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LIME SPREADERS-ATTAJCHED TO TRUCK CHASSIS-NOT 
"INHERENTLY MOTOR VEHICLE EQUIPMENT"-WEIGHT 
DETERMINATION-NOT ENTITLED TO EXEMPTION FROM 
PERSONAL PROPERTY TAX-SECTIONS 4503.04, 4503.08 RC. 

SYLLABUS: 

Lime spreaders attached to a truck chassis are not "inherently motor vehicle 
equipment" for purposes oi weight determination under Section 4503.08, Revised 
Code, and therefore are not entitled to exemption from personal property tax by the 
,provisions of Section 4503.04, Revised Code. 
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Columbus, Ohio, October 13, 1954 

Hon. Stanley J. Bowers, Tax Commissioner, Department of Taxation 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"You are respectfully requested to give this department 
your official opinion relative to the following quest.ion which has 
arisen under the administration of the personal property tax laws 
of this state. The factual situation is as follows: 

"The taxpayer who is required to file a personal property tax 
return has ibeen informed by the Bureau of Motor Vehicles that 
lime spreaders which are attached to his trucks which he uses in 
carrying on his business must be included in the total weight of 
his motor vehicles for the purpose of determining his motor 
vehicle license fee. In the notification to the taxpayer, the Bureau 
of Motor Vehicles cited two opinions of the Attorney General. 
Both are found in Opinions of the Attorney General of 1940, the 
first being No. 2152, dated April 6, 1940 and the other is No. 
3087, dated December 6, 1940. 

"It has consistently •been the position of this department since 
the case of Tejan v. Lutz, 31 N.P. (N.S.) 473, that only such 
equipment as enables the motor vehicle to accomplish its functions 
of transporting persons and property is part of the vehicle and 
exempt from the personal property tax under the provisions of 
Revised Code Section 4503.04. Seemingly, this position was 
strengthened by the Ohio Supreme Court's decision in the case 
of Taxicabs of Cincinnati v. Peck, 161 O.S. 5o8, wherein it was 
held that meters and radios were not "inherently motor vehicle 
equipment" under the provisions of Revised Code Section 
4503.08, and by an opinion rendered by your predecessor found 
in Opinions of the Attorney General of 1942, No. 4964, dated 
March 27, 1942. 

"Therefore, your opinion is requested as to whether a lime 
spreader attached to a truck is inherently motor vehicle equipment 
or personal property taxa:ble as such under the applica:ble provi­
sions of the Ohio law." 

The question you have presented in your request resolves itself into 

a determination of whether lime spreaders attached to trucks are inherently 

motor vehicle equipment and included in the determination of the weight of 
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motor vehicles under the provisions of Section 4503.08, Revised Code, and 

therefore exempt from personal property tax by Section 4503.04, Revised 

Code, or rwhether such lime spreaders are to ibe excluded from the weight 

determination and taxed as personal ,property. 

A lime spreader consists of a V-shaped hopper through the bottom 

of which runs a worm screw or auger to carry the lime from the hopper and 

at the end of the auger is a fan arrangement which blows the lime through 

the spreading apparatus. The hopper, together with the other equipment, is 

attached to the truck chassis. I have been informed by the Bureau of Motor 

Vehicles that the auger, fan and spreader bar are not included, in the weight 

determination. Therefore, the only question remaining is whether the 

hopper is or is not "inherently motor vehicle equipment." 

Prior to the amendment in 1939 of Section 6293, General Code, now 

Section 4503.08, Revised Code, Section 6293 read as follows: 

"The weight of all motor vehicles shall be the weight of the 
vehicle fully equipped as represented by the manufacturer or as 
named in the shipping bill, provided, that if this be not known or 
is not the actual weight, the actual weight as determined on a 
standard scale shall govern." 

Under this statute several owners and operators of trucks of various 

designs brought an action in mandamus to compel the Registrar of Motor 

Vehicles to issue licenses for vehicles without including weight of equip­

ment mounted on the vehicle in the weight determination. This case is 

known as State, ex rel. Tejan, et al., v. Lutz, 31 N.P. (N.S.), 473. The 

court held for the relators and interpreted the statute albove quoted in the 

following manner at page 51 I of the opinion : 

"These statutory definitions obviously exclude the conception 
that an object placed upon the truck ipso facto necessarily becomes 
a part of the truck. Such material or object must, in fact, become 
an inherent part of the truck, as such, and by such placement, 
purpose and use as to effectuate the contemplated end-result of 
motor vehicle transportation, that is, to carry merchandise or 
freight. If such addition to the truck chassis be a cab or body, it 
instantly becomes a part of the vehicle, and serves the purpose 
of promoting transportation of the load. But when equipment, 
apparatus, or machinery does not assist in effectuating the pur­
poses of a motor vehicle, but serves other purposes not inherently 
characteristic of a motor 'l!ehicle nor related to its operative mech­
anism or operative purposes, it is clearly not subject to taxation 
under the motor vehicle license tax laiw. It is, in brief, personal 
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property of a different legal classification, subject to the appro­
priate ad valorem tax requirements. 

"* * * It is the opinion of the court, therefore, that a rule of 
intelligent administration, based on the principles indicated, should 
result in correct doistinction between vehicles of a commercial 
nature and the equipment, apparatus, and machinery placed on 
such vehicle for other than vehicular purposes." 

(Emphasis added.) 

Subsequent to the decision of the Tejan case, Section 6293, General 

Code, now Section 4503.08, Revised Code, was amended in 1939 to read in 
part: 

"The weight of all motor vehicles shall be the weight of the 
vehicle fully equipped as determined on a standard scale, except 
the weight of any machinery mounted upon or affixed to a motor 
vehicle and which is not inherently motor vehicle equipment shall 
not be included in the determination of the total weight." 

(Emphasis added.) 

The change in this section corresponds to the interpretation of the 

previous section by the court in the Tejan case. The amendment adopted 

the test in the Tejan case by adding the exception for machinery not 

inherently motor vehicle equipment. 

Subsequent to the amendment the Common Pleas Court of Franklin 

County in the case of Burdett Oxygen v. Kauer, 66 Abs., 365, had before 

it the question of whether manifold compression cylinders, including all 

necessary tubing, valves, gauges, etc., mounted on trailers used in delivery 

and the use of compressed gases constituted motor vehicle equipment. The 

court held that the cylinders and accessories were not motor vehicle equip­

ment for purposes of determining the weight of such vehicle for the 

purposes of taxation under Section 6293, General Code. The court ap­

proved and followed the Tejan case and Opinion No. 4029, Opinions of 

the Attorney General for 1941, page 666, and Opinion No. 4964, Opinions 

of the Attorney General for 1942, page 2o8. 

The syllabus of the 1941 opinion reads: 

"The question as to whether or not a demountable container 
which is placed on a truck chassis or semi-trailer, and held in place 
thereon by its own weight and by corner angle irons into which 
it fits, constitutes motor vehicle equipment, the weight of which is 
to 1be included in the total weight of the vehicle in determining 
the proper motor vehicle license tax, is a question of fact to be 
determined ,by the use to which such container is put." 
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In Opinion No. 4964 for 1942 the question for determination was 

whether a framework and drawers placed in a bakery truck to carry 

bakery products constituted motor vehicle equipment under the provisions 

of Section 6293, General Code. In holding that the above equipment was 

not motor vehicle equipment the following from the Tejan case was cited 

and followed : 

"In the Tejan case, supra, the Court said at pages 512 and 
5r3: 

'Apparent difficulty might seem to arise from the fact 
that many pieces of machinery and apparatus are placed on 
the truck in such a way as to lbe attached thereto, and usable 
only during the period the truck is used. This does not make 
it inherently truck equipment, nor an integral part of the 
truck. * * * 

'Adaptation of use of a truck to a particular form of 
!business may require the placement of machinery and appa­
ratus on it to perform or accomplish the work of that particu­
lar purpose or business. * * * Obviously, apparatus which is 
usable both on •the truck and off is not, generally speaking, 
per se, truck equipment, but is rather service or trade appa­
ratus, device, equipment or machinery, for the particular 
work in ·which it is used.'" 

In your letter you cite Opinion No. 3087 of the Opinions of the 

Attorney General ,for 1940, Volume II, page ro32, which was concerned 

with a tractor and trailer combination, the trailer being used to haul and 

spread lime. The opinion held that the trailer was not useci principally for 

agricultural purposes and therefore subject to license tax. No consideration 

was given in this opinion to Section 6293, General Code, Section 4503.oS, 

Revised Code, and it can not ibe determined from the opinion whether or 

not the weight of the lime spreading equipment was included in weight 

determination. 

Opinion No. 2152 of the Opinions of the Attorney General for 1940, 

Volume I, page 352, referred to in your letter, merely decided that wheel 

mounts used to transport power crane or shovel were trailers. The ques­

tion of added equipment was not present. Therefore, these two opinions 

are of little value in deciding the present issue. 

Considering the question at hand we find that the hopper of the lime 

spreader performs a dual purpose in that it assists in load carrying as well 

as in the spreading of lime at the destination. 
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It is the primary use as distinguished from the incidental use of 
equipment that determines its tax status, Mead v. Glander, 153 Ohio 

St., 539. 

The hopper transports the load and therefore performs one function 
of motor vehicle equipment in that it holds and contains the load, ibut on 

the other hand it is an integral part of the lime-spreading equipment. A 

simple dump body would serve to haul lime .from the distributing point to 
point of use. In this connection the following was said in the Tejan case 
at page 516: 

"It appears to the Court that this complete equipment is a 
tar-spreading outfit, and while it does help convey the tar, there 
is more than conveyance accomplished. Mere conveyance could 
not result in the final effect, that is, uniform tar-spreading on the 
road surface. * * *" 

The tar-spreading equipment would appear to be analogous to the 

lime-spreading equipment. 

Another piece of equipment that was involved in the Tejan case was a 
concrete mixer which was attached to a truck chassis. The concrete mixer 

performed a dual function, that of load carrying and processing in transit. 
This mixer was also held not to be motor vehicle equipment per se. While 

in both instances the equipment was the device used to carry the load, 

the court held that by the inherent nature, the characteristics, and the 
primary purpose of the equipment, it was not equipment that should !be 

included in the weight determination for license fees. 

In view of the fact that subsequent to the decision in the Tejan case, 

Section 6293, General Code, was amended in such a manner as to adopt 
the theory of the Tejan case, I am of the opinion that this case should be 
applied. Therefore, I am of the opinion that although the hopper of the 

lime-spreader equipment is load-carrying equipment, taking it with its 
accessories it would appear from the characteristics of the lime spreader 

in its entirety that the primary purpose of the equipment is to effect a 

uniform and continuous spreading of lime and therefore is not inherently 
motor vehicle equipment. 

In specific answer to your inquiry, it is my opinion that lime spreaders 

attached to a truck chassis are not "inherently motor vehicle equipment" 

for purposes of ,weight determination under Section 4503.08, Revised Code, 
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and therefore are not entitled to exemption from personal property tax 

by the provisions of Section 4503.04, Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




