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OPINION NO. 84-008

Syllabus:

1. In orcder for a person to be a peace officer as defined in R.C.
109.71A)1), three criteria must be met, First, the person must
be uppointed to one of the specific positions enumerated therein,
Second, the person must be commissioned or emploved by &
politieal subdivisicn of this state. Third, the person's primary
duties must Le to preserve the peace, (0 protect iife and
property and to enforce laws, ordinzneces or regulations. {1967
Op. Att'y Gen. No. 67-013 and 1967 Cp. Att'y Gen. No. £§7-123,
modified. 1967 Op. Att'v Gen, No. 67-025 and 1970 Op. Att'y
Gen, No. 70-073, overruled.)

2. A deputy sheriff appointed by a court of common pleas for the
purpose of preserving peace within the courthouse is subject to
the training and certification requirements imposed by R.C.
109.77(A).
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3. A court constable appointed by a court of common pleas pursuant
to R.C. 270107 to preserve order within the courthouse is not
subject to the training and certification requirements imposed by
R.C. 109.77(A),

4. Both a deputy sheriff and a court constable are included within
the definition of a law enforcement officer set forth in R.C.
2901.01(K), and may, therefore, be authorized to carry a
concealed weapon when acting within the scope of their duties.

To: Vincent E. Glimartin, Mahoning County Prosecuting Attorney, Youngstown, Ohio
By: Anthony J. Celebrezze, Jr.,, Attorney General, February 21, 1984

I have before me your request for my opinion concerning whether persons
appointed by a court of common pleas for the limited purpose of maintaining order
in the court must take the training offered by, and receive certification from, the
Ohjo Peace Officers Training Council. You also ask whether such persons may
carry concealed weapons,

It appears that the Mahoning County Court of Common Pleas has racently
created a security division within its court for the limited purpose of maintaining
order in the courtroom and attending to any emergency that may arise in the
courtroom. Among the duties suggested for such security personnel are
maintaining order at courtroom events, ejecting unruly persons from the
courthouse, patrolling the halls and stairways of the courthouse, and generally
enforeing the peace of the courtroom.

Although your inquiry is whether Ohio Peace Officers Training Council
(OPOTC) certification is necessary in order for courtroom security personnel to
carry out such duties, I must first examine the authority of a court of common
pleas to appoint security personnel, since the status of such appointees will
determine whether they are subject to the training and certification requirements
imposed by R.C. 109.77(A).

The duty to provide for a courthouse and to maintain order within it lies in
the first instance with the county commissioners and the county sheriff. R.C.
307.01 states that the board of county commissioners shall provide for a courthouse,
and R.C. 311.07 provides that it is the duty of the sheriff to attend upon the court
of common pleas and, under the direction and control of the board of county
commissioners, to have charge of the courthouse. Together these statutes place
the obligation on the county, not its court, to provide for a courthouse and for the
personnel to maintain order. State ex rel. Cominissioners of Gallia County v.
Commissioners of Meigs County, 6 Ohlo Dec. 240, 241 (C.P. Meigs County 1897),
aff'd, 14 Ohio C.C. 26 (4th Cir. 1897).

It is my understanding that the usual manner in which a sheriff provides
security for the courthouse is by the appointment of special deputy sheriffs
assigned to court security duties. I understand also, however, the Mehoning County
Court of Common Pleas wishes to deviate from this procedure in that it desires to
directly appoint the special deputy sheriffs to staff its security division.

The authority of a court of common pleas to appoint deputy sheriffs is very
limited. Pursuant to R.C. 230L12(B), a court of common pleas may appoint a
"eriminal bailiff, who shiall be a deputy sheriff and hold his position at the will of
such court.” The duties of a criminal bailiff are set forth in R.C. 230115 which
provides, inter alia:

The criminal bailiff shall act for the sheriff in eriminal cases and
matters of a criminal nature in the court of common pleas. . . .
Under the direction of the sheriff, he shall be present during trials of
criminal cases in such courts and during such trials perform all the
duties as are performed by the sheriff. . . .
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In addition, in counties where there are four or more judges of the court of common
pleas, the judgef of such court may appoint a chief court constable instead of a
criminal bailiff.,” Pursuant to R.C. 2301.12(C), the "chief court constable, who shall
be a deputy sheriff, shall perform all the duties and give a bond requiréd to be
performed and given by a criminal bailiff, and perform such other duties as the
court directs." Accordingly, pursuant to R.C. 2301.12(B) and (C), a court of common
pleas may appoint either a criminal bailif{ or a chief court constable and upon such
appointment the appointee automatically becomes a deputy sheriff. 1831 Op. Att'y
Gen, No. 2959, p. 261, A court of common pleas may direct a chief court constable
to perform security duties, and a criminal bailiff may perform such duties under
the direction of the sheriff with respect to eriminal cases and matters of a criminal
nature. Absent these provisions, however, I am aware of no general authority for a
court of common pleas to appoint deputy sheriffs to perform security duties on
behalf of the court.

While courts of common pleas have only limited authority to appoint deputy
sheriffs and to require such appointees to perform security duties, there is an
alternative available to a court of common pleas which desires to appoint security
personnel to serve under the direction of such court. Pursuant to R.C. 2701.07, a
court of common pleas "may appoint one or more constables to preserve
order. . .and discharge such other duties as the court requires." Acting pursuant
to this statute, a court of common pleas could appoint one or more persons to
provide security services for the court; such appointees, however, are constables
and do not acquire upon appointment the title or the status of deputy sheriffs.

I turn now to your specific question concerning whether persons appointed by
a court of common pleas for the limited purposes of maintaining order in the court
are required to be certified by the Ohio Peace Officer Training Council.

R.C. 109.71 creates the Chio Peace Officer Training Council. The provisions
of R.C. 109.71 through R.C. 109.79 establish minimum standards for peace officer
training throughout the State. R.C. 109.77(A), which provides for the Council to
certify peace officers, states in part:

Notwithstanding any genersl, special, or local law or charter to
the contrary, no person shall, after January 1, 1966, receive an
original appointment on a permanent basis as a peace officer of any
county, township, or municipal corpcration, or as a state university
law enforcement officer unless the person has previously been
awarded e certilicate by the executive director of the Ohio peace
officer training council, attesting to his satisfactory completion cf an
approved state, county, or municipal police basie training
program. . . .

A peace officer is generally defined in R.C. 109.7T{AX1) as:

[a] deputy sheriff, marshal, deputy marshal, member of the organized
police department of a municipal corporation, or township constable,
who is commissioned and employed as a peace officer by a political
subdivision of this state, and whose primary duties are to preserve the
peace, to protect life and property, and to enforce the laws of Ohio,
ordinances of a municipal corporation, or regulations of a board of
county commissioners or board of township irustees, or any such laws,
ordinances, or regulations. . . .“ (Footnote added.)

1 I note that R.C. 2301.02(C) provides for Mahoning County to have six
judges of the court of common pleas.

2 Peace officers also include policemen employed by a railroad company
pursuant to R.C. 4973.17 to R.C., 4973.22 (R.C. 109.71{A)(2)), employeas of the
department of taxation engaged in enforcement of R.C. Chapter 5743 (R.C.

109.71(A)(3)), and undercover drug agents (R.C. 109.71{A)(4)).
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In order for a person to be a peace officer as defined in R.C. 109.71(A)1), three
criteria must be met. First, the person must be appointed to one of the specific
positions enumerated in the definition. Second, the person must be commissioned
or employed by a political subdivision of this state. Third, the person's primary
duties must be to preserve the peace, to protect life and property and to enforce
laws, ordinances or regulations.

Pursuant to these provisions a person appointed by a court of common pleas
pursuant to R.C. 230L12(B) or R.C. 2301.12(C) to perform security duties on behalf
of the court is a peace officer within the meaning of R.C. 109.71{AX1) and,
accordingly, is subject to the training and certification requirements imposed by
R.C, 109.77(A). A person appointed pursuant to either of these provisions is a
deputy sheriff. Such appointee is also an employee of the county. R.C, 2301.12(B)
(compensation of eriminal bailiff is to be paid from the county treasury on warrant
of the auditor); R.C. 2301.12(C) (compenstion of chief court constable is to be paid
from the county treasury on warrant of the auditor); R.C. 124.11(A)(10) (bailiffs and
constables of courts of records are in the unclassified civil service), Lastly, the
anticipated duties of such appointee clearly relate to the preservation of the peace.
As mentioned previously, the duties of court security personnel will include
maintaining order at courtroom events, ejecting unruly persons from the
courthouse, patrolling the halls and stairways of the courthouse and generally
_ enforcing the peace of the courtroom. On the other hand, however, if the same
duties are performed by a constable appointed pursuant to R.C. 2701.07, such
appointee is not a peace officer for the purpose of R.C. 108.77(A), since the
position of court constable is not included in the definition of peace officer set
forth in R.C. 109.71(A)(1).

I realize that the foregoing test and analysis for determining whether a
person is a peace officer under R.C. 109.71(A)(1) for the purpose of the training and
certification requirements imposed by R.C. 109.77(A) differs substantially {rom the
test employed by two of my predecessors in 1967 Op. Att'y Gen. No. 67-015 (a
private peliceman appointed pursuant to R.C. 737.05 is a peace officer for the
purposes of R.C. 109.77(A)), 1967 Op. Att'y Gen. No., 67-029 (a special constable
appointed pursuant to R.C. 1907.201 is a peace officer for the purposes of R.C.
109.77(A)), 1967 Op. Att'y Gen. No. 67-123 (R.C. 109.77 applies to any deputy sheriff
unless the rights, powers and duties of such deputy were significantly limited by the
appointing sheriff), 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-073 (park district rangers and
patrolmen are subject to training and certification requirements set forth in R.C.
109.77). I note that in 1967, however, the only definition of a peace officer for the
purposes of R.C. 109.77 was that established by the Ohio Peace Officer Training
Council in its administrative rules, and that that administrative definition was
substantially different than the definition now set forth in R.C. 109.71(A)1). The
administrative definition relied upon by my predecessors was set forth in Rule PC~
1-02 as follows: :

The term "peace officer" means a member of a police force or other
organization, employed or commissioned by a township, & county, or a
municipal corporation, who is responsible for the enforcement of
general criminal laws of the state, and empowered to carry firearms,
but shall not include any person serving as such solely by virtue of his
oceupying other office or position, nor shall such term include a
sheriff, or any person having an equivalent title who is appointed or
employed by a county to exercise equivalent supervisory authority.

In 1968 the General Assembly enacted the first statutory definition of peace officer
as used in R.C. 109.71 to R.C. 109.77, which definition was identical to that now set
forth as R.C. 109.71(A)(1). See 133 Ohio Laws, Bk. III 2398 (Am. Sub. H.B. 375, eff.
Nov. 21, 1969). In 1882 the Ohio Peace Officer Training Council amended its
administrative definition of peace officer to conform to the statutory definition.
See [1981-1982 Monthly Record] Ohio Admin. Code 109:2-1-02(E)(1) at 381.

For the foregoing reasons the analysis set forth in the above cited opinions of
my predecessors is no longer appropriate for determining whether a person is a
. peace officer for the purposes of R.C. 109.77(A). Furthermore, I find I must
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overrule the conclusions reached in Op. No. 67-029 and Op. No. 70-073. Court
constables appointed pursuant to R.C. 1907.201 and park district rargers and
patrolmen are not included in the definition of peace officer set forth in R.C.
109.71(A)(1), since these positions are not specifically enumerated therein. Since
deputy sheriffs and members of a municipal police department are, however,
specifically enumerated in R.C. 109.71(A)(1) and are commissioned or employed by a
political subdivision of this state, see R.C. 311.04; R.C. 737.05, such employees are
peace officers for purposes of R.C., 109.7MA)1), if their primary duties are to
preserve the peace, protect life and property and to enforce laws, ordinances or
regulations. Op. No. 87-015 and Op. No. 67-123, modified and followed.

You have also asked me to consider whether court security personnel may be
permitted to carry concealed weapons. Anyone, absent a local ordinance to the
contrary, may work in uniform and carry an exposed weapon. City of Akron v.
Williams, 113 Ohio App. 293, 177 N.E.2d 802, (Summit Ccunty 1960). See also Ohio
Const, art. I, §4 (the right to bear arms). R.C. 2923.12(A) provides that no one may
carry a concealed weapon. R.C. 2923.12(B), however, grants an exception for "law
enforcement officers, authorized to carry concealed weapons or dangerous
ordnance." The term "law enforcement officer" is not equivalent to "peace officer"
but rather, "law enforcement officer" is more broadly defined in R.C. 2901.01(K)(1)
through (8) and includes a constatle as well as a deputy sheriff, R.C. 230L.01(K)1).
Thus, & courtroom constable or deputy sheriff may be authorized to cerry a
concealed weapon when acting within the scope of his duties.

In conelusion, it is my opinion, and you are hereby advised, that:

1. In order for a person to be a peace officer as defined in R.C.
109.71{A)(1), three criteria must be met. First, the person must
be appointed to one of the specific positions enumerated therein.
Second, the person must be commissioned or employed by a
political subdivision of this state. Third, the person's primary
duties must be to preserve the peace, to protect life and
property and to enforce laws, ordinances or regulations. (1967
Op. Att'y Gen. No. 57-015 and 1967 Op. Att'y Gen. No, 67-123,
modified. 1967 Op. Att'y Gen. No. 67-025 and 1970 Op. Att'y
Gen. No. 70-073, overruled.)

[S-]

A deputy sheriff appointed by a court of commen pleas for the
purpose of preserving peace within the courthouse is subject to
the training and certification requirements imposed by R.C.
109.77(A).

3. A court constable appointed by a court of common pleas pursuant
to R.C. 2701.07 to preserve orcder within the courthouse is not
subject to the training and eertification requirements imposed by
R.C. 109.77(A).

4. Both a deputy sheriff and a court constable are included within
the definition of a law enforcement officer, as set forth in R.C.
290L.0(K), and may, therefore, be authorized to carry a
concealed weapon when acting within the scope of their duties.
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