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VOLUNTEER FIREMEN'S DEPENDENTS FUND-JOINT AC­
QUISITION OF FIRE FIGHTING EQUIPMENT DOES NOT 
MAKE PARTICIPATING SUBDIVISIONS SUBJECT TO §3310.01 
R.C.-SUBDIVISION ACTUALLY OPERATING AND MAIN­
TAINING SUCH FIRE DEPARTMENT-CONTRACT WITH IN­
DEPENDENT FIRE COMPANY, NO LIABILITY UNDER SUCH 
FUND-1238 OAG 1957; APPROVED AND FOLLOWED. 

SYLLABUS: 

1. The acquisition by joint agreement between a township and a village of fire 
fighting equipment does not in itself bring either of said subdivisions within the purview 
of Section 3310.01, et seq., Revised Code, relating to the volunteer firemen's dependent 
fund.-

2. Where a township and a village have, pursuant to Section 505.37, Revised 
Code,. entered into an agreement for joint action in the maintenance and operation of 
a. fire department and one or the gther of the parties to said agreement is to provid~ 
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the firemen for the operation of jointly owned equipment, that subdivision alone· is 
amenable to the provisions of Section 3310.09, Revised Code, providing for a contri­
bution to the volunteer firemen's dependent fund. 

3. Where a township and a village have entered into a contract for the joint 
purchase of fire fighting equipment and have entered into a contract with an inde­
pendent volunteer fire company to operate such equipment, neither of said subdivisions 
is subject to the provisions of Section 3310.09, Revised Code. Opinion No. 1238, 
Opinions of the Attorney General for 1957, p. 41, approved and followed. 

Columbus, Ohio, February 8, 1958 

Hon. Hugh I. Troth, Prosecuting Attorney 

Ashland County, Ashland, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Under Revised Code 3310.01 et seq., a Volunteer Fire­
men's Dependents Fund is created. vVhere a village and a town­
ship jointly pass a fire levy and the proceeds thereof are used to 
help maintain a jointly owned and operated Volunteer Fire Com­
pany, do said sub-divisions jointly make one contribution to the 
Volunteer Firemen's Dependents Fund, their contribution being 
based upon the joint valuation of the two sub-divisions. 

"VI/ould your answer to the above be the same if the two 
sub-divisions were adjoining townships." 

In a subsequent letter you stated : 

"The village and the township have entered into a contract 
to purchase and maintain fire equipment. This equipment is op­
erated by a volunteer fire company. The fire company fnrnishes 
the manpower and the township and village supply the equip­
ment." ( Emphasis added) 

Accompanying your letter you submitted a form of contract between 

the Village of Mifflin and the Township of Mifflin in Ashland County, 

which recites that said township and village "have heretofore passed a 

one mill levy for the purpose of purchasing a used fire truck, maintenance 

and equipment," and that said bodies intend to jointly purchase, operate 

and maintain said fire equipment. It is further recited that the clerk 

of the township is to pay all of said bills out of the said township fire fund, 

and on the 15th day of November of each year hereafter he shall submit 

a bill to the Village of Mifflin for its proportionate share of the bills there-
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tofore paid for fire equipment and maintenance. The contract makes no 

provision whatever for providing the personnel for the operation of such 

equipment or for the appointment of firemen. 

In answer to my further inquiry you state in a later communication: 

"I have been advised by the Vermillion Township Trustees 
that only two people are appointed to handle the fire equipment, 
and they are a fire chief and an assistant fire chief. They are 
appointed by the joint board of trustees and village council." 

This correspondence leaves some doubt as to the character of the 

plan and the provisions for the personnel of the fire department. If, as 

stated in your second letter, "the equipment is to be operated by a volun­

teer company, the township and village merely supplying the equipment," 

then there appears to be no fireman appointed by or in the employment 

of either the village or the township. If, however, as stated in your final 

letter, there are two firemen "appointed by the joint board of trustees 

and village council," one of whom, the fire chief, is paid $100.00 per year 

and the other as assistant fire chief is paid $50.00 per year, then these 

firemen would appear to be employees of either the township or the village, 

but not of both acting jointly. I do not consider that there is any legal 

authority for a "joint board of trustees and village council" or that there 

can be public employees of such a joint board, nor in my opinion is there 

any legal authority for a "joint fund of the two subdivisions." One or 

the other of these two subdivisions should assume responsibility for these 

two appointments, or if they prefer, each may sponsor one of the two fire­
men. 

In Section 505.37, Revised Code, which is a part of the chapter 

relating to township trustees and their powers, there is the following 

provision: 

"The board may employ one or more persons to maintain and 
operate fire-fighting equipment, or it may enter into an agreement 
with a volunteer fire company for the use and operation of such 
equipment. The board may compensate the members of a volun­
teer fire company on such basis and in such amount as it deems 
equitable. 

"The boards of any two or more townships, or the legislative 
authorities of any two or more political subdivisions, or any com­
bination thereof, may through joint action, unite i1i the joint pur­
chase, maintenance, use, and operation of fire-fighting equipment, 
or for any other purpose designated in sections 505.37 to 505.44, 
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inclusive, of the Revised Code, and may prorate the expense of 
snch joint action on such terms as are mutually agreed upon." 
( Emphasis added) 

In my opinion the paragraph last quoted does not give authority to 

the township trustees and municipal officers to form a joint political body 

capable as such of raising or maintaining funds or hiring employees for 

any purpose. There is authority for joint action by contract, in which 

one or the other should act as custodian of the fund contributed in part 

by the other and one or the other should employ such persons as are 

necessary to carry out the joint agreement although as I have already 

indicated, they may, if they insist, each employ one or more firemen. The 

unwisdom of that course will be evident when we come to consider the 

provisions of the volunteer firemen's dependents law. I call particular 

attention to the last phrase, "and may prorate the expense of such joint 

action on such terms as are mutually agreed upon." 

Inasmuch as the above provision for joint action 1s found in the 

chapter relating to the powers of township trustees, and particularly as a 

part of the statute which authorizes the board of township trustees to 

provide for fire protection, it would seem to me to be the most natural 

and logical course for the township to carry the prime responsibility for 

the maintenance of the fire department and the appointment of the neces­

sary firemen, with an agreement for a proper contribution from the 

municipality of a fair portion of the entire expense. 

Coming then to the main point in your inquiry, to-wit, the respon­

sibility of the parties to such a contract as you have referred to for the 

contribution to the fund for the support of the "volunteer firemen's 

dependent fund" as set forth in Section 3310.01, et seq., Revised Code, 

I call your attention to Section 3310.01, Revised Code, where "volunteer 

fireman" is defined as follows: 

" ( B) 'Volunteer fireman' means a duly appointed fireman 
on either a non-pay or part-pay basis, and who is otherwise 
ineligible to be a member of a firemen's relief and pension fund 
or whose employment as a fireman does not in itself qualify him 
for membership in the public employees' retirement fund. It shall 
also include firemen drafted, requisitioned, or appointed to serve 
in an emergency." (Emphasis added) 

You will observe that such volunteer firemen 111 order to be within 

the purview of the law, must be duly appointed as a fireman, and it is 
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manifest that he must be duly appointee! by some public body, either 

township or municipal. Coming then to Section 3310.09, Revised Code, 

which fixes the responsibility of the political subdivision for contribution 

to the fund, we find this provision: 

"Each political subdivision or fire district maintaining in 
whole or in part a volunteer fire department, or which employs 
volunteer firemen as defined in section 3310.01 of the Revised 
Code, is hereby declared to be a member of the fund and shall, 
on or before November 1, 1957, pay to the treasurer of the state 
of Ohio, to the credit of the volunteer firemen's dependents fund, 
the initial premiums set forth as follows:" (Emphasis aclclecl) 

There follows a schedule of the amount of the payment based upon 

the total assessed property valuation of the subdivision. Section 3310.12, 

Revised Code, provides for subsequent assessments against each such 

member for the continued maintenance of the fund. 

It is evident that the mere purchase of fire equipment by a political 

subdivision does not bring the subdivision within the operation of the 

firemen's pension fund law because it is only the appointment or employ­

ment of firemen which can have that effect. If, as stated in your earlier 

communication, the township and village are to furnish the equipment and 

are to make a contract with a volunteer company to operate the same, then 

there would be no such relation of employer and employee as would bring 

the subdivision within the purview of the pension law. See my Opinion 

No. 1238, Opinions of the Attorney General for 1957, p. 41. 

If, however, as indicated by your later communication, the two fire­

men who are employee! are appointed by either the township or the village, 

or one by each, then each of these subdivisions, or at least the one which 

makes the appointments, would become subject to the provision of Section 

3310.09, supra, and would be liable for payment to the Treasurer of State 

of the premium set forth in the statute. If one of these firemen is appointed 

by the village and one by the township, it would appear that they would 

each make themselves responsible for such contribution. This rather 

absurd result could certainly be obviated by the terms of the contract 

between the village and the township, whereby one or the other would 

~ppoint the members of the fire department, and become a member of 

the "fund", while the other would contribute a proper amount to take 

care of its fair share of that expense. 
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In the light of the foregoing it is my opinion and you are advised : 

1. The acquisition by joint agreement between a township and a 

village of fire fighting equipment does not in itself bring either of said 
subdivisions within the purview of Section 3310.01, et seq., Revised Code, 

relating to the volunteer firemen's dependent fund. 

2. Where a township and a village have, pursuant to Section 505.37, 

Revised Code, entered into an agreement for joint action in the mainte­

nance and operation of a fire department and one or the other of the 

parties to said agreement is to provide the firemen for the operation of 

jointly owned equipment, that subdivision alone is amenable to the pro­

visions of Section 3310.09, Revised Code, providing for a contribution to 

the volunteer firemen's dependent fund. 

3. Where a township and a village have entered into a contract for 
the joint purchase of fire fighting equipment and have entered into a con­

tract with an independent volunteer fire company to operate such equip­
ment, neither of said subdivisions is subject to the provisions of Section 

3310.09, Revised Code. Opinion No. 1238, Opinions of the Attorney 
General for 1957, p. 41, approved and followed. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




