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example as proceeds from the sale of county buildings by the county commis­
sioners and may use funds transferred by the commissioners from other public 
funds, yet the members of the commission appointed by the Common Pleas Court 
may not lawfully be paid compensation computed on sums expended, which were 
not derived from sources of taxation, or from the sale of bonds for the purpose 
of constructing the building. 

Specifically answering your question it is my opinion that where a new county 
children's home is being erected and it is intended by the proper county authori­
ties to use all or a part of the funds derived from the sale of the old children's 
home, the board of county commissioners should make the necessary appropria­
ltion from the funds to be so used in such amount as it deems proper, and the 
building commission, appointed by the judge of the Court of Common Pleas 
under Section 2333, General Code, should, after adopting plans, specifications 
and estimates, proceed to invite bids and award contracts for furnishing the 
home as prescribed by Section 2338 and related sections of the General Code. 

863. 

Respectfully, 
EowARD C. TuRNER, 

Attorney Gmeral. 

DANCE-PUBLIC AND PRIVATE-LICENSE. 

SYLLABUS: 

1. Wlhether or not dances given within or without municipalities are public 
dances is a m.ixed question of law and fact, and it~ the decisim~ of such ques­
tion, the fact of financial profit to an individual or group would be determina­
tive in most cases. Upon prosecution for giving public dances without first secur­
ing a perm1t therefor (Sections 13393 and 13393-2, General Code), the question of 
whether or not the dance is a public one is one for the determination of the jury 
under proper instructions of the court. Whether or not prosecutions should be 
ittStituted for failure to secure permits before giving public dances is for the de­
termination of the local authorities charged with the dut~,. of enforcing the law 
and interested oitizens, whose right and duty with respect to the institutio1~ of 
prosecutions for failure to secure permits before giving public dances, are the 
same as that with respect to prosecutions for other offenses. 

2. In determining whether or not a dance is a public dance or a dance given 
under the auspices of a bona fide social club as a private dancing party con­
sideration shottld be given to the organization of the club, the bona fide limita­
tiOIJ 011 its membership, the attmdants of the dance, who, if anyone, stauds to 
profit or lose thereby, and in short, the good or bad faith of the promoters of 
the party in complying with or attempting to evade the law. 

CoLUMBUs, Oaro, August 15, 1927. 

HoN. FRANK WIEDEMANN, Prosecuting Attorney, Marion, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your communication as follows: 

"The Crystal Lake Park Amusement Company owns among other amuse­
ment devices a dance pavilion. The dance pavilion is leased to a club 
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called the Crystal Lake Dancing Club. The club operates like any other private 
club. Members are voted on before being admitted and are of course 
charged a membership fee. The club advertises for new members and 
runs advertisements advising members of the hiring of special orchestras, 
etc. No one is admitted to the dances who is not a member, this rule 
being rigidly enforced. The club has no permit from the probate judge 
to hold a dance having returned the permit issued to the Crystal Lake 
Park Amusement Co., when the company was holding dances which were 
open to all the public. The club operates on Sundays as well as other 
days of the week. · 

Is the holding of dances by the dancing club a violation of the statute 
which requires one giving a public dance to first obtain a permit from the 
probate judge if without a corporation or from the mayor if within a 
corporation?" 

Sections 13393 and 13393-2, General Code, as amended in 1925 read as follows: 

Sec. 13393. "No person shall give a public dance, roller skating or 
like entertainment in a city, village or township without having previously 
obtained a permit from the mayor of such city or village if such public 

.dance, roller skating or like entertainment is given within the limits of a 
municipal corporation, or from the probate judge if such public dance, 
roller skating or like entertainment is given outside a city or village, or 
permit another so to do. All permits issued under the authority of. this 
section shall be subject to revocation at all times. The provisions of this 
section shall not apply to charter cities where the licensing authority is 
vested in some other offiCer than the mayor." 

Sec. 13393-2. "Any person violating any of the provisions of the 
two preceding sections shall be fined not less than twenty-five dollars nor 
more than five hundred dollars or imprisoned not more than six months, 
or both." 

Prior to the 1925 amendment, Section 13393, supra, contait1ed substantially 
the same provisions as does the present statute, with reference to the securing 
of permits by owners or lessees of property on which public dances were given, 
but applied only to dances held within muncipalities. 

In the case of Rowlands vs. State, 104 0. S. 366, decided in 1922, Judge 
Wanamaker in considering the question of the constitutionality of the statute, said 
on page 369: 

"It is not sought to restrain the use of property as to all dancing but 
only as to public dances, where all classes of people regardless of morals, 
health, peace or safety are permitted to assemble hodge podge and associate 
together." 

The question raised by your inquiry is whether or not the dances given by 
the Crystal Lake Dancing Club are public dances. If so, they cannot be given 
legally, without first securing a permit. If not public dances, no permit is needed. 

The statement of Judge w·anamaker in the Rowlands case quoted above, is 
the nearest to the definition of a public dance that I hav~ been able to find in any 
law-book, but to my mind the statement as a definitio~ or as a classification of 
dances is too broad so far as public dances are concerned. That is to say, a dance 
may be a public dance, and yet be limited in attendance to some extent as regards 
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morals, health, peace or safety. For instance, an assemblage might be public even 
though limited to the extent of barring murderers or known burglars or both, 
or consumptives, or other unfit persons, and still be public as to all other persons. 

On this question, in an opinion of this department rendered under date of 
April 8, 1927, (Opinion No. 302) it was said as follows: 

"What is a public dance? Webster defines public as pertaining to or 
belonging to the people; relative to a nation, state, or community ;-opposed 
to private * * * the people, indefinitely. In Volume 6 of Words and 
Phrases at page 5772, we find the· following: 

' "Public", is a convertible term, and, when used in an act of assembly, 
may refer to the whole body politic-that is, all the inhabitants of the 
state-or to the inhabitants of a particular place only. It may be properly 
applied to the affairs of a state, or of a county, or of a community. In its 
most comprehensive sense, it is the opposite of "private". 

The term "public" is opposed to the term "private" and according to 
the best lexicographers means pertaining to or belonging to the people, 
relating to a nation, state, or community; but to make a matter a public 
matter it need not pertain to the whole nation or state. It is sufficient if 
it pertains to any separate or distinct portion thereof, or community.' " 

The syllabus of this opinion reads : 

"In a given case where a public notice is given through the press or 
otherwise that a dance will be given at a particular time and place, and 
that everybody is invited, and where upon the assemblage of the parties 
interested in the dance and who propose to attend the same, printed invi­
tations are handed out to the prospective dancers before appearing upon the 
dance floor, the proposed dance in question is a public dance and will 
require a permit under the provisions of Section 13393, General Code of 
Ohio." 

The great object in the construction of statutes is to arrive at the legislative 
intention, and to give that intention effect. In construing statutes courts have 
regard to the object or objects to be attained and the mischiefs to be guarded 
against. While the statute requiring the securing of a license for the holding of 
a public dance is penal and should therefore receive that strict construction that 
is always applied to statutes of ihat nature, the rule of statutory construction should 
not be lost sight of to the effect that in construing these and similar statutes enacted 
in the interest of the public welfare, they are not to be construed so as to encourage, 
but to prevent the evil aimed at. 

As above suggested, it seems clear that the proper construction of the statute 
here under consideration is that the word "public" as used in the statute is used 
in contradistinction to the word "private". It can not be denied that dances held 
as mere incidents to the activities of bona fide social clubs and fraternal organi­
zations and confined in their attendance to the membership of such clubs and 
bona fide guests of the members are private dances and as such do not require 
the securing of a permit for the holding of them. But where to draw the line 
between such dances and public dances, as well as how to determine when a 
club is a bona fide club or a mere camouflage to accomplish something otherwise 
prohibited is fraught with considerable difficulty and to my mind is practically 
impossible, without resort to the rule of construction that permits the going behind 
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the plain wording of the statute and looking to the purpose of the passage of the 
law and the remedying of the evils which the law sought to reach. 

I do not question the right of individuals to organize themselves into clubs 
or societies which by proper discrimination limit their membership to a class or 
classes of persons, and thus acquire such an element of privacy that their meetings 
or parties or dances would be of a private character. Dances held under the 
auspices of such a club, whether incidental to the main purpose of the club or 
held in furtherance of the end for. which the club was organized may be classed 
as private dances. But the discrimination exercised in the selection of the member­
ship and the limitations imposed on the attendance of parties given by such clubs 
must be so defined as not captiously to permit the attendance of so much of the 
general public as to bring about the existence of the very evil the legislature a:med 
to prevent, else they lose their private character and become public dances. 

To paraphrase the language of Judge vVanamaker, the purpose of the regu­
lation of dances by requiring the sanction of some public authority is in the interest 
of the public morals, health, peace and safety, and the law can not be circumvented 
by the organization of clubs and the holding of dances under the guise of privacy 
of the club when in fact the dance is public. 

Keeping in mind therefore, these considerations, it is pertinent to inquire in 
each case whether the organization of the club and the conduct of the dances are 
in good faith private, or whether the club is a mere "blind", organized for the 
purpose of evading the law. 

A club with a bona fide limitation on its membership,· which conducts dancing 
parties under such rules as to conserve the morals, health, peace and saftey of its 
members and the community in which the parties are held and in the social interest 
of all its members as distinguished from the financial benefit of its manager or 
officers or leaders would constitute a bona fide private club. To require such a 
club under the present law, to secure a permit for the holding of dances would be 
an invasion of its private rights. On the other hand, a public dance does not 
become a private dance because labeled private, or because given under the fiction 
that it is being held by a private club. To determine in each instance the bona 
fide character of a club giving dances, requires a knowledge of the organization 
of the club and the manner of its conducting its parties. 

You have stated in your inquiry that the Crystal Lake Dancing Club "operates 
like any other private club; members are voted on before being admitted, and are 
of course charged a membership fee; * * * no one is admitted to the dances 
who is not a member, this rule being rigidly enforced." 

So far as you have stated, the Crystal Lake Dancing Club may he a bona fide 
club and its parties private, but to determine whether or not this club is in good 
faith a private club, and whether its dances are public or private, requires consider­
ation of something more than you have stated. The determining factors of most 
importance to my mind are the limitations on the membership and the good faith 
shown in determining the qualifications of its members, together with its syste11~ of 
hm1dling its finances. If it is a bona fide club, a real discrimination will be made 
in its membership and its financial system will be such that all its receipts by way of 
dues, or otherwise, will inure to the benefit of all the members of the club and he 
disbursed in the interests of the club as a whole. If, however, some one person or 
a group of persons, would individt1ally profit financially from the giving of several 
dances, this would amount to almost conclusive proof that such dances were public 
and not private. 
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A club, which is so organized that it in good faith desires to have its parties 
classed as private parties, will have no hesitancy in laying before the proper authori­
ties such facts with respect to its organization and the conduct of its parties as may 
be required so that it may be determined whether or not the club is a bona fide 
private club or whether it has been organized as a mere subterfuge for evading the 
provisions of law with reference to the securing of permits for its dances. 

In view of what has been said, I am of the opinion that: 

1. vVhether or not dances given within or without municipalities are public 
dances is a mixed question of law and fact, and in the decision of such question, the 
fact of financial profit to an individual or group would be determinative in most 
cases. Upon prosecution for giving public dances without first securing a permit 
therefor (Sections 13393 and 13393-2, General Code), the question as to whether or 
not the dance is a public one is one for the determination of the jury under proper 
instructions of the court. Whether or not prosecutions should be instituted for failure 
to secure permits before giving public dances is for the determination of the local 
authorities charged with the duty of enforcing the law and interested citizens, whose 
right and duty, with respect to the institution of prosecutions for failure to secure 
permits before giving public dances, are the same as that with respect to prosecutions 
for other crimes and offenses. 

2. In determining whether or not a dance is a public dance or a dance given 
under the auspices of a bona fide social club as a private dancing party, consider­
ation should be given to the organization of the club, the bona fide limitation on its 
membership, and the attendants of the dance, who, if anyone, stands to profit or 
lose thereby r-in short, the good or bad faith of the promoters of. the party in 
com]:llying with or attempting to evade the law. 

864. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attorney Gmeral. 

APPROVAL, ARTICLES OF INCORPORATION OF THE INLAND CASU­
ALTY COMPANY.· 

CoLUMBUS, OHIO, August 15, 1927. 

HoN. CLARENCE ]. BRowN, Secretary of State, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR :-I am returning to you herewith the amendment to the Articles of 
Incorporation of the Inland Casualty Company with my approval endorsed thereon. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

Attorney General. 


