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390 OPINIONS 

GOVERNOR FILLS VACANCY BY APPOINTMENT IF INCUM­

BENT JUDGE DIES AFTER FORTY DAYS PRIOR TO ELEC­
TION-OHIO CONSTITUTION, ART. IV, SEC. 13-§3513.31, RC. 

SYLLABUS: 

1. If an incumbent judge holding an unexpired term dies after forty days prior 
to an election, at which his successor could have been chosen had he died earlier, 
Section 13, Article IV, Ohio Constitution, applies and the governor fills the 
vacancy by appointment until a successor can be elected at the first general election 
for such position held more than forty days after such vacancy shall have occurred, 
provided that if the unexpired term ends within one year immediately following the 
date of such general election, no election shall be held and the appointment shall 
be for the entire unexpired term. 

2. If an incumbent judge holding an unexpired term dies subsequent to the 
one-hundredth day prior to the primary election and prior to the fortieth day 
before the election at which his successor could be elected, election must be held 
to fill such vacancy and the appropriate committee of each political party may 
select such party's candidate in the next general election pursuant to Section 3513.31, 
Revised Code. 

Columbus, Ohio, July 15, 1959 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 
County of Cuyahoga, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"Our local Board of Elections has requested me to ask you 
for an opinion as to the following situations arising in connection 
with R.C. Section 3505.05: 
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" ( 1) What happens if an incumbent judge holding an un­
expired term dies after 40 days prior to an election at which, had 
he died earlier, his successor could have been chosen from two 
party-nominated candidates? In such case, does the governor 
appoint the successor who would hold office until the next election 
at which the office could be voted on? 

"(2) What happens if an incumbent judge holding an un­
expired term dies before 80 days prior to an election (at which 
his successor could ordinarily be elected) but not leaving enough 
time to process petitions? Does the governor appoint a successor, 
or is there some other result?" 
In answer to your first question, reference is made to Section 13, 

Article IV, Ohio Constitution. This Section reads as follows: 

"In case the office of any judge shall become vacant, before 
the expiration of the regular term for which he was elected, the 
vacancy shall be filled by appointment by the governor, until a 
successor is elected and has qualified ; and such successor shall be 
elected for the unexpired term, at the first general election for the 
office which is vacant that occurs more than forty days after the 
vacancy shall have occurred; provided, however, that when the 
unexpired term ends within one year immediately following the 
date of such general election, an election to fill such unexpired 
term shall not be held and the appointment shall be for such un­
expired term." 

You are concerned with the vacancy created by the death of an 

incumbent judge, which death occurred after forty days prior to a general 

election and presumably before that election. The constitutional pro­

vision expressly provides for an appointment by the governor to fill the 

unexpired term until a successor is elected. The constitution further 

provides that the successor shall be elected at the first general election 

for the office occurring more than forty days after the vacancy was 

created. As your question relates to a vacancy occurring after such forty­

day period, the successor would be elected at the next ensuing general 

election for the office following the one mentioned in your question. This 

will be true provided, of course, that the unexpired term would not end 

within one year immediately following the date of the general election at 

which the successor would be elected. If it did so expire, the appointment 

would be for the entire unexpired term. 

In answer to your second question, two statutes appear to be perti­

nent. Section 3505.05, Revised Code, provides in part as follows: 
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"If a person holding a judicial office for a term for which no 
election would otherwise be held at the next general election dies 
prior to the fortieth day and on or after the eightieth day before 
the day of the general election, the appropriate committee of each 
political party, acting as in the case of a vacancy in a party nomi­
nation as provided for in section 3513.31 of the Revised Code, 
may select a person as the candidate of its party for election to 
the unexpired term of such office. Such committee shall certify 
the name of such candidate, and thereupon such name shall be 
printed under the title of said office on a separate nonpartisan 
ballot to be used at such general election. 

"* * *" 

Section 3513.31, Revised Code, was amended m 1955, effective 

January 1, 1956, and reads as follows: 
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"If a person holding an elective office dies subsequently to 
the one-hundredth day before the day of a primary election and 
prior to the fortieth day before the day of the next general 
election, and if, under the laws of this state, a person may be 
elected at such general election to fill the unexpired term of the 
person who has died, the appropriate committee of each political 
party, acting as in the case of a vacancy in a party nomination, 
as provided in the first four paragraphs of this section, may select 
a person as the candidate of its party for election for such un­
expired term at such general election, and certify his name. 
Thereupon such name shall be printed as such candidate under 
proper titles and in the proper place on the proper ballots for use 
at such election. In the event that a person has been nominated 
in a primary election, the authorized committee of that political 
party shall not select and certify a person as the candidate of 
such party." 

Section 3505.05, Revised Code, provides for elections to fill judicial 

vacancies occurring prior to the fortieth and on or after the eightieth 

day before the general election. 

Section 3513.31, Revised Code, provides for elections to fill vacancies 

occurring subsequent to the one-hundredth day before the primary elec­

tion and prior to the fortieth day before the next general election. 

These two sections in no way affect the provisions of Section 13, 

Article IV of the Ohio Constitution. The governor would still appoint 

a successor to fill the judicial office until the time of the next general 

election for the office occurring more than forty days after the vacancy 
was created. 
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Section 3513.31, Revised Code, provides that under the facts of your 

second question and presuming that the death of the incumbent occurred 

subsequently to the one-hundredth day before the primary election, that 

the appropriate committee of each political party may select a person as 

the candidate of its party for election for such unexpired term at the 

next general election. 

In Opinion No. 2276, Opinions of the Attorney General for 1958, 

it was held that where a vacancy in any elective office, including judicial 

office, occurs by death of the incumbent subsequently to the one-hundredth 

day before the day of a primary election, and prior to the fortieth day 

before the next general election, and if such vacancy may be filled by 

election at such general election, the appropriate committee of each poli­

tical party may select such party's candidate in such general election and 

the name of such candidate must be printed on the ballot in such general 

election, all as provided in Sections 3513.31 and 3505.05, Revised Code. 

It appears that the provisions of Section 3513.31, Revised Code, would 

clearly provide for the nomination by the political parties of candidates 

under the facts which you present. Even though there is an inference 

in Section 3505.05, Revised Code, that candidates for judicial office in 

which a vacancy has occurred more than eighty days prior to the general 

election would be supplied by some other means, it is my opinion that there 

is no basic conflict between the two statutes. Section 3505.05, Revised 

Code, applies to judicial vacancies occurring between the fortieth and 

eightieth day before an election while the provisions of Section 3513.31, 

Revised Code, apply to all vacancies in elective offices including judicial, 

which occur before the fortieth day before the general election and after 

the one-hundredth day prior to the primary election. This latter section 

supplies the answer to your second question. 

It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised as 

follows: 

1. If an incumbent judge holding an unexpired term dies after 

forty days prior to an election, at which his successor could have been 

chosen had he died earlier, Section 13, Article IV, Ohio Constitution, 

applies and the governor fills the vacancy by appointment until a successor 

can be elected at the first general election for such position held more than 

forty days after such vacancy shall have occurred, provided that if the 

unexpired term ends within one year immediately following the date of 
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such general election, no election shall be held and the appointment shall 

be for the entire unexpired term. 

2. If an incumbent judge holding an unexpired term dies subsequent 

to the one-hundredth day prior to the primary election and prior to the 

fortieth day before the election at which his successor could be elected, 

election must be held to fill such vacancy and the appropriate committee 

of each poli~ical party may select such party's candidate in the next general 

election pursuant to Section 3513.31, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




