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assessment rates upon the land and, if taken into consideration at all, should affect 
the value for inheritance tax purposes of the successions to the land. This ques­
tion is not submitted by the commission and has not been fully considered herein. 
On the exact point raised by the commission's letter the advice of this department 
is that the unpaid installments of assessments should not be deducted from the 
general personal estate of the decedent as debts of that estate. 

1864. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

SCHOOLS-APPORTIOJ'\MENT OF STATE COMMON SCHOOL FUND­
PERSOJ'\AL SERVICE EXPENSE INCURRED IN TRANSPORTATION 
QF PUPILS SHALL BE COMPUTED IN SPECIFIC MANNER MEN­
TIONED IN SECTION 7787 G. C.-WHAT BOARD OF EDUCATION 
NOT AUTHORIZED TO C01!PUTE IN COST OF TRANSPORTATION. 

In the apportionment of the state common school fund, the personal service 
expense incurred in transporti11g pupils shall be computed in the specific manner 
mmtioncd in section 7787 G. C., and a board of education is not authorized to com­
pute in the cost of transportation in a school district, such additional items as de­
trcciation, repairs, replacement, storage, taxes, insurance or interest on investment, 
such personal service expense being limited to the things only which appear in the 
statute. 

CoLUMBUS, OHIO, February 21, 1921. 

HoN. ALLAN G. ArGLER, Prosecuting Attorney, Norwalk, Ohio. 
DEAR Sm :-Acknowledgment is made of the receipt of your request for the 

opinion of this department on the statement of facts submitted to you by the county 
superintendent of schools of your county, such statement reading as follows: 

"This office kindly requests of you the opinion of the Attorney-Gen­
eral of the state of Ohio, upon section 7787, General Code of Ohio, as 
amended, page 1311, Ohio Laws, 1919, which reads in part as follows: 

'The personal service expense incurred in transporting pupils shall be 
computed as follows : 

1. In case the district owns the vehicle of transportation and the 
means of locomotion, the entire compensation paid to the driver shall con­
stitute such personal service expense attributable to such driver. 

2. In case the district owns the vehicle of transportation, but not the 
m~ans of locomotion, one-half the amount paid for transporting pupils in 
such vehicle shall constitute such personal service expense. 

3. In case the district owns neither the vehicle nor the means of loco­
motion, one-third the amount paid for transporting pupils shall constitute 
such expense.' 

(a) What constitutes 'personal service' in each of the above para­
graphs? 

(b) In paragraph '3' above, 'personal service' certainly includes in its 
sum a combination of such items as personal and locomotion wages, depre­
ciation, repairs, replacements, storage, taxes, insurance, interest upon in-
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vestments, etc., as applied to the vehicle of transportation. Does it not 
therefore consistently follow that said named items may justly be included 
in computing 'the entire compensation paid to the driver', in paragraph '1' 
above, and in computing 'one-half the amount paid for transporting pupils 
in such vehicle', in paragraph '2' above?" 
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The question submitted grows out of the manner of apportionment of the 
state common school fund, as provided in House Bill 615, passed by the last Gen­
eral Assembly, appearing at page 1323, 108 Ohio Laws, Part II. Section 7600 G. C. 
of such act says in part: 

"* * * The state common school fund shall be apportioned to each 
school district and part of district within the county on the basis of the 
number of teachers and other educational employes employed therein, and 
the expense of transporting pupils as shown by the reports required by law 
and the balance according to the ratio which the aggregate days of attend­
ance of pupils in such districts bears to the aggregate days of attendance 
of pupils in the entire county. * * * That (annual distribution) attrib­
utable to expense of transportation of pupils shall be thirty-seven and 
one-half per centum of the personal service expense incurred in such trans­
portation." 

Relative to the reports required by law, mentioned in ·section 7600, section 
1787, in its first paragraph, reads as follows: 

"The board of education of each district shall make a report to the 
county auditor, on or before the first day of August in each year, contain­
ing a statement of the receipts and expenditures of the board, the number 
of schools sustained, including trade or technical schools, extension schools, 
night schools, summer schools, and other special school activities, the 
length of time they are sustained, the enrollment of pupils, the average 
monthly enrollment, and average daily attendance, the aggregate days of 
attendance of pupils, the number and qualifications of teachers and the 
number of other school employes mentioned in section seven thousand 
six hundred of the General Code employed, and their salaries, the number 
of school houses and school rooms, the personal service expense incurred 
in transporting pupils, and such other items as the superintendent of public 
instruction requires." 

Then follows in such section the method to be used in computing such trans­
. portation charges, as set forth and quoted in the statement of facts given above. 
You desire to know what constitutes "personal service" in each of the above para­
graphs marked 1, 2 and 3, and appearing in section 7787 G. C. 

It appears in the enacting of House Bill 615, a new revenue measure, providing 
for the maintenance of the public schools of the state, it was desired that in view 
of the fact that transportation of pupils to consolidated and centralized schools had 
lessened the number of used school houses and thereby also lessened the number 
of teachers required, the state common school fund should be used in part toward 
such transportation expense incurred. It was necessary to select some method of 
computation in arriving at such proposed relief in assisting on transportation ex­
pense, and thus the provisions appearing in section 7787 occurred. This act itself 
creates an item to be known as personal service expense, and then proceeds in the 
three paragraphs indicated in section 7787 to define what shall constitute such per-
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sonal service expense in each of the three kinds of cases. In other words, after 
creating the item called "personal service expense," the General Assembly, in 7787 
G. C., gives the definition by statute as to what shall constitute such personal ser­
vice expense under either of the three conditions that could obtain. Thus in para­
graph 1 the law is clear that "tlze entire compensation paid to the driver shall con­
stitute such personal service expense"; again, in paragraph 2 "one-lzalf tlze amount 
paid for transporting pupils in such vehicle shall constitute such personal service 
expense"; again, in paragraph 3, "one-third the amount paid for transporting pupils 
shall constitute such (personal service) expense." 

Thus we find that the statute itself has placed the definition on what shall 
constitute personal service expense in computing school transportation and no 
other definition or construction of personal service expense, as regards this act, 
would apply, since the General Assembly has limited in very clear terms just ex­
actly what it means. Inasmuch as the statute itself defines what "personal ser­
vice" expense shall be, no other definition as to the "personal service," causing 
such expense would apply. Rather does the General Assembly intend that the com­
putation shall be on "amount paid" in exact dollars and cents, as appears from 
the records and reports required to be filed by the board of education in its trans­
mission of facts to the county auditor. (Sec. 7787.) 

It is true, as indicated in the closing paragraph of the letter of the county 
superintendent that in the computation in the third paragraph, that is, those cases 
where the district owns neither the vehicle or the means of locomotion, that the 
amount paid for transporting pupils would naturally include in practice at least 
"depreciation, repairs, replacement, storage, taxes, insurance and interest upon 
investment," because in making his bid to the board of education to transport the 
pupils on a given route, the bidder would figure these things in as his personal 
expense in order to arrive at the figure which would constitute his' bid, which 
figure, if accepted by the board of education, would be "the amount paid for 
transporting pupils" on that particular route. But even under paragraph 3, as in 
the case immediately under discussion, the board of education does not take any 
official cognizance of these things which go into the figure furnished by the school 
driver or contractor, for all the board considers is the amount of the bid, which, if 
accepted, becomes the amount paid. In other words, while the driver or contractor, 
in a case where the district owned neither the vehicle or the means of locomotion, 
would arrive at a price at which he could perform the work, because he individ­
ually had figured these things in his bid, it does not follow that the board of edu­
cation has any knowledge of what such depreciation, or repairs, or taxes, or insur­
ance, or interest upon investments, might be. The argument of the superintendent 
seems to be that because these things entered into, in an indirect way, the transac­
tions which follow in a case where the district owns neither the vehicle or the 
means of locomotion, and the driver having the contract has figured all of these 
things in his bid, the same rule of allowance for these particular features would 
also apply to those cases mentioned in paragraph 1 and paragraph 2; that is, first 
where the district owned the vehicle and the means of locomotion, or, in other 
words, everything necessary except the driving of the same, and, in the second 
case, where the district owned the vehicle of transportation but not the means of 
locomotion. The result of this would be that the district would receive a larger 
fraction of the state common school fund than it would if the computation was 
upon exact amounts paid out. It is not believed that it was the intention of the 
General Assembly that these things, like depreciation, repairs, replacement, taxes, 
insurance, interest on investment, etc., were to be used at all in arriving at the cost 
of transportation in a given district, because it is perfectly apparent at once the 
amount of auditing and ,'figuring which would result. On the other hand, the 
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law seems to have attempted to state in the most direct terms that the computation 
shall be directly on amounts paid, that is, in cases under paragraph 1 "the entire 
compensation paid to the driver", and in paragraph 2, "one-half the amount paid 
for transporting pupils", and in paragraph 3, "one-third the amount paid for trans­
porting pupils." In either of the three cases mentioned, where the district owns 
all of the means of transportation, where it owns the vehicle and not the means of 
iocomotim~, or where it owns neither the vehicle or means of locomotion, the intent 
of the Jaw means "amount paid" for transporting pupils; that is, the amount of 
money actually paid out by the board of education on vouchers issued for services 
rendered, and it is not possible to read into section 7787 any construction that the 
apportionment pf the state common school fund allowed for transportation of 
pupils should consider depreciation, repairs, replacement, storage, taxes, insurance 
or interest upon investments, since the definition of personal service expense is 
made by statute and is thus limited wholly to. those exact things which the statute 
sets out in its own definition. 

1865. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

SCHOOLS-HOUSE BILL NO. 592, 108 0. L., 1132, PROVIDING FOR RE­
PLACE11EKT FUND DOES NOT CHANGE OR MODIFY PROVISIONS 
OF SECTION 7603-MONEYS RECEIVED FROJ\f SALE OF SCHOOL 
PROPERTY UNDER SECTIONS 4756 AXD 7730-1 G. C. SHOULD BE 
PLACED IN CONTINGENT FUND. 

The provisions of House Bill No. 592 (Sec. 75~7-1, 7587-2, 7587-3, 7587-4 and 
7587-5 G. C., 108 Ohio Laws, Part II, p. 1132) providing for a replacement fund, 
would not change or modify the provisions of section 7603 that moneys received 
from the sale of school property sold in complial!ce with sections 4756 and 7730-1 
G. C., should be placed in the contingent fund of the board of education. 

CoLUMllUS, Onro, February 21, 1921. 

EoN. H. F. BuRKET, Prosecuting Attorney, Findlay, Ohio. 
DEAR Sm :-Acknowledgment is made of the receipt of your request for the 

opinion of this department upon the following statement of facts: 

"The board of education of Union township sold on the 15th day of 
January, 1921, fiye abandoned school houses and grounds pertaining to each. 
The board of education wants to know whether the money derived from 
the sale of these school buildings and this real estate should be placed in a 
building fund or should be placed in a contingent fund for school pur­
poses. Apparently this sale was made under section 7730-1, found in Vol. 
108 of the Ohio Laws, Part 2, page 1173." 

In considering your question you are advised that nowhere in the existing 
statutes is there any specific statement as to ;where money should be placed, where 
such funds have resulted from the sale of school buildings and grounds. How­
ever, your attention is invited to section 7603 G. C., which reads as follows: 


