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DITCHES-SINGLE COUNTY-MUNICIPAL CORPORATIONS, 
ASSESSMENT OF LANDS WITHIN~COUNTY COMMISSION­
ERS, ONLY ASSESSING AUTHORITY UNDER CHAPTER 6131., 
R.C. 

SYLLABUS: 

1. Where a pet1t1on is filed with a board of county comm1ss10ners for the 
improvement of a single county ditch with both termini outside a municipal corpora­
tion the board of county commissioners has the authority to assess benefited lands 
within such municipal corporation. 

2. Only a board of county commissioners may · assess lands benefited by a 
single county ditch pursuant to the procedure authorized by the provisions of Chapter 
6131., Revised Code. 

Columbus, Ohio, August 26, 1958 

Hon. \Villiam H. Weaver, Prosecuting Attorney 

Williams County, Bryan, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"Where a petition for the improvement of a single county 
ditch is filed with the County Commissioners asking for the im­
provement of a natural watercourse which would begin outside 
the limits of a municipality, and flows through the municipality, 
and would end outside the municipality, with the majority of the 
improvement to be done on that part of the ditch lying within the 
municipality: 

"1. Can the County Commissioners levy an assessment 
against the individual property owners living within the 
municipality? 

"2. Can the municipality as such be assessed in one lump 
sum and then the municipality assess the individual prop­
erty owners ? 

"3. Assuming that the City Council and the Mayor would 
voluntarily agree to have the County assess the individ­
ual property owners within the municipality, what pro­
cedural steps would be necessary?" 
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The problems raised by your inquiry must be considered in view of the 

familiar rule of law set forth in 14 Ohio Jurisprudence 2d, page 259, where 

it is stated : 

"Boards of county commissioners, being the creatures of stat­
ute, have such powers, and such only, as are conferred by statute 
or as are necessarily implied from those expressly given, and a 
board of county commissioners can act for and bind the county 
only within the limits of such authority. * * *" 

Section 6131.01, Revised Code, provides in part: 

"(A) 'Owner' means any owner of any right, title, estate, 
or interest in or to any real property, and includes persons, part­
nerships, associations, private corporations, public corporations, 
boards of township trustees, boards of education of school districts, 
the mayor or legislative authority of a municipal corporation, the 
director of any department, office, or institution of the state of 
Ohio, and the trustees of any state, county, or municipal public 
institution. * * *" 

Section 6131.02, Revised Code, provides: 

"vVhen the board of county commissioners, at a regular or 
called session, upon the filing of a petition as provided in sections 
6131.01 to 6131.64, inclusive, of the Revised Code, finds that the 
granting of the petition and the construction of an improvement is 
necessary for disposal or removal of surplus water, for controlled 
drainage of any land, for irrigation, for storage of water to regu­
late stream flow, or to prevent the overflow of any land in the 
county, or for water conservation, and further finds that the con­
struction of the improvement will be conducive to the public wel­
fare and that the cost of the proposed improvement will be less 
than the benefits conferred by its construction, such board of 
county comn11ss1oners may locate, construct, reconstruct, 
straighten, deepen, widen, alter, box, tile, fill, wall, dam, or arch 
any ditch, drain, or watercourse, floodway, creek, run, or river, or 
change the course, location or terminus thereof, or construct any 
levee, or straighten, deepen, or widen any river, creek, or run, wall, 
embankment. jetty, dike, dam, sluice .. revetment, reservoir, holding 
basin, control gate, breakwater, or other structure for control of 
water, or vacate any ditch, or drain, by proceedings as provided 
in sections 6131.01 to 6131.64, inclusiye, of the Revised Code." 

In view of the provisions of these sections, the only question, concern­

ing jurisdiction, to be determined is whether or not the fact that a county 

ditch located, in part, in a municipal corporation ousts the otherwise perfect 

jurisdiction of the county commissioners. 
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In Pleasant Hill v. Commissioners, 71 Ohio St.; 133, the ditch under 

consideration being of purely local need, the court held that unless specifi­

cally authorized by statute the county commissioners were without authority 

to construct a county ditch within the corporate limits of a municipality. 

When the improvement is essentially a county project the courts have 

reached a different result. In Greek v. Joy, 81 Ohio St., 315, the ditch com­

menced on farm lands outside the limits of an incorporated village and ex­

tended through the village to an outlet. In distinguishing the Pleasant Hill 

case, supra, and holding that the township trustees had jurisdiction, the 

court, on page 328, said : 

"* * * The ditch under consideration in that case was wholly 
within the village, and its drainage being amply provided for by 
the municipal code, action by the commissioners was not necessary 
to full relief. But proceedings for a township ditch could not be 
entertained by a village council to drain lands outside of the cor­
poration, such as farm lands in this case." 

Opinions of the Attorney General are of like effect. Opinion No. 2429, 

Opinions of the Attorney General for 1925, p. 255; Opinion No. 4712, 

Opinions of the Attorney General for 1955, p. 23. In Opinion No. 347, 

Opinions of the Attorney General for 1927, p. 597, it is .said: 

"The county ditch law seems complete in itself and while it 
cannot be contended that the authorities of the municipality therein 
have no jurisdiction over the ditch, yet it is plain that the provi­
sions of Section 6443 give to county commissioners complete 
jurisdiction and there are no other provisions of law which take it 
away. Whatever jurisdiction the municipality has over the ditch 
is concurrent with that of the commissioners." 

Concluding on the basis of the above that jurisdiction in the case you 

have presented is vested in the county commissioners, your first question is 

answered in the affirmative. 

I now shall consider the second and third questions that suggest a pro­

cedure that was discussed at length in Greek v. Joy, supra. 

In the above cited 1927 Opinion, supra, on page 598, this procedure 

was commented on as followed : 

"Under an earlier form of the drainage laws as they were 
written prior to the recent codification it was provided by Section 
6494, General Code, that the council of a municipal corporation 
might a4thorize the mayor to present a petition, signed by him offi­
cially and addressed to the county ·commissioners, to locate and 
construct a ditch described in the resolution or they might author-
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ize the mayor to sign officially a petition for a ditch to be presented 
to the county commissioners by parties interested whose lands are 
without the limits of the corporation. In the later codification this 
statute in such form was omitted and there was substituted in its 
place Section 6442 * * *." 

Although the drainage laws have been revised since the writing of the 

opinion last quoted, the procedure there referred to has not been changed 

in any manner affecting the problem here under consideration. 

Section 6131.15, Revised Code, provides: 

"During the survey and preparation of plans, the county engi­
neer shall appraise the benefits accruing to public corporations and 
any department, office, or institution of the state of Ohio. He shall 
determine the per cent of total construction cost of the improve­
ment which each public corporation and any department, office, or 
institution of the state of Ohio shall be assessed by reason of the 
benefit to public health, safety, convenience, and welfare, or as the 
means of improving any street, road, or highway under the control 
or ownership of such public corporation or any department, office, 
or institution of the state of Ohio, or for benefit to any land owned 
by any public corporation or any department, office, or institution 
of the state of Ohio. He shall prepare a schedule of assessments 
containing the name arid address of each public corporation and 
each department, office, or institution of the state of Ohio so bene­
fited, the amount of the appraised assessment and an explanation 
of the benefits upon which the assessment is based. 

"The county engineer shall prepare a second schedule of as­
sessments containing the name and address of each private owner 
of land and a description of the land believed to be benefited by 
the proposed improvement, which names and descriptions shall be 
taken from the tax duplicates of the county. He shall enter in 
such schedule the amount of the appraised assessment to be as­
sessed to each tract of land, and an explanation of the benefits, by 
reason of the construction of the improvement, upon which the 
assessment is based. The total of these appraised assessments plus 
the total appraised assessments allocated to public corporations· 
and the state of Ohio shall equal the estimated cost of the proposed 
improvement. 

The county engineer shall also appraise the value of land or 
other property necessary to be taken and the damages to be 
sustained by any owner as a result of the construction of the pro­
posed improvement and the subsequent maintenance of such im­
provement. He shall prepare a schedule of damages containing 
the name and address of each owner appraised to be damaged, the 
amount of the appraised damages, and an explanation of the injury 
upon which said appraisal is based. The engineer's schedule of 
damages shall aiso contain the value of the land or other property 
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necessary to be taken, and the name and address of the owner, 
and a complete description of such land or other property. He 
shall include the total of such appraised damages and valuations 
as part of his estimate of the total cost of constructing the im­
provement. 

"The county engineer, in making his estimate of the amount 
to be assessed each tract of land, public corporation, and the state 
of Ohio in accordance with this section and the board of county 
commissioners, in amending, correcting, confirming, and approv­
ing the assessments in accordance with section 6131.22 of the Re­
vised Code, shall levy the assessments according to benefits. All 
land, public corporations, and the state of Ohio affected by an im­
provement shall be assessed in the proportion that it is specially 
benefited by the improvement, as 'benefit' and 'improvement' are 
defined in section 6131.01 of the Revised Code, and not other­
wise." 

Section 6131.43, Revised Code, provides that the county auditor, on 

order of the board of county commissioners, shall reduce the assessments 

to conform to the final cost of construction, and that he shall place said 

levied assessments upon the duplicates of the county. 

Since the procedure for assessments for single county ditches as out­

lined above is the only method authorized by the legislature, it follows that 

your second question must be answered in the negative simply because the 

legislature has not provided for any distinction to be made in the procedure 

for assessing property for the costs of a single county ditch depending on 

whether the property is within or without a municipal corporation. Your 

third question may also be answered by noting the obvious-there is no 

provision in the law to give any effect to an agreement by the mayor and 

the city council to approve an assessment by the board of county commis­

sioners of property in a city for a single county ditch. 

Therefore, it is my opinion : 

1. vVhere a petition is filed with a board of county commissioners for 

the improvement of a single county ditch with both termini outside a mu­

nicipal corporation the board of county commissioners has the authority 

to assess benefited lands within such municipal corporation. 

2. Only a board of county commissioners may assess lands benefited 

by a single county ditch pursuant to t~e procedure authorized by the pro­

visions of Chapter 6131., Revised Code. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 


