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NO IRRECONCILABLE CONFLICT BETWEEN S. B. NO. 319, 
101ST GENERAL ASSEMBLY, AND SECTION 505.21 R. C.­
TOWNSHIP TRUSTEES -AUTHORIZED TO PURCHASE 
REVISED CODE FOR JUSTICE OF PEACE. 

SYLLABUS: 

There is no such irreconcilable conflict between (1) any J>rov1s10n of Senate 
Bill No. 319, 101st General Assembly, and (2) the provisions of Section 505.21, 
Revised Code, under the terms of which the township trustees are authorized to 
purchase a copy of the Revised Code for the use of a justice of the peace elected 
in and resident in the township concerne~, as to effect the repeal of such latter pro­
visions by irnq>lication. 
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Columbus, Ohio, September 12, 1956 

Hon. C. E. Berry, Prosecuting Attorney 

Athens County, Athens, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"There has arisen in this county a question regarding the 
payment for code supplements for Justice of Peace. 

"The question involved concerns Sec. 505.21 of the Revised 
Code which provides that the Township Trustees shall pay for 
the Justice of the Peace code and code supplement for their 
township. Whereas Ohio Revised Code 1907.01 and 1907.47 
recently enacted governing Justice of the Peace states the County 
Commissioners shall pay said obligation. In view of the .fact 
that Code Sec. 505.21 has not been repealed it would be greatly 
appreciated if you would give us your considered opinion as to 
whose liability it is to pay for these code supplements for the 
various Justices of the Peace in the townships." 

Section 505.21, Revised Code, referred to in your inquiry reads as 

follows: 

"The board of township trustees may purchase for its use 
one copy of the Revised Code, or some standard work containing 
all the sections of the Revised Code applicable to township officers, 
with forms and citations for the guidance of such officers, to be 
paid for from unappropriated funds in the township treasury 
when there are sufficient unappropriated funds in the treasury. 
Such board shall purchase, for the use of each justice of the peace 
within the township who is not already supplied, one copy of the 
Revised Code. Such copies shall be the property of the town­
ship, and shall be so marked." 

Substantial statutory changes relative to the office of Justice of the 

Peace were effected by the enactment of Senate Bill No. 319, 101st 

General Assembly. Many of these changes were discussed in my 

Opinions Nos. 5791, 5805, 5951, 6122, and 6124, Opinions of the Attorney 

General for 1955, and Opinions Nos. 6256, 6361, 6449, and 6575, Opinions 

of the Attorney General for 1956, to which your attention is respectfully 

invited. 

It would appear that you regard one or more of these new statutory 
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provisions to be in conflict with Section 505.21, supra, and specifically 

you regard the latter section to be in conflict with Section )907.47, 
Revised Code, which reads as follows: 

"The justices of the peace shall receive a fixed annual salary 
and such salary shall be determined by the board of county com­
missioners of the county in which such office of the justice of 
the peace is situated, and may include a fixed annual allowance 
for supplies, forms and equipment." 

It is a well established rule of statutory construction m this state 

that repeals by implication are not favored, and will be recognized only 

in those instances in which there is such a clear repugnancy that the two 

provisions in question cannot by a fair and reasonable construction be 

reconciled and effect be given to both. 37 Ohio Jurisprudence, 398, 

Section 136. 

In the case at hand it will be seen that in Section 505.21, Revised 

Code, express provision is made in unmistakably plain language for the 

purchase of "one copy of the Revised Code," whereas Section 1907.47, 

Revised Code, provides for the allowance of a salary sufficient to include 

an allowance for "supplies, forms and equipment." 

These provisions I do not regard as being in any way repugnant, 

for the former is for a work containing a codification of the statute law 

of Ohio, whereas the latter is for supplies, etc., which will be used, not 

as a legal guide, ·but which will be used up in the process of operations, 

and for equipment such as office equipment. I do not hesitate, therefore, 

to conclude that these provisions are not necessarily irreconcilable. 

It may be that you have in mind an implied repeal of Section 505.21, 

Revised Code, because of the provision for an extension of a justice's 

jurisdiction beyond the limits of his township, and because of the pro­

vision for the payment of his salary by the county commissioners. I do 

not consider that any of these provisions are necessarily repugnant to 

Section 505.21, Revised Code, for the reason, as pointed out in my 

Opinion No. 6122, supra, that justices are still essentially township 

officers. In that opinion, you will observe, I held that under the pro­

visions of Section 3929.17, Revised Code, the premium on a justice's bond 

should be paid by the trustees of the township "in which he is elected 

and where he resides" regardless of the circumstances that such officer 

might exercise civil jurisdiction within a district extending beyond the 

limits of the township in which he was elected. 
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Accordingly, it is my opinion that there is no such irreconcilable 

conflict between ( 1) any provision of Senate Bill No. 319, 101st General 

Assembly, and (2) the provisions of Section 505.21, Revised Code, under 
the terms of which the township trustees are authorized to purchase a copy 

of the Revised Code for the use of a justice of the peace elected in and 

resident in the townsh~p concerned, as to effect the repeal of such latter 
provisions by implication. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




