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1625. 

APPROVAL, BONDS OF AUGLAIZE RURAL SCHOOL DISTRICT, ALLEN 
COUNTY, OHI0-$2,400.00. 

CoLUMBUS, OHio, September 25. 1933. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus. Ohio. 

1626. 

APPROVAL, BONDS OF BUCHTEL VILLAGE SCHOOL DISTRICT, 
ATHENS COUNTY, OHI0-$2,400.00. 

CoLUMBUs, OHio, September 25, 1933. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

1627. 

APPROVAL, BONDS OF PORTSMOUTH CITY SCHOOL DISTRICT, 
SCIOTO COUNTY, OHI0-$104,000.00. 

CoLUMBus, OHIO, September 25, 1933. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

1628. 

APPROVAL, BONDS OF PARIS TOWNSHIP RURAL SCHOOL DISTRICT, 
STARK COUNTY, OHI0-$8,000.00. 

CoLUMBUs, OHio, September 25, 1933. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columb.us, Ohio. 

1629. 

CRIPPLED CHILD-BOARD OF EDUCATION UNAUTHORIZED TO 
PAY COST OF TRANSPORTATION THEREOF WHEN CHILD AT­
TENDS SCHOOL OTHER THAN THAT ASSIGNED-EXCEPTION 
NOTED. 

SYLLABUS: 
A board of education is without power to pay to the parents of a crippled 

rhild a sum of money equal to the cost of transportation of such child to the 
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school to which it has been assigned and permit the parent of this crippled child! 
to transport the child to a parochial school or any other school than the one to 

'which the child was assigned, and any payments made from :school funds for that 
purpose are illegal expenditures of public funds, except in some instances where 
a high school pupil attends a different public school than the one to which he is 
assigned, as provided by Section 7764, General Code. 

CoLUMBus, OHio, September 26, 1933. 

HoN. EDWIN S. DIEHL, Prosecuting Attorney, Defiance, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows : 

"Section 7755-3 of the General Code of Ohio, provides for the 
transportation of a crippled child to the school to which he is assigned 
by the Board of Education of the District in which he resides. 

Has the board of education the right to pay to the parents of the 
crippled child a sum of money equal to the cost of transportation of 
such child to the school in the district in which he resides and permit 
the parents of this crippled child to transport the child to a parochial 
school which is of greater distance from the home of the child than 
the public school in the district wherein the child resides?" 

Section 7755-3, General Code, reads as follows: 

"In case a child is so crippled that he is unable to walk to tne 
school to which he is assigned the board of education of the district 
in which he resides shall provide for his transportation to such school. 
This section shall apply whether there is a special class for crippled 
children to which he is assigned or not. In case of dispute whether the 
child is able to walk to school or not, the district health commissioner 
shall be judge of such ability." 

By force of Sections 7684 and 7764, General Code, children attending the 
public schools may be assigned by the proper school authorities to such schools 
as are deemed to be for the best interests of the pupils and the school system 
generally. No obligation rests on a board of education to provide transporta­
tion for elementary school pupils who attend a school other than the one to 
which they are assigned or to pay the parent for such transportation. 

The statute,- Section 7755-3, supra, does not expressly provide that the 
board of education shall transport a crippled child to school, but that it shall 
"provide for his transportation to such school." I have no doubt that this 
statute authorizes a board of education to make provision, under some cir­
cumstances, for such transportation by paying the parent or person in charge 
of the crippled child if he provides the actual transportation to "such" school. 
No authority exists to provide or pay for transportation to any other school. 

Under Section 7731-4, General Code, which was enacted some years before 
the enactment of Section 7755-3, General Code, it is provided that when trans­
portation of school pupils is required by law and it is found to be impracticable 
for the board of education to transport the pupils, it is proper for the board 
to pay the parent or person in charge of the child a rate determined for the 
particular case for each day of actual transportation furnished by such parent 
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or person in charge of the child. While this statute does not expressly refer 
to Section 7755-3 of the General Code, which was not in existence when the 
said statute was enacted, I am of the opinion that its provisions would be held 
to be ample authority for a board of education to pay the parent of a crippled 
child for transporting the child to school if, in fact, said Section 7755-3, General 
Code, is not in and of itself sufficiently broad to empower the board to provide 
for the transportation of the child in this way. 

In construing the provisions of law authorizing a board of education, to pay 
the parent of the child for transporting the child to school as contained in said 
Section -7731-4, General Code, a former attorney general held that it was not 
legal for a board of education to pay a parent for transporting his child unless 
he actually transported the child to school. See Opinions of the Attorney General 
for 1915, page 338. I am of the opinion that the same reasoning would apply 
in the instant case. No authority exists for a board of education to transport 
a child who is an elementary school pupil, to any other school than the one 
to which he is assigned and no authority exists for paying a parent to trans­
port his child if the child attends elementary school unless he actually trans­
ports the child to the school to which he is assigned. To pay him the equiva­
lent of the value of this transportation to the school to which the pupil is 
assigned when in fact the child is transported to another school even ·if it be a 
public school, is entirely unauthorized and illegal. 

If the child is a high school student, this may be done in some instances 
in accordance with the last clause of Section 7764, General Code, which reads 
as follows: 

"Provided, however, that when a high school pupil shall attend a 
high school other than that to which such pupil has been assigned, 
the transportation and tuition shall be based on the cost of the trans­
portation and tuition incident to attendance at the school to which they 
shall have been assigned." 

By construing the terms of Section 7755-3, General Code, in the light of the 
well known principle of law that boards of education being creatures of statute, 
have such powers only as are expressly granted to them by statute, together 
with such incidental powers as may be necessary to carry out the powers 
expressly granted, it is clear that no power exists by virtue of this statute, for 
a board of education to transport or provide transportation for a crippled child 
to any school other than the one to which he is assigned. The statute expressly 
states that if a child is so crippled that he is unable to walk to the school to 
whic,h he has been assigned, transportation may be provided to "such school". 
Clearly, no authority is extended by this statute to pay the parent to transport 
his children to any other school than "such school", which is the school to which 
the child is assigned. No other statute authorizes such power so far as elementary 
school pupils are concerned. 

I am therefore of the opinio.n, in specific answer to your question that a 
board of education is without power to pay to the parents of a crippled child a 
sum of money equal to the cost of transportation of such child to the school 
to which it has been assigned and permit the parent of this crippled child to 
transport the child to a parochial school or any other school than the one to 
which the child was assigned, and any payments made from school funds for 
that purpose are illegal expenditure of public funds, except in some instances 


