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OPINION NO. 72-058 

Syllabus: 

Under Section 3319.081, Revised Code, a nonteaching 
employee of a board of education who has continuing contract 
status retains that status even though he or she is trans­
ferred to another nonteaching -position. 

To: Thomas C. Hanes, Pros. Atty., Darke County, Greenville, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, July 24, 1972 

I have before me your request for my opinion which may 
be stated as follows:

Does a nonteaching employee of a local 
school district, who has attained a continuing 
contract status, have a right to retain such 
status even though transferred to another non­
teaching position within the sa111e school svstern? 

I further understand from your letter that the specific factual 
situation involves a person who, after attaining continuing 
contract status as a secretary, was hired solely as an educa­
tional aide for the school year 1971-1972. 

Contracts for nonteaching employees at local school 
districts are covered by Sections 3319.081 and 33i9.088, 
Revised Cone. Section 3319.091, supra, provides in 
pertinent part, as follows: 

"In all school districts wherein the provisions 
of sections 143.01 to 143.48, inclusive, of the 
Revised Code do not apply the following e~ployment 
contract system shall control for employees whose 
contracts of emoloyJl\ent are not otherwise orovided 
by law: 

"(A) Newly hired regular nonteaching school 
employees, including regular hourly rate and per 
diem employees, shall enter into written contracts 
for their employment which shall be for a period of 
not more than one year. If such employees are 
rehired, their subsequent contracts shall ·be for 
a period of two years. 

"(B) After the termination of the two-vear 
contract provided in division (A) of this section, 
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if the contract of a nonteaehing employee is 
renewed, the employee shall be continued in 
employment, and the salary provided in the contract 
may be increased but not reduced unless such 
reduction is a part of a uniform plan affecting the 
nontcaching employees of the entire district. 

"(C) The contracts as provided for in this 

section may be terminated by a majority vote of 

the board of education. such contracts may be 

terminated only for violation of written rules 

and regulations as set forth by the board of 

education or for incompetency, inefficiency, 

dishonesty, drunkenness, immoral conduct, 

insubordination, discourteous treatment of 

the public, neglect of duty, or any other 

acts of misfeasance, malfeasance, or non­

feasance. In addition to the riqht of the 

board of education to terminate the contract 

of an employee the board may suspend an 

emplovee for a definite period of time or 

demote the emplovee for the reasons set forth 

in this division. The action of the board of 

education terminating the contract of an 

employee or suspending or demoting him shall 

be served upon the employee by registered 

mail. * * *" 


In su!lll'lary, this Section provides that, in local school 
districts, a nonteaching contract be executed initially for 
not more than one year: a renewal contract, for two years: 
and thereafter the contract be executed on a continuinq 
basis. Opinion No. 68-095, Opinions of the Attorney General 
for 1968, 

Sections 143.01 to 143.49, Revised Code, referred to in 
the above statute, relate to civil service. Section 143.01, 
supra,reads, in pertinent part, as follows: 

"As used in Sections 143.01 to 143.48, 

inclusive, of the Revised Code: 


"(A) 'Civil Service' include~ all offices 
and positions of trust or employment in the 
service of the state and the counties, cities, 
city health districts, aeneral health districts, 
and city school districts thereof." 

The effect of this provision, so far as school districts are 
concerned, is to limit its application to ernplovees of boards 
of education of citv districts. Opinion.No. 156, 
Opinions of the Attorney ~eneral for 1959. The employment 
contract in the present situation does not involve a city 
school system and thus comes within the application of 
Section 3319.081, supra. 

"Contract", as used in school ernplo~rment, is a form of 
employment regulation and protection similar to civil service. 
Opinion No. 71-021, Opinions of the ~.ttorney General for 1971. 
The intent of the legislature in enacting Section 3319.031, 
~. was to provide employment security. ~ates v. qoard of 
Eciiica~___!_ion, 8 Ohio App. 2d 76 (1966). 
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Contracts for the employment of educational ai~es are 
authorized and regulated by Section 3319.088, Revised Code. 
This Section provides the followinq definition: 

"As used in this section 'educational aide' 

means any non-teachino employee in a school 

district who directly assists a teacher as 

defined in section 3319.09 of the Revise~ Code, 

by performing duties for which a certificate 

issued pursuant to sections 3319.22 to 3319.30, 

inclusive, of the Revised Code is not reauired." 


The Section goes on to specifv the ~utie~ of educational 

aides, then provides as follows: 

"Fducational aides employed by a board of 
education shall have all riqhts, benefits, and 
legal protection available to other nonteaching 
employees in the school district, except that 
provisions of sections 143.01 to 143.48, inclusive, 
of the Revised Code shall not apply to any person 
employed as an educational aide, and shall be 
members of the school employees retirement system. 
Educational aides shall be compensated according 
to a salary plan adopted annually bv the board." 

This paragraph makes Section 3319.081, su~ra, applicable to 
educational aides employed by boards of e ncation, other than 
boards of city districts. The Supreme Court of Ohio recently 
confirmed this construction in Ohio Association of Public 
School Employees v. Board of Education, 29 Ohio St. 2d 58, 
s'tohio Op. 2d 251 (1971), which holds that educational 
aides emploved by a city school district are not entitled 
to the tenure protection provided by Section 143.27, Revised 
Code. In further holding that the legislature'R separate 
classification of city school districts as onposed to all 
other school districts did not denrive educational aides 
employed by the former of eaual protection of the laws, the 
court clearly implied that educational aides employed by 
school districts other than city school districts are 
entitled to employment protection conparable to civil service 
tenure. See Opinion No. 71-021, Opinions of the Attorney 
General for 1971. Hence, the employee who is the subject 
of your question is entitled to a continuing contract, 
provided the reauirements of Sections 3319.081 and 3319.088, 
supra, have been met. 

Although Section 3319.081, supra, does not specificallv 
answer your question, a consideration of its language and 
purpose reveals that the legislature intended a transferred 
employee to retain tenure. fubsection (A) refers to "[n]ewlv 
hired regular nonteaching school employees". It is difficult 
to see how a person who is merely transferred between 
positions can be considered "newly hired''. Hence, this 
Section does not require a transferred em~loyee to underuo 
the procedure of one-vear, then two-vear contracts, before 
gaining continuing contract status. 

In ~ates v. Board cf Education, supra, the court states 
that the legislative intent in~ting Section 3319.081, sunra, 
was to provi-:1.e employment security for the employees covereo:­
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by the statute. If a board of education could strip an 
employee of status merely by transferrinq him or her to another 
position, the employment security would be illusory. 'Hence, 
the purpose of Section 3319.081, ~, can he fulfilled only 
by allowing a transferred employee to retain status. In view 
of this, and the languaqe of that Section, I conclude that the 
employee in question is entitled to a continuinq contract. 

In specific answer to your question it is mv opinion, 
and vou are so advisen, that under Section 3319.081, Revised 
Code, a nonteaching employee of a board of education who has 
continuing contract status retains that status even though he 
or she is transferred to another nonteaching J')OSition. 




