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BOARD OF EDUCATION MAY H.EQUIRE PROSPECTIVE EM­

PLOYEES TO BE FINGERPRINTED AND CITY lVIAY PROVIDE 

THE SERVICE AT EXPENSE OF THE BOARD. § 3313.20, R.C. 

SYLLABUS: 

Pursuant to Section 3313.20, Revised Code, a board of education of a city school 
district may require that prospective employees be fingerprinted, and may expend 
funds therefor; and the municipal corporation in which the school board is located 
may provide the fingerprinting service, the expense to be paid by the school board. 

Columbus, Ohio, December 22, 1961 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"An inquiry has been received in this office from the Assistant 
Superintendent of Business Affairs of the Columbus Public 
Schools, in which it was stated that until recently prospective 
employees of the Columbus City Board of Education had been 
fingerprinted by the Police Department of the City of Columbus 
without charge. The city is at present charging $2.00 for this 
service. 

"It is the desire of the Columbus Board of Education to con­
titme to have prospective employees fingerprinted. Accordingly, 
will you please give consideration to the foregoing and issue your 
opinion on the following question: 

"May a municipal corporation under its home rule 
powers, require a board of education of a school district to 
pay a fee for ,fingerprinting service provided to such school 
district ?" 

The first question to consider in answering your request is whether a 

city board of education is authorized to pay a fee for the fingerprinting of 

its employees; remembering that, as public officers, members of a board of 

education have only such powers as are expressly delegated them by statute 

or are reasonably implied from those delegated (37 Ohio Jurisprudence, 

Section 74, pp. 933,934). 
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Under Section 3319.07, Revised Code, the board of education of each 

city, exempted village, and local school district shall employ the teachers 

of the public schools of their respective districts. Such board are also au­

thorized to hire other employees (Sections 3319.081 and 3313.18, Revised 

Code). 

I have been unable to find any specific authority for a board to require 

the fingerprinting of prospective employees; however, Section 3313.20, 

Revised Code, reads in part : 

"The board of education shall make such rules and regulations 
as are necessary for its government and the government of its em­
ployees and the pupils of the schools. * * *" 

In the case of Quigg v. Board of Education, 69 Ohio App., 165, 

( 1941) the above provision, then Section 47SO, General Code, was held to 

authorize a board of education to require periodic physical examinations 

for its non-teaching employees. 

As to the adoption of rules in general, it is stated 111 36 Ohio Juris­

prudence, Section 333, starting at page 345: 

"* * * The policy of the law is to vest boards of education 
with large powers in adopting rules and regulations for the gov­
ernment of schools under their control. However, all rules and 
regulations must be suitably adapted to the purposes of the exist­
ence of the board and cannot be either inconsistent with the law, 
unreasonable, or oppressive. * * * 

"Courts will not attempt to interfere with rules established by 
the board, to revise them, or to intervene to prevent their being 
put into appropriate operation, unless such rules are unreasonable, 
a clear abuse of discretion, or a violation of law. So disinclined to 
interefere with regulations adopted by schools are the courts 
usually that they will not consider whether the regulations are 
wise or expedient, but merely whether they are a reasonable exer­
cise of the power and discretion of the board." 

I note that under Section 3319.30, Revised Code, a teacher's certifi­

cate must certify to the good moral character of the holder thereof. Also, 

under Section 3319.31, Revised Code, where the holder of a certificate is 

found intemperate, immoral, incompetent, negligent or guilty of conduct 

unbecoming to his position, his certificate should be revoked. And, under 

Section 143.272, Revised Code, any employee, including a teacher, may be 

removed if he advocates or wilfully retains membership in an organization 

which advocates overthrow of the government by force, violence, or other 

unlawful means. 
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Obviously, the above-noted restrictions have been inserted in the law 

for the protection of the students and of the public in general, as the moral 

caliber of the school teachers of the state is of utmost importance to the 

public welfare. And in ascertaining the fitness of job applicants, the use of 

fingerprints would appear to be of considerable value to the school board. 

Accordingly, I conclude that the authority of a board of education to 

require the fingerprinting of prospective employees may be reasonably con­

sidered as necessary for the government of the school board, its employees, 

and its pupils under Section 3313.20, supra. And having such authority, 

it follows that the board may expend funds to have the task performed. 

Next to consider is whether a municipal corporation may furnish such 

service at a charge. There does not appear to be any statutory authority 

for the rendering of such service; however, pursuant to Section 3 of Article 

XVIII, Ohio Constitution, a municipal corporation has all powers of local 

self-government and may adopt and enforce within its limits such local 

police, sanitary and other similar regulations as are not in conflict with 

general law. 

The furnishing of the fingerprinting service to the city school board 

would not conflict with general law. Also, since the fingerprinting opera­

tion would, no doubt, be a part of the city's police department, the service 

to the school board would be only incidental to the main operation. 

The city would, of course, have no duty to furnish the service to the 

school board. The school district is not a part of the city government-it 

is a separate political subdivision. And since the service to the school board 

would cause an expense to the city, it would be only proper that the city 

set a fee for said service. 

Answering your specific question, therefore, it is my opinion and you 

are advised that pursuant to Section 3313.20, Revised Code, a board of 

education of a city school district may require that prospective employees 

be fingerprinted, and may expend funds therefor; and the municipal cor­

poration in which the school board is located may provide the fingerprinting 

service, the expense to be paid by the school board. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


