
       

 

 

 

 

   

 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1960 Op. Att’y Gen. No. 60-1841 was overruled in part by  
2006 Op. Att’y Gen. No. 2006-051. 
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1841 

LIMITED ACCESS HIGHWAY-INTERSECTS WITH A 
COUNTY ROAD, BRIDGES, UNDERPASSES, APPROACHES 
AND GUARDRAILS WITHIN HIGHWAY RIGHT-OF-WAY, ARE 
INCLUDED IN STATE HIGHWAY SYSTEM AND SHOULD BE 
MAINTAINED BY STATE DEPARTMENT OF HIGHWAYS­

§§5511.02, 5501.01, 5591.21., R. C. 

SYLLABUS: 

1. Where pursuant to Section 5511.02, Revised ·Code, the director of highways 
constructs a limited access highway which intersects with a county road, bridges, 
underpasses, approaches and guardrails constructed at the intersection, within the 
highway right-of-way, are included in the state highway system and are not a part 
of the county highway system. 

2. Since under Section 5501.01, Revised Code, such bridges, underpasses, ap­
proaches and guardrails are included as part of the state highway, they should be main­
tained by the state department of highways which, under Section 5535.08, Revised Code, 
has the duty of maintaining all state roads. 

3. Section 5591.21, Revised Code, requiring the board of county commissioners 
to keep in repair necessary bridges over streams and public canals does not apply to a 
bridge erected by the department of highways to carry a county road over a state 
limited access highway, said bridge being located within the right-of-way of the state 
highway. 

Columbus, Ohio, November 22, 1960 

Hon. George Cleveland Smythe, Prosecuting Attorney 
Delaware County, Delaware, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads : 

"On county roads intersected by the Freeway either bridges 
or underpasses have been built in order to cross the Freeway. 
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"In each case we understand that sufficient right of way has 
been taken by the State to cover the entire approaches thereto. 

"After these bridges, underpasses, approaches and guardrails 
are built by the State will they be a part of the County highway 
system? 

"What will be the power or duties of the County Commis­
sioners with respect to the acceptance thereof, maintenance and 
repair? 

"Does the fact that these are entirely in the Freeway right 
of way have any significance?" 

As I understand it, the "Freeway" to which you refer is the limited 

access highway known as Ohio Route No. 1 and also as Interstate High­

way No. 71, and extending in a generally north-south direction. For con­

venience, I will hereafter refer to this highway as the "freeway." 

Under the facts, the bridges, underpasses, approaches and guardrails, 

to which you refer, are constructed by the state on land within the right­

of-way acquired by the state. 

Section 5535.02, Revised Code, contains a definition of a "limited 

access highway" or "freeway", reading as follows: 

"A 'limited access highway' or 'freeway' is a road, highway, 
or street, especially designated for through traffic, over which 
abutters have no easement or right of access by reason of the fact 
that their property abuts upon such highway. Access may be 
allowed only at highway intersections designated by the director 
of highways, board of county commissioners, or municipal 
authorities on roads within their jurisdiction, so as to eliminate 
cross traffic of vehicles." 

The authority of the director of highways with regard to such high­

ways is found in Section 511.02, Revised Code, reading: 

"The director of highways may lay out, establish, acquire, 
open, construct, improve, maintain, regulate, vacate, or abandon 
'limited access highways' or 'freeways' in the same manner in 
which the director may lay out, establish, acquire, open, construct, 
improve, maintain, regulate, vacate or abandon highways. The 
director, board, or municipal authority shall have all additional 
authority relative to such 'limited access highways' or 'freeways' 
as he possesses relative to highways, including the authority to 
acquire by gift, purchase, condemnation, or otherwise land re­
quired for right of way. 
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"Where an existing highway, in whole or part, has been 
designated as, or included within, a 'limited access highway' or 
'freeway,' existing easements of access may be extinguished by 
purchase, gift, agreement, or by condemnation. 

"As an adjunct of any 'limited access highway' or 'freeway' 
the director, board, or municipal authority may lay out and con­
struct highways and drives, to be designated as service highways, 
to provide access from areas adjacent to a limited access highway 
or freeway. 

"A 'limited access highway' or 'freeway' is a highway espe­
cially designed for through traffic and over which abutting prop­
erty owners have no easement or right of access by reason of the 
fact that their property abuts upon such highway, and access to 
which may be allowed only at highway intersections designated 
by the director. 

"Limitations imposed on the mileage of state highways shall not 
apply to highways established under this section." 

The director is granted similar authority by Section 5535.03, Revised 

Code. 

It appears, therefore, that the director is authorized to maintain a 

freeway in the same manner in which he may maintain highways. In this 

regard, it will be noted that under Section 5535.08, Revised Code, the 

"state, county, and township shall each maintain its roads as designated 

in Section 5535.01 of the Revised Code." Section 5535.01, provides as 

follows: 

"The public highways of the state shall be divided into three 
classes : state roads, county roads, and township roads. 

"(A) State roads include the roads and highways on the 
state highway system. 

" ( B) County roads include all roads which are or may be 
established as a part of the county system of roads as provided in 
sections 5541.01 to 5541.03, inclusive, of the Revised Code, which 
shall be known as the county highway system. Such roads shall 
be maintained by the board of county commissioners. 

" ( C) Township roads include all public highways other 
than state or county roads. The board of township trustees shall 
maintain all such roads within its township. The board of county 
commissioners may assist the board of township trustees in main­
taining all such roads. This section does not prevent the board of 
township trustees from improving any road within its township." 

Significant in the instant question are the provis_ions of Section 

5501.01, Revised Code, reading as follows: 
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"'Road' or 'highway,' when used in Chapters 5501., 5503., 
5505., 5511., 5513., 5515., 5517., 5519., 5521., 5523., 5525., 
5527., 5529., 5531., and 5533. of the Revised Code includes 
bridges, viaducts, grade separations, appurtenances, and 
approaches on or to such road or highway." 

Under the above provisions, bridges and approaches are specifically 

mentioned as being part of the highway. Also, while the section does not 

directly refer to "underpasses" and "guardrails," I believe that the words 

"grade separations" would include "underpasses" and that a "guardrail" 

may logically be considered an "appurtenance" of a highway. It follows, 

therefore, that when the director of highways constructs a freeway under 

Section 5511 .02, supra, bridges, underpasses, approaches and guardrails 

on or to such freeway are a part of the freeway. 

In the case of Hawks.v. Board of County Commissioners of Adams 

C aunty, 35 Ohio App., 247 ( 1929), the court considered the question of 

damages where a personal injury was allegedly caused by a defective con­

dition of a bridge. In deciding on the question of control of the bridge, the 

court held in the fourth headnote: 

"Road, if taken over by state as whole, would include bridge 
which is part of road ( Section 7464, General Code 106 Ohio 
Laws, 648) ." 

In view of the foregoing I conclude: ( 1) the freeway is a state 

highway which the director of highways is required to maintain; (2) 

the bridges, underpasses, approaches and guardrails were constructed by 

the director as a part of, and within the right-of-way, the freeway, and 

constitute a part of the state highway system; (3) the director of high­

ways has the same duty to maintain such bridges, underpasses, etc., as he 

has to maintain the remainder of the freeway; and (4) the board of 

county commissioners has no duty or power to accept such bridges, under­

passes, etc., as a county road, nor to maintain the same. 

I am aware that your request refers to "maintenance and repair" 

and that I have referred to the duty of "maintenance" only. I am of the 

opinion, however, that the word "maintain" as used in Section 5535.08, 

Revised Code, includes the word "repair" and do not deem it necessary to 

treat each separately in this instance. ( See W eihr v. Phillips, 103 Ohio 

St., 249). 
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I am further aware that my conclusions in the instant case may be 

somewhat in conflict with those reached by my predecessor in Opinion 

No. 1605, Opinions of the Attorney General for 1958, page 29, in which 

the syllabus reads: 

"1. The Department of Highways of the State of Ohio by 
authority of Section 5501.11, Revised Code, may enter into an 
agreement with a Board of County Commissioners to assume the 
maintenance of a bridge or a structure carrying a county road or 
a city street within a municipality over a limited access highway 
or freeway. 

"2. The Department of Highways of the State of Ohio by 
authority of Section 5501.11, Revised Code, may enter into an 
agreement with a Board of County Commissioners to assume the 
maintenance of bridges on state highways within municipalities. 

"3. Section 5501.02 (D) and Section 5501.11, Revised 
Code, authorizes the Department of Highways of the State of 
Ohio to enter into an agreement with a Board of County Com­
missioners to maintain bridges or structures on the state highway 
system, although the primary obligation of maintenance is imposed 
upon the county." 

At page 32 of Opinion No. 1605, supra, it is stated: 

"Therefore, the Director of Highways has the authority to 
construct and maintain bridges or structures carrying county 
highways or city streets over or under all limited access highway 
or freeway. Further, said bridges or structures are incident to 
the construction of a limited access highway or freeway and are a 
part of the state highway system. 

"Although these bridges or structures are part of the state 
highway system, they also may be part of the county highway 
system if it is a county road on the bridge or structure over the 
limited access highway or freeway or part of a city system of 
streets if it is a city street on the bridge or structure. 

"Section 5591.21, Revised Code, imposes the primary obliga­
tion on the Board of County Commissioners to maintain a 
bridge ; as follows : 

" 'The board of county comm1ss10ners shall construct 
and keep in repair necessary bridges over streams and public 
canals on or connecting state, county, and improved roads, 
except only such bridges as are wholly in municipal corpora­
tions having by law the right to demand, and do demand and 
receive, part of the bridge fund levied upon property therein.' 
"If the bridge on the state highway system carries a city 
street and is within the limits of a municipal corporation, 
the primary obligation to maintain is upon the county." 
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I cannot agree with my predecessor that bridges or structures which 

are part of the state highway system may also be part of a county highway 

system. Under Section 5535.01, Revised Code, the public highways of 

the state are divided into three classes: state roads, county roads, and 

township roads. There is no provision in law for a road to be in two 

classes. 

I must also disagree with the interpretation given to Section 5591.21, 

Revised Code, by Opinion No. 1605, supra. The section quite clearly 

refers to bridges "over streams and public canals," and, a bridge over a 

road does not fall in this category. Accordingly, Section 5591.21, supra, 

does not require that the board of county commissioners maintain a bridge 

which carries a road over a state highway and which was constructed by 

the state department of highways for that purpose. 

It should be mentioned relative to the question presented by your 

request that pursuant to Section 315.13, Revised Code, it is the duty of 

the county engineer to make "all emergency repairs on all roads, bridges, 

and culverts in the county, including state highways." The section further 

states that the cost of repairs should be paid out of the "county engineer's 

emergency repair fund" if moneys have been appropriated by the board 

of county commissioners for such fund and : 

"Necessary repairs, the total cost of which is not more than 
one thousand dollars, shall be deemed as necessary for emergency 
repairs." 

I am assuming, however, that your request is not concerned with emer­

gency repairs such as contemplated by the section. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised: 

1. Where pursuant to Section 5511.02, Revised Code, the director 

of highways constructs a limited access highway which intersects with a 

county road, bridges, underpasses, approaches and guardrails constructed 

at the intersection, within the highway right-of-way, are included in the 

state highway system and are not a part of the county highway system. 

2. Since under Section 5501.01, Revised Code, such bridges, under­

passes, approaches and guardrails are included as part of the state high­

way, they should be maintained by the state department of highways 

which, under Section 5535.08, Revised Code, has the duty of maintaining 

all state roads. 
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3. Section 5591.21, Revised Code, requiring the board of county 

commissioners to keep in repair necessary bridges over streams and public 

canals does not apply to a bridge erected by the department of highways 

to carry a county road over a state limited access highway, said bridge 

being located within the right-of-way of the state highway. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 
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