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OPINION NO. 73-097 


Syllabus: 
A member of a board of health may not, at thf'.? sar.ie time, be 

employed by the board as a part-tire physician. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Pros. Atty., Dayton, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, September 26, 1973 

Your request for my oprnion reads in nart as follows: 

The Board of Heal th of the General Heal th 

District has apparently experienced difficulty 

in recruiting physicians to accept uork in its 

venereal disease progran. Consequently, the 

Board wishes to retain a p,1ysicfon, who is a 

menber of the Board, to assist on a part-time 

basis in the operation of its Venereal Disease 

Clinic. 


Ohio Revisad Code Section 3709.16 reads, 

in part, ··~"o r:ter-ber of the board shall be 

appaintec1 as health officer or ward Phvsician."
In view of an uncertainty whether a physician­

member emrloyed on a part-ti~e basis comes 

within the categories of health officer or 

ward nhysician for purposes of section 3709 .15 

we se:ek your opinion on the follot.•ing ouestion: 


Is the board of health of a general health 

district pro:1il:iitcc1 l-iy O'.~io Revised Code Section 

3709 .15 fro!"\ retaining a !'h~'l5ician, ~.,i,o is a 

mer:tber of the board, to serve ?n a part-ti~~ 

basis in a clinic operated b:• t:ie :X,ard? 


I full~ arnrecic1te the ir.nort?nce of your request. In 1919, the 
G~neral J\sse!"bly, recognizing tr.e ri:2cessit:' for State action to protect 
the puhlic health, enacted t.'1.:-· Eugt-,es a::-:d C:risvold Acts ••!1ic:1 created 
t'.1e Der,artr.cnt of Health, a:1d the cit" an~' general health districts, as 
agencies of t:1a Stat"', The Suprer.-,e Court :1a~ conMer:ted frequently on 
the effect of t!:fr legislciticn. For exa:--:-le, in State, ex rel. Mowrer 
v. UndcrHooc~, 137 Ohio st. 1, 3-5 (lQ,!O), the Court said: 

* * * * • * * * * 
Protection anc preservati0n of pu.t:,lic 


health are ar-.ong the prine govcr:u:iental con­

cerns and :unctions of the state as a 

sovereignt~·· See Cit•• of "OO!,'ter v. Arbenz, 

115 Ohio St., 2~1, 1"'6 N.~., 21", 52 _ll.• L,R., 

516. Under the Fo··crs rese:rvec' to it ny t:,e 

Constitution, t'.;e stat:'!, actin-:; throug:·. the 

General Asse:;;bly, r.,ar e,,act general laNs to 

that end. See State, e~ rel. ~!illaqe of 

Cuyahoga Heig!,ts,v. Zangerle, 103 Ohio st., 

56E, 13~ N.E., 6G6. 
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* * * * * * * * * 

In dividing the state into health districts, 

the General Assembly, in the same act, also re­

pealed the then existing statutes which authorized 

municipalities to establish and appoint boards of 

health as pa.rt of th.air local governments. This, 

in our opinion, evidences a legislative intent to 

withdraw from municipalities the r,owers of local 

health aclrJ.nistration previously granted to them, 

and to create in each city a health district which 

is to be a separate political subdivision of the 

state, i:dependent of the city with which it is 

coterminus, (sic) and to delegate to it all the 

health powers thus wi thdra"-n from municipalities.

As such, the city health district becomes an 

agency of the state and is governed by the laws of 

the state. 


* * * * * * * * * 
The protection and preservation of public 


health is of a state-wide concern, with respect 

to which the Legislature has jurisdiction. 


"The health of the inhabitants of a city 

and the sanitary conditions existing in any one 

city of the state are of vast ir.,portance to all 

the peo~le of the state because of the danger 

through social ana business relations wit:1 other 

parts of the state of spreading contagious and 

infectious diseases. For this reason, the state 

has not delegated to the municipal authorities 

complete and absolute control over the health of 

municipalities' inhabitants." 20 Ohio Jurispru­

dence, 540, Section 5. 


* * * * * * * * * 
This office has also commented ge~erally on the ir.portance of public 
~1ealth protection in several recent Opinions. Opinion No. 73-021, 
Opinions of the Attorney General for 1973; Opinion i!o. 72-oaa, Opinions 
of the Attorney General for 1972; Opinion Ho. 71-078, Opinions of the 
Attorney General for 1971. 

The venereal disease progra.I"'. of your Board of Health has been 
undertaken with the specific sanction of the C-eneral Assembly. R.C. 
3709.24 reads as follo~s: 

Each i:oarc1 of h2alth of a city or general 

health district r:iay provide for t:1e free treat­

cent of cases of gonorrh"=!a, sypi1ilis, and 

chancroid. It nay establish a:,d naintain one 

or more clinics for such pcrpose a:,d nay provide 

for the necessary ~edical a:,d nursing service 

therefor. The boart r.1ay :)rovi.'e for the quar­

antine of such carriers of gonorrhea, syphilis, 

or char:.croid, as the ·-!irectcr· of health orders 

to be rruarar,tined. It s:1all us:? due ~iligence 

in t:ie -prevention of s'.lc:1 venereal diseases and 

shall carr~· out all orders and regulations of 

the depart.~ent of heal th in connection thereuith. 
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However, desrite the obviously critical nature of the program 
being conductec. by your Board of Health, and despite the difficulty it 
has experienced in recruiting physicians, I do not think the problem 
can be solved in the manner suggested b~· the Board. You refer. to R,C, 
3709.16 which provides: "No r.iember of the !xlard shall be appo1.nted 
as health officer or ward physician." I am inclined to think that the 
statutory history of this Section shm-,s that the function of the former 
"ward physician" is now filled by full or part-time physicians appointed
by the board under the authority granted in R.C. 3709,13, The appoint­
ment of a board rncrnber as part-time physician for the board would seeJ11, 
therefore, to come within the prohibition of R.C. 3709,16. But it is 
unnecessary to go into this question Rince the two positions are clearly 
incompatible under the cor.unon law rule long accepted in Ohio. 

A recent Opinion of this office quoted the follo1·1ing classic ex­
pressions of that rule (Opinion No. 73-024, Opinions of the Attorney 
General for 1973): 

State ex rel, Attorney General v. Gebert, 

12 ohrcrc:-~tn.s.) 274, 275 (l909), is often 

cited for the following common law rule: 


Offices are considered inco~patible 

when one is subordinate to, or in any 

way a check upon, the other; or when it 

is physically impossible for one person 

to discharge the duties of both. 


Another formulation of the common law rule 

appears in State, ex rel. Nolf v. Shaffer, 

~~· which stated the following, at page 221: 


It was early settled at common law that it 

was not unlawful ~ se for a mz,.n to hold two 

officesi if the attempt to fill one disqualified

the officer fror.1 performing the duties of the 

other, so that, for instance, in one position the 

officer was superior in functions to himself 

filling the other, ***then he could hold but 

one, but if the duties of one were not in con­

flict with the duties of the other, then both 

could be held. 


Sae also State, ex rel. Hover v. t,Jolven, 

175 Ohio St. 114 (1963), 


The incompatibility of the two positions here is readily apparent. 
A physician member of a board of health, who is at the same time an ec­
ployee of the board, would obviously be in a subordinate position as an 
employee since, un.Qer n.c. 3709.16, the board "shall determine the duties 
and fix the salaries of its employees." 

Two of rJy predecessors have ruled similarly under like circumstances. 
In Opinions of the Attorney General foir 1910, p. 1020, the question was 
whether a member of a city board of health could also serve as clerk 
thereof. I'1y predecessor said: 

As you suggest, there is a principle of 

statutory conntruction, designated by t;le 

phrase expression unius exclusio alterius est, 

upon which it might, with SOMG show of reason, 

be argued that because the general asser,1bly had 
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undertaken to prohibit certain appointments

being made by the board of health and had failed 

to prohibit this particular appointment to be 

made, therefore, the intention was to permit

the latter to be made. This principle, however, 

is, in my judgment, overridcan in the case sub­

mitted by the paramount principle of public

policy that prohibits a member of an administra­

tive board from holding a salaried position under 

the authority of such board; the two positions 

are incompatible, and unless the general assembly

has expressly authorized them to be held by the 

same person they may not be so held. It will not 

be presumed under favor of any "rule of contruc­

tion" that the general assembly intended to 

abrogate a principle of public policy in a given 

case. 

And in Opinion No. 3865, Opinions of the Attorney General for 1935, 
the then Attorney General said at page 68: 

It is to be noticed that nowhere in Sec­

tion 1261-22, supra, is there any intimation 

that the District Board of Health may not 

employ one of their own members under the pro­

visions of this section. There is, however, a 

general rule of policy which prevents a member 

of a board or commission from appointing him­

self to a position under such board or commission. 

The general rule is stated in 46 Corpus Juris 

940, as follows: 


"It is contrary to the policy of the law 

for an officer to use his official appointing 

power to place himself in office, so that, 

even in the absence of a statutory inhibition, 

all officers ,.,ho have the appointing power are 

disqualified for appointment to the offices to 

which they may appoint***·" 


I must, therefore, reject the solution suggested by your Board of 
Health. 

In specific answer to your question it is my opinion, and you are 
so advised, that a member of a board of health may not, at the same time, 
be employed by the board as a part-tine physician. 




