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OPINION NO. 2001-009
Syilabus:

Article IV, § 6(B) of the Ohio Constitution and R.C. 1907.16(B) prohibit a part-
time county court judge from serving simultaneously as a part-time domestic
relations magistrate of a court of common pleas, appointed pursuant to Ohio R.
Civ. P. 53(A), in an adjacent county. (1996 Op. Att'y Gen. No. 96-024 and 1969 Op.
Att'y Gen. No. 69-131, approved and followed.)

To: Charles F. Kennedy, III, Van Wert County Prosecuting Attorney, Van Wert, Ohio
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, March 14, 2001

You have requested an opinion concerning the compatibility of two public positions.
You wish to know whether the positions of part-time county court judge and part-time
domestic relations magistrate of a court of common pleas, appointed pursuant to Ohio R.
Civ. P. 53(A), in an adjacent county are compatible.

Two public positions are incompatible, if, inter alia, the empowering statutes of
either position limit a person from being employed in another position or holding another
public office. 1999 Op. Att'y Gen. No. 99-036 at 2-231; 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-069 at
2-321. Article 1V, § 6(B) of the Ohio Constitution prohibits a judge {rom holding “any other
office of profit or trust, under the authority of this state, or of the United States.” This

March 2001



OAG 2001-009 Attorney General 2-54

prohibition has been interpreted to apply to all judges, including acting and sitting county
court judges. 1996 Op. Att'y Gen. No. 96-024 at 2-86; 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-010 at 2-51
and 2-52; 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-131 at 2-286; see also 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-081
(syllabus).

R.C. 1907.16(B) similarly provides that “[n]o county court judge shall hold any other
office of trust or profit under the authority of this state or the United States.” Article 1V, §
6(B) of the Ohio Constitution and R.C. 1907.16(B) thus unequivocally prohibit an acting or
sitling county court judge from holding another office of profit or trust under the authority of
this state or of the United States. 1996 Op. Att'y Gen. No. 96-024 at 2-86; 1991 Op. Att'y Gen.
No. 91-010 at 2-51 and 2-52; 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-131 at 2-286; see also 1973 Op. Att'y
Gen. No. 73-081 (syllabus).

1996 Op. Att'y Gen. No. 96-024 at 2-86 and 2-87 and 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-131
at 2-286 and 2-287 concluded that the position of magistrate of a court of common pleas,
appointed pursuant to Ohio R. Civ. P. 53(A), is an office of profit or trust under the authority
of this state for purposes of Ohio Const. art. IV, § 6(B) and R.C. 1907.16(B).! See 1990 Op.
Att'y Gen. No. 90-089 at 2-381 through 2-383. As a result, these opinions advised, respec-
tively, that an acting or sitting county court judge is prohibited by Ohio Const. art. IV, § 6(B)
and R.C. 1907.16(B) [rom holding the position of magistrate of a court of common pleas,
appointed pursuant to Ohio R. Civ. P. 53(A). See generally 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-089 (an
individual may not serve simultaneously as an acting municipal court judge and referee of a
municipal court).

We are in agreement with the conclusions set forth in 1996 Op. Att'y Gen. No. 96-024
and 1969 Op. Ait'y Gen. No. 69-131. However, the [actual circumstances presented in these
two opinions were such that neither opinion found it necessary to consider whether the
prohibition against holding another office of profit or trust set forth in Ohio Const. art. IV, §
6(B) and R.C. 1907.16(B) applies to a part-time county court judge of one county holding a
magistrate’s position in another county, which is the issue presented by your question.

A review of Ohio Const. art. IV, § 6(B) and R.C. 1907.16(B) discloses no language in
either provision that limits its application to [ull-time county court judges. In fact, R.C.
1907.16(B) unequivocally states ‘‘/njo county court judge shall hold any other office of trust
or profit under the authority of this state or the United States." (Emphasis added.) The
prohibition against holding another office ol profit or trust set forth in Ohio Const. art. IV, §
6(B) and R.C. 1907.16(B) thus applies to both full-time and part-time county court judges.
See also 1973 Op. Ait'y Gen. No. 73-081 (syllabus) (“[t]he prohibition expressed in Article IV,
Section 6(B) of the Ohio Constitution, relating to the holding of an office of profit or trust,
applies to all judges’); 1969 Op. Ait'y Gen. No. 69-131 at 2-286 (“[t]he prohibition in [Ohio
Const. art. IV, § 6(B)] covers all judges without limitation”). See generally Provident Bank v.
Wood, 36 Ohio St. 2d 101, 105-06, 304 N.E.2d 378, 381 (1973) (‘[i]t is a cardinal rule that a
court must first look to the language of the statute itself to determine the legislative intent. If

I0hio R. Civ. P. 53(A) authorizes a court of record to appoint one or more magistrates.
“[P]rior to the amendment of Ohio R. Civ. P. 53 in 1995, the position of ‘magistrate’ was
titled ‘referee.”’ 1996 Op. Att'y Gen. No. 96-024 at 2-86. Before the Ohio Civil Rules of
Procedure became effective on July 1, 1970, R.C. 2315.26-.37 governed the appointment,
duties, and powers of referees. The provisions of R.C. 2315.26-.36 were incorporated into
Ohio R. Civ. P. 53. See generally 1969-1970 Ohio Laws, Part 111, 3017 (Am. H.B. 1201, July 1,
1971) (repealing R.C. 2315.26-.36 because these statutes were superseded by provisions
within the Ohio Civil Rules of Procedure).
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that inquiry reveals that the statute conveys a meaning which is clear, unequivocal and
definite, at that point the interpretative effort is at an end, and the statute must be applied
accordingly’’ (citation omitted)); 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-082 (syllabus) (Ohio Const. art.
IV, & 6(B) prohibits an assistant county prosecuting attorney from also serving as a part-
time municipal court judge”).

In addition, no language in Ohio Const. art. IV, § 6(B) or R.C. 1907.16(Bj indicates
that a county court judge is prohibited from holding an office of profit or trust only within
the county in which he serves. To the contrary, Ohio Const. art. IV, § 6(B) and R.C.
1907.16(B) explicitly state that a county court judge is prohibited from holding “any other
office” of profit or trust under the authority of this state. (Emphasis added.) “Where a statute
uses the word ‘any’ to modify a noun without selection, distinction, or limitation, it is
presumed that the legislative intent is that the noun modified by 'any’ be treated as a whole
class without division into smaller classes, and that ‘any’ may be equated to mean ‘all’ or
‘every’ in that context, especially where the statute uses mandatory language.” 2000 Op.
Att'y Gen. No. 2000-046 at 2-283. Thus, the fact that an office of profit or trust under the
authority of this state is not within the county in which a county court judge serves is not
germane when applying the provisions of Ohio Const. art. IV, § 6(B) and R.C. 1907.16(B).
Therefore, pursuant to Ohio Const. art. IV, § 6(B) and R.C. 1907.16(B), a person may not
hold simultaneously the positions of part-time county court judge and part-time domestic
relations magistrate of a court of common pleas, appointed pursuant to Ohio R. Civ. P.
53(A), in an adjacent county.

You state in your letter that R.C. 1901.11(A)(2) and the analysis in 1971 Op. Att'y
Gen. No. 71-005 (disapproved by 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-082) and 1992 Op. Att'y Gen.
No. 92-067 may permit us to conclude that the positions of part-time county court judge and
part-time domestic relations magistrate of a court of common pleas in an adjacent county
are compatible. R.C. 1901.11(A)(2) provides that “[plart-time judges shall be disqualified
from the practice of law only as to matters pending or originating in the courts in which they
serve during their terms of office.” Although the converse of this statute permits part-time
judges to practice law in matters not pending or originating in the courts in which they
serve, see Thomas v. Maxwell, 175 Ohio St. 233, 193 N.E.2d 150 (1963), this statute cannot
reasonably be interpreted as permitting a county court judge to serve as a magistrate of a
court of common pleas in an adjacent county.

As a general matter, R.C. 1901.11(A)(2) applics to part-time municipal court judges.?
See R.C. 1901.08; R.C. 1901.11(A)(1); Thomas v. Maxwell, 175 Ohio St. at 235-36, 193
N.E.2d at 152. Moreover, “[i]t is a well-established principle that exceptions to the applica-
tion or operation of the terms of a particular statute shall be recognized only when such
exceptions are sel [orth clearly and unambiguously either in the statute itself or in another
statute, and in those instances in which the General Assembly has not enacted an exception
to the terms of a particular statute, there is a presumption that it has intended that there
shall be no exceptions thereto.” 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-007 at 2-20; accord Scheut v.
State, 83 Ohio St. 146, 157-58, 93 N.E. 969, 972 (1910). The purpose of statutory language
permilting a judge to practice law in matters not pending or originating in the courts in
which he serves is not to create an exception to the prohibition against holding another
office of profit or trust set forth in Ohio Const. art. IV, § 6(B) and R.C. 1907.16(B). Rather,
this language was intended to clarify the situations in which it is permissible for a judge to

2Similar language permitting county court judges to practice law in matters not pending
or originating in the courts in which they serve appears in R.C. 1907.16(B).
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practice law. Accordingly, the language of R.C. 1901.11(A)(2) does not provide an exception
to the terms of Ohio Const. art. IV, § 6(B) and R.C. 1907.16(B).

Regarding 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-005 and 1992 Op. Att’y Gen. No. 92-067, you
state that since these opinions concluded that a county court judge may hold the position of
city solicitor and assistant city solicitor, ‘it ought to be compatible [for a county court judge]
to be a [mlagistrate in an adjoining county.” For the following reasons, we must respectfully
disagree. ‘

1971 Op. Att'y Gen. No. 71-005, which was disapproved by 1973 Op. Aty Gen. No.
73-082, concluded that the positions of county court judge and assistant city solicitor in an
adjoining county are compatible. In coming to this conclusion, however, the opinion failed
to mention the prohibition in Ohio Const. art. IV, § 6(B), and thus did not consider whether
the position of assistant city solicitor was an office of profit or trust for purposes of that
prohibition. 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-067, on the other hand, determined that the position
of city solicitor was not an office of profit or trust for purposes of the constitutional prohibi-
tion, and thus advised that such prohibition was not an impediment to a person serving both
as county court judge and city solicitor.

Neither opinion, however, addressed the question whether the position of magistrate
of a court of common pleas is an office of profit or trust for purposes of Ohio Const. art. IV, §
6(B) and R.C. 1907.16(B). Those opinions that have addressed this question have answered it
in the affirmative. 1996 Op. Att'y Gen. No. 96-024; 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-131. Thus,
Ohio Const. art. IV, § 6(B) and R.C. 1907.16(B) prohibit a part-time county court judge from
serving simultaneously as a part-time domestic relations magistrate of a court of common
pleas, appointed pursuant to Ohio R. Civ. P. 53(A), in an adjacent county.

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that article IV, §
6(B) of the Ohio Constitution and R.C. 1907.16(B) prohibit a part-time county court judge
from serving simultaneously as a pari-time domestic relations magistrate of a court of
common pleas, appointed pursuant to Ohio R. Civ. P. 53(A), in an adjacent county. (1996 Op.
Att'y Gen. No. 96-024 and 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-131, approved and followed.) '





