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FUNDS, PUBLIC-DEPOSIT-TO BE PLACED IN ACTIVE DE­
POSITORIES-A WARD OF ACTIVE DEPOSITORIES-BOARD 

OF COUNTY COMMISSIONERS~EXHAUSTION OF DEPOSI­

TORIES FOR SURPLUS FUNDS BEFORE INVESTMENT IN 

SECURITIES CAN BE MADE-§135.12 R.C. 

SYLLABUS: 

I. A board of county commissioners may determine that all of the funds arising 
from a county hospital addition bond issue be placed in active depositories. 

2. If there is in the treasury of the county a sum of money in addition to the 
amount for which depositories have already been provided, and the board of county 
commissioners desires to place the same in an active depository, it may receive new 
applications from qualified financial institutions, including those to whom active de­
posits have already been awarded. 

3. Until the board of county commission~rs has exhausted the possibility of ob­
taining depositories for surplus funds in its hands, it is without authority to invest 
the same in securities, as provided in Section 135.12, Revised Code. 

Columbus, Ohio, March 31, 1958 

OPINIONS 

Hon. Richard F. Liggett, Prosecuting Attorney 
Brown County, Georgetown, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"I would appreciate your informal opinion upon the follow­
ing: 

"As a result of the Brown County Hospital Addition Bond 
Issue the county commissioners now have the sum of $265,000.00, 
plus premium and accrued interest in the sum of about $5,000.00. 
Bids have not yet been received for the construction of the hospital 
addition, and most of the money will not be needed for the con­
struction for several months. 

"On November 19, 1956 the county commissioners by resolu­
tion estimated that they would have $100,000.00 in public funds 
for deposit as inactive deposits and $350,000.00 for deposit as 
active deposits for a two year period commencing January 1, 1957. 
All eligible banking institutions in the county made application 
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for designation as depositories of inactive deposits and were 
awarded such amounts of inactive deposits in accordance with the 
estimate and their respective capital funds. Only two banking 
institutions are located in the county seat and both are eligible as 
depositories for active funds of the county in accordance with 
Section 135.04 of the Ohio Revised Code. Both banks made 
application for active funds of the county, one for $150,000.00, the 
other for $200,000.00. 

"At the present time due to tax collections the county has on 
inactive deposit in the banks designated the full amount of the 
estimated $100,000.00. There is on active deposit in the two 
eligible depositories designated approximately $250,000.00, leaving 
a difference of only about $100,000.00 before the amount esti­
mated by the county commissioners to be on deposit and amount 
applied for by the depositories is reached. 

"Section 135.10 of the Ohio Re~isecl Code provides that no 
public depository shall be required to take or permitted to receive 
and have at any one time a greater amount of active deposits than 
that specified in the application of such depositories. Section 
135.12 of the Ohio Revised Code provides for the determination 
of excess deposits the designation of additional depositories and the 
investment in obligations of the United States and Ohio. The 
county commissioners would like to designate the entire amount 
of bond issue as active funds withdrawable on demand as pro­
vided in Section 135.01 of the Ohio Revised Code. The two 
active depositories in the county seat would like to file additional 
applications for the entire amount of the funds and have the 
entire amount deposited with them. The county treasurer would 
like to have the county purchase 91 clay United States Treasury 
notes with most of the funds. 

"My questions are as follows : 

1. Can the Board of County Commissioners declare all of 
the funds arising from a county hospital addition bond 
issue to be active deposits. 

2. May the only two institutions eligible to receive active 
deposits of the county now make new applications for 
designation as depositories for active funds for the re­
mainder of the period of designation in order to have 
deposited therein the increased amount of active deposits. 

3. Must the funds of the county be deposited upon inactive 
and active accounts to the fullest amount designated by 
the application of the depositories and the estimates of the 
commissioners ( in this case $100,000.00 and $j50,000.00 
respecti,vely) before government obligations may 1-Je pur­
chased?" 
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The provisions as to deposits of public moneys are found in Chapter 

135., Revised Code. Section 135.01, Revised Code, defines "public 

moneys" as meaning "all moneys in the treasury of the state or any sub­

division of the state, or moneys coming lawfully into the possession or 

custody of the treasurer of state, or the treasury of any subdivision." By 

the same section "active deposit" is defined as "a public deposit payable 

or withdrawable in whole or in part on demand." 

Section 135.04, Revised Code, provides in effect that any national 

bank located in this state, and any bank subject to inspection by the divi­

sion of banks, and any title guaranty and trust company subject to inspec­

tion by the auditor of state, are eligible to become public depositories. The 

amount that may be deposited in any depository is limited, as to inactive 

deposits, to an aggregate amount not in excess of the greater of (a) its 

capital funds, (b) thirty percent of the average of its total deposits. Active 

deposits are expressly excluded from this limitation. 

Sections 135.07, 135.08, and 135.09, Revised Code, require each 

governing board of a subdivision biennally to estimate the aggregate 

maximum amount of public funds to be deposited as inactive deposits. 

After due advertisement of such action and receipt of applications, such 

governing board is required to make the award to the eligible institutions 

which offer to pay the highest rate of interest. 

The application of the bidder must state the maximum amount which 

the applicant is willing to receive. The same section provides that "this 

section does not require or permit any public depository to receive and 

have at any one time a greater amount of public moneys than that specified 

in the application of such depository." 

Section 135.10, Revised Code, provides for the selection 111 similar 

manner of depositories for the active funds of the subdivision. This sec­

tion provides: "If desired, such application niay specify the maximum 

amount of such public moneys which the applicant desires to receive and 

have on deposit at any one time during the period covered by the desig­

nation." It is also provided in this section: 

"* * * no such public depository shall thereby be required to 
take or per111dted to receive and have at any one time a greater 
amount of active deposits of such public moneys than that speci­
fied in the application of such depository; and if, by reason of 
said limitation or otherwise, the amount of active public moneys 
deposiced or to be deposited in a public depository, pursuant to 
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an award made under this section, is reduced or withdrawn, as 
the case requires, the amount of such reduction or the sum so 
withdrawn shall be deposited in another eligible institution apply­
ing therefor, or if there is no such eligible institution, then the 
amount so withheld or withdrawn shall be awarded or deposited 
for the remainder of the period of designation in accordance with 
sections 135.01 to 135.23, inclusive, of the Revised Code." (Em­
phasis added) 
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It will be noted that the obligation to employ "another eligible insti­

tution" is limited to a case where the board is authorized to "reduce or 

withdraw," presumably for failure of the depository to maintain its eligibil­

ity. These limitations as to the amount which a depository may have at 

any one time, are unquestionably based on the fact that with each selection 

of a depository, securities have to be furnished by the depository as re­

quired by Section 135.16, Revised Code, covering the amount of its de­

posits. This procedure, under the provision of Section 135.13, Revised 

Code, results in a definite contract. 

This analysis brings us to the situation presented by your communica­

tion where, as I understand it, the full amount applied for and awarded 

to inactive depositories is in their hands; and the active depositories have 

received all but $100,000.00 of their allotment. But the county has on 

hand surplus funds which would more than fill the total amount awarded 

to the active depositories and which either must go into supplementary 

depositories or if permitted by the law, be invested in United States or 

Ohio securities. I assume from your letter that the two active depositories 

in the county would be qualified for additional deposits if they can legally 

be awarded to them. 

It seems very clear that the county commissioners have the authority 

to decide whether these additional funds should be treated as active or 

inactive funds. It appears to me that we may look to Section 135.12, 

Revised Code, for the real answers to the questions which you have sub­

mitted. That section provides in part as follows : 

"Whenever, during a period of designation, the amount of 
the public moneys of the state or of a subdivision is in excess of 
the aggregate amount of inactive and active deposits as estimated 
by the proper governing board prior to the beginning of the period 
of designation, and the board finds that all or part of such 
excess should be deposited as inactive deposits and that such 
excess cannot be so deposited in existing depositories· of the 
inactive funds of the state or the subdivision because of the limi-
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tations of sections 135.01 to 135.23, inclusive, of the Revised 
Code, the board shall meet and designate additional public de­
positories of the inactive deposits of public moneys subject to its 
control for a period commencing on a specified date and ending 
on the date of the expiration of the current period of designation. 
Sections 135.07, 135.08, and 135.09 of the Revised Code shall 
be complied with in awarding and maintaining inactive deposits 
for such period. 

"If such portion of such excess amount as the board finds 
should not be deposited as inactive deposits is, when added to the 
amount of active deposits of the state or subdivision which the 
board estimates to be deposited or subject to deposit during the 
remainder of the period of designation, greater than the aggregate 
amount of active deposits of such public moneys, applied for by 
the existing depositories thereof, the board shall at such meeting, 
award the active deposits of the public moneys subject to its 
control to public depositories thereof for a like period. Sections 
135.07 and 135.10 of the Revised Code shall be complied with 
in awarding and maintaining active deposits for such period. 

"If, after compliance with sections 135.01 to 135.23, inclu­
sive, of the Revised Code, requiring the deposit of public moneys 
in public depositories, the amount of public moneys of the state or 
of a subdivision is in excess of the aggregate amount of such 
deposits, and the board finds that such excess cannot be deposited 
in public depositories because of the limitations of such sections, 
such board may order the treasurer to invest any part of such 
excess in bonds, notes, certificates of indebtedness, treasury bills, 
or other securities, issued by and constituting direct obligations 
of the United States, or obligations of the state of Ohio issued 
pursuant to the authority of Section 2e, Article VIII, Ohio Con­
stitution, provided that only such obligations as will mature or 
are redeemable at the option of the holder within two years from 
the date of purchase shall be eligible securities for such invest­
ments. Any order of the board directing the treasurer to invest 
public moneys shall specifically state the amount of public moneys 
to be invested and shall specifically describe the securities to be 
acquired. * * *" ( Emphasis added) 

Here it will be noted that if the board determines that a portion or all 

of these excess funds should be put in either active or inactive deposit, it 

may award them to additional public depositories by complying with the 

statutes to which I have referred. While ,Section 135.10, supra, does 

provide that no depository of active funds should be permitted to receive 

more than the amount stated in his application, that limitation plainly 

applies only to an existing contract, and I do not perceive any reason 

why the board, in calling for new applications for the surplus funds, could 
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not receive new applications for these additional funds from the same 

institutions, provided they have the qualifications prescribed by law. This 

would result in new supplemental contracts being made with new security, 

as provided by the law. 

As to the investment of these surplus funds, it seems clear from the 

provision of Section 135.12, Revised Code, which I have just quoted, that 

until the board has exhausted its efforts to secure additional depositories, 

it has no authority to invest its excess funds in any manner. I call 

especial attention to that paragraph of said Section 135.12, mpra, which 

furnishes the only authority for investment of funds: 

"If* * * the amount of public money of * * * a subdivision is 
in excess of the aggregate amount of such deposits, and the 
board finds that such excess cannot be deposited in public deposi­
tories because of the limitations of such sections, such board may 
order the treasurer to invest * * *." 

Accordingly, and in specific answer to your question, it is my opinion : 

l. A board of county commissioners may determine that all of the 

funds arising from a county hospital addition bond issue be placed in 

active depositories. 

2. If there is in the treasury of the county a sum of money in addi~ 

tion to the amount for which depositories have already been provided, 

and the board of county commissioners desires to place the same in an 

active depository, it may receive new applications from qualified financial 

institutions, including those to whom active deposits have already been 

awarded. 

3. Until the board of county commissioners has exhausted the pos­

sibility· of obtaining depositories for surplus funds in its hands, it is with­

out authority to invest the same in securities, as provided in Section 135.12, 
Revised Code. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




