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TAXATION-EDUCATION-REQUIRED LEVY FOR SCHOOL 
OPERATIONS; §3317.02 RC. DOES NOT INCLUDE ANY LEV­
IES FOR BOND RETIREMENT FOR SCHOOL CONSTRUCTION 
OR CAPITAL IMPROVEMENTS 

SYLLABUS: 

The required tax levy of at least 10 mills for current school operation for the 
current calendar year as contained in Section 3317.02, Revised Code, does not include 
any levies for the retirement of bonds which the school district may have issued for 
school construction or other permanent improvements. 

Columbus, Ohio, February 20, 1958 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 
State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"Section 3317.02 provides for payments to the school dis­
tricts of Ohio under the Foundation Program. The first para­
graph of this section says : 
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'There shall be paid, in the last quarter of the calendar 
year 1956 and in each calendar year thereafter, to each 
local, exempted village and city school district, which 
has a tax levy for current school operation for the cur­
rent calendar year of at least ten mills, etc.' 

"A formal opinion is respectfully requested as to whether 
the words, 'which has a tax levy for current school operation for 
the current calendar year of at least ten mills' is intended to in­
clude any levies for the retirement of bonds which the districts 
might have issued for school construction, etc. In this connection, 
it might be well for you to consider the case of State vs. Brown, 
112 Ohio State 590, as well as the case of State ex rel Ohio Pub­
lic Service Company vs. City of Alliance, 52 Ohio Appeals 252. 

"The section which I have in Pages Code concludes with 
this language : 

'All funds allocated to school districts under this section 
shall be used to pay current operating expenses.' 

"However, there is an editor's note affixed to the section 
which appears in the Supplement and reads: 

'The last sentence of this section as printed in the bound 
volume should be deleted. Its inclusion was an error as 
it was dropped by the amendment of this section in 125 
v. 603.' 

"This, of course, would have no bearing on the question I 
am raising other than to show that it was the intent of the Legis­
lature to limit the gifts to only such expenditures which were 
exclusive of capital improvements." 

The sole question presented by your communication appears to be 

whether a levy made by a board of education for the payment of bonds is 

to be regarded as a part of the tax levy made by a board of education for 

"current school operation". I find no definition of "current operating ex­

penses" in the school law, but since Section 3317.02, Revised Code, from 

which you have quoted, refers to the tax levy, I feel justified in resorting 

to the tax levy for such definition. 

In Section 5705.01 (F), Revised Code, it is provided: 

"(F) 'Current operating expenses' and 'current expenses 
mean the lawful expenditures of a subdivision, except those for 
permanent improvements, and except payments for interest, sink-
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ing fund, and retirement of bonds, notes, and certificates of 111-

debtedness of the subdivision." 

This provision leaves no doubt as to the limits of the term "current 

operating expenses" and as you will note, expressly excludes levies for 

payment of interest, sinking fund and retirement of bonds, notes and 

certificates of indebtedness. 

The Supreme Court in the case of State ex rel. Janes v. Brown, 122 

Ohio St., 590, announced the same conclusion as to "current expenses" 

of the state government, as used in Section 1 (cl), Article II, Ohio Consti­

tution, which provides that ''laws providing for tax levies for the current 

expenses of the state government * * * shall not be subject to the ref­

erendum". 

I do not understand your reference to the sentence "all funds allocated 

to school districts under this section shall be used to pay current operating 

expenses" being the last sentence in said Section 3317.02, Revised Code. 

You suggest that according to an annotation in Page's Code, this sentence 

has been deleted from Section 3317.02, Revised Code. I find on exami­

nation of the latest amendment of that section as contained in House Bill 

145, 102nd General Assembly, that the sentence above quoted appears as 

a concluding sentence in the section. You will also find it in the next 

preceding amendment of said section, as found in 126 Ohio Laws, 288. 

In answer to your question it is my opinion and you are advised that 

the required tax levy of at least ten mills for current school operation for 

the current calendar year as contained in Section 3317.02, Revised Code, 

does not include any levies for the retirement of bonds which the school 

district may have issued for school construction or other permanent im­

provements. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




