions 
of the Attorney General for 1924, page 110. The syllabus of that opinion 
reads as follows: 

"1. It IS m the discretion of the county commissioners as to 
what use shall be made of an abandoned children's home, so long as 
it is a proper county use. 

2. The county commissioners may lease any unused lands or 
buildings of the county. Such a lease should be made in accord­
ance with section 244 7-1, which relates to a sale. 

3. If in the opinion of the county commissioners a county 
home is no longer needed, the same may be disposed of by sale or 
lease in the manner provided in section 2447-1." 

The following appears at page 112: 

"It will be evident that the leasing of the land is granting less 
power than the sale of such land. It would be inconsistent with the 
holding of land for public benefit if it were permitted to lie idle 
when proper business management would require the same to pro­
duce an income for the public use." 

In the case of The ~1inamax Gas Co. vs. State, ex ref. McCurdy, 33 0. 
App., 501, it was held as disclosed by the second and third branches of the 
syllabus: 

"2. County commiSSIOners may temporarily lease real estate 
owned by county, subject to repossession when public needs require, 
without complying with Section 2447 et seq., General Code, requir­
ing competitive· bids after due advertisement in case of sale of real 
estate not needed for public use. 

3. County commissioners cannot lease real estate owned by 
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county for definite term and thereby embarrass themselves or their 
successors in using the property for public purposes." 

A motion to certify in this case was overruled by the Supreme Court. In the 
opinion of the Attorney General for the year 1924 above referred to, it was 
indicated that the lease should be made in pursuance of competitive bidding. 
However, the Minamax Gas case, supra, overruled the Attorney General in 
that respect. 

In an opinion to be found in Opinions of the Attorney General for 1931, 
Vol. II, page 948, it was held as disclosed by the syllabus: 

"1. Where county commissioners have the title to lands ac­
quired under the provisions of section 9898, of the General Code, 
they may legally lease the same from year to year, for a period of 

· years, with the right of the lessee tb sublet the: premises subject, 
however, to the reservation that upon reasonable notice the county 
may terminate the lease if and when the public interests require it. 

2. Such a lease need not be upon the premises as a whole, but 
may be made upon different parts thereof." 

This opinion was based on the holding of the Minamax Gas case, supra. From 
the opinion at page 950, I quote the following pertinent language: 

"From the foregoing, it would appear to be clear that county 
commissioners may lease property owned by the county which is not 
needed for public use. However, it would appear that such lease 
should contain a provision requiring the surrender of the property 
upon reasonable notice when the public interests would demand 
that the county take possession of the same. It would further appear 
that in making such lease other than as above stated, the commis­
sioners may exercise much the same powers as an individual would 
in granting a lease. In other words, there would be nothing to 
prevent the lessee from subletting the premises so long as the use 
of the same was not inconsistent with the original lease. For a rather 
complete discussion of the power of county commissioners to sell and 
lease real estate, see 11 Ohio Jurisprudence, page 486." 

In view of the above authorities it would follow that the county commis­
sioners may enter into the proposed lease if such lease can be drawn as not to 
embarrass the present county commissioners and their successors in using the 
property for public purposes. 

Without further extending this discussion it is my opinion, in specific 
answer to your question, that a county owned building erected under the 
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provisions of Sections 2333 et seq., General Code, may be legally leased by 
the county commis.sioners from year to year for a period of years subject, how­
ever, to the reservation that upon reasonable notice the county commissioners 
may terminate the lease if and when the public interests require it. 

4577. 

Respectfully, 
jOHN w. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL, NOTES OF EDENTON RURAL SCHOOL DIS­
TRICT, CLERMONT COUNTY, OHIO, $869.00. 

CoLUMBUS, OHIO, August 24, 1935. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

4578. 

APPROVAL, BOND FORMS IN CONNECTION WITH FINAN­
CIAL RESPONSIBILITY LAW OF OHIO. 

CoLUMBUS, OHio, August 24, 1935. 

HoN. FRANK WEST, Registrar, Bureau of 11-fotor Vehicles, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR :-I am in receipt of your communication which reads as 
follows: 

"I am enclosing form of surety bond marked 'A' for your opin­
ion and ask if it can be used in compliance with the Financial Res­
ponsibility Law of Ohio, being Amended Senate Bill No. 67, and 
direct your attention to Section 6, thereof. 

Also enclosed is a form bond for individual sureties as pro­
vided for in Section 6 of said Bill. Will you kindly give me your 
opinion on this Bond relative to its sufficiency in compliance with 
said Bill, and in this connection, also I refer you to Section 6, 
thereof." 

The enclosed bond forms are as follows: 


