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VACATIO NS; STATE EMPLOYEES, COMPUTATION OF TIME 

SPENT IN "SERVICE WITH THE STATE"-§121.161 RC.­
TIME IN ARMED FORCES, RE-ENTRY OF STATE SERVICE­

§143.22 R.C. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 143.22, Revised Code, time spent by an individual 
in one of the armed services of the United States between December 8, 1941, and his 
discharge in December, 1945, where such individual was an employee of the state at 
the time of his entry into such armed service, and had been such employee for at 
least ninety days prior thereto, may be deemed spent in "service with the state" 
for the purpose of computing paid vacation rights under Section 121.161, Revised 
Code. 

Columbus, Ohio, June 5, 1958 

Hon. Floyd C. Moon, Director 

Department of Liquor Control, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"In order to state the facts of the question which will be 
presented to you, the following hypothet is submitted for your 
consideration. 

"From August of 1940 until September of 1942, Mr. X 
was employed as an Inspector for the State Highway De­
partment. From September of 1942 until December of 1945, 
Mr. X was on military leave with the Armed Service of the 
United States. From December, 1945 until June of 1947, 
Mr. X was not an employee of the State in any capacity. Mr. 
X again became an employee of the State in June of 1947 
as an investigator for the Department of Liquor Control, and 
is still employed in that capacity. 

"Sections 143.21 and 143.22 of the Revised Code, while 
applicable to returning service men, do not provide a clear 
answer to this problem. Also, there is doubt if the provisions 
of Chapter 5903., on Veterans' Rights are applicable to persons 
who served in World War IL 

Section 121.161 of the Revised Code provides for three 
weeks' vacation for employees having fifteen or more years of 
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service with the State. Under the facts as set out above, Mr. X 
would have fifteen years' service if the period which he served 
in the Armed Forces can be included in his service with the 
State. If it cannot be included, then there is no question involved 
as Mr. X would not have the necessary fifteen years. Therefore, 
our question to you is as follows : 

"When computing the time necessary to entitle a 
State employee to three weeks' vacation, may that period 
which the individual served in the Armed Forces be con­
sidered as State service for this purpose when the individual 
involved did not seek restoration of employment within 
ninety days after his separation from the Armed Forces. 

"In view of the fact that the vacation season is almost upon 
us, a reply to this question at your earliest convenience would be 
greatly appreciated." 

Section 121.161, Revised Code, provides for vacation leave of state 

employees and so far as here pertinent, reads : 

"Each full-time state employee, including full-time hourly­
rate employees, after service of one year with the state, is entitled, 
during each year thereafter, to two calendar weeks, excluding 
legal holidays, vacation leave with full pay. Employees having 
fifteen or more years of service with the state are entitled to three 
calendar weeks of such leave. * * *" 

Chapter 5903., Revised Code, to which you refer, contains Section 

5903.02, Revised Code, which reads as follows: 

"A public employee shall be granted a leave of absence to 
be inducted or otherwise enter military duty. If not accepted for 
such duty, he shall be reinstated in his position without loss of 
seniority or status, or reduction in his rate of pay. During such 
leave of absence, he shall, for all purposes, be considered as hav­
ing rendered service and as having received his regular rate of 
pay. 

"No public employer shall refuse to employ or shall dis­
charge any person because of being a member of the Ohio na­
tional guard, the Ohio defense corps, the Ohio naval militia, the 
armed services of the United States or their auxiliaries, or such 
other services as are specified in Section 143.22 of the Revised 
Code, or prevent him from performing any military service he 
may be called upon to perform by proper authority." (Emphasis 
added) 

Section 5903.04, Revised Code, expressly refers to the benefits to 

which veterans, upon reinstatement in the state service, may claim as 

"including vacation pay." 
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This chapter, ho;Vever, was not enacted until 1951. See Amended 

Substitute Senate Bill No. 216, 99th General Assembly, 124 Ohio Laws, 

81. In that bill an emergency provision is set out, in Section 10, as 

follows: 

"This act is hereby declared to be an emergency measure 
necessary for the immediate protection and preservation of the 
public peace, health and safety. The reason for such necessity 
lies in the fact that its enactment into law at the earliest possible 
time will prevent discrimination in case any personnel is called for 
drill or periods of active service during the present emergency 
and employment practices against persons who are serving or 
are about to serve their country in the armed forces. Therefore 
this act shall go into immediate effect." 

This reference to the possibility of a call to "active service during 

the present emergency'' quite plainly indicates that this legislation was 

designed to apply to those serving during such "present emergency" and 

not to veterans who had served in an earlier period. I conclude, there­

fore, that this chapter is not applicable to the case you describe. 

You state that the veteran in question was discharged from the mili­

tary service in December, 1945, was privately employed until June, 1947, 

and in that month re-entered the state service in a department other than 

that in which he had previously served. 

In effect, at the date of such re-entry into the state service, was 

Section 486-16a, General Code, enacted effective July 10, 1946. See 

121 Ohio Laws, 770. This section read in part: 

"Any person who at the time he held or holds an office or 
position under the classified service and has held such office or 
position for a period of ninety clays or more, enlisted or enlists in 
the armed services of the United States subsequent to December 
8, 1941, was or is commissioned in said armed services or was or 
is called into said armed services in consequence of an act of 
Congress, the call of the president of the United States, or due 
to his status in the reserve forces, national guard, or other similar 
defense organization shall, within thirty days after making appli­
cation therefor, be restored to the office or position held by him 
immediately prior to his entering into the armed services of the 
United States, provided, such person is at such time physically 
able to perform the duties of such office or position. Such appli­
cation for restoration shall be made to the appointing officer of 
such person within a period of ninety days after receipt of an 
honorable discharge or certificate or other evidence showing 
satisfactory completion of his period of service. 
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"* * * 
"Whenever the time or period of employment in the classi­

fied service affects the status, rank, rating or qualifications in 
any respect of any person who has served in the armed services 
of the United States as contemplated by this section such person 
shall be given credit for the period in which he served in such 
armed services as though such tinze were served in the course 
of his regular employment. * * *" (Emphasis added) 

In the case at hand, the veteran did not apply for restoration within 

the statutory period of ninety days after discharge, nor was he "restored" 

pursuant to such an application. Rather, he re-entered the state service 

some eighteen months after discharge. However, the second portion of 

Section 486-16a, General Code, as quoted above, as now codified in 

Section 143.22, Revised Code, ,is not limited to veterans restored to a 

position by reason of such an application but to "any person who has served 

in the armed services of the United States as contemplated by this section." 

What is the service "contemplated by this section?" Quite clearly, this 

refers as indicated by the first sentence in this section, to any person who 

(1) entered the armed service "subsequent to December 8, 1941," and 

(2) was at the date of such entry an officer or employee under the classi­

fied service, and had been such for ninety days or more. 

Because the individual in question meets these conditions, he was 

entitled, upon his re-employment in 1947, to have the period of his mili­

tary service counted as though served in the course of his state employ­

ment in any respect in which that would affect his "status." His "status," 

as to paid vacation rights, was then determined as provided in Section 

154-20, General Code, now codified as Section 121.161, Revised Code. 

Although this section was amended effective October 11, 1955, to give 

greater weight to length of "service," I perceive no reason why, under 

such amended formula, the time spent in the armed services of the United 

States subsequent to December 8, 1941, should not be counted as a part 

of the "fifteen * * * years of service with the state." 

Accordingly, it is my opinion that under the provisions of Section 

143.22, Revised Code, time spent by an individual in one of the armed 

services of the United States between December 8, 1941 and his discharge 

in December, 1945, where such individual was an employee of the state 

at the time of his entry into such armed service, and had been such 

employee for at least ninety days prior thereto, may be deemed spent in 
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"service with the state" for the purposes of computing paid vacation 

rights under Section 121.161, Revised Code. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




