
Opin. 66-147 ATTORNEY GENERAL 2-300 

OPINION NO. 66-147 

Syllabus: 

l. A Regional Planning Commission may not delegate to a com­
mittee the authority to make decisions on behalf of the commission. 

2. A Regional Planning Commission cannot be changed into an 
advisory board by an amendment of the by-laws of the commission, 
making the full commission an advisory board which could then elect 
a commission to handle the approval of subdivisions and act on other 
matters the Regional Planning Commission is required to approve. 

3. When the area of Jurisdiction or a Regional Planning Com­
mission is composed in whole or in part of a county in which are 
situated less than five cities, the commission has no authority to 
adopt subdivision regulations for the area within three miles of 
such cities, if the city or cities have adopted a plan covering
such three mile area. 

4. A Regional Planning commission must adopt subdivision re­
gulation for its entire area of Jurisdiction. 

To: F. P. Neuenschwander, Director, Department of Development, Corumbus, 
Ohio 

By: William B. Saxbe, Attorney General, August 31, 1966 
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our request letter reads, in part, as follows: 

"In administering the Urban Planning Assistance 
Program, we have encountered difficulties with several 
Regional Planning Commissions in their ability of assum­
ing Jurisdiction over the approval of subdivisions 
within three miles of cities located within the Re­
gional Planning areas. 

"For instance, the Tri-County Regional Plan­
ning Commission with seventy-five (75) members has a 
very difficult time examining and discussing matters 
pertaining to approval or disapproval of subdivisions 
in detail necessary for intelligent decisions. Con­
sequently, the Regional Planning Commission has to 
rely heavily on sub-committees to take care of these 
matters. 

"Since we at this Department are aware of this 
problem in many areas, we would appreciate your
investigating and rendering an opinion on the 
following: 

"(l) Can the Regional Planning Commission dele­
gate approval authority to a sub-committee to make 
decisions on their behalf? 

"(2) In the event that this is not possible, 
can the Regional Planning Commission be changed
into an advisory board by an amendment of the By-Laws
of said Commission, making the full Commission an 
advisory board which could then elect a Commission 
of such number that could effectively handle the 
approval of subdivisions, and act on the other 
matters the Regional Planning commission is re­
quired to approve? 

"(3) If a particular Regional Planning Com­
mission is composed of three counties and if one 
county does not have the required five or more 
communities, can the Regional Planning Commission 
adopt subdivision regulations for Just the area 
within three miles of cities and villages within 
that one county or, must the subdivision regula­
tions be adopted for the entire area served by 
the Regional Planning Commission?" 

Your inquiry necessitates the consideration of applicable enabling 
statutes. Section 713.21, Revised Code, provides, in part: 

"The planning commission of any municipal
corporation or group of municipal corporations, 
any board of town'ship trustees, and the board 
of county commissioners of any county in which 
such municipal corporation or group of munici­
pal corporations is located or of any adjoin-
ing county may co-operate in the creation of a 
regional planning commission, for any region de­
fined as agreed upon by the planning commissions 
and boards, exclusive of any territory within the 



Opin. 66-147 ATTORNEY GENERAL 2-302 

limits of a municipal corporation not having a 
planning commission. 

"The number of members of such regional plan­
ning commission, their method of appointment, and 
the proportion of the costs of such regional plan­
ning to be borne respectively by the various muni­
cipal corporations, townships, and counties in the 
region shall be such as is determined by the plan­
ning commissions and boar:is." 

The powers and duties of a regional planning commission are de­
fined by Section 713.23, Revised Code, as being: 

"The regional or county planning commission 
shall make studies, maps, plans, and other reports 
of the region or county respectively, which may 
include adjoining areas, showing the commission's 
recommendation for systems of transportation, high­
ways, park and recreational facilities, the water 
supply, sewerage and sewage disposal, garbage dis­
posal, civic centers, and other public improve­
ments and land uses which affect the development 
of the region or county respectively, as a whole 
or as more than one political unit within the 
region or county, and which do not begin and ter­
minate within the boundaries of any single muni­
cipal corporation." 

The necessity for the approval of subdivision plats by the re­
gional planning commission is established by Section 711.10, Revised 
Code. 

"Whenever a county planning commission or 
a regional planning commission adopts a plan for 
the major streets or highways of the county or 
region, then no plat of a subdivision of land 
within such county or region, other than land 
within a municipal corporation or land within 
three miles of a city as provided in section 
711.09 of the Revised Code, shall be recorded 
until it is approved by such county or 
regional planning commission and such 
approval is indorsed in writing on the 
plat. The approval of the planning com-
mission or the refusal to approve shall 
be endorsed on the plat within thirty 
days after the submission of the plat 
for approval, or within such further 
time as the applying party may agree 
to; otherwise such plat is deemed ap-
proved, and the certificate of the 
planning commission as to the date of 
the submission of the plat for approval 
and the failure to take action thereon 
within such time shall be sufficient 
in lieu of the written indorsement or 
evidence of approval required by this 
section. The ground of refusal of ap-
proval of any plat submitted, including 
citation of or reference to the rule or 
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regulation violated by the plat, shall 
be stated upon the record of the commis­
sion. Within sixty days after such refusal 
the person submitting any plat which the 
county or regional planning commission re­
fuses to approve may file a petition in 
the court of common pleas of the proper 
county and the proceedings thereon shall 
be governed by the provisions of section 
711.09 of the Revised Code as in the case 
of the refusal of a planning authority to 
approve a plat." 

The language of Section 711.10, supra, when applicable, is 
explicit in requiring the approval of~regional planning 
commission before a plat of a subdivision may be recorded and 
such approval must be indorsed in writing on the plat. 

Further, if the regional planning commission refuses to 
approve a plat, the reason for such refusal must be stated upon 
the record of the commission. 

When called upon to interpret the certificate provision of 
Section 713.21, supra, I stated in Opinion No. 1207, Opinions 
of the Attorney General for 1964, page 259, paragraph 3 of the 
syllabus: 

"A regional planning commission may 
delegate authority to certain members to 
carry on the current operations of the 
commission, including the authority to 
approve and sign the 'certificates• re­
quired by Section 713.21, Revised Code." 

I am still in complete accord with the pronouncement I 
made in Opinion No. 1207, as it applies to the factual question 
presented, but I do not believe that a regional planning com­
mission can delegate to a committee the very function for which 
1t exists. 

The general rule relating to the delegation of power is 
expressed in Rapp et al. v. The City and the Storrs and Sedarns­
ville R. R. Co., 12 W.L.B. 119, as being: 

"There is one exception to the 
maxim, 1 Qui facet per alium, facit per 
se, 1 which is founded in justice and in 
reason, and which is, though not of as 
extensive application as the other, as 
certain in the application, and its 
limitations are as well understood as 
the maxim first spoken of, and that is 
that a delegated power cannot be re­
delegated." 

(Emphasis added) 

The statutes permitting the formation of a regional plan­
ning commission also establish the powers and duties of such 
commission. One of these functions is the approval or dis­
approval of certain subdivision plats by the commission. If 
the commission disapproves a plat the reason must be entered 
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on the record of the commission. The refusal by such commis­
sion may be appealed to the Court of Common Pleas. 

The legal intent expressed by the statute is that this 
commission is delegated the responsibility of establishing a 
master plan for the area within its jurisdiction and to ascer­
tain whether proposed plats for subdivisions conform to this 
plan. This plan is adopted by the entire commission composed 
of representatives of various political subdivisions. 

To permit the commission to delegate to a committee the 
power to make final determinations on accepting or refusing 
subdivision plats would not only deprive the other members of 
the commission of their statutory powers and duties, but would 
remove the need for the commission. 

While the commission can delegate to a committee the power 
to gather facts and make recommendations, it is my opinion, as 
substantiated by Rapp v. City and the Storrs and Sedamsville 
R. R. co., s1pra, that the statutory duties of the commission 
cannot be de egated to a committee. 

Regarding your second question, a regional planning com­
mission is strictly a creature of statutes. Although the 
actual membership of such a commission is left to the deter­
mination of the participating political units, the possible 
existence of such a commission is statutory. Once such a 
commission is formed, its operation and existen~e is dependent 
upon the statutes of Ohio. 

As previously stated, the commission cannot delegate its 
power to pass on subdivision plats to a committee. Further, 
there is no statutory authority for the commission to form a 
commission to which such powers can be delegated, and there 
is no statutory authority for the regional planning commission 
to be an advisory board. 

Regardless of how expedient other plans might be, the 
legislature has provided for the creation of regional planning 
commissions and has granted to such commissions certain powers 
and duties by statute. Any plans, duties or delegation of 
authority not in conformity within the statutes of Ohio are 
prohibited. 

While it is possible for a regional planning commission 
to reorganize into a smaller workable group, the commission 
has no power to make itself a mere advisory board to a commis­
sion of its own creation. 

In answer to your third question, the three mile limitation 
is established by Section 711.09, Revised Code, which provided, 
in part: 

"Whenever a city planning commission 
adopts a plan for the major streets or 
thoroughfares and for the parks and other 
open public grounds of a city or any part 
thereof, or for the unincorporated terri­
tory within three miles of the corporate 
limits thereof or any part thereof, 
then no plat of a subdivision of land 
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within such city or territory shall 
be recorded until it has been approved 
by the city planning commission and such 
approval indorsed in writing on the plat. 
If such land lies within three miles of 
more than one city, then this section 
shall apply to the approval of the plan­
ning commission of the city whose bound­
ary is nearest to the land." 

The authority of a regional planning commission to assume 
jurisdiction within three miles of cities is provided by the 
last paragraph of Section 711.09, supra, as being: 

"This section does not apply to unin­
corporated territory in any county having 
five or more cities and having a regional 
planning commission or county planning com­
mission not included within the geographic 
boundaries of a regional planning commis­
sion, where such regional or county plan­
ning commission has determined, by resolu­
tion, to exercise the authority granted 
under section 711.10 of the Revised Code 
for the unincorporated territory within 
three miles of cities within such a 
county." 

I note that the three mile limitation created by Section 
711.09, supra, applies only to cities and not to villages. 

Further, the exception granted by the last paragraph of 
Section 711.09, supra, to regional planning commissions applies 
only to a county having five or more cities. Also, the re­
gional planning commissi~n must adopt a resolution stating 
that it will exercise its authority over the unincorporated 
territory within three miles of cities within such county. 

Under the provisions of Section 713.21, supra, the area 
of jurisdiction of a regional planning commissI'on""may encom­
pass more than one county, but under the provisions of Sec­
tion 711.09, supra, such commission has no authority within 
three miles of any city when there are less than five cities 
in the county if such city or cities has assumed jurisdiction 
over such area beyond its territorial boundaries. 

Conversely, the regional planning commission would have 
jurisdiction over subdivision plats within three miles of a 
city located in a county containing fewer than five cities, 
if such city has not adopted a plan encompassing the three 
mile area adjacent to such city. 

Furthermore, the function of planning is to provide a 
pattern for the future development of a community. 

This pattern is referred to as a "comprehensive plan" 
which has been defined by the court in East Fairfield Coal 
co. v. Miller, 71 Ohio Law Abs. 490, as being: 

"A 'comprehensive plan', therefore, 
is the sum total of the considered opinion 
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of the planning commission or board as 
to the future development of the entire 
community from the standpoint of general
welfare, health, safety and morals." 

(Emphasis added) 

The necessity of a comprehensive plan is discussed in 
Grant v. Washington Twp., l Ohio App. 2d 84, as being: 

"Zoning classif;l.cations must be 
based on a comprehensive plan for the 
development of a governmental unit. 
Such a plan requires the gathering and 
analysis of data on existing land uses 
and the reasonably foreseeable needs 
.based upon population, economics, liv­
ing and transportation patterns, and 
all the many factors that do, or may
in the future, affect the unit's phy­
sical development." 

Also, under the provisions of Section 711.10, supra, the 
regional planning commission acquires the power to regulate
subdivision plats by the adoption of a plan for the major 
streets or highways of the region. 

Furthermore, it is provided by Section 711.10, supra, that: 

"Any such county or regional plan­
ning commission shall adopt general rules 
and regulations, of uniform application,
governing plats and subdivisions of land 
falling within its jurisdiction, * * *" 

Therefore, it is my opinion that a regional planning com­
mission must adopt subdivision regulations for the entire area 
served by the commission and not for just one county that is 
a portion of that area. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that: 

1. A Regional Planning Commission may not delegate to a 
committee the authority to make decisions on behalf of the 
commission. 

2. A Regional Plar.ning Commission cannot be changed into 
an advisory board by an amendment of the by-laws of the commis­
sion, making the full commission an advisory board which could 
then elect a commission to handle the approval of subdivisions 
and act on other matters the Regional Planning Commission is 
required to approve. 

3. When the area of jurisdiction of a Regional Planning
Commission is composed in whole or in part of a county in which 
are situated less than five cities, the commission has no 
authority to adopt subdivision regulations for the area within 
three miles of such cities, if the city or cities have adopted 
a plan covering such three mile area. 

4. A Regional Planning Commission must adopt subdivision 
regulation for its entire area of Jurisdiction. 




