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TAX COMMISSIONER - TAXATION - SALES OF MALT 

LIQUOR SUBJECT TO EXCISE TAX IMPOSED BY 4305.01 

ET SEQ. R. C. AND 4301.42 ET SEQ. R. C.-NOT 5739.02(8). 

SYLLABUS: 

Sales of malt liquor are subject to the excise tax imposed as ,provided in Sections 
4305.01, et seq., and 4301.42, et seq., Revised Code of Ohio, and are not subject to 
taxation under the provisions of Section 5739.02, Revised Code of Ohio. 

Columbus, Ohio, January 2, 1957 

Hon. Stanley J. Bowers, Tax •Commissioner 

Department of Taxation, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Your opinion is respectfully requested as to the following: 

"1. Are sales of malt liquor or malt beverage exempt from 
the sales tax by virtue of Section 5739.02 ( 8), Revised Code, or 
any other provision of Ohio law? 

"2. If sales of malt beverage are subject to the sales tax, 
should the amount of tax imposed on malt beverages sold in bulk 
and in bottles and cans by Section 4305.01, et seq., and Section 
4301.42, et seq., respectively, Revised Code, be included in the 
'price' as defined in Section 5739.01, Revised Code, which is the 
base upon which the amount of sales tax is computed?" 

I am informed that sales of malt liquor have never been taxed under 

the Ohio retail sales tax since the enactment of the law some twenty 

yean ago and that this request for an opinion relates to the validity of 

the past interpretation of the Department of Taxation in exempting 

sales of malt liquor and malt beverages during this period. 

It would appear necessary to look to the statutory history to de~ 

termine the reason for the exemption initially and the validity of the 

continuance of the exemption. 
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At the time of the enactment of the Ohio Sales Tax Act in 1934, 

Section 5546-2 (5), General Code, 115 Ohio Laws, Part 2, page 308, 

now Section 5739.02 (8), Revised Code, read as follows: 

"The tax hereby levied does not apply to the following sales: 

"5. Sales of beer as defined by section 6212-63 of the Gen­
eral •Code, whether in bulk or in bottles, sales of wine, and sales 
of spirituous liquors by the department of liquor control." 

At this time Section 6212-63, General Code, 115 Ohio Laws, Part 2, 

page 161, defined beer thusly: 

"For the purposes of sections 6212-44 to 6212-49, both in­
clusive, of the General Code, sections 6212-49a to 6212-49t, both 
inclusive, of the General Code, sections 6212-50 to 6212-54, both 
inclusive, of the General Code, section 6212-54a of the General 
Code, sections 6212-55 to 6212-62, hoth inclusive, of the General 
·Code and section 6212-64 of the General Code, the term 'beer' as 
used in any of said sections shall include beer, lager beer, ale, 
stout and porter, ale, and other brewed or fermented beverages 
containing one-half of one per centum or more of alcohol by 
weight but not more than 3.2 per centum of alcohol by weight." 

Therefore, at the time of the enactment of the Sales Tax Act the 

exemption in Section 5546-2 ( 5), General Code, for beer as defined in 

Section 6212-63, General Code, is limited to brewed or fermented bever­

ages containing not more than 3.2 per centum of alcohol by weight. 

At this time, however, Section 5546-2 ( 5), General Code, also ex­

empted sales of wine and sales of spirituous liquor by the Department 

of Liquor Control. For purposes of the sales tax exemption neither of 

the terms is defined. 

It is significant that when Section 5546-2 (5), General Code, was 

enacted the Liquor Control Act made three classifications of alcoholic 

beverages, two being classed as intoxicating liquor. Section 6064-1, Gen­

eral Code, 115 Ohio Laws, Part 2, page 118, read as follows: 

"As used in and for the purposes of this act: 

"The phrase 'intoxicating liquor' includes any and all liquids 
and compounds which contain more than 3.2 per centum of 
alcohol by weight and are fit for use for beverage purposes, 
from whatsoever source and by whatsoever process produced, by 
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whatsoever name called and whether or not the same are medi­
cated, proprietary, or patented; and any and all solids which 
contain any alcohol. 

" 'Beer' includes all beverages containing one-half of one per 
centum or more of alcohol by weight but not more than 3.2 per 
centum of alcohol by weight. 

" 'Wine' includes all intoxicating liquors containing not more 
than seventeen per centum of alcohol by volume. 

'The term 'spirituous liquor' includes all intoxicating liquors 
containing more than seventeen per centum of alcohol by volume." 

By Section 6064-15, General Code, 115 Ohio Laws, Part 2, page 130, 

the holder of a "Permit A-1" was authorized to manufacture beer and 

other malt liquor containing not more than six per centum of alcohol by 

weight and to sell such for home use and to retail and wholesale permit 

holders. 

Beer and other malt liquors in excess of 3.2 per centum were 

taxed as wine as were mixed beverages pursuant to Section 6064-41, 

General Code, 115 Ohio Laws, Part 2, page 150. 

This tax on wine and beer is a sales tax. Cleveland Sandusky Brew­

mg Corp. v. Evatt, 146 Ohio St., 7, 9. While in Ohio there appears to 

be no constitutional prohibition against double taxation, the general rnle 

in statutory construction is that statutes if at all possible will be construed 

to avoid double taxation. 51 American Jurisprudence, Taxation, Section 

286, page 340. Therefore, the logical assumption was that the legislature 

had by the use of the word "wine" exempted from the sales tax ,in 

Section 5546-2 ( 5), General Code, malt liquor and mixed beverages, both 

being subject to a sales tax as wine under Section 6064-41, General Code. 

This was the interpretation of the department and I believe the correct 
interpretation. 

Having determined that at the time of the enactment of the Sales 

Tax Act malt liquor was not subject to the application of the retail sales 

tax, the question narrows down to whether the legislature by some sub­

sequent act has revoked the retail sales tax exemption of malt liquor. 

It should be here emphasized that Section 5739.02 (8), Revised Code, 

Section 5546-2 ( 5), General Code, has not been changed since its enact­

ment other than to change the reference numbers in the Code in the 
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definition of beer. The legislature has made some changes in the Liquor 
Control Act. 

Section 6064-1, General Code, 116 Ohio Laws, 515, was amended in 
1935 and wine was redefined as intoxicating liquor made from fermenta­

tion of grapes and fruits. Section 6064-41a, General Code, 116 Ohio Laws, 

539, was enacted and this section taxed beer, ale, stout, porter and other 
malt liquor in excess of 3.2 per centum sold in bottles at a fixed rate per 

six ounces. 

Section 6212-48, General Code, 116 Ohio Laws, 543, taxed beer, ale, 

porter, stout and other malt liquor in containers other than sealed bottles. 
In 1937, Section 6064-1, General Code, 117 Ohio Laws, 628, was again 
amended and added definitions for malt liquor and mixed beverages. As 

stated previously, there was no change in Section 5739.02 (8), Revised 
Code, Section 5546-2 (5), General Code. 

If the legislature has revoked the exemption accorded malt liquor, 
it would have to be by implication by one of the foregoing enactments or 
amendments. None of the above makes any change which would affect the 

reason for the exemption that is to avoid multiple taxation of sales of 

malt liquor. 

Amendments and repeals by implication are not favored in the law. 

In re Estate of Friedman, 154 Ohio St., 1, 10. And in light of this there 

is justification for the action of the department in the continuation of 
the exemption of malt liquor from the general sales tax. Due to the long 
continued administrative ,practice of exemption from the sales tax im­

posed by Section 5739.02, Revised Code, section 5546-2, General Code, 
of sales of malt liquor, coupled with the foregoing history, I am not 

constrained to change the initial construction given to Section 5739.02 (8), 

Revised Code, Section 5546-2 (5), General Code. 

You have called my attention to the fact that the term "food" as 

used in Section 5739.02, Revised Code, does not include malt liquor. The 
exemption for food in Section 5739.02, Revised Code, is the same as the 

constitutional prohibition against the taxing of purchases of food for 
human consumption off the ,premises where sold. Malt liquor of necessity 

is not food or it could not be taxed with a selective sales tax, the same 
being true of ,beer as defined by Section 4305.08, Revised Code. Therefore, 

I do not believe the inclusion of the term "malt liquor" in the examples 
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of what is not included in "food" would lend any support to showing an 
intention for the legislature to tax malt liquor under Section 5739.02, 
Revised Code, as well as under the selective sales tax section in the Liquor 
Control Act. 

It is my opinion and you are so advised that sales of malt liquor are 
subject to the excise tax imposed as ,provided in Sections 4305.01, et seq., 
and 4301.42, et seq., Revised Code of Ohio, and are not su:bject ,to taxation 

under the provisions of Section 5739.02, Revised Code of Ohio. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 
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